Најбољи дизајн ожичења у приватној кући

Шема електричне мреже приватне куће

Пројектовање ожичења у приватној кући је прилично тешко, али сасвим изводљиво чак и без присуства посебних знања. Довољно је бити опрезан по овом питању. Наши савети у овом чланку ће вам омогућити да направите сопствени пројекат ожичења за сваки приватни дом.

Схема електричне мреже куће

Сваки развој пројекта електроенергетске мреже почиње са одређивањем укупне снаге потрошача, у овом случају наше куће, и њених схема моћи. А ако је укупна снага потрошача у нашем случају одређена од стране компаније за електричну енергију, која поставља границу потрошње, онда схема интерне електричне мреже, ми имамо право да сами дизајнирамо.


Електрична схема приватног панела куће

 • Ожичење уређаја у приватној кући је како слиједи. На спољном зиду куће, енергетска компанија поставља улазни аутомат и шалтер. Повезивање ових електричних уређаја врши и компанија за напајање електричном енергијом.
 • Али након пулта, улазак у кућу, повезивање са центром и ожичење на кући коју већ радимо сами. И овде имамо право да изаберемо погодну шему снабдевања електричном енергијом.
 • Обично, схема снабдевања електричном енергијом зграде је како следи. Кабл или СИП жица из бројила повезује се директно са гумама наше дистрибуцијештит Ове гуме напајају одвојене групе напајања. Свака група има властити струјни прекидач, инсталиран на фазној жици. Нула и заштитни проводници сваке групе не би требали имати прекидачке уређаје.

Обратите пажњу! Нула жица одвојених група може да садржи прекидач, само у случају повезивања преко машине УЗО. УЗО машина може бити инсталирана као посебна група и као уводна за све групе. Питање избора места инсталације ПЛЦ-а није стандардизовано ПУЕ правилима и остаје контроверзно питање. Али, на основу искуства експлоатације и личног мишљења аутора ових редова, препоручујемо да их инсталирате одвојено за сваку групу.

 • Надаље, жица или кабл из сваке машине за груписање су монтирани на разводне кутије. Свака група може бити од једне до неколико разводних кутија.
 • Од разводних кутија, ожичење се дистрибуира крајњим корисницима - утичницама и прекидачима.

Пројектовање кућне електричне мреже

На основу опште шеме снабдевања електричном енергијом код куће, за пројектовање електроенергетске мреже, прво морамо израчунати број група и распоредити оптерећење на њих. Да бисмо то урадили, морамо одредити начин инсталације ожичења и израчунати могуће оптерећење наших купаца.

Избор начина инсталације ожичења

Почнимо са избором начина инсталације електричне мреже. Ожичење приватне куће може бити отворено ина скривен начин. А прави избор зависи не само од броја група, секција жица и укупних трошкова инсталације, већ и од изгледа цијеле куће.


Фотографија је отворена ожичења у дрвеној кући

 • Прије свега, треба напоменути да се било која врста инсталације ожичења може имплементирати у згради било које конструкције и било којег грађевинског материјала. Питање је само трошак инсталације. Нећемо постављати стандарде за различите типове ожичења у различитим условима. Ове информације можете наћи у другим чланцима на нашем сајту. Осврнимо се само на општеприхваћене норме.
 • Отворено ожичење се широко користи у домовима за запаљиве материјале. Пре свега, то је дрво, СИП панел и друге врсте запаљивих грађевинских материјала. Код таквих кућа трошкови инсталирања отвореног ожичења често су много нижи. Скривено ожичење захтева много финансијских инфузија, а његова инсталација је напорна.
 • Скривено ожичење углавном се користи у зградама од опеке, блокова од пене и других негоривих материјала. Уосталом, овај тип ожичења вам омогућава да у потпуности сакријете инжењерске мреже, у исто време, у кућама од негоривих материјала, не намеће посебне захтеве.

Израчунавање укупног оптерећења зграде

На следећој фази пројектовања, потребно је израчунати укупно оптерећење куће и појединачних електричних инсталација. Ово је неопходно за даље формирање група.

 • За ово је потребно прво одредити број електричних канала и њихов бројмаксимална потрошња енергије. Ово је често најозбиљнији проблем за непрофесионалце, али де фацто у томе нема ништа компликовано.
 • Свака утичница или прекидач у кући се монтира за одређени електрични апарат или групу електричних уређаја. Морамо да изаберемо најмоћнијег од њих и наставимо да га израчунавамо.
 • Снага апарата може се видети у пасошу уређаја. Може да садржи и упутство за рад. Ако га немате, онда можете видјети приближну снагу у нашој табели.


