Нивелир - главне врсте и употреба у изградњи куће. 79 фотографија најнапреднијих савремених уређаја

Да би се користило самоизравнавање, нема потребе да се полаже посебна обука или да се заврши било која високошколска установа са геолошком предрасудом.

Лако је разумети принцип рада, као и проучавати неке суптилности при раду са овим уређајем. Истовремено, након што су савладали одређена знања о правилном раду нивелатора, они могу да ураде различита мерења.

Методе геодезије на територији планиране изградње

Приликом рада на постављању контролних тачака на одређеним висинама, сматра се да је главни услов пронаћи једну главну тачку из које ће се вршити сва даљња израчунавања и мерења. По правилу, сва мерења се врше коришћењем посебне геодетске стазе која има различите ознаке.

Важно је напоменути да је ова шина обично направљена од дрвета, али постоје трачнице пронађене у алуминијуму. Готово све трачнице имају стандардну дужину од 3 до 5 метара, а важна карактеристика шина је његова разноврсност у раду.

Уобичајена шина за нивелман има двије основне ознаке извучене с различитих страна, од којих једна има скалу свједочанстава у метрима, а друга страна има мјерну љествицу у инчима.


Слично томе, сталак је опремљен посебном ручком за једноставну употребу када се ради у одређеној точки.

Треба напоменути да алуминијумске шине такође имају додатни посебан ниво у коме се налази течност са мехурићем.Пре свега, прво је потребно пажљиво проучити подручје на којем ће се даље градити.

Начин рада нивелатора

Нивелир је посебан уређај дизајниран да одреди исправне и поуздане координате по висини. У исто време за условну тачку потребно је узети одређену етикету инсталирану на површини земље.

Методологија рада нивелета је да показује податке у висини, дијагонално, попречно. Дакле, од тачног обиљежавања података и њихових калкулација ће се видјети коначни резултат грађевинских радова.

Дакле, ниво је од велике важности за обављање свих врста грађевинских радова.


Пројектовање и класификација стандардних разупора

Сам по себи, нивелатор има веома елементарну конструкцију, где је на три ноге опто-механички уређај са уграђеним оптичким лећама.

Истовремено у раду нивелатора дозвољена је минимална грешка података. Треба напоменути да оптика овог уређаја може бити два типа, гдје слика може бити равна или обрнута, а мјерна шина треба бити обрнута.

Скоро сваки ниво има посебан сензор нивоа који олакшава рад специјалисте. У том случају, стручњак се периодично обавезује да провјери очитања примљена са сензорског нивоа.

Међутим, најтачнији уређај на десној страни је аутоматско бројило које показује одступање.Модел овог типа је много скупљи од једноставнијих сличних модела.

Подједнако ефикасна у раду са мерачем нивоа са електронским мерним системом, по правилу се веома добро користе у пројектовању великих грађевинских објеката.

У исто вријеме, овај тип изравнавања је веома тешко припремити за рад и користити га у процесу рада, такођер, не тако лако.


Обично је ознака у мм /км, али грешка у нивелацији треба да има толеранцију од 1 цм до 1 км удаљености од градилишта.


 • Основе плоча: основни прорачун, цртежи и правилна инсталација. 75 фото идеја и савјета

 • Уземљење куће: уређај, прорачун и инсталација система заштите дома. 87 фотографија реализације

 • Оплате за темељ - главне врсте и методе примјене. 73 фотографија како дати конкретан облик

Кратко упутство за употребу нивелатора

Стога, у почетној фази, потребно је инсталирати, а затим фиксирати статив специјалним вијцима за монтажу. По правилу, статив се монтира хоризонтално. Након постављања статива у жељени положај, може се причврстити вијцима за фиксирање.

Затим је неопходно извршити монтажу нивелатора на троножац, затим причврстити нивелатор вијцима за причвршћивање. Након тога морате поставити исправну вриједност нивоа мјехурића, што није лако.

Следећи важан корак у процесу рада са нивелацијом је инсталација оптике. Након постављања свих главних елемената, потребно је фокусирати или мјерити.

Сам процес фокусирања се изводи помоћу специјалне шине, а добијени резултати су веома тачни.

Дакле, да бисмо разумели суштину рада нивелатора, врло је једноставно разумјети принцип његовог рада. Користити ниво може практично свака компетентна особа.

 • \ т
  Вибрација бетона: како ојачати ојачани естрих? 60 фотографија, методологија рада, професионални савети

 • Камин сопственим рукама (81 фотографија): како је исправно постављена добра ватра

 • Облачење цигле - шта је то и како се ради. Савети мајстора +65 фотографија

Стога, ако имате било каквих потешкоћа у процесу инсталирања или одабира изравнавајућег слоја, можете погледати светлу и живописну фотографију. Такође ћете моћи да пронађете све потребне и детаљне информације о томе како да користите ласерски ниво.

Наравно, ласери су прецизан инструмент, али има прилично компликован процес рада.


Сви подаци овог нивоа долазе са прецизним оптичким уређајем, овим нивоом ласера. Осим тога, у процесу рада са таквим уређајем, морате знати много различитих нијанси.

фото левиер


 • Дијагонала темеља - припремни радови, дијагностика и процена оптималних форми (77 фотографија + видео)
 • \ т
  Рупа у носивом зиду: како направити пролаз без нарушавања равнотеже оптерећења (70 фото-идеја)

 • Окови за темељ - уградња оквира и правила арматуре. 88 фотографија готовог дизајна