Најједноставнији штедњак са рукама, упутством и фотографијом

Постоје многе варијанте пећи за викендице и куће. Неки од њих подразумевају финансијске трошкове, други захтевају доступност директних руку. Како бити онај који није надокнадио новац или вјештину? Може се добити једноставна цигларска пећ, која чак може бити "хуманитарна".

У чланку се разматрају двије опције. Први је погодан за оне који желе више или мање "пристојне" опреме за гријање и кухање. Други ће бити користан за читаоце, генерално не тврди да има било какву тенденцију да се прави ручно, или како је резултат естетике.

Како направити једноставну, али ефикасну пећницу?

Ова опција може послужити као алтернатива најједноставнијем металном гријачу - на примјер, буржоаској. Са овом пећницом могуће је загрејати просторију, кухати храну, па чак и пламен да се диви.

Дизајн траје нешто више од пола квадратног метра. За разлику од пуних опекарских пећи, за ово није потребан темељни уређај. Тежина зграде није толико велика да би била чврста основа - довољно да се постави чврста плоча.

Пећ се може направити у само једном дану. Једна од предности ове опције је да је почетни цлоудбок могућ у вечерњим сатима. Потребне су одређене вјештине, али оне не превазилазе вјештине просјечног мушког представника.

Напомена! Нису потребне квалификације за изградњу пећи. Али одржавање реда је неопходно - он ће учинити дизајн што ефикаснијим у контексту његовог потенцијала.

Шта вам је потребно да радите?

Ово није самоЈедноставна али и буџетска опција. За конструкцију структуре требате:

 • цигла:
 • * Шамота - 37 ком.
 • * Црвена - 60 ком.
 • врата су била подвргнута;
 • врата пуњача горива;
 • решетка;
 • засун;
 • панел од ливеног гвожђа.

Као раствор за везиво - глина. Све што вам је потребно је око 20-25 литара мешавине.

припрема

Прво, потребно је одредити локацију пећи. Пошто је тежина дизајна мала, нема ограничења која су својствена традиционалном решењу за цигле. Фиксирањем јаких дасака или одговарајућег алтернативног материјала, "темељ" је термички и водоотпоран.

Улога изолатора може да игра незапаљив материјал - на пример, базалтну вуну. Подне подлоге ставити полиетилен или рубероид. Величина потоње одговара величини базе плус мали додатак.

Изнад слоја пијеска се излије у дебљини од 1-2 цм. Важно је да темељ буде једнак - то зависи од квалитета дизајна и практичности даљег рада.

схема зидања

Сервис пећи је следећи:

 1. Први ред се ставља на песак без употребе раствора. Десетак цигли је усаглашено искључиво на нивоу. Танкослојна опека се меша са мешавином, након чега се монтира на предњу страну. Врата се претходно овијају по ободу кабла од азбеста, који компензира термореактивни метал.
 2. Након фиксирања врата, помоћу жице ставите други ред према схеми. Форм фор субјецтед.
 3. Настаје шамот (у шеми се разликује жутом бојом). Након полагањапреко потопне монтаже.
 4. На ову циглу је постављен трг. На овом реду ставља се на ивицу. Формирајте канал за диверзију, који је основа за партицију. Једна од цигли (видљива на слици) постављена је "сува" - касније ће бити уклоњена. Након тога монтирајте врата резервоара за гориво, који прије постављања неколико пута ротирају пруге од азбеста. Али то је неопходно да би се врата добро отворила. Елемент је фиксиран жицом и пар опеке.
 5. Поново ставите циглу, дуплирајући претходни ред.
 6. Поново је обрт "ребара" други и последњи ред у којем је цигла постављена на овај начин. Изузетак је следећа серија, у којој је један од зидова формиран зидом на ивици. Зидове канала димњака треба обрисати влажном крпом.
 7. Печени малтер према шеми. Задњи зид је поново направљен коришћењем формата "на ивици".
 8. Ово затварање је близу пуњача горива. Пар опека треба да виси над горивом, тако да се пламен помакне на средину предње плоче - у случају да пећ ради као камин (без затварања врата пећи).
 9. Опеке су мало помакнуте према стражњем зиду да подрже врата горионика. Пре полагања опеке, траке од азбеста, натопљене водом. Захваљујући овом заптивању размака између керамике и ливеног гвожђа. Немогуће је поставити плочу од ливеног гвожђа директно на глинени раствор, у супротном разлика у параметрима термо-експанзионог материјала ће довести до пукотина.
 10. У овој фази почиње формирање димоводне цеви.Посљедње према плану треба глатко да се прошири на задњу страну. Али опека прави само димњак. Други део је направљен од лаког метала. У супротном, прекомјерна маса елемента може довести до помјерања тежишта.
 11. Овдје монтирајте засун, запечаћен са азбест тракама. Препоручује се претходно подмазивање раствором глине. Ово је последњи ред који довршава изградњу директно пећи од цигле својим рукама. Преостали део серије је дат димнику, који ће затим бити усидрен са лакшим металним каналом.