Табела енергетске опреме

 • Али у већини случајева, снага уређаја је назначена у ватима, и морамо је пренијети на појачала. Да бисте то урадили, можете користити закон Оме. Генерално, ово је поједностављена верзија формуле, али за наше потребе то је сасвим довољно. На основу ове формуле, налазимо да електрични апарат снаге од 1 кВ за напон од 220В троши електричну струју од приближно 4.5 А.

Расподела оптерећења по групама

Након што смо израчунали укупно оптерећење код куће и за свако појединачно напајање, можемо почети да директно креирамо групе.

 • Према клаузули 9.6 ВСН 59-88, називна снага аутоматских прекидача за напајање електричних утичница и мреже расвјете не смије прелазити 16А. На основу ове тачке, дистрибуирамо наша оптерећења на одвојене групе.

Обратите пажњу! За храну моћних потрошача као што је електричнаПећ је дозвољена за уградњу у групне машине са номиналном вредношћу од 25А.

 • Расподела оптерећења у групама треба да се заснива на њиховој локацији и врсти терета. Тако често се групне линије мрежног осветљења одвајају од утичница за напајање. Али то није обавезно, али у неким случајевима није прикладно.

Шема комбиноване електричне групе

 • Такође је вредно запамтити да се ожичење у приватној кући није лако монтирати. Због тога није неопходно да се у различите делове куће постављају различити електрификатори једне групе. То је обично 1 до 2 сусједне собе.
 • Још један аспект на који треба обратити пажњу је параграф 7.2 БСЦ 59-88, који захтијева повезивање продајних мјеста у кухињи и дневним собама с различитим групама. Често, сет розета у чајној кухињи садржи утичницу у купатилу.

Обратите пажњу! Розете у купатилу се смеју инсталирати само ако у групи постоји утичница УЗО машине. У овом случају, према ПУЕ, номинална струја цурења за такав склопни уређај је стандардизована струјом цурења од 30 мА.

 • Као резултат тога, можемо имати 3 до 7 група у зависности од укупног оптерећења. Постоји више од 10 група које су доступне. Али све зависи од величине куће и количине електричних апарата. Али, према техничким условима, улазни аутомат, који је инсталиран на кући, ретко прелази вредност 25А, понекад 40А.
 • Ово треба имати на уму када се терет подијели у групе властитим рукама. На крају крајева, вероватноћаЧињеница да ће сви електрични уређаји радити у исто вријеме је прилично ниска. Стога је потребно узети трезвен приступ овом питању и извршити расподјелу која је уравнотеженија узимајући у обзир фактор као коефицијент употребе.

избор ожичења

Пре него што је могуће извршити електрично ожичење у приватној кући, потребно је водити рачуна о обрачуну његове раскрснице. Заиста, од овог фактора зависи од његове трајности и од пожарне сигурности. Ово је посебно важно за куће са запаљивим материјалима.

 • Према параграфу 7.1.34 ПУЕ у стамбеним зградама, само бакрени каблови и жице би се требали користити од 2001. године. Ово је омогућило алуминијумску жицу, која се често може наћи у старим зградама.
 • Што се тиче крижања жица, треба га изабрати на основу оптерећења на групној линији. Али, да не би направили много калкулација и поједноставили избор, може се кренути од номиналних параметара групних аутомата.
 • Поред тога, при избору пресека ожичења, треба узети у обзир метод полагања жица. На крају крајева, дисипација топлоте за жице, постављена на скривен и отворен начин је другачија. У том смислу, иако безначајан, али у зависности од оптерећења, њихово пресечење је различито.
 • Ми вршимо избор према табели 1. 3.3. Поред оптерећења и начина бртвљења, узима се у обзир и такав параметар као врста жице.

Табела за избор попречног пресека бакарне жице

 • Али иако сам изабран да се ожичем у приватној кући, треба имати на уму да пресјек треба да буде барем онако како је приказано у табели. 7.1.1 ПУЕ. За чланове групелиније не би требало да буду мање од 1,5 мм 2.

закључак

У нашем чланку доносили смо главне фазе пројектовања електричне мреже у приватној кући. Као што видите, о томе нема ништа компликовано, а видео на нашем сајту би требао додатно олакшати овај задатак. Главна ствар да се овом питању приступите пажљиво и пажљиво и дефинитивно ћете га добити.