Млин са властитим рукама за врт - најбоље идеје, мајсторска радионица за домаце мајсторе

Унапређење земљишне парцеле обухвата не само цвећаре, баште, пластенике и стазе, већ и многе друге елементе, укључујући и оне који обављају искључиво декоративну функцију. Пример таквог објекта је умањена копија вртног млина. Многе његове сорте данас се могу купити у продавницама или неким занатлијама. Али најчешће је цена таквих украсних предмета прецењена, а ако сте у могућности да радите са дрветом, има смисла покушати да направите млин својим рукама за врт. И овај чланак ће вам помоћи.

Украсне млинице за башту

Дрвени украсни млин ће заузети часно место на територији вашег локалитета

Вртни млин - зашто га треба градити

Главна функција овакве зграде је, наравно, декоративна - млин на локацији задовољава око и ствара атмосферу удобности. Такође, са њеном помоћи украсите баште и цветне гредице у старом руском или европском стилу (у зависности од изгледа самог објекта). Добар додатак млину ће бити клупе, минијатурни аутомобили, узде, ограде или мали рибњак.

Поред тога, може вам донети практичне користи. Уз помоћ малог млина, неки вртлари "скривају" не тако атрактивне елементе комуникације - славине, поклопце, тенкове, итд. Као резултат тога, све што се може ухватити у очи у лошем смислу ријечи, скривено, хармонија између дрвећа, цвијећа, камења и украсни предмети не крше ништа. Поред тога, баштован има могућност да у једној згради комбинира цвјетњак и млин - само је потребнода допуни терен са кутијама са земљом.

Млинице властитим рукама за врт

Ако повећате величину зграде, можете је претворити у видиковац или дјечји дом. Или, ако је функционалност важнија, направите шупу од млина и место за складиштење инвентара баште.

Дјечија кућа у облику вртне млинице

Гарден милл-газебо

Млин на фотографији викендице

Уређај вртног млина

Већина таквих украсних предмета се састоји од следећих делова:

  • платформа;
  • темељ;
  • оквир;
  • кров;
  • механизам ротације;
  • ножеви.

Платформа је место где ће бити инсталиран вртни млин. Дизајн се, наравно, може једноставно ставити на земљу у врту или на гредици, али ће трајати кратко - влага ће обавити свој посао и узроковати да предмет украса буде неприкладан. Према томе, пожељно је изградити платформу од бетона или камена. Последња опција ће бити лепша.

Вртни млин са платформом у облику равног камења

Неки вртлари користе пластичну цијев умјесто платформе која је причвршћена за базу млина и укопана у земљу за вријеме инсталације

Основа - доњи дио самог млина, обично шири ради боље стабилности. Захтјеви квалитета за прераду морају бити најстрожи захтјеви - овај дио структуре најближе додирује влагу земље и биљака.

Оквир - главни дио украсног предмета, зид млина. Цомес витхдаске, шперплоче, шине, обложне даске, ситне трупце и многе друге материјале. Поред тога, оквир носи декоративну функцију и често је украшен прозорима, вратима, балконима и другим малим елементима.

Пример украса са различитим декоративним елементима као што су ограде и предворје

Важно! При избору места за млин обратите пажњу на околину - изглед зграде треба хармонично комбиновати са свим околностима.

Кров је горњи дио зграде. Обично се саставља од шина, летвица или облога. У неким случајевима се користи пластика, посебно за заобљене кровове, које је тешко изводити са дрвета. У својој боји овај део млина треба да се издваја из скелета.

Унутар крова је механизам ротације - ос на два куглична лежаја. У већини случајева пролази кроз читаву зграду, ова варијанта локације је различита по поузданости и стабилности. Механизам се може додати спајањем крова млина са оквиром на вертикалну осу и додавањем једра - тада ће структура не само окретати лопатице, већ ће се окретати у правцу вјетра.

