Неповратни вентил за вентилацију: уређај, типови, цене, монтажа

Није тајна да вентилација у становима служи за уклањање разних мириса. Али понекад се дешава да кроз њу дувански дим од комшија или нешто слично уђе у кућу. Поред тога, када промаја или јаки ветрови, вентилација може да ради као утикач уместо екстрактора. Како ћете се ријешити таквих проблема? Одлука може бити повратни вентил за вентилацију, који ће спријечити улазак разних мириса у кућу. Покушајмо сада да схватимо шта он представља, како је он уређен и колико је тешко инсталирати га у свој дом.


Неповратни вентил за вентилацију - шта је потребно и како функционише

Суштина таквог уређаја је следећа: док је у отвореном положају, вентил пропушта ваздух са спољне стране просторије без прекида. Али, у исто време, вреди гледати у супротном смеру, уређај ради, блокирајући пут унутра. Суштина његовог рада је прилично једноставна. Латица се налази унутра тако да проток може ићи у једном од праваца. У случају самог повратног ваздуха и затвара свој пут, окреће ову латицу преко цеви.

Додатна предност таквих уређаја је могућност контроле брзине протока ваздуха који пролази кроз њега.Али главна ствар, која захтева повратни вентил за вентилацију - то, наравно, не дозвољава проток хладног ваздуха кроз руднике у стан.Иако многи подцењују његову потребу. Можете дати пример. У сусједном стану постоји цурење плина. И на товаздух из њих вам се враћа уз узајамно повлачење. И са чињеницом да је гас у основи сада свуда природан, али не и укапљен, не мирише. Мало је вјероватно да ће постојати особа која жели ући у сличну ситуацију.

И сада, пошто смо се бавили функцијом таквог уређаја, за оно што му је потребно и како функционише, има смисла прећи на типове и типове које заступа произвођач на полицама продавница.

Које врсте повратних вентила служе за вентилацију

Такви уређаји могу бити са вертикалним затварачем или хоризонталним. Изаберите одговарајући ваздушни вентил за вентилацију који иде од правца протока у вратилу.У погрешном избору, он једноставно не може радити када је то потребно.Материјали који се користе за израду латица такође варирају. Издржљивији се сматрају повратни вентили вентилације, затварач је израђен од метала.


"Нормалан систем измене ваздуха у наше време практично није пронађен. Замах градитеља, мало познавање таквих система - све утиче на квалитет. Зато је уградња вентилских контролних вентила најчешће једини излаз. "

Због тога су такви уређаји постали тако распрострањени. Иако, како не звучи апсурдно, са свом популарношћу, многи не знају ни шта је то и зашто су потребни. Али у исто време, још један излаз, као што је инсталација таквог вентила за вентилацију, чак и не остаје. На пример, ако станове узмете на првим спратовима старих кућа, где подруми вуку влагу и тиме зидовепериодично прекривен гљивицама. Или горње етаже са крова. У таквим случајевима, присилна вентилација са немогућношћу прилива може помоћи. Наравно, кров неће престати да тече из њега, али ће се влажност у времену смањивати.

Па, сада би требало да размотрите типове таквих уређаја представљених на полицама руских продавница.

Постојећи типови вентилационих вентила и њихове карактеристике

Постоје три типа таквих уређаја:

  • мембрана;
  • латица;
  • лептири.

Погледај их сада и хајде мало мало детаљније.

Повратни вентил мембранског типа

Сличан тип се најчешће користи у становима са природном вентилацијом.Чињеница је да је мембрана у њој прилично флексибилна, па чак и мали природни ток може кроз рубове латица продрети кроз њега.У супротном смјеру, мембрана не допушта пролаз зрака, чиме се осигурава рад вентила обрнуте мембране.

Контролни вентил латица и његове карактеристике

Овај дизајн изгледа као венецијанска слепа, чије плоче се отварају под природним протоком ваздуха или уз помоћ вентилатора. Такође је прилично чест тип који се користи у становима.Популарност неповратних вентила за ситну вентилацију је постигнута захваљујући компактним димензијама (могу се уградити уместо вентилационе решетке).

лептир вентил, његов уређај и принцип рада

Најмање заједнички тип, чије начело није довољноразликује се од мембране са разликом да у улози баријере у повратном вентилу лептира постоје две латице полукружног или правоугаоног облика, фиксиране заједничком осом у средини. Под утицајем протока ваздуха на десну страну, они се отварају. Углавном се користе за присилну вентилацију, мада се, као и друге врсте, могу користити у природним, мада рјеђим случајевима.Чињеница је да металне латице на слабом протоку не компримирају и стога ниједан говор о проласку зрака не иде.

Слично томе, све три врсте водомјера могу бити аутоматизоване, механичке или електронске. Такви уређаји ће бити контролисани или микроконтролером и сензорима температуре и влажности, или даљинским управљачем у потребним тренуцима.

