Нијансе и карактеристике осветљења у купатилу

Важна компонента удобности у купатилу је правилно одабрана светлост која наглашава неке елементе ентеријера и оставља друге у хладу. Због тога се препоручује да се осветљење купатила планира у фази пројектовања или током великих поправки.

У овом чланку, говоримо о томе како распоредити лампе у купаоници како би се постигла максимална удобност и удобност од расвјете у овој просторији. Не мање интересантне ће бити информације о врстама и карактеристикама модерних санитарних чворова и како их инсталирати. Такође, у овом чланку ћемо говорити о неоспорним предностима ЛЕД сијалица пред другим изворима вештачког осветљења. Али све је у реду.

Правилно уређење осветљења

Пре фиксирања уређаја, морате одредити њихову локацију. У купатилу постоји неколико функционалних зона, од којих свака узима у обзир следеће тачке:

 • величина собе;
 • боја зидова и плафона;
 • присуство прозорских отвора.

Купатила вишеетажних стамбених кућа су малих димензија, али имају огромну функционалност. У таквим собама по правилу се налази туш кабина, машина за прање веша, судопер са огледалом и полице. Али чак и са акутним недостатком простора, расвјета би требала бити вишеразинска. На пример, неколико уграђених плафонских светала може да постави заједничку позадину, а подесиве лампе које се монтирају на зид ће додати светло поред огледала са умиваоником.Правилно осветљавање пространије собе је теже.Мораћете или да повежете своју фантазију, или да имате поверења у посебну компанију која дизајнира и осветљава купатила.

Важно је напоменути да постоји много опција за уређење расвете у великом купатилу. Међутим, данас је најрелевантнија трослојна расвјета, која укључује локацију расвјетних тијела различитих типова на различитим удаљеностима од пода.Општи проток светла даје се стропним свјетлима. Модели уграђеног типа у гипсаним плочама и затезним плафонима изгледају практично и модерно. Могу обликовати геометријске облике или се налазити на најпопуларнијим мјестима: туш кабини, улазна врата.

Локална (тачкаста) светла стварају зидне светиљке или тачке које се налазе близу огледала или по ободу просторије. Они су повезани са засебним прекидачем и користе се за добијање више светла.

Трећи ниво обавља функцију декоративне расвете и неопходан је за стварање опуштајућег интимног окружења. То могу бити готови извори ЛЕД свјетла, уграђени у туш кабину, купка. Или пројекти направљени на бази РГБ ЛЕД трака, омогућујући вам да подесите осветљеност и боју зрачења у свом расположењу.

Израчун потребног светлосног флукса

Да би се правилно израчунало осветљење за купатило, није довољно отворити СНиП и узети задату референтну вредност. Нестандардно планирање, допуњено, на пример, двослојним плафонима,прилагођава расподелу светлосног тока. У том смислу, приликом израчунавања нивоа осветљености, дизајнери користе сопствени рад са обавезним, узимајући у обзир индивидуалне жеље купца.

У већини случајева, светло у купатилу треба да буде светло, али равномерно распршено да би се нагласила чистоћа и сјај унутрашњости. Прије неколико година за референтну тачку нормативна вриједност за жаруљу са жарном нити била је 20-25 В /м2 или 200-220 лм. Дакле, како је систем осветљења купатила на сијалицама са филаментом неефикасан, а не естетски, онда је за прорачуне погодније управљати снагом (В) и светлосним флуксом (лм). Познато је да ЛЕД има 7-9 пута већу светлосну струју, односно ЛЕД лампу са потрошњом енергије од 6 вати, која емитује 400-500 лм, и модел од 10 вати од око 850-950 лм.

Различита светлосна снага ЛЕД диода једнаке снаге је резултат квалитета уграђеног управљачког програма, ефикасности и температуре боје ЛЕД диода.

У већини случајева, за осветљавање малог купатила у купатилу, биће довољно једно плафонско светло са 5-6 вати топлих боја и две сијалице са лампама исте снаге неутралне или топле светлости које су постављене у близини огледала.Поред главних тачака, треба узети у обзир и боју третмана и објекте у осветљеној просторији. Свијетле сјајне и зрцалне површине савршено одражавају свјетлост, чинећи собу лакшом. Тамнија обрада, насупрот томе, активно апсорбује светлосни ток.Осветљење таквог ентеријера захтева употребу снажнијих сијалица.

Карактеристике санитарних чвора

Како направити расвету у купатилу и да се не греши са избором одговарајућег прибора? Мораће се узети у обзир не само стил ентеријера, већ и нијансе које су својствене купатилу.

Виша влажност ваздуха важи за сва купатила и требало би да се ефикасно контролише вентилационим системом. Ова чињеница се не може заобићи при избору лампе. На тијелу цертифицираног производа, обавезан је ступањ заштите од продирања чврстих честица и воде у облику ИП индекса и двије знаменке. Приликом куповине треба обратити пажњу на модел, чији је степен заштите у распону од ИП44 до ИП67.Квалитет материјала за тело, посебно његова антикорозивна својства, је од великог значаја. Јефтини уређаји не могу дуго да издрже дејство влаге, што се манифестује у кварењу унутрашњег и спољашњег заштитног премаза.