Пример цртања са најједноставнијим покретним механизмом

Једро на млину је означено црвеном стрелицом

Лопате, познате и као крила - други најважнији декоративни елемент млина. Састављен је од шперплоче, трака и танких шипки. Главни услов - све лопатице морају имати исту тежину и бити избалансиране, а млин ће трајати дуго и без проблема. ПримериРазличите варијанте конструкције крила млина приказане су на цртежима испод.

Вртни млинови са прелепим украсним крилима

За производњу декоративних млинова понекад се користи метал, у овом случају његов облик се разликује од дрвета

Млинови властитим рукама за врт - фотографија

Најбоље окружење за дрвене производе ће бити зелени травњак

Табела. Врсте украсних млинова за врт.

виев десцриптион

Са четвороугластим зидовима

Врло једноставан дизајн. Зидови су четверокутни, равни или нагнути. Типично, такав млин се завршава двослојним кровом, али се могу наћи и друге конструкције. Одлична опција за оне вртлара који немају велико искуство у раду са дрветом.

Са шестерокутним зидовима

Софистициранији дизајн. Захтева високу прецизност у сечењу делова жељене величине и даје им перле. Често су зидови сличног шестерокутног млина сужени до врха. Довршена куполом или полигоналним кровом. У поређењу са претходном верзијом, са осталим једнаким карактеристикама је привлачније.

Ветар турбина

Декоративна ветрењача има најједноставнији дизајн због недостатка облоге и тврдог крова. Поред декорације, помаже у одређивању правца и јачине ветра на парцели. Осим дрвета, вјетрењача се може израдити од челичних профила, ако радите с њима лакше и практичније.

ШтаБаците дрво тако да брзо умре

Постоји много начина да се осигура да дрво у подручју брзо исуши. Међутим, најчешћи су они који укључују употребу хемије. препарати за уништавање биљака. Прочитајте више у овом чланку.

Украсна шперплоча - упутство за стварање

Упознавање корак-по-корак упутстава за стварање шестерокутне декоративне млинице за башту од шперплоче. Уз одговарајуће вјештине и расположивост алата за обраду дрвета, скупштина неће одузети много времена и труда.

Важно! Сви детаљи декоративних млинова захтевају темељно и вишеслојно третирање антисептицима, заштитним композицијама и лаковима. Само они неће изгубити свој привлачан изглед током времена и моћи ће да декоришу простор или двориште дуги низ година. Пример доброг заштитног премаза за млин је лак за бродове или јахте.

Од којих ће делова бити готов млин

Почните са средњим делом дизајна, названим по оквиру изнад слике. То је скраћена шестерокутна пирамида са директном базом. Сви делови су направљени од дебеле шперплоче.

Корак 1. Припремите цртеже и делове узорака. С обзиром на сложеност дизајна, прецизност величине сваког елемента постаје веома важна.

Корак 2. Користећи оловку, означите појединачне стубове оквира - испружене до висине трапеза. Затим их избушите електричном пилом. Не заборавите одрезати бочне крајеве под углом од 45 °повезивање са другим елементима.

Обележавање плоча од шперплоче

Резање шперплоче са електричним секачем

Корак 3. Склопите готове делове шперплоче тако да листови тестере формирају уторе који гледају надоле. Фокусирајте се на слику испод. Спојите делове лепљивом траком.

Готови предмети су спојени траком

Корак 4. Окрените структуру и нанесите љепило на жљебове формиране листовима пиле. Понашајте се брзо, али у исто време уредно.

Наношење лепка у жлебове између елемената

Корак 5. Све детаље оквира пресавијте у шестерокут тако да љепљиви крајеви чврсто стану један до другог. Поново употребите траку како би дизајн задржао свој облик неко време.

Шестоугаони елементи оквира

Корак 6. Сачекајте да се нанесени лепак осуши, поставите зидове у страну и уклоните вишак. Уклоните траку из дизајна.

