Намакање сјемена у амбер киселини

Ћилибарна киселина (етан-1,2-дикарбоксилне киселине), безбојни кристали, растворљиви у алкохолу, у етру и води. Амбер киселина је регулатор раста биљака, стрес адаптоген, умјерен промотор раста, побољшава пробављивост супстанци из тла. Водени раствор амбер киселине се користи за намакање сјемена прије сјетве, резнице биљака намијењених за укорјењивање, прскање биљака тијеком вегетације.

У те сврхе се користе слаби водени раствори од 0,002% и до 0,02% амберне киселине.

Благо предозирање је сигурно за биљке. Поред тога, лек стабилизује виталну активност природне микрофлоре земљишта. Прелиминарни третман садног материјала са растворима амбер киселине повећава отпорност биљака на утицај неповољних фактора. Прскање зелених биљака растворима јантарне киселине стимулише раст нових изданака у биљкама, а намакање корена у раствору 4-6 сати стимулише раст нових корена.

Амбер Ацид - како је

Ово је органско једињење које припада класи карбоксилних киселина, најближи рођак познатије оксалне киселине. До 8% ове супстанце налази се у најквалитетнијим сортама јантара.

Ови фосилизирани комади смоле древних балтичких борова приписали су љековитим својствима, стога су алкемичари већ дуго укључени у њихово проучавање. Немачки научник из КСВИ века, Георгиас Агрицола, док је студирао ћилибар, добио је непознату супстанцу, коју је назвао амбер сол. Касније се показало да није само топрисутни у свим организмима, али и веома активно укључени у живот ћелија.

Како амберична киселина утиче на биљку

Као превентивну меру против гљивичних и других болести, биљкама се препоручује 1 пут месечно прскање раствором јантарне киселине (1 г праха се разблажује у 5 литара воде), стимулише раст ћелија и противи се продирању бактерија, штитећи сваког младог младица.

Киселина може сачувати пропадање корена, побољшава клијавост семена и повећава број младица. Али најкориснија амберна киселина доноси у тло, јер нормализује микрофлору земљишта, побољшава егзистенцију микроорганизама.

Намакање семена у амбер киселини

Јантарна киселина се користи за засијавање сјемена. Намочите сјеме у отопини, састављену из израчуна 1 таблете по 1 л воде. Садни материјал је намочен 12 сати до једног дана, након чега се семе суши и сеје у кувану подлогу.

Препоручује се прскање гомоља кромпира из јантарне киселине, након чега се покривају полиетиленском фолијом неколико сати, што помаже бољем продирању у отопину у луковици.

Корени биљке за намакање у амбер киселини

Вријеме у којем се коријење намакање зависи од ситуације: од пола сата до четири сата. Оптимално време је сат или два. Ако не постоји могућност пригушивања корена, али постоји могућност да се спреја, онда ће се такође уклопити. Након обраде корени треба оставити да се суше пола сата,након чега се биљке могу садити.

Третирање биљака са амбер киселином

Понекад се јантарна киселина користи и за трансплантацију, на пример, цветне културе. Одвојен од великог грма, коријени се спуштају у посуду са раствореном супстанцом. У овом случају, обично се користи 0,02% раствор. Вршите третман 5-6 сати. Намакање у ћилибару помаже у стварању нових коријена у биљкама и побољшава њихов опстанак.

Прскање биљака амбер киселином

За прскање већ засађених култура, прикладна је слаба биостимулантна композиција. Током поступка до периода цветања, 20 грама лека се разблажује у 20 литара воде, а након цветања количина воде се смањује на 10 литара.

Овај догађај чини зелене пријатеље отпорнијима на мраз и топлоту и смањује ризик од труљења при високој влажности. У периоду цветних пупољака, опрашивања цвећа и јајника воћа, биљку треба оставити на миру. После плодоформирања процес се обнавља, концентрација композиције у исто време може да се повећа.

Прскање се може обавити прије сазријевања плодова и касније. То повећава плодност коријена до 20%, а краставце до 40%. Најбоље вријеме за такве догађаје је јутарње или вечерње вријеме.

Колико је боље користити ћилибарну киселину за собне биљке?

У затвореним просторима, амбер киселина се користи на исти начин као у врту: третира се прије садње бегонија, глутена, оксалиса, натопљеногпетељке, трљати лишће и прскати круне.

Популарна примена јантарне киселине за реанимацију оних који умиру орхидеје. Будући да код куће, рјешење је потребно много мање него у врту, а затим традиционално купити јантар у таблетама. За реанимацију оштећених биљака, разблажите једну таблету ћилибарне киселине на 1 л воде (ако имате прах, измерите руку на врху ножа). Добијени раствор попрскао је корење, изданке и листове орхидеје. Оштећену биљку можете утрљати брисом натопљеним раствором, али да отопина не уђе у утичницу. Поступак можете поновити још 2 пута, више није потребно - ефекат пречесте обраде неће бити.

Мере предострожности са амфипином

Амбер киселина - за биљке, супстанца је практично безопасна. Не загађује животну средину и не изазива токсичне ефекте на људе и животиње. Ипак, веома концентрирани раствор ако продре у очи или на слуз може изазвати упалу. У случају да се то догоди, киселину треба испрати само топлом водом.

Наведено дозирање треба, наравно, слиједити. У овом случају, ефекат употребе киселине ће бити максималан. Међутим, ако ће власници сеоског имања направити грешку и учинити рјешење превише јаким, ништа страшно неће се догодити. Биљке ће апсорбовати тачно онолико киселине колико им је потребно. Чувати раствор више од 5 дана или га користити више пута, на пример, после намакања петељки или семена, неможете

Амбер Ацид фор плантс - видео