Најбољи биметални гријачи за стан

Лијевано жељезо, из којег су израђене батерије станова, приватне куће, враћа се уназад. За узврат долазе модерни материјали - алуминијум или биметал. Они су лакши, лакши за уградњу. Међутим, кућни мајстор приликом инсталације грејања се суочава са проблемом избора, имајући у виду широку палету сличних производа на полицама руских продавница. У овом чланку ћемо размотрити најбоље биметалне радијаторе за гријање, разумјет ћемо техничке карактеристике које посједују. Поред тога, вреди знати правила за израчунавање броја секција, предности и недостатке биметалних, инсталационих карактеристика.

Шта је биметал: област примене

Биметал је материјал који се састоји од неколико слојева различитих легура. За радијаторе гријања користе се челичне конструкције које могу издржати хидраулику с алуминијским распршивањем. Спољни слој обезбеђује добру топлотну снагу. Користе се и алуминијумски радијатори са бакарним језгром.


Корисне информације!Биметал се користи у различитим индустријама где је потребно комбиновати карактеристике две или више легура. То повећава трајност и поузданост јединица и агрегата.

Произвођач нуди широк спектар следећих материјала:

 • отпоран на корозију;
 • анти-трење;
 • електротехнички (проводници, контакти);
 • инструментал;
 • отпоран на хабање;
 • термички биметали.

Техничке карактеристике биметалних радијаторагријање

\ т

Модерни радијатори су направљени у двије верзије - биметални и полу-биометални. Разлика између другог типа у судару расхладног средства са алуминијумом - челиком ојачана је само вертикалним каналима.

Корисно је знати!Главни параметар на који потрошач обраћа пажњу је топлотна снага метала, која се мјери у ватима. У биметалним радијаторима када се греје до +70? Са овим параметром ће бити 170? 190 В, што је, према стручној струји, високи показатељ.

Ниво дозвољеног притиска у систему произвођач наводи у техничкој документацији радијатора. Биметалне грејне батерије издрже 16? 35 атм (У зависности од модела). Ово упркос чињеници да је овај индикатор у системима вишестамбених зграда 14 атм., И аутономно гријање "је задовољно" максимално 10 атм.


Важно!Горња точка загревања таквих производа не прелази +110? Ц. Понекад произвођач у документацији означава праг од +135? 140? Ц. Није вредно веровати да нема сличних радијатора из биметала.

Најбољи биметални грејни радијатори за стан: предности и недостаци

Биметалне предности су довољне. Напомињемо главно:

 • трајност.Трајање службе достиже 20 година;
 • мали пресек каналадаје брзу реакцију на команде термостата уз ниже трошкове расхладног средства;
 • отпорност на пад притиска.Издржати краткорочно повећање притиска од 40 атм;
 • отпорност на корозију , могућност рада са расхладним средствомбило који хемијски састав.

За несавршености уочавамо само високу цену (у поређењу са алуминијумом) и тежину.

Врсте повезивања биметалних радијатора грејања

Одабир врсте прикључка гријача овиси о опцијама за њихово довођење на аутопутеве. Постоје уређаји са бочним и доњим прикључцима. Са друге стране, бочна веза је подељена на дијагоналу, седло и једнострано. Погледајмо детаљно како је различита опрема укључена у схему.

Доњи прикључак грејача на расхладну течност

Када се инсталира таква схема, напајање се покреће у грејачу одоздо, при чему се не појављују проблеми са повезивањем. Лева цев је феед, десно је повратак. Дешава се да произвођач мења смер протока расхладне течности. Тада ће информације о томе бити назначене на амбалажи иу техничкој документацији биметалног радијатора са доњим прикључком.

Бочни прикључак грејача: нијансе инсталације

Ево три опције повезивања. Почнимо са дијагоналом.

Ова опција је погодна ако је доводна цев изнад инвертовања. Професионални топлотни инжењери сматрају да је ова метода најефикаснија - тако да су радијатори топлотне енергије тестирани на производњи, што значи да ће технички параметри наведени у техничкој документацији бити објављени 100%. У овом случају, претходно загрејана расхладна течност није наишла на препреке на свом путу, крећући се одозго према доле, омогућавајући губитак топлоте без губитака.

