Намакање сјемена у водиковом пероксиду прије садње

Водиков пероксид је невероватан лек који се може користити за третман. Али, испоставља се, употреба пероксида - још шира и разноврснија. Може брже и боље клијати семе различитих биљака! Многи вртлари и љубитељи цвијећа знају да се неке биљке тешко узгајају из сјемена. Укључујући дрвеће, грмље, собне биљке. Пероксид ће доћи у помоћ.

Чињеница је да семена садрже инхибиторе који ометају клијање. У природи се уништавају у процесу природне оксидације. У пољопривреди се за побољшање сличности користи намакање сјемена у отопини клороводичне киселине. За оксидацију домаћих инхибитора можете користити водиков пероксид, то је потпуно сигурна метода, тј. Када разградња пероксида остаје само вода. У нашем чланку, говоримо о намакању сјемена у водиковом пероксиду прије садње.

Зашто семе потапају у водоник пероксиду

Пероксид је практично иста вода, осим што у својој формули има додатни атом кисеоника. Она је одличан оксидант, савршено деконтаминира све што се обрађује. Сјеме вртлара вртлара, вртлара, не мора бити јако здраво, али добива из других руку и потпуно је контаминирано. Ово је сада практично невидљиво.

Али након сетве, када ће се појавити степенице, постат ће јасно да је труд узалудан. Стога, третман сјемена водиковим пероксидом прије сијања дезинфицира сјеменке, дезинфицира их, повећава њихову сличност. Семе клече брже, и биљке које су раслеод њих, имају висок имунитет на разне болести, добра регенерација након било каквих оштећења, отпорнији су на оштре температурне варијације и имају одличну плодоносност.

Које семе не мора бити натопљено водоник пероксидом

Семена познатих произвођача прошла су одређене фазе прераде пре него што дођу на шалтер. Ово треба узети у обзир, а не претерано и можда чак и штетно.

Као прво, немогуће је намакати сјемење таквом индустријском прерадом као што је драпирана (са храњивом заштитном љуском), уметнута (са танким и водотопивим слојем дезинфекцијских средстава и супстанци за стимулацију раста), као и прскалице, ласерска и плазма сјемена.

Обично семе у врећама које немају специјалне заштитне превлаке произвођачи третирају антисептичким растворима, тако да нема смисла поново их урезати, на пример, манган. Биће уље-уље.

Како натопити семе пре сетве у водоник пероксид

Савет! Прије намакања сјемена у било којем медију, корисно је прво их натопити у обичној води 20-40 минута (овисно о тврдоћи љуске и свјежини сјемена). Шкољка ће мало омекшати, а ефекат намакања у било ком медију ће бити одличан.

Почнимо са обрадом семена. Биће вам потребан водоник пероксид (10%), као и семена која се налазе на тканини. Сјеме можете замотати у тканину и ставити у отопину, на примјер, ако су довољно мале, поред тога, можете посути сјеме у посудупероксид тако да апсорбују више флуида.

Сјеменке се у правилу натопи 12 сати и не више, јер у супротном могу изгубити све корисне особине које им је потребно за даљње клијање или упијање и потпуно неупотребљиве за урањање у тло. Да бисте избегли сметње или формирање шупљих семена, држите семе најмање пола дана. Постоји изузетак, који се користи за прераду семена парадајза и патлиџана, репа - потапају се око 24 сата. Читав дан је потребан за припрему да се ослободи садржаја нитрата у сјеменском материјалу, као и да се спријечи апсорпција нитрата из тла отвореног тла, ако га има.

Третирање земљишта водоник пероксидом пре садње садница

Алат је нашао примјену иу обради земљишта у земљишним подручјима. Већина штетних инсеката је најбоље наручити у земљи. Песник, пре слетања садница на отвореном терену, препоручује се да се земљиште растави. За заливање раствора пероксида супстрат треба бити не само прије садње садница, већ и након бербе.

На 4 литре воде ће требати само један балон средстава. Добро промешајте раствор дрвеном палицом, сипајте га у левак и сипајте по земљи. Заливање воденим раствором се врши у јесен и пролеће, неколико дана пре садње младих садница на лежајевима.

Наводњавање и прскање биљака водоник пероксидом

Широко распрострањена употреба водоник пероксида за собне биљке. На основу тога можете припремити растворе за наводњавање и прскање.Универзални рецепт је 20 мл 3% Х2О2 по литри воде. Уношење у тло доприноси већој аерацији, пошто се активни јон кисеоника ослобађа, повезан је са другим атомом и формира стабилан молекул кисеоника. Биљке га примају у већој количини него пре процедуре. Делујући као оксиданс, убија патогене бактерије, трулеж и калуп који се формирају у земљишту. Постоје препоруке како заливати цвеће водоник пероксидом, односно 2-3 пута недељно. Научници су открили да се управо овај пут, након увођења раствора у тло, дијели на воду и кисик.

Употреба универзалног раствора може се користити за прскање и наводњавање вртних и вртних биљака. Када се кисеоник ослободи, он делује као врста рутера - коренов систем и клице га добијају у већим количинама. Саднице су укоријењене и расту много боље. Рјешење се може оживјети услијед избљеђивања усјева. Такође, раствор водоник пероксида је незаменљив за тло које добија вишак влаге.

Биљке производе много воде и имају мало кисеоника, тако да немају шта да дишу. Када се раствор водоник пероксида уведе у такво земљиште, коренски систем добија додатни кисеоник када се молекул Х2О2 распада. Заливање се препоручује да се потроши не више од једном недељно. Можете попрскати клице са раствором, даће вам лист више кисеоника и убити патогене микробе. Раст и принос усјева ће се повећати.

Примена водоник пероксида као ђубрива за парадајз

Код водоник пероксида могуће је оплодити парадајз. Пероксид се разблажује водом (3 литре по 50 мл)Средства) и разводнила ђубриво од рајчице. Можете се решетати и младим садницама и одраслим грмљем.

Залијевање садница овим средствима доприноси чињеници да ризом боље апсорбује елементе у траговима и макро елементе. Ослобођени кисеоник "једе" мале корење, као и уништава све патогене бактерије и гљивице. Само треба запамтити да није пожељно залијевати биљке. Храњење се врши не више од једном сваких 10 дана.

Закључујемо да куповина семена од познатих произвођача не даје 100% гаранцију њиховог квалитета, тако да је смислено даље обрадити семе пре сетве, како би се постигле пријатељске степенице и побољшале особине самих биљака да би се постигла добра жетва.