Наношење силикона у грађевинарству

Област градње је активност која користи разне алате и алате који се могу користити само за рјешавање специфичних задатака. Али овде се налази течни силикон или, како се назива, силиконска заптивка - ово је алат који се може користити у великом броју сфера.

Шта је силиконски заптивач?

У својој врсти, он је једини, овај алат је био у стању да замени и практично гурне битумен, мастикс и мастикс. Ова мјешавина може залијепити различите компоненте, али и непримјетно без проблема.

Силикон је густа супстанца која се користи за изглађивање неправилности између зглобова и шавова. Након сушења, течни силикон почиње да има својства отпорна на влагу која спречава да влага падне у шав или спој.

Који од елемената је силикон?

1. Гума.То је основа овог алата.

2. Појачало.Он је одговоран за густину средстава након што се исушио.

3. Пример адхезије.Одговоран за спајање и лепљење на површину.

4. Силиконски пластификатор.Његова главна улога је да повећа еластичност средстава.

5. Вулканизер.Обезбеђује брзо и висококвалитетно учвршћивање материјала, претвара течни силикон у пластичну гуму.

Употреба силикона, као и разноликост његових својстава, може се повећати различитим компонентама:

1. Диестуффс.Најпопуларније су црне ибела, али могу постојати и друге боје. Производ се додаје током производње силикона, боја омогућава употребу супстанце за маскирање шавова на материјалу било које боје.

2. Механични адитиви.Могу бити пијесак или стаклена прашина. Они побољшавају везу између силикона и површине на коју се наноси.

3. Фунгициди.Они су одговорни за сигурност материјала, односно за борбу против гљивица и плесни. Ова компонента је потребна само ако се силикон користи у влажном окружењу.

Основна својства силикона

Херметички силикон поставља шавове и пукотине, а такође ствара мобилне везе. Због тога алат постаје еластичан, а интегритет шавова се не квари.

Пажња!Силицијум се може повећати за 800%, тако да је разбијање готово нереално.

Употреба течног силикона може бити на температури од -40 до +190 степени. Неки произвођачи производе моделе који могу издржати преко +300 степени. Не постоји ништа што негативно утиче на овај алат, укључујући чак и агресивне спољне факторе. Због тога је могуће користити заптивач у свим условима. Има високу отпорност на влагу. Могуће је користити силиконски заптивач иако се може прилагодити било којем материјалу, ау наше вријеме то је велика ријеткост.

Недостаци силиконског заптивача:

1. Влажну површину није могуће обрадити силиконом. Конзистенција се спушта на земљу, не допуштајући јој да се стврдне.

2. Неће свака боја заптивати.

3. Силикони не обезбеђују висококвалитетно заптивање површина од полиетилена, поликарбоната и флуоропластике.

Присуство ових недостатака може се избећи. Квалитативни силикони имају све потребне компоненте како би се уклонили сви недостаци. Међутим, куповина силикона од таквих произвођача је веома тешка, јер је њихова цијена превисока.

У којим се секторима градње користе силикони?

1. Заптивање шавова на цевима.

2. Затезни спојеви на прозорским оквирима.

3. Поправка напуклих плочица.

4. Монтажа крова.

5. Реконструкција винилног споредног колосека.

6. Уклањање шава између зида и плафона.

7. Реконструкција сухозида.

8. Скидање спојева на прозорским клупчицама, столовима итд.

9. Пуњење спојева који ће бити изложени под утицајем високе температуре.

10. Употреба силикона у кади и кухињи.

једнокомпонентне заптивне масе

Такви силикони се најчешће користе у свакодневном животу. Не морају да мешају и размишљају о пропорцијама, већ се продају у готовом облику. Купи силиконе ове врсте могу бити у тубама или специјалним паковањима у којима је алат добро и дуго складиштен. У додиру са ваздухом почињу да се стврдњавају, али само ако њихов слој није већи од 15 мм.

Једнокомпонентни силикони се деле на:

1. Ацид.Не користи се на металној површини, иначе ће изазвати корозију. Можете их купити у било којој трговини, цијена не прелази границу. Пре него што их употребите, покрените мали експеримент који ће вам помоћисазнати реакцију средстава на један или други материјал.

2. Неутрално. Главна компонента је кетоксим или алкохол. Средства могу издржати температуре до +300 степени. Могу се користити у току изградње купатила. То кошта веома скупо.

двокомпонентни силикони

Они се називају и једињењем. То су професионални алати који се користе само у индустријским окружењима.

специјални силикони

Одвојити неколико специјалних заптивних материјала који се користе у специфичним случајевима.

1. Аутомотиве.Они су врло популарни у аутомобилској индустрији, чак могу замијенити гумене облоге. Овај медијум није флуидан, може издржати високе температуре. Међутим, утицај силикона бензина не може да издржи.

2. Битумен.Често црна боја. Погодан за кровне, темељне и подрумске подове.

3. Аквариј.Користи се за заптивање шавова у терарију, издржава снажан притисак воде.

4. Санитарни.Користи се за рад у санитарним просторијама.

Силиконска заптивна маса је заиста јединствена алатка која помаже у савладавању многих поправних задатака. Морате бити у могућности да одаберете силикон исправно и рационално тако да вам помаже да елиминишете нежељене шавове и спојеве.