Једносмерна везаРадијатор гријања се изводи по истом принципу, али довод и поврат нису из различитих страна уређаја за гријање, већ једни од других. Овај начин повезивања се користи у вишестамбеним зградама, где узлазно грејање пролази са једне стране грејача. Губитак топлоте у овом случају ће бити 2? 3% то је мало. Али то се односи само на радијаторе у мање од десет секција. У случају уградње дугих конструкција, њихов дио ће се гријати мање.

Прикључак седла подразумева увођење и враћање расхладног средства на различитим странама, али испод грејача. Ова метода је најмање ефикасна и укључује губитак топлоте 14? 18%. Са овом опцијом повезивања, требате повећати број секција тако да губитак топлине није примјетан. У другим недостацима ове инсталације се не поштује. Позитивна страна може се назвати и могућност да се скрију водови испод пода - на радијаторима испод су готово непримјетни.

Критеријуми за избор производа за расхладне системе

Избор биметалних грејача за шеме грејања носача топлоте зависи од неколико фактора, од којих су главне техничке карактеристике. Међутим, не треба смањивати важност изгледа. Ови дизајни би се требали уклопити у унутрашњост, а ако не и побољшати, онда их не покварити, као што је то било са старим жељезним производима. Морали су да се крију иза дрвених украсних решетки, што је одложило топлоту.

Сада ћемо погледати техничке карактеристике. Почнимо са бројем секција потребних за грејањеодабраним просторијама.

Прорачун секција биметалних радијатора грејања по површини простора

Питање како да се израчуна број делова биметалних радијатора забрињава сваког кућног мајстора који планира да замени уграђену или почетну инсталацију грејача. Прорачуни овог параметра нису компликовани. Просечна снага једне биметалне секције је 150? 180 В За грејање 10 м? Потребна је 1 кВ (1000 В) снаге. Након једноставних прорачуна, потребно је инсталирати у затвореном простору од 15 м2 - 1,5 кВ или 9? 10 одсека. Ово може бити као једна точка гријања, и двије до пет секција или 3 до 3 - по нахођењу матичног мајстора или израчунавања цјевовода.

За практичност наших читалаца, развили смо погодан калкулатор за израчунавање потребног броја секција.

Онлине калкулатор за израчунавање броја секција радијатора

Опције плаћања
Заштита од нежељене поште

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

Који радијатори су бољи за грејање: алуминијум или биметал

Да бисмо разумели предности и недостатке сваке врсте, навешћемо податке у табеларном облику:

параметер алуминијум биметални
Топлотна снага једне секције, В 200 150-180
Максимални притисак, хидродуше Издржи од 6 до 16 атм. Не могу да издрже нормалне скокове притиска. Не треба да говорите о хидроволу. Када се појаве у стану, доћи ће до неочекиваног врућег туширања, што је прилично непријатно. Форстамбене зграде нису погодне. Челична језгра обезбеђује сигурносну границу до 40 атм. Ово вам омогућава да не бринете о хидрауличарима, о скоковима притиска.
Различити типови преносника топлоте Алуминијум је нестабилан према хемикалијама, лако је реаговати. Приликом пуњења система вода неће бити проблема, али ако се његова киселост повећа - сачекајте невоље. Водоник се ослобађа током експлозије. Хемијски састав расхладне течности није битан - челична језгра практично не реагује. Једина ствар која се боји челика је кисеоник. Увођење у систем убрзава процесе корозије.
Горња температурна граница, ° С +110 +130
дуговечност 10 год 15? 20 година
цост Јефтини производи Цена за 30? 50% виша од алуминијума

Што се тиче инсталације, оба типа се лако монтирају, у поређењу са ливеним гвожђем.

Сумирајући добијене информације долазимо до закључка који су изнели многи стручњаци у овој области. Код вишестамбених зграда, алуминијумски гријачи у принципу нису прикладни - постоји опасност од пробијања. Овдје можете нанијети лијевано жељезо или биметал. За приватне куће, то је сасвим прихватљиво и алуминијум, али подложно употреби као расхладна течност воде и инсталација система за филтрирање са периодичним чишћењем елемената.

Али пре него што изаберемо биметалне радијаторе, размотримо главне произвођаче који представљају њихове производе на руском тржишту.

