Номинална вредност струјних прекидача

Приликом склапања електричног штита или приликом спајања на кућну мрежу снажних кућних апарата, што ствара додатни терет, пред заповједником задатак је правилног избора заштитних аутоматских уређаја. Ови уређаји обезбеђују заштиту ланца и свих елемената који су у њему укључени, тако да је важно не правити грешке у избору. Како изабрати исправне прекидаче? О томе ће се расправљати у презентираном материјалу.

Сврха прекидача

Пре него што се позабавимо питањем како да изаберемо аутоматски прекидач, одредићемо шта је овом уређају потребно. Уградња машине у електрични круг спречава прегревање ожичења и његов квар. Сви каблови су израчунати за одређену количину струје, чији вишак доводи до чињенице да се температура жице значајно повећава. Ако га у догледно вријеме то не спријечи, водич ће ускоро почети да се топи. Резултат је, по правилу, кратак спој (кратки спој), који не само да може пореметити ожичење и кућне апарате који су прикључени на њега, већ и изазвати пожар.

Да бисте то спречили, поставите аутоматску склопку (АБ), која ће у случају опасне ситуације искључити мрежу.

Друга функција сигурносног уређаја је нестанак струје због било којег узрока недостатка.

Струја кратког споја може премашити номиналну вриједност стотину пута. Такво оптерећење не може издржати никакве жице или кућне апарате, а веома је важно да се искључи у исто вријеменапајање, чим струја пређе дозвољену границу.

Да бисте безбедно заштитили кућну мрежу, морате правилно да изаберете рејтинге прекидача који су инсталирани у стану или у приватној кући.

Укратко о аутоматским прекидачима на видео:

Врсте заштитних направа

Постоји неколико врста АВ-ова који се повезују на мрежу како би пратили стање ожичења и, ако је потребно, зауставили струју напајања. Они могу бити следећи:

  • Мини-модел (мала величина).
  • Ваздух (отвореног типа).
  • Уређаји за заштитно гашење (скраћени назив - РЦД).
  • Затворено (елементи уређаја се налазе у ливеном телу).
  • Диференцијал (аутоматске склопке у комбинацији са РЦД-овима).

Мини-модели

Ови уређаји су пројектовани за рад у круговима чији је терет низак. Они обично немају функцију додатне регулације. У овој серији постоје уређаји који могу издржати тренутну закривљеност од 4,5 - 15А. За фабричке капацитете, оне нису погодне, јер је тренутна снага у предузећима много већа од њихове номиналне вриједности. Зато их, по правилу, повезујемо са кућним кабловима.

Веома популарне машине које су део производне линије француске компаније Сцхнеидер Елецтриц. АБ деноминације које издаје ова компанија могу бити 2 - 125А, тако да можете изабрати колац за кућне линије различите снаге.

Аир (отворени) уређаји

Ако је укупна снага уређаја прикљученамрежа, велика и рејтинзи горе поменутих машина су недовољни, требало би изабрати заштитне уређаје у ваздуху. Номинална струја прекида отвореног типа је на реда величине већа од сличног индикатора мини-модела. Најчешће су троструки, али недавно су многе компаније почеле са производњом четвороседних машина.

Заштитни уређаји отвореног типа морају бити уграђени у разводне ормане опремљене специјалним ДИН-шинама.

Ако је класа заштите кућишта ИП55, може се поставити изван зграде. Тело ове опреме је израђено од ватросталног метала и поуздано је заштићено од продора влаге, што обезбеђује висок ниво безбедности машина које се налазе у њој.

Аир АБс имају велику предност у односу на минијатурне. Састоји се од могућности подешавања њихових номиналних карактеристика уз помоћ специјалних уметака који се налазе на активном контакту.

Машине повезане са овим моделом разликују се само по ширини, у зависности од броја полова у уређају (два или више). У другим димензијама, они се потпуно поклапају.

Затворени прекидачи

Тијело ових уређаја се излије из ватросталног метала, што осигурава њихову савршену непропусност и чини их погодним за употребу у тешким увјетима. Максимални напон који такве машине могу издржати је 750В, а струја 200А. Затворене АБ се класификују према врсти акције према следећемгрупе:

  • Подесиво.
  • Тхермал.
  • Електромагнетно.

Одаберите најбољу врсту праћења на основу задатака које треба ријешити.

Електромагнетни затворени аутомати имају највећу тачност, која одређује просечну ефективну вредност активне електричне струје са минималном грешком и одмах испушта мрежу у случају кратког споја без озбиљних последица.

Електромагнетни уређаји се успешно користе за контролу рада мотора фабричких машина, као и других моћних уређаја, јер могу издржати струје до 70 кА. Бројка која означава номиналну вредност тренутне машине је причвршћена на његово тело.

Сви типови затворених прекидача могу имати два до четири пола. Због тога се могу користити за заштиту електричних мрежа свих објеката и објеката стамбеног и нестамбеног типа.

Заштитни запорни уређаји

Као самостални заштитни уређај не би требало користити заштитне запорне направе, јер је њихов главни задатак да заштите особу од изненадних оштећења електричне енергије. Због тога се препоручује да се инсталирају заједно са АВ или да се купи диференцијална аутоматска машина у којој УЗО већ постоји. У првом случају, потребно је узети у обзир да се на првом мјесту поставља уређај за заштитно гашење, а након тога и аутоматски уређаји.

Ако промијените редослијед инсталације, кратки спој ће резултирати у квару УЦС-а због прекомјерног оптерећења.

Какоодабрати жицу?

Често, када се нови аутоматски прекидач и бројач прикључе на ожичење старе зграде, они инсталирају РЦД, али не мијењају сам кабел. Избор актуелне машине у исто време се врши исправно, узимајући у обзир укупну снагу инсталирану у кућним апаратима. Али након неког времена, изолација почиње да пуши и топи се, а заштитни уређај не реагује на њега.

Разлог је у томе што, иако је избор прекидача и припадајућих уређаја правилно изведен, ожичење није у стању да издржи такво оптерећење.

Стога, приликом повезивања додатних кућних апарата, потребно је осигурати да ожичење у његовом дијелу буде погодно за такве капацитете.

Испод је табела према којој можете сазнати који би требао бити пресјек жице при различитим оптерећењима.

Прорачун номиналне струје

Избор прекидача се заснива на укупној снази електричних уређаја (П) и мрежног напона (У) укљученог у коло, према формулиИ = П /У . У том случају узимају се у обзир сви елементи укључени у електричну мрежу (уређаји за расвјету, кућни апарати, електрични гријачи). Ради практичности и јасноће, дајте још једну таблету, утврђену из које, лако можете одредити колико је Ампере ставио машину на овај или онај начин. Садржи параметре за једнофазну и трофазну везу.

За снажне електричне инсталације са реактивним оптерећењем (укључујући трансформаторе,електромотори) избор прекидача не чини индикатор напајања. Ознака заштитног уређаја у овом случају је одабрана, на основу вриједности рада, као и почетне струје. Ови подаци се налазе у техничком пасошу уређаја.

Пример израчунавања номиналне струје за аутоматски прекидач на следећем видео снимку:

закључак

У овом чланку, говорили смо о потреби за уређајима за заштиту електричне мреже, који су типови ових уређаја, као и утврдити како правилно изабрати апоене заштитних аутоматских прекидача струје. Ове информације ће вам бити од користи ако желите да одаберете аутоматске машине за ваш стан или приватну кућу.