Лепак се мора уклонити

Корак 7. Затворите хексагонални поклопац на унутрашњим димензијама горњег уског дела оквира. Са једне стране не завртите у потпуности завртањ - он ће играти улогу окретне ручице за инсталацију. Љепило нанесите на руб горњег уског дијела оквира, окрените га с ове стране према доље и, помоћу вијка, монтирајте шестерокутни поклопац. Ставите га на врх било којег терета. Сачекајте да се лепак осуши, уклоните остатак.

Наношење лепка на ивицу горњег уског делафраме

Да бисте поставили шестерокутни поклопац, морате окренути оквир

Скраћена пирамида, дио зида млинице, је спремна. Сада наставите са креирањем базе података. Представља равну шестерокутну призму. За повезивање са базом објекта користи се централни вертикални сноп, који се фиксира вијком на врху призме и пролази кроз одговарајућу рупу у доњој.

Корак 1. Резање два шестерокутна покривача на величину базе претходно скраћене пирамиде. У средини једног од делова направите ознаку испод вијка, у другом - квадратну рупу на пресеку греде.

Финисхед Хекагон Цоверс

Корак 2. Поставите оба поклопца на једну од страна, избушите вертикалне зидове призме. Повежите прва три с поклопцима помоћу љепила, користите траку и обујмице за држање облика. Све је приказано на слици испод.

Поклопци су повезани трима зидовима призме

Корак 3. Поновите претходну операцију са три преостала лица награда.

Корак 4. Уметните шипку у отвор на доњем поклопцу. Померите га до сусједног краја до горњег шестерокута. На етикети завијте вијак и причврстите дрво.

Греду треба заврнути завртњем на горњи шестерокут

Корак 5. Обрадити дно зидова крње пирамиде и врх призме са лепком, повезати их један са другим. Да бисте подржали образац, поново користите траку.

Спуштена пирамида и призма додатно су повезане са траком

Корак 6. Какосамо се љепило суши, уклони љепљиве траке и обради дизајн брусилицом или брусним папиром.

Брушење добијене конструкције

Следећи део млина који треба да се уради је основа од три дела:

  • доњи део је велика равна, шестерокутна призма са причвршћењем на вертикалну греду;
  • средња - скраћена хексагонална пирамида;
  • горња - мала равна шестерокутна призма са жљебовима испод украсне видне платформе.

Што се тиче зидова млина, замислите производњу у облику инструкција корак по корак.

Корак 1. Припремите фиксирање за горе поменуту шипку. У свом квалитету поставите плочу причвршћену на доњу шестерокутну призму и празну кутију испод попречног пресека греде.

Производња причвршћивања за греду

Корак 2. Шити шест шиљака из шперплоче за доњу призму, урезану у бочне крајеве, као што је приказано у упутству на зидовима млина. Користите љепило и љепљиву траку заједно. Затим причврстите плочу и кутију за фиксирање снопа из претходног корака. Проверите да ли се налазе тачно на цртежу.

Завршена доња призма основе са фиксом за греду

Корак 3. Сада наставите до скраћене пирамиде базе. Прегледајте детаље од трапезоидне шперплоче, исечене пилом на бочним ивицама под углом од 45 °. Затим спојите пирамиду са спољне стране са лепљивом траком, исеците жлеб и саставите шестерокутну структуру. Послесушење са остатака лепка.

Завршена скраћена базна пирамида

Корак 4. Покрените малу горњу призму базе. На угловима сече мали утори за фиксирање палубе, који ће украсити ваш млин.

Положај жлебова на малој горњој доњој призми

Корак 5. Повежите сва три дела базе помоћу лепка. Одозго, прикачите им терет, који може послужити као канта воде. Оптерећење је потребно за бољу адхезију љепила.

Сва три дијела су залијепљена за основу

Важно! Немојте претјеривати с тежином терета, основна конструкција не може издржати непотребна оптерећења.

После завршетка дна млина, наставите до посматрачке палубе. Потоње се састоји од бачви од малих шипки, шина и ограда. Платформа је причвршћена на дно зида млина и постављена у жлебове у жљебовима базе.

