Најбоље димне цеви за котларнице: 4 врсте

Важна компонента у раду система котларнице је димна цијев.Главне цијеви за котловницу су важан дио пројекта. Главни задатак је производња продуката сагоревања у атмосферу. Као резултат сагоревања горива настају отровни гасови. Димоводна цеви треба да осигурају њихову добру дисипацију и да имају природну вучу.

Редослед израчунавања димњака

Ефикасност котларнице директно зависи од нацрта, за који се врши уградња димњака. Због тога, да бисте израчунали уклапање са посебном пажњом.

Пројектовање цеви је у складу са захтевима СНиП-а. Обрачун се врши од стране квалификованих стручњака који имају специјално образовање.

Само ако исправно израчунате пројект инсталације димњака, можете бити сигурни у ефикасност котларнице

Неисправни прорачуни могу проузроковати накупљање гасне масе унутар цијеви и довести до експлозије.

Обавезни захтјеви су израчунавање димњака како би се осигурала чистоћа и сигурност околиша. За израчунавање пројекта потребно је одредити тип пројекта и запремину запаљивог горива.

Прелиминарни израчуни:

 • израчунати аеродинамику димњака на основу оптерећења ветра;
 • узети у обзир висину и пречник цеви у складу са сагорелим горивом;
 • За чврстоћу конструкције, израчунати дебљину зидова димњака;
 • Одређивање начина причвршћивања;
 • Израда цртежа, процјена и техничке документације.

Одређен типом дизајнапотребно је направити аеродинамички прорачун на основу индекса и типа газа, као и просјечног годишњег оптерећења вјетра.

Тачан израчун висине димњака: успјех котларнице

Висина димњака израчунава се на основу санитарних стандарда наметнутих трговачким и фабричким предузећима. Што је већа потрошња горива по сату, њен садржај пепела и садржај сумпора, већа је димна цев.

При израчунавању висине цеви веома је важно узети у обзир снагу и грађевински материјал котларнице

Димензије димњака су под утицајем материјала за производњу:

 • За цигле, висина варира од 30 до 70 метара, пречника 60 цм;
 • Армирани бетонски димњак је ограничен на 300 метара;
 • Преостала изградња не може бити изнад 30 м.

Висина цијеви зграде се одређује узимајући у обзир аеродинамички прорачун. За котларнице, висина ушћа димњака треба да буде виша од подлоге за ветар најмање пола метра. Ако се у радијусу од 10 метара налазе виши објекти, онда се крајња тачка мора подићи на 2 метра изнад крова зграде.

Оптимална висина цеви директно зависи од снаге котларнице, на пример: код снаге котла од 500 кВ дужина треба да буде најмање 11 метара, на 5000 кВ - 20 метара, на 10.000 кВ - 27 метара.

Неправилно избројана висина може да утиче на процес сагоревања и изазове много проблема: удари ветра могу угасити ложиште, што је лоша жудња да омета нормалан рад котларнице.

У процесу висине вучног утиче на пречник цеви. Сувише широк отвор гасови неће лако устати. При израчунавању пречник брзине константни гас. За природну нацрта испуне 20 м /сец, вештачки, цене до 30-40 м /с, у зависности од висине димњака.

Врсте димних цеви за бојлер

куће цеви састоји од сутерена, приземља и дио димњака. Процес изградње одвија у фазама. Прво, подесите темељима и монтиран постоље цеви. Промените систем паковања се не препоручује.

Различити кућних цеви омогућава стављање различитих дизајна

величина димњака утицати на материјале од којих се прави. Цеви од цигле, бетона, метала, фиберглас.

У зависности од локације книгохранилисе се деле на типове:

 1. Селф-подршке, индивидуална структуре, која се углавном користи за велике котлове, инсталиран помоћу анкер корпе на темељима.
 2. Фасада намењен за фиксирање на зид зграде користећи посебне алате и стега. Често постављена у приватном сектору за камина или пећи вучу.
 3. фарма, на основу посебних оквирима. Дизајн фарме састоји се од металне греде које сидро монтиране на кош, сипати темељ. Инсталација изградње спроводи на терену, а затим подизање секције.
 4. Мастс, метални стабла, причвршћен гвожђаужад Такве цеви се налазе у граду. Карактеришу их велике надморске висине.

Сви димњаци су опремљени маршевима за љестве са шинама и платформама за поправак и одржавање цијеви. Након инсталације пројекта прихватају се провизије.

Неопходне сигурносне мјере: громобранска заштита котларнице

Заштита од удара грома мора бити присутна за све неметалне конструкције. У цијеви, уметните металне молнееприемнике и уземљите их струјним колектором - челичном шипком промјера 1,2 мм, која се причвршћује на зид цијеви уз помоћ конзола. Тло је завршено металном иглом, убијеном у земљи.

Уземљење цеви - неопходна безбедносна мера против муње

Према упутству за уградњу громобрана за котлове, њихов број зависи од дужине димњака. За структуру од 15-50 метара, довољно је имати један штап. Више цијеви до 150 метара захтијевају уградњу 2 висине громобрана. Преко 150 метара - најмање 3 колектора струје.

У армиранобетонским конструкцијама, као грмљавинска олуја, истурено појачање може бити истурено, које је исправно повезано на највишој тачки цеви. Након тога, нема потребе да се инсталира екстерни токен.

Метална конструкција дјелује као природни колектор струје и не захтијева заштиту.

Развој димњака за котларнице (видео)

Све прорачуне цевовода врше стручњаци у складу са правилима шљаке, након израчунавања се одобрава пројектни пројекат, инсталација се врши у складу са пројектом, ирад је прихваћен од стране комисије, у којој присуство представника компаније која је развила пројекат мора бити присутна.