Који биметални радијатори су бољи за грејање: фирме, прегледи, примери

Многи произвођачи опреме за гријање. Али само неколицина је стекла популарност због квалитета произведених производа. У овом чланку размотрићемо 5 главних брендова, најпознатијих становника. Међу њима:

 • Рифар;
 • "ВАРМА";
 • Коннер;
 • ТЕНРАД;
 • Радена.

Почнимо са домаћим произвођачем.

Биметални грејачи за системе са преносником топлоте "Рифар"

Производња алуминијумских и биметалних радијатора за грејање "Рифар" је базирана у граду Гуи Оренбург. Упркос младости компаније (на тржишту од 2002. године), она не мора да позајмљује. Потрошач истиче висок квалитет и трајност производа произвођача. Карактеристике нису инфериорне у односу на познате иностране брендове, а трошкови производње "Рифара" испод (око 400 рубаља по секцији). Ево шта Рифар биметални радијатори кажу о корисницима мреже:

Ивванушка, Русија, Краснодар : Овај хладњак је купљен у стану на четрнаестом спрату са аутономним системом грејања. Будите специјализовани водоинсталатер или продавац-консултант у продавници за питање које биметални радијатори изабрати - одговорит ћете да је међу свим биметалним радијаторима, представљеним на домаћем тржишту, Рифар монолит једини модел који треба да инсталирате у вашем дому. Осим тога, они се производе у Русији, а не негдје у Народној Републици Кини. Ја лично стојим вишедве године, савршено топао, брзо се загреје, емајл није ослабио капљице. Захваљујући кућишту од лијеваног материјала, ове батерије не хрђају и не пролазе између секција ...

Опширнијеат Озовик: хттпс://отзовик.цом/ревиев_4692519.хтмл

Пример руско-кинеске сарадње је ВАРМА

Опрема за производњу грејача европског стандарда налази се у Народној Републици Кини, док квалитет производа контролишу руски стручњаци. Радни притисак "ВАРМА" биметалних грејача (25 атм), са угљеничним челиком, дебљине 2 мм, од којег је направљена језгра. Испитни притисак је 40 атм. Ово указује на то да хидрокрил на 50 атм неће оштетити биметал.

Коннер је немачко име са руским коренима

И опет домаћи произвођач. Може се само нагађати зашто је одлучено да се компанија именује у њемачком систему. Радни притисак, као и тест, у овим грејачима је виши од претходне ознаке - 35 и 45 атм. респективно. Топлотни учинак достиже 190 В. Цена производа је нешто виша од претходне и износи 450-600 рубаља. пер сецтион.

ивановглеб1, Европа, Москва : ... Радијатор који сам купио је коннерова компанија (...) Радио је више од половине грејне сезоне, без проблема. Није текао и боја се није држала. Одлично даје топлину и њен капацитет је сасвим довољан за грејање од 8 квадратних метара. м роом. Приликом инсталирања није било проблема, монтажне матице су се вртјеле без проблема, ништа се није распрснуло и тп. ФеатхерРадијатор је у средњој дебљини, али рука се не прекида, направљена је сасвим чврсто. Мислим да је ово одличан буџетски радијатор за приватну кућу по разумној цени. Пре куповине препоручујем и продавнице дају добру гаранцију! ...

Реад мореат Озовик: хттп://отзовик.цом/ревиев_4282388.хтмл

\ т

ТЕНРАД - немачки квалитет из Кине

Као и већина произвођача, Нијемци су преселили производњу тамо гдје је јефтинија - у Народној Републици Кини. Високотехнолошка производња уз минимизирање учешћа људи осигурава осигурање од брака због људског фактора. Све фазе, од лијевања до сликања, роботика. Радни притисак - 24 атм., А тест - 36. Међутим, радијатори "ТЕНРАД" имају недостатак, у поређењу са руским аналозима - високи трошкови (цена биметалних радијатора ове компаније је већа 1,5-2 пута).

"Радена" - авантуре Италијана у Русији

"Италијанске авантуре у Русији" почеле су 2010. године, и то прилично успјешно. То је било због високог квалитета радијатора компаније. Цена производа је мало прецењена, али то не спречава руског купца да преферира бренд. Говорећи о цени грејача, може се приметити да је упоредив са радијаторима "ТЕНРАД" и износи 650? 900 руб по секцији (50 мм).