Корак 1. Резање основних шипки. Затим направите налепнице или мале рупе на њима, са вијцима причвршћеним за посматрачку платформу до зидова млина.

основне шипке

Бушење рупе у шипкама

Корак 2. Припремите узорак на који ће се наслагати подне шипке посматрачке палубе. Ово би требао бити шестерокут с оловком. Има смисла ставити га са двостраном траком тако да се подне шине не померају од најмањих покрета или контакта са ослонцима током монтаже.

РеикиСтог проматрачке палубе се лијепи помоћу шаблона

Корак 3. Ставите пет шипки шипки, као што је приказано на слици испод, да бисте формирали под гледалишне палубе. Оне су међусобно повезане малом количином лепка. На врху, уз његову помоћ, причврстите ослонце на сваки од шестерокутних ивица. Користите стезаљке за стезање.

На свакој осовини шестерокута монтиран је ослонац

Корак 4. Причекајте да се љепило осуши и њежно одвојите под и ослонце од шаблона са проматрачке палубе.

Видиковац је одвојен од шаблона

Корак 5. Причврстите вертикалне шипке на вањске рубове чепова - то ће бити ограде. Причвршћивање се врши на вијцима.

Причвршћивање ограда

Корак 6. Лагано вежите полице за шине, које ће бити зидови ограде. Користите за стезање или пластичне стеге.

Причвршћивање шина на регале помоћу пластичних копчи

Готова палуба за посматрање. Остаје само да се повеже са другим елементима млина

Корак 7. Окрените оквир млина и поставите га на под или радни простор помоћу шипке према горе. Такође, окрените палубу за осматрање и причврстите је вијцима на доњи шестерокутни поклопац крње пирамиде. Затим залијепите жљебове на врху базе и причврстите оквир млинца заједно с палубом за проматрање.

Фиксирање палубе за посматрање

Завршава се израда украсног вртног млина. Следећа фаза је купола и унутрашњи део механизма ротације "крила". Кров млина је направљен од пластичне полукугле, на дно на коју је причвршћен привјесак. Она се, пак, повезује са завртњима са кругом постављеним на врху оквира конструкције.

Корак 1. Покрените куполу, нацртајте прстен и шперплочу одговарајуће величине.

Купола, као и круг и прстен, изрезани од шперплоче

Корак 2. Изводите кружнице и прстенасте рупе или налепнице за њих на истим мјестима - то ће бити потребно за даљњу монтажу. Поставите круг на врх оквира млина.

Круг је причвршћен за врх оквира

Корак 3. Извршите монтажу лежајева крила за глодање. То су дрвене шипке са отворима одговарајућег пречника. Детаљи о њиховом уређају и стварању приказани су на сликама испод.

У шипкама се избуше рупе до спољашњег пречника лежајева. У ту сврху користи се кружна пила - специјална млазница на електродилу

\ т

Важно! За многе радове на монтажи вртног украсног млина ваш незаменљив помоћник ће бити постоље за вертикалну монтажу бушилице, која се тако претвара у бушилицу.

На горњим крајевима шипки налазе се отвори за монтажу

Тада су шипке подељене на две половине

Корак 4. Доње половине лежајеваПовежите уметањем хоризонталних пречки између њих и крајева као што је приказано испод.

Повезивање добијених половица уз помоћ хоризонталних шипки

Корак 5. Уградите лежајеве у рупице причврсних елемената, монтирајте цијелу конструкцију помоћу вијака, причврстите мали предњи дио како бисте обавили неки нагиб.

Процес инсталације лежаја

Корак 6. Сада требате спојити лежајеве с осовином од нехрђајућег челика. Да бисте то урадили, користите навртке са подлошкама, омотајте са обе стране обе причврсне шипке.

Лежајеви лежајева осовине од нерђајућег челика

Корак 7. Инсталирајте лежајеве и осовине на круг, претходно монтиран на оквир млина.

Унутрашњи део млинског механизма, комплетно монтиран и монтиран на конструкцији

Корак 8. Одредите тачку где пластична купола треба да има рупу испод осе.