Након тога уклоните цигле које су постављене на 4. ред "сухе". У овој фази, очистите смеће из канала и површине пећи.

завршни радови

Најједноставнија храпавост не укључује озбиљан накит. Једина декорација је кречење. Композиција се препоручује да се дода мало плаве и млеко - то ће сачувати поклопац од формирања жутог плака и избељивања.

Важно! Прије рада треба заштитити циглу и метал. Ако то не урадите (на пример, користећи филм), онда се та места не решавају.​​

Потребно је добро размазати фуге између цигле и метала димњака, као и шавове између керамике и лијеваног жељеза.

Обавезно затворите спој између цигле и пода. То ће спријечити просипање пијеска у просторију. Пожељно је да се слово покрије словом г-облика. Тада се прави лајсна, која служи као декор, и додатни елемент који спречава осип "темеља"пролијевање

Пећ је спремна. Читав процес трајао је не више од једног радног дана. Већ, можете покушати да направите запаљивац ниског интензитета. Полина се не може користити - само чип или папир. Спаљивање дрвета ће створити превисоке температуре, а структура ће се разбити. За потпуно извлачење смјесе треба дати тједан или два. Након тога је већ могуће потонути "као одрасла особа".

Још једноставнија верзија грубе

Ако се претходна верзија чинила неком компликованом (мада не тако), може се понудити врло поједностављен систем гријања. Ова пећ може се ставити буквално за сат времена, чак и ако су руке углавном далеко од тога да се називају златним.

Принцип конструкције је једноставан. Дно гори на чврстим горивима, затим одмах након утицаја сопствене масе. Температурне флуктуације стварају жудњу, задивљујуће струје врућег зрака горе. Истовремено, огревно дрво је горјело готово без трага - минималног дима.

За полагање ће трајати само два туцета целе цигле и две половине. Пећ се састоји од пет редова. Дизајн је тако једноставан да нема сврхе описивати наруџбу. Поступак је јасно приказан на слици.


Ако исправно ставите циглу (а да то урадите на други начин је веома тешко), резултат ће бити исти као онај приказан на фотографији. Препоручује се везивање опека са глиненим раствором. Али у првобитним условима могуће је без повезног материјала - само ставите компоненте једна на другупрема наредби. У овом случају, груба је конструисана за пет минута.

За оне који желе посредну опцију, можете препоручити опцију мало компликованије.


Према овој шеми, излаз је трострука груб ружица. Први одјељак је намијењен за утовар дрва за огријев. Друга је камера у којој се пале трупци. Трећи одељак је димни канал.

Стварање ове конструкције такође захтева 20-30 цигли. Ова опција се може разрадити за неколико сати ако нема вјештина зидара. Стручњак за изградњу ће доставити за неколико минута.

Предности најједноставнијих дизајна пећи

Предности конструкција:

 • врло висока брзина монтаже - од дана до неколико минута;
 • не захтева оснивање; тепих се може направити било гдје; и ако не користите спојну мешавину, храпавост постаје склопива и лако се помера;
 • као гориво - све што гори: полина, гране, кукови, стабљике кукуруза, лишће, иверица, тегови намјештаја, итд .;
 • потрошња горива је неколико пута мања него, на пример, у случају буржоазије;
 • најједноставнија опција - без употребе глине - омогућава вам да добијете велику количину топлоте него од ватре; слични дизајни - проналазак за оне који не желе стално да подржавају ватру у кампањи;
 • скоро потпуно одсуство дима - гориво изгори са минималним отпадом;
 • температура опеке достиже 1000 степени - обезбеђено је добро грејање и брзо кување.

закључак

Чак и најнапреднија верзија овог прегледа не захтева квалификације и много времена. Избор дизајна зависи од циљева "пећи". У стационарном случају, прва опција је одговарајућа. За мобилне ситуације, корисницима који су већ мајстори боље је да користе још једноставније шеме.