О првим капутима за суву градњу

Плочасти гипсани картон - материјал универзалан и непретенциозан, који је недавно добио врло раширено. Његове предности леже у доступности и лакоћи руковања и инсталације. Примените га углавном у унутрашњост просторија, креирање преграда и кутија. Упркос једноставности уградње, суви зид, као и сваки други материјал, захтева неке додатне операције пре наношења завршног декоративног премаза. Први је парцијални кит. Чињеница је да се приликом постављања на површину плоча налазе рупе од шешира вијака, различите врсте жљебова и удубљења, шавови од лепљења листова. Ови недостаци су предмет спацклинга. Резултат је глатка, глатка површина, али са различитом адхезијом на завршни премаз. Управо у циљу стварања јединствене заштитне фолије на површини, она има заштитна својства, а користи се и премаз за суву градњу. Одговор на питање "који прајмер гарантује суви зид" је прилично једноставан. Све зависи од буџета и дестинације, као и од услова коришћења.

Зашто вам је потребан пример?

Прајмер ствара заштитну фолију на сувој површини. Прајмер тече у најмањим порама и удубљењима на површини и на тај начин изравнава површину. Неки од дубоко пенетрирајућих прајмера улазе у гипсани пуњач, заптивши његове површинске слојеве, ојачавајући га, побољшавајући карактеристике у смислу отпорности на воду и противљењаформирање различитих врста гљива.

Слој прајмера обезбеђује боље приањање картона и китова са завршном обрадом, побољшава приањање.

Прајмер даје карактеристике које нису карактеристичне за њега или побољшавају постојеће: заштиту од буђи и гљивица, побољшање отпорности на пожар, повећање чврстоће. Пример у будућности ће демонтирати стари премаз - тапете.

У зависности од врсте завршне обраде, карактеристика земљишта, основне основе, на основу свих фактора могуће је одговорити на специфично питање које је први избор за суву градњу испод тапета.

Типови прајмера смеша

Тло се може класификовати према утицају на материјал, то је једна од најважнијих карактеристика земљишта, која ће одговорити на питање - који прајмер користити за суву градњу. Дакле, прајмер је:

 • Дубока пенетрација - заптивање горњих слојева основног материјала. Његов задатак је да продре у дубину материјала и попуни поре и пукотине
 • Адхезија - побољшава адхезију приањања, материјала и површине
 • Водоотпорна - побољшава хидроизолациона својства материјала
 • Успоривач пламена - користи се за побољшање ватросталног материјала
 • Антисептик - препрека увођењу плијесни и гљивица

Дјеломично побољшање главног материјала за облагање - то су додатне функције тла, које првенствено овисе о додавању различитих пунила у базну смјесу. Прајмер се састоји од пунила који обезбеђујукарактеристике тла и основа. Ово је такође важна карактеристика која ће одредити који је премаз потребан за суву градњу, а који изабрати за бетон или метал. Тип базе прајмера је подељен на следећи начин:

На бази акрилне смоле, без мириса, апсолутно је сигуран у хемијском смислу. Одлично за унутрашњу унутрашњу декорацију. Акрил је нужно део прајмера за суву градњу.

 • фенол

Углавном се користи за рад на отвореном због високе токсичности и непријатног мириса.

 • перцхлоровинил

Спољни радови за површину сухозида нису применљиви.

 • полистирена

Главни асортиман примене - у области спољних радова, има прилично лош мирис када се наноси, токсичан.

 • поливинил ацетат

База служи све познато ПВА љепило, добро је прикладна за унутарње радове, заједно с акрилима који се користе за унутарњи рад. Такав први премаз можете направити сами, користећи конструкцију ПВА и љепило за тапете. Можете додати мало боје у боју.

 • глипхтхалате

Углавном се користи за металне површине, има прилично оштар мирис, не ради са гипсаном плочом.

Како изабрати прајмер за суву градњу

Као што можете видети из листе, могуће је и неопходно користити гипсане плоче на бази ПВА и акрилаоснову.

Намена прајмера може варирати од услова рада површина. Често се поставља питање о прајмеру дубоке пенетрације за суву градњу: што је боље? Пре свега, одговор зависи од буџета. Тако је Тиефгрунд ЛФ Д 14 из Немачке само савршен, али у исто време и приступачнији пример Цересит ЦТ 17.

Приликом избора примера, препоручљиво је да се усредсредите на познате произвођаче грађевинске хемије. Пример је акрилни прајмер за суву градњу компаније Цересит. Тиме ће се избјећи проблеми са еколошком сигурношћу тла и нестабилним хемијским саставом, пронаћи потребне физичке параметре. Приликом стицања непознате хемије постоји реална могућност суочавања са фалсификатом, у најбољем случају са нестабилним хемијским саставом, у најгорем случају - са ослобађањем отровних супстанци након наношења. Гаранција квалитетнијих композиција.

Прајмер за гипсане плоче под тапетама треба прво заштитити картонску површину од намакања при наношењу љепила. Присуство тла испод тапета ће избјећи проблеме с демонтажом старог покривача.

Када купујете прајмер, размотрите његов трошак, просјечна цијена је назначена на пакету. Приликом састављања буџета свакако додајте просечан трошак од 10-15% од укупног губитка грађевинског материјала.

Важно! Приликом одређивања питања шта да се добије први слој за суву градњу, треба слиједити енглеску пословицу - "Нисам толико богат да купујем јефтине ствари". Избор висококвалитетних грађевинских материјала, висмањити трошкове даљег поправка.

Препоруке и савети

Модерне мешавине за уземљење се испоручују у готовом облику. Ово су течне мешавине у лименкама. Мање се обично разрјеђују сухе мјешавине. Течна тла су спремна за употребу. Довољно да отворите контејнер и пажљиво измијешајте композицију, након тога можете почети наносити на зидове. Концентрисане смеше захтевају разблаживање, у овом случају све је такође прилично једноставно, само треба да постепено разблажите концентрат следећи упутства.

Наношење земљишта на површину се врши:

 • Ручно, помоћу ваљка од чисте пене
 • Механичким средствима помоћу пиштоља за прскање

Тешко доступна места се најбоље третирају четком за боју.

Препоручује се наношење земљишта у две фазе:

 1. Прва фаза: прајмер под глетом, то ће омогућити побољшање адхезије сухозида и китова;
 2. Друга фаза: други слој се наноси да се поправи, суши се 1 дан.

Треба напоменути да дио земљишта има тонер за праћење примјене. Таква складишта су погодна за гарантовање. На прајмерима боја треба обратити пажњу да се минимизира трошак тла, јер је већ видљив на третираној површини. Не морате се бојати да ће након завршетка боје ова боја бити видљива. Композиција боје је таква да, када је сува, готово у потпуности губи своју нијансу. Након сушења тло постаје прозирно или бијело.

Када је вишеслојна примена земљишта неопходнасушење слојева. Први слој земље, потпуно сушење, други слој земље и потпуно сушење. Ово ће обезбедити квалитетнију и трајнију везу потребних слојева прајмера са другим и основним материјалом.

Важно! Радови са течним премазима (прајмер, боја) су прилично опасни за респираторни систем и кожу. Увек користите опрему за личну заштиту!