Неопходна обрада стаклене баште и 4 разлога за њену имплементацију

Да би се добила добра жетва, потребно је руковати стаклеником, готово сви вртлари и вртлари су свјесни потребе за комплетном обрадом стакленика од поликарбоната и других грађевинских материјала. Ово се ради из више разлога иу различита времена. Вецина струцњака саветује да се обради пре садње садница и након бербе.

Да ли се пластеници морају третирати

Као што пракса показује, они који тек почињу да схватају основе хортикултуре и узгоја повртарских култура у стакленичким условима често једноставно не знају за потребу за систематском обрадом, док многи искусни људи једноставно игноришу правила и дезинфицирају не трошите

Пре него што почне да се усјева биљка, потребно је дезинфиковати стакленике

Дакле, зашто требате обрадити стакленике и тло? Лечење је неопходно ради непосредног поштовања санаторијума и епидемиолошког режима у стакленику. Одавно је примећено да услови који се често одржавају у пластеницима за добар раст и сазревање поврћа, омогућавају развој штетних бактерија и микроорганизама.

Наиме:

 1. Патогени интестиналних инфекција.
 2. Споре патогених гљива и плесни. Способни су да наносе штету и биљкама и људима, обављајући различите послове у простору стакленика.
 3. Патогени микроорганизми. Ударају, као грмље, и већ знају плодове.
 4. Патогене бактерије се такође добро развијају при високој температури и влажности.

Третмани су подложнисви делови стаклене баште, као и земљиште у коме је прошла жетва нарасла и засадиће свеже саднице. Третман простора у стакленику је такође најважнији догађај, и из разлога што су све патогене флоре, споре и вируси у стању да одрже своју активност веома дуго, до неколико година.

Третман земљишта спречава инфекцију фитопхоре, фузариозе, разних врста трулежи.

Поред тога, узгој тла је такође строго неопходан као превентивне мере, посебно ако су претходно забележене било какве болести грмља биљке воћа или поврћа. Такође је неопходно дезинфиковати нови терен, посебно ако не постоје тачне информације одакле је донета.

Стручњаци из области аграрних наука препоручују да се земљиште и стакленик узгајају најмање 2 пута годишње - у пролеће пре садње садница и на јесен, након што се сва жетва бере. Да бисте обрадили стакленик, можете користити различите лекове.

Шта прскати ваш стакленик из поликарбоната

Као што знате, стакленик није холистички монолит, већ структура која се састоји од више детаља, као што су костур, зидови, кров, врата, отвори. Третман може зависити од материјала из којег је стакленик састављен. За оквир се може користити дрво или даске, дрво и зидови или кровови који се могу израдити помоћу дрвених плоча или поликарбонатних премаза.

Всички года пластенка треба да се опере, възможно с домаси кемикалии

.

Да би се прерадио и дезинфиковао стакленик поливинилхлорида,стручњаци саветују да се користе следећа средства:

 1. Чишћење. Прво, у сваком стакленику морате очистити. Уклоните све старе осушене грмове са биљака, уклоните старе, полице, кутије и друго смеће.
 2. Након чишћења, морате се носити са оквиром. Труп поликарбонатног стакленика најбоље се третира и одваја прљавштина уз помоћ уобичајеног комерцијалног сапуна. Употријебите најбољу меку спужву и исперите пјену текућом водом из цријева.
 3. Обрада свих унутрашњих објеката, инвентара, алата. Третман се може обавити кипућом водом (само ако нема пластичних елемената), бакар сулфатом, избељивачем, као и редовним медицинским формалином. Међутим, ако у стакленику постоје дрвени делови, онда дрво треба третирати кречњачким удубљењима.

Па ипак, након чишћења и обраде структуре стакленика, не можемо рећи да су направили потпуну дезинфекцију и третман. Такође треба да обрадите земљу у којој ћете садити нове биљке.

Како поступати са стаклеником након жетве у јесен

Неопходно је припремити и обрадити земљиште за зиму. Земљиште се мора пробавити, из њега уклонити све видљиве инфестације и ларве инсеката. Тада се земља третира различитим препаратима. Какво рјешење може третирати тло?

Можете третирати тло:

 • раствор 3% гвожђе сулфата;
 • раствор вапна са хлором;
 • Бакар сулфат у облику воденог раствора.

Последња супстанцакористи се за деконтаминацију. Да бисте припремили раствор, додајте 75-150 грама бакар сулфата на 10 литара воде. Количина витриола зависи од тога да ли су биљке претходно биле болесне у стакленику или не.

После жетва, остатокот на посадка мора да бъде съхранен от пластиника и пълно опрално

.

Неопходан канал тла са хладном кипућом водом. У том случају потребно је 100 литара кипуће воде.

Режим високе температуре вам омогућава да дезинфикујете земљиште. Као што се може видети из ових тачака, обрада се може обавити и на термални начин и уз помирење хемијских агенаса. Стручњаци у области аграрних наука, у јесен, у већој мери, препоручују употребу хемијских лекова.

Зашто и како руковати пластеником пре садње

Након дуге зиме, ако се стакленик или стакленик не користи, потребно је обрадити и структуру стакленика и тло у којем планирате садити саднице. Као третман можете користити различите врсте лекова.

Методи преработки:

 • Хемикалије;
 • Метод температуре;
 • Биолошки метод;
 • Лијекови.

Као што пракса показује, најефикаснија и најбезбеднија метода је биолошка, али уједно и најтежи и најдужи пут за третирање земљишта и стакленика. Лијекови за лијекове укључују Трикопол. Трихопол се може третирати против појављивања фотофора. У ту сврху, таблете лека су разблажене у води 1/1, односно 1 таб. за 1 л воде. Манган треба дезинфиковати земљом, као и сам стакленикстакленик Осим тога, манган помаже да се окруже биљке од труљења узрокованог инфекцијама сиве трулежи.

Предложено је копање земље прије садње у стакленику

 1. Бакар сулфат у воденом раствору.
 2. Хлорно креч. Вапнени хлор се узгаја да би се избегла гљивична обољења, инфекција патуљастим грлом.
 3. Метода прскања формалином.
 4. Бордеаук ликуид. Прскање Бордеаук текућинама се производи у прољеће за превенцију болести. Овај алат може негативно утицати на гљивице и латекс.
 5. Фитоспорин може распршити чак и плодоносне биљке. Овај лек припада класном систему.

Из биолошких метода могуће је одредити дјелимичну или пуну замјену тла новом. Ако се дјелимично замијени, уклоните стари слој на дубини од 15-20 цм, што помаже уклањању ларви и паразита који су се развили током зиме. Корисна садња биљака сидерита: пасуљ, лећа, грашак, сенф. То су биљке које брзо производе свеже биље. Садња таквих биљака је 2 недеље пре главних засада. Када је право време за садњу главних биљака, најбоље је да се све одсече на сидериту и закопају у земљу.

Даље труљење зелене боје ће дати новим биљкама пуњење хранива за активан раст и развој.

Температурни третман треба да се обавља не само у јесен, већ иу пролеће. Земљиште треба обилно просути кипућом водом. Боље је радити ову процедуру заједнотри Једна особа врши наводњавање дезинфекционог земљишта, а други одмах покрива влажно тло филмом или другим материјалом који може дуго задржавати топлоту. Ова метода може уништити 80% или више ларви које су се развиле током зиме.

Правила за обраду стакленика (видео)

У закључку, треба напоменути да само квалитативни третман структуре и тла неће само спријечити појаву нових штеточина, већ ће створити све увјете за квалитетну жетву.