Расцхесков, Русија, Ростов-на-ДонуКупили топлотни радијатори Радена стављени у земљу - и нису разочарани. Испрва сам помислио да због чињенице да је кућица често остављена без гријања, због тога ће се радијатори пењати (тј. Боја на њима ће почети да се испада - испоставило се даТемпературне осцилације премаза стајале су на чврстој петици!) Такође, за 2 године, премаз није изгубио своју белу боју, а то је такође плус за ентеријер! Унутра су метални и спољашњи алуминијум, што даје добар пренос топлоте - и штеди на потрошњи гаса, квалитет перформанси је 4 бода, али је цена у овом сегменту сасвим лепа, из тога препоручујем да је ставим биметал, довољно за ваше унуке)))

Опширнијеат Озовик: хттп://отзовик.цом/ревиев_2829731.хтмл

Постављање биметалних топлотних радијатора: нијансе извођења радова

Инсталација, као и монтажа биметалних радијатора, лако се ради са грејањем, али има своје нијансе, које ћемо сада анализирати. Приликом куповине могуће је примијетити да су дијелови гријача покривени филмом. Не може се уклонити до краја инсталације - то је додатна заштита. Сваки модел се монтира и монтира на различите начине. Алгоритам акција је осликан у техничкој документацији производа.


Важно!Раздаљина од пода до радијатора (10 цм), између гријача и прозорског прага (8? 12 цм) и до зида (3? 5 цм) обавезна је за посматрање. У супротном, пренос топлоте ће бити неуједначен.

Батерија се налази тачно у центру прозора и само у хоризонталном положају. То ће бити рационално користити у процесу инсталације инсталацијске инсталације.

Оцена биметалних радијатора грејања за стан 2017-2018 године

\ т \ т \ т
Бренд, модел Радни притисак, атм Испитни притисак, атм Радна температура, ° Ц Топлотни излаз, В
25 40 +110 130
25 40 +110 180
30 40 +110 140
30 45 +110 190
24 36 +120 120
24 36 +120 161
25 40 +110 120
25 40 +110 135
25 40 +110 185

Али постоји модел који треба даље разрадити.

Биметални радијатор "Рифар монолит 500"

Овај модел гријача има једну значајку - радијатор није састављен од дијелова, већ је чврста конструкција. Иако на изгледу можете видети иста ребра, од 4 до 14. Недостатак веза елиминише могућност цурења, тако да популарност овог модела може завидети еминентним брендовима. Купи биметални радијатори за гријање «Рифар монолит 500» могу бити по цијени од 700 рубаља. за 80 мм (по ширини).

Трошкови биметалних радијатора грејања на руском тржишту

Цене биметалних радијатора за грејање варирају у зависности од региона где се продају. То не изненађује - тржиште одговара на потражњу. Ако узмете цене у хладним регионима - они ће бити већи од цене грејача у топлој климатској зони. Гријаче можете купити у трговинама домаћинства или великим супермаркетима кућанских апарата и грађевинског материјала. Али то ће бити јефтиније за имплементацијусличне куповине на онлине ресурсима.

Размотрите просечне цене за Русију, од јануара 2018. године. За преглед ћемо узети моделе других произвођача који нису учествовали у данашњем рејтингу. Сви подаци су дати за један одељак.

\ т \ т \ т \ т \ т
Бренд, модел Радна температура, ° Ц Топлотни излаз, В Радни притисак, атм Испитни притисак, атм Цост, руб
+110 167 30 45 500
+110 169 35 52.5 750
+120 280 35 50 450
+135 270 24 36 400
+135 282 40 55 1700

Цене за део биметалних радијатора грејања су сличне. Само неки модели су избачени из општег реда.

Закључак

Избор биметалних радијатора за стан - одговоран је. И да му се приближи потребно је бити уравнотежен. Не журите и купујте најбоље по повољној цени. Посљедице погрешног избора могу бити жалосне - поплаве сусједа, што ће довести до трошкова двоструког поправка - вашег дома и стана одоздо (добро, ако је један).

Надамо се да су информације наведене у овом чланку корисне и занимљиве читаоцу. Питања о овој теми могу се навести у коментарима испод. Тамо такође можете да кажете о свом личном искуству куповине или инсталацијеБиметални радијатори - ове информације ће бити корисне за почетнике.