Ножеви за полагање плочица (19 слика): клинови за изравнавање керамичке облоге, сет пластичних копчи

Керамичке плочице су веома популарне међу многим власницима приватних кућа. Такав материјал је издржљив, издржљив и зато га многи изаберу.


Међутим, такве премазе треба правилно користити: да бисте добили добру површину, морате пажљиво поравнати елементе. Клинови за полагање плочица ће олакшати овај задатак. Након што прочитате овај чланак, научит ћете о значајкама кориштења ових елемената, о њиховим и за и против.

Основни појмови

Претходно су за полагање плочица уметнути пластични крстови који су уметнути између сусједних елемената. Недостатак овог система је што крижеви утичу само на размак шава, али не дозвољавају поравнање производа у хоризонталној равни.

Данас је овај задатак ријешен уз помоћ специјалних клинова, који су укључени у системе поравнавања плочица. Технички, ови елементи сами по себи не могу утицати на материјал, па се користе заједно са специјалним стезаљкама. Клинови личе на необичне вилице које се састоје од два водича.

На површини ових производа налазе се мале грицкалице, које омогућавају да се причврсти и керамичке плочице сигурно и квалитетно.


У зависности од материјала који се користи за производњу, ови елементи се могу поделити у 2 типа:

 • Пластика. Глине овог типа направљене су од различитих врста полимера. То им омогућава да буду јаки и издржљиви. Квалитетни производиСавршено за више апликација.
 • Метал. Не постоје тако често, јер они постављају више цене. Користе га професионалци који се стално баве полагањем плочица. Метал је много боље издржати оптерећење и може служити што је дуже могуће.


Предности и недостаци

Поравнање плочица је радно интензиван процес који захтијева одређено искуство. Помоћу комплета клинова и стезаљки, уградњу производа могу обавити и почетници.

Такви елементи се одликују одређеним предностима:

 • Можете користити елементе са практично било којим хоризонталним нагибом. Главна ствар овде је прецизно поравнати првих неколико плоча, које ћете онда навигирати током имплементације инсталационих радова.

 • Квачице које се користе заједно са клином делују као крстови. Они такође поравнавају шавове. Ако требате повећати удаљеност, додатно уметните помоћне пластичне крижеве жељене величине.
 • Примена система за поравнавање плочица омогућава равномерну дистрибуцију лепка испод површине производа. Ова предност је уочљива на основама које нису посебно поравнате за полагање плочица.
 • Минимално слијегање елемената. Материјал је сигурно причвршћен, што омогућава да се љепило замрзне у жељеном положају. Из тог разлога, када се користи плочица, неће се пробити и сломити.
 • Копче сигурно учвршћују елементе који елиминишу њихово померање приликом сушења лепка.

Међутим, употреба таквих производа није увијек оправдана.

Ово је због неколико њихових минуса:

 • Постављање клинова траје доста времена. Исто се може рећи и за уклањање ових елемената са површине.

Искусни стручњаци у таквим случајевима користе ниво и уобичајене крижеве.

 • Клинови заузимају релативно велику количину простора, тако да је шивање шавова током полагања знатно компликовано.
 • Трошкови таквих система су много већи од цијена уобичајених укрштања. Ако су клинови потребни само за неке монтажне радове, неприкладно их је купити.
 • Такви системи поравнања користе се само у просторијама у којима температура прелази +10 степени.

Други недостатак је немогућност уклањања исјечака. После уклањања клинова они се покваре, што такође захтева време.

сорти

Данас се широко користе системи за усклађивање.

На тржишту постоји неколико врста клинова:

 1. Цлинес са назубљеним косим ивицама. Ово су најједноставније опције које вам омогућавају да добро контролишете процес поравнања (уз минималан напор). Да би поједноставили рад, произвођачи их могу употпунити посебним алатима.
 2. Клине са затезачем завртња. Поравнање се врши помоћу посебне матице, која извлачи горњи и доњи носач испод плочице.
 3. Клинасте главе. Принцип њиховог рада је прилично једноставан. Комбинују спојницу и клин, а као последњи елемент се користе бочни носачи. Када се комбинују, дизајнкомпримирана, што доводи до поравнања поплочане површине.У следећем видео снимку се разматра поређење СВП система за слагање плочица.

инсталација

Технологија полагања плочица помоћу система за поравнање је врло једноставна.

Потребно је узети у обзир одређена правила и извршити сљедеће узастопне акције:

 • Прво морате припремити базу за плочицу. Да бисте то урадили, користите естрих, прајмер и друге стандардне варијанте.
 • Затим нанесите лепак на површину зида или пода са назубљеном лопатицом. Његова дебљина зависи само од материјала плочице.
 • Затим ставите плочицу на решење и поравнајте је у хоризонталној равни. Ово се односи на неколико првих елемената, које ћете затим пратити приликом извођења инсталације.

 • Након тога морате инсталирати квачице за све стране плочице, које ће се користити током инсталације. Поставите их на растојању од око 5 цм од сваког угла. НЕМОЈТЕ се монтирати на један део у самом углу, јер неће дати жељени ефекат. Оптимална опција - 2 копче са сваке стране.
 • Друга плочица треба бити пажљиво постављена преко копчи. Истовремено је усклађен уз помоћ крижа и нивоа. Када је све спремно, клинови се убацују у стезаљку.

Веома је важно да систем сигурно фиксира оба елемента. Немојте дозволити минимално чишћење или предмете који се могу објесити.

Монтирање свих осталих елеменатаје исти принцип. Када се лепак осуши, биће потребно уклонити клинове. Неки стручњаци препоручују да се користи за ову кииванку, која само треба да победи саму стезаљку да је разбије. Тада ће бити много лакше доћи до самог елемента за фиксирање.

Примена технологије клинова за поплочавање је релативно једноставна, овај процес захтева само прецизност, као и поштовање једноставних правила.