Способност коришћења водомера у кухињској вентилацији

Вероватно најраспрострањенији су слични уређаји у кухињама руских станова. Веома је погодан када се вентил уграђује, на пример, на уграђеним издувима. Уосталом, ако током рада такав уређај повлачи дим са површине руке уз помоћ вентилатора, онда у искљученом стању може потпуно мирисати, извући из издувних гасова, радећи од комшија. И ово, слажете се, није баш пријатно. У овом случају, неповратни вентил у аспиратору и то неће бити могуће.

Важно је да чак и уз такво уређење размјене ваздуха треба размишљати о дуплицирању.Уосталом, поред хаубе изнад пећи, још увек постоји једна рупа за вентилацију у кухињи, неповратни вентил у којем такође неће бити сувишно.​​У таквом аранжману, најприхватљивија је инсталација лептира у екстрактору и типу мембране или латица на природној вентилацији.

Потребно је инсталирати неповратни вентил у купатилу

И овде нема разлике, она је јединствено потребна. Није баш пријатно када, док сте под тушем, изненада осетите дах хладног ваздуха. Влага у таквим просторијама је довољна да допусти продирању влаге из суседа. И мада за вентилацију у купатилу, повратни вентили нису панацеја, али главни ваздух који долази споља, касни.


Напомена!За боље снабдевање таквих уређаја препоручује се присилна вентилација, тј. Употреба вентилатора.

Уређај за присилну вентилацију и његове предности и мане

Довољно удобно када у случају било каквог мириса у кухињи или у влажности купаонице, можете укључити вентилатор који брзо уклања нежељени зрак из просторије. Често се такви уређаји уграђују на прозоре или отворе. Па ипак, поред позитивних особина које имају и негативне, као што је потреба да им се донесе струја.

Па ипак постоје случајеви у којима без присилне вентилације не могу, а већ су се о њима већ говорили. Међутим, најзанимљивија ствар је да уређаји који захтевају везу могу бити и стационарни и мобилни. Андако изаберете вентилатор са уграђеним неповратним вентилом директно испод величине лопатице, онда га можете ставити само у потребним тренуцима. У другом тренутку, он ће се попети.Такви уређаји не захтевају намјенску везу, јер се за сада могу напајати продужним каблом.

Покушаћемо да размотримо такве уређаје да бисмо разумели како они функционишу.

Како интерактивни повратни вентил са вентилатором

Приликом постављања вентилатора на прозор просторије постоји могућност брже вентилације. Када храните лопатице, лопатице почињу да се окрећу, извлачећи ваздух из просторије и отварајући латице вентила. Па, када угасите вентил затвара се, блокирајући приступ хладном ваздуху у стану. Као што можете разумети, суштина уређаја је елементарна.

Слично томе, могуће је уградити вентил са механичким погоном, када га сам власник може ручно затворити или отворити. У суштини, на овом принципу ради повратни вентил на хауби са вентилатором. Разлика је само на локацији - хоризонтална или вертикална.

Вентилациона решетка са неповратним вентилом: како га поставити

Такав уређај је веома погодан не само за употребу, већ и за инсталацију. Чињеница је да посебне вјештине за његову инсталацију, као и специјализирани алат, неће бити потребне. Довољно је демонтирати стару игру, а на њено место инсталирати нову, опремљену неповратним вентилом.

У суштини, радећи као капци, одвијају се у супротном смеру,регулише проток ваздуха. Уз то, опремљен је и неповратним вентилом за вентилациону решетку, а страним мирисима се одсецају, као и хладни улични ваздух. Што се тиче куповине таквих уређаја, с тим се не појављују никакви проблеми. Да, и цена вентилационих решетки са вентилом у наше време је сасвим прихватљива.

Теорије и методе њихове примене

Није тајна да приликом постављања уграђене хаубе треба уградити Т-ракете, што ће омогућити да се опрема прикључи на вентилациони систем и да се остави природна измјена зрака у просторији. У нашем времену, они се производе доста, са различитим модификацијама. Интересовање је изазвано само сидрењима за капуљаче са неповратним вентилима, а њихов број може бити различит.

Два повратна вентила се обично убацују у издувни поклопац и природну вентилацију, али понекад постављају дупликат - на заједничку цев.Генерално, Т-комори са вентилима за повратну вентилацију се користе рјеђе. Сматра се да је једна ваздушна заклопка на уводу сасвим довољна. Али овде, наравно, укус и боју.

Постављање повратног вентила на хаубу у кухињи

Управо је овај распоред амортизера зрака најраширенији. Па, то је сасвим природно, јер је стављање једног неповратног вентила на хаубу много јефтиније од куповине туне са два или три. Поред тога, модернији уређаји за присилну вентилацију су већ инсталирали сличне уређаје. А ако је обична капуљача обрнутаВентил старог модела може и даље пропуштати малу количину ваздуха, а новији модели су лишени такве "боли".

"Одређена техничка документација указује да је уграђени протуповратни вентил за извлачење. Шта треба запамтити. У суштини, ради се о истом неповратном вентилу, али ради много брже и тако спречава и најмањи удар спољног ваздуха. Али оно што се може апсолутно прецизно рећи - ради само са присилном вентилацијом, или се повезује на мрежу и контролише се аутоматски. »

Видео: инсталација кућног вентилационог вентила Домвент