Зашто морам користити ЛЕД жаруље?

У поређењу са другим изворима вештачког осветљења, ЛЕД сијалице заслужују високу оцену. Њихова предност у уређењу расвете у купатилу је следећа.

 1. ЛЕД лампе су потпуно заменљиве са свим познатим типовима лампи, јер су направљене за све врсте муниције. Имајући у виду ову чињеницу, прелазак на ЛЕД осветљење у купатилу, које је већ подвргнуто већим поправкама, неће отежати.
 2. Тјелесна температураквалитет сијалице на ЛЕД диодама не прелази 80 ° Ц, а кућиште светиљки са таквом лампом остаје једва топло. Као резултат тога, искључује се прегријавање и додатно жутљење стропних платна. Не можете се плашити да користите било коју врсту рефлектора.
 3. Поред уобичајених стандардних напона 220В, серијски издани модели дизајнирани за напон 12В (сигурно за освјетљавање просторија с високом влажношћу).
 4. ЛЕД лампе се могу израђивати без употребе стакла, а за разлику од жаруља са жарном нити и халогених сијалица, не експлодирају у тренутку укључивања на високом напону мреже.
 5. Ослањајући се на ваш лични укус и узимајући у обзир боју унутрашње декорације, можете подићи ЛЕД лампе са најпогоднијом нијансом беле светлости.
 6. Висока ефикасност ЛЕД диода је омогућила да се смањи величина ЛЕД сијалица и, као последица тога, учвршћења. Компактна и истовремено јака светла не само да наглашавају стил, већ и штеде простор, што је важно за мале величине купатила.

Врсте и врсте санитарних чвора

Са постојећим разноврсним производима за осветљење, било која идеја дизајна може се реализовати. Али треба напоменути да је избор лампе за купатило потребан само након издавања декоративног материјала за зидове и плафон, унутрашњих предмета и њиховог решења. Да бисте разумели која врста арматуре се складно уклапа у стил просторије, размотрите њене главне типове.

Свелампе за осветљење и осветљење у купатилу могу се поделити у три категорије.Најприје сматрамо уграђене моделе, као најпопуларније и практичније у наше вријеме. Ово укључује нерегулисана светла и тачке у којима можете да мењате смер светлосног тока. Монтирају се у отворима спуштеног стропа помоћу засуна. Због слабог загревања тела ЛЕД сијалице, не можете се плашити прегревања елемената дизајна и храбро купити места са минималним нагибом.Друга по популарности - надземне расвете из танке металне базе и пластичног полупровидног плафона. Разликују се у малој тежини и погодни су за причвршћивање вијака на бетон, дрво или гипсокартонног подножја. Модели за надземне радове су буџетска опција, чија је предност уједначена расподела светлости услед дифузије светла од стране балона.Трећу категорију чине модели висећег типа (лустери на неколико пазока) и једнозидне зидне лампе. Њихова главна предност - у различитим облицима и нијансама стаклених стропова, металној бази и декоративним украсима од пластике. Захваљујући релативно великој маси, електро-фитинг за привјеску захтијева поуздану монтажу на бетонску подлогу.

инсталација

Материјал плафона се често игра по броју и локацији лампи у купатилу.

На бетонском стропу

У овом случају, гранична лампа ИП54 са мат плочом у облику плоче, намијењенаједна, две сијалице. Снага две 7В ЛЕД сијалице довољна је да осветли купатило у стандардном градском стану. Инсталација се врши следећим редоследом:

 • бушити рупе за причвршћивање металне базе и завртњима;
 • искључите напајање и спојите електричне жице на кертриџ;
 • завијте сијалицу, проверите перформансе и закључајте поклопац.

На површини сухозида

Гипсани радови имају више нијанси и извршавају се у јасном редослиједу. Положај уређаја у купатилу са сувим зидовима је планиран унапред. Жице с двоструком изолацијом помоћу вијака учвршћене су унутар грађевинског профила и доведене на мјеста постављања прибора са залихом од 25 цм, а затим се на профил причврстио лим с отворима потребног промјера. У рупе повуците жице, очистите их и спојите на терминал. У завршној фази, уметните сијалице и причврстите сакупљени уређај за осветљење.

На напонском плафону

Како направити расвету у купатилу са затезним стропом најпознатији су професионални монтери. Цела процедура захтева доступност практичног развоја, тачне прорачуне и значајну количину времена. Уопштено говорећи, инсталација рефлектора на затезном стропу може се приказати на следећи начин:

 • причвршћивање оквира светлосне инсталације са бетонском подлогом;
 • уградња затезне тканине са накнадним формирањем отвора;
 • повезивање лампе са оквиром уз помоћ заштитнеИзолирајући прстенови спречавају расцјеп платна.

Да би се избегла деформација ПВЦ фолије, стручњаци не препоручују употребу сијалица са жарном нити са снагом већом од 40 В за осветљење. Изум ЛЕД лампи Е14, Е27, ГУ5.3 решио је овај проблем. Сада у собама са затезним плафонима лако можете постићи жељени светлосни флукс и заувек заборавити негативне термичке ефекте. Поред тога, постоје уграђене лампе са дифузорима, од којих се део светлости рефлектује у стропном филму, стварајући на њему прелепи узорак.