Постоји мјесто за бушење рупа за осовину

Корак 9. Избушите рупу у куполи испод осовине. Затим се залијепи на дно прстена. Користите клипове као шкољку (цросс-твист).

Прстен од шперплоче залијепљен на дно куполе

Корак 10. Лагано монтирајте куполу на круг од шперплоче, продужујући ос у рупу. Као додатак, користите вијке, омотајте их у етикете или мале отворе у кораку 2.

Купола је инсталирана на комору од шперплоче

Купола је заврнута завртњима

\ тНакон тога потребно је направити вањски дио механизма млинских лопатица и њихово причвршћивање на ос.

Корак 1. Направите блок за причвршћивање млина на ос. Детаљи о његовој производњи су приказани испод.

На шипки избушите рупе за држаче игала, које ће причврстити лопатице

На крајевима, избушите отворе на самим клиновима

Велика рупа у средини - испод осе. Не би требало да пролази кроз блок, зато не бушите до краја

Са слагалицом и фајлом, прво ставите квадратну шипку у круг

Корак 2. Изрежите од релативно танких листова шперплоче према претходно направљеном узорку, четири ножа.

Обележавање шперплоче по обрасцу

изрезан са лопатом

Корак 3. Направите четири дугачке шипке. Уз њихову помоћ, на централном блоку и оси ће бити постављени ножеви млинова.

Припрема четири дугачке шипке

Корак 4. Из једног од крајева у свакој од шипки, избушите рупу испод игле.

Бушење рупа на крајевима шипки

Корак 5. Ставите четке у лопате. Будите посебно опрезни и држите се димензија.

Шипке су залијепљене за лопате

Корак 6. Припремите клинове са квачицама, ставите их на једну страну љепила на ножеве.

Фризуре са држачима

Пин је инсталиран у шипку са лопатом

Корак 7. Уметните држаче у одговарајуће отворе на централној јединици, затим изУбаците ножеве са шиљцима на крајевима. Обезбедите све тачно и темељно.

Стезаљке морају бити инсталиране у отворима централне јединице

Корак 8. Поставите централну јединицу и нож на осовину млина. Проверите да ли механизам ради. Ако је све у реду - декоративна структура је спремна! Остаје само да се лакира, да се третира лаком и да се стави у башту или на гредицу.

Јединица централног сечива монтирана на осовину

Савет! Ако мислите да је горенаведена конструкција декоративног млина сувише компликована, има смисла покушати створити поједностављену верзију - са четири зида и оквиром обичних дасака или облога.

Поједностављена верзија украсног млина

Видео - Декоративни млин

Дрвена ограда сопственим рукама - инструкција

По свом дизајну је умањена копија правих логова. Као "лог" можете користити резнице из лопата - јефтине и доступне у било којој грађевини или врту. Листа потребних алата је иста као иу упутствима за претходни млин, додаје се само кружна млазница на бушилици, која је неопходна за бушење заобљених жљебова испод оквира.

Корак 1. Припремите резнице, уклоните паковање, ако постоји. Ставите два пола заједно и причврстите их завртњима. Прелазећи један од њих, делови изратка треба да буду нешто већи од дужина зидова будућег млина. Одредите места за резање чаша (такозвани жљебови у раму трупаца). Овај приручник приказује креирањеМлин са шестерокутним зидовима, тако да спој појединих елемената ограде није под правим углом. Сходно томе, чаше у половима треба да буду "пљуване", под углом од 60 °. За ово припремите клин, као на слици испод.

1 - Грип и кружна тестера на дрвету. Пречник овог другог треба да буде једнак пречнику у првом; 2 - фиксирање две петељке заједно; 3 - Клин

Корак 2. Спојите двије наљепнице заједно и причврстите их на косу површину клина и учврстите. Прстенаста пила која је повезана са електричном бушилицом се сече за једну операцију у оба слоја чаше испод оквира, као што је приказано на слици испод. Затим резнице са стезаљкама окрените за 180 ° и направите још два жљеба, али са друге ивице резница. Након тога, са убодном пилом, сечете оно што је иза ивице стезаљке. Трупци за темељ млина су спремни.

4 - Уградња резница на клин за пиљење чаша; 5 - Завршни резултат, два трупца са косим жљебовима који се налазе под углом од 60 °

Корак 3. Поставите квачицу изнад исечака, поново означите тачке за бушење чашица и поновите претходне операције док не добијете потребан број трупаца.

Корак 4. Њежно шприцајте шест сличних трупаца дуж двије половице - једну са шалицама, а другу не. Први ће ићи на врх базе млина, други на дно.

Корак 5. У овом случају, трупци су међусобно повезани на клиновима, уметнути у базу, тако да у средини чашица у свакој од њих избуше рупу жељеног пречника. Алтернативни начин спајања је лепак за столарију.

Корак 6. Припремите хексагоналну основу. Скупите га из две лепљене трапезоидне даске или извуците из комада шперплоче. Убаците клинове у углове будућег дневника.

Корак 7. Ставите прва три елемента оквира на клинове - пола трупаца без шалица припремљених у кораку 5.

6 - Рупе за сечење испод чепова у деблу; 7 - почетак формирања дневника; 8 - Завршени "лог" зида базе млинице

Корак 8. Редослед планирања трупаца на пиновима, формирање ограде, као на слици испод. Унутра можете отворити отворе испод декоративних врата или прозора.

Корак 9. Рукујте са шестерокутном базом и зидом оквира са убрусом или лаком да бисте добили атрактивнији изглед и заштиту од оштећења. На врху, причврстите још један шестерокут на клинове, изведен на исти начин као и производ у кораку 6. На њему, затим, фиксирајте металне углове.

Важно! За издржљивост, обезбедите основу млина ногама или носачима од дрвета, отпорним на спољне утицаје. Може бити храст или ариш.

Корак 10. Причврстите на углове дуге и танке шипке које ће играти улогу оквира за зидове млина. На врху су причвршћени на шестерокутну плочу од плоче или шперплоче нешто мање величине, тако да се формира благи нагиб.

Корак 11. Оквир млина је покривен малим шинама, које се затим третирају лаком или четком. У исто вријеме побољшати изглед пиле у зидовима рупа за декоративне прозоре и врата. Онда направите правоугаону основу за кров,сакупите оквир из истих шипки и покријте крајеве трачницама, а кровни покривач. Причврстите тачке монтаже овде и на зидове млина са украсним тракама.

9 - Обрађена база са угловима за причвршћивање оквира зидова; 10 - Уградња шипки оквира и горње шестерокутне плоче; 11 - Завршени зидови и кров млина, прекривени шинама и украсним тракама

Корак 12. Припремите рупе испод осовине на крајевима крова. Може бити од метала или дрвета. На вањском крају осовине причврстите осмерокутну шипку, на којој, с једнаким размаком, изводите четири отвора - за монтажу ножева.

Корак 13. Направите три шипке које ће играти улогу "скелета" лопатица - два бочна, смјештена под кутом, и једна средишња. На крају другог, направите округли клин за монтирање ножа на осовину. Затим закачите "скелетне" шипке на шине и избушите их у жељеном облику, као на слици испод.

12 - Ево осмерокута потребног за причвршћивање лопатица. Крајеви су затворени резницама резница; 13 - Припрема сечива. Три шипке - оквир, трачнице се буше само да би се постигао жељени облик

Корак 14. Узмите лопату и причврстите је на осовину. Ако је потребно, избалансирајте их тако да маса буде приближно иста и млин није био под оптерећењем кука. Поставите га на право место у башти, по могућности на носачу пећи - тако да ће дизајн трајати дуже.

Млин за дрвене оквире, украшавање гредице

Са правилним односом према случају и неким вештинама рада са стабломбез посебних проблема ће бити одличан млин, који ће вам много година украсити башту, двориште или цвеће.