Микбордер са својим рукама, шема, фотографије, избор биљака

Понекад, гледајући преко вашег врта, схваћате да су неке цвијеће у журби да се посаде каотично. И постоји жеља да се све то доведе у одређени ред. У овој ситуацији постоји једно одлично решење - креирајте микбордер сопственим рукама. За некога, ово може изгледати тешко, али ви само желите, и све ће изаћи. Хајде да схватимо заједно.

Разумевање појмова

Пре свега, наведите шта је микбордер. У дословном преводу са енглеског долази "мешовита граница". Овај цвет је произвољни издужени облик који се састоји од различитих биљака, сакупљених у прилично густим групама.

Миксбордер је "рођак" зеца, а често се ова два цвјетњака међусобно збуњују. Рабатка је и дугуљасти кревет (кревет), који се лако ради својим рукама. Разликује се по тежини линија и по форми и по слици, може бити строго правоугаоног облика, па чак и преокренути дуги ракати под правим углом. Узорак цвећа такође мора бити строго дефинисан (линије, кругови, звезде, троуглови и слично). Микбордер се разликује од глатких и меких линија. Ово је већ репрезентативан стил пејзажа, овде су дозвољени неправилни облици и слободнија употреба различитих врста биљака.

Пејзажни дизајнери користе миксбордере за дизајнирање падина и улазног простора, уређење ограда, вртних стаза, дијељење врта на секторе.

типови микбордерс

По структури су два типа. Ово је добра илустрација фото миксбордова.

једнострано . Ако се налазиНа падини, уз ограду, зидове куће, тј. Гледано са једне стране, биљке у њој се саде низбрдо: од високе према ниској.

обострано . Ако се микбордер посматра са свих страна, онда високе биљке посађене у средини, а доње су ближе рубовима.

Можете их поделити на типове по стилу:

- . Већ из назива постаје јасно да увијек постоји строгост. У таквом цветном врту није дозвољено стварање бујних форми и светлих нијанси. Нежељене биљке са великим и широким листовима. Требало би да буде што природније у комбинацији дивљих и вртних облика.

-Лугови . Преноси романтику ливада и планинских пејзажа. Приликом израде нужно се користе ливадске траве и житарице.

-рурално . Већ је одговарајућа раскош и сјај цветања. Користе се биљке које се користе за ову област.

Англијскиј стильМеадов стилеРуральскиј стиль

-Вегетабле . То је поврће, нема грешке! Можете створити диван микборд из биљних биљака, покупити праву комбинацију и лијепо их смјестити. Уосталом, у много поврћа прилично лијепо лишће различитих облика и боја. И у јесен из таквог микбордер-а сакупите усев.

Решење боје

Избор шеме боја је веома важна ствар. Самим креирањем микбордер-а сопственим рукама, можете одабрати шему боја по властитој вољи и укусу. Али овде је најважније задржати хармонију.Не можете претјерати са бојом, хаотична шароликост ће изгледати ружно и вулгарно.

Правилно одабрани миксер за боју креира одређено расположење. Пожељно је користити не више од 3-5 боја и њихове нијансе. Да не би направили грешке у исправној комбинацији, често користите колорни циклус боја. По схеми боја постоје три типа микбордера.

-контрастное . За такву цветну башту боље је да се задржите на две контрастне боје, тачно одредите њихову боју - на њој се налазе једна насупрот другој. Контраст ће се сматрати нијансама супротне боје. Ово решење у боји је боље применити у малим микбордима. Није потребно створити контрастни састав само од биљака са малим цветовима. Такође, имајте на уму да ће контрастни микбордер изгледати веома свијетло и најбоље га је поставити на предње дијелове (на примјер, на улазу).

-монохромно . У овом цветном врту користе се различите нијансе исте боје. Испада веома елегантна композиција. Са таквим решењем боје, јасно се види величина цветова и разноликост њихових облика. Међутим, треба имати у виду да ће веома светли тонови (бела ружичаста, бела и плава, светла крема) на јарком сунцу изгледати плавичасто, тако да морају увек "подржавати" живље нијансе.

-поликром . Ово је најчешће кориштени дизајн. Овдје можете судјеловати од два до четири сусједна цвијећа. Али и овденеопходно је правилно одржавати пропорцију. Светле и богате боје треба да буду мање и уравнотеженије, мирније. Примјерна пропорционална расподјела боја у троструком саставу: једна боја - 70%, друга - 25%, а трећа - 5%.

контраст микбордермоноцхроме микбордерполицхроме микбордер

Да бисте избегли озбиљне грешке у избору мешавине боја, треба да мешате топле боје са топлом, хладном и хладном.

И још једна важна ствар. Имајте на уму да чак и најлепша цветна башта неће изгледати без зелене позадине.

избор места

Прије свега, наравно, морате одабрати мјесто за миксер. Уосталом, то ће зависити од његове величине, облика и врсте биљака. Ако одлучите да поставите цветну башту дуж зида куће или ограде, онда треба да размотрите висину локације прозора (при избору горњег слоја биљака), дужину украшене површине ограде (веома дуга цветна башта је боље направити повремено). Цветна башта дуж вртних стаза мора бити лоцирана, удаљавајући се од ивице стазе око пола метра. Са микбордер-ом можете ограничити подручје на врт (овдје је важно узети у обзир удаљеност са становишта гледишта).

Не треба заборавити да се цвећара органски уклапа у већ постојећи стил окућнице.

Након што је изабрао место, потребно га је процијенити са позиције влаге, освјетљења и састава тла.

Основна правила за креирање микбордер-а

Пошто стварамо микбордер са нашимрукама, да би се избегле грешке, морамо нацртати шему цветне баште и расподелити биљке, вођене одређеним правилима.

  1. Највећа биљка у мјешовитом промету не би требала прелазити половину висине од биљке до точке гледишта (клупе, стазе, алеје итд.). Ако је висина већа, онда када се гледа, горњи слој ће бити изгубљен.
  2. Рубови миксбордова треба да буду строго ограничени (посебно за цветне гредице које се налазе у средини травњака или дуж трагова). За то можете користити мале плочице за поплочавање, украсно камење или дрвена звона, као и да направите ивицу ниско-растућих трајница.
  3. Строго се придржавати слоја, високе биљке не би требало да се затварају ниже.
  4. Не покушавајте користити што више биљних врста у цвјетном врту (постоји правило - не више од 3 врсте за 1 ск. М.).
  5. Када планирате облик цвјетног врта, избјегавајте претерано јасне равне линије, љепоту мијешалице у глаткоћи, елеганцији и природности.

Приликом одабира постројења, потребно је узети у обзир сљедеће:

 • Осјећати се непристојно (немојте планирати у скрби или захтијевати озбиљно склониште зими).
 • Боље је имати биљке са сличним захтевима у условима раста (осветљење, наводњавање, тип земљишта) у једној цветној башти.
 • Треба избегавати снажно растуће врсте, као и снажан површински коренски систем, јер оне постепено могу покварити цветну цветну башту.
 • Узмите у обзир услове цветања, које треба изабратибиљке цветају једна за другом и након тога задржавају свој декоративни карактер.
 • Дајте предност трајницама, дуги низ година ће бити основа вашег цвјетног врта.
 • Све врсте морају бити једнако одрживе и не смеју се бојати конкуренције.
 • Други појединци, искрцавање, не прате густоћу, јер ће биљке временом расти, поготово зато што се празнине могу напунити старим особама.

Избор биљака

С обзиром на сва правила, пређите на избор биљака.

Први увек планирају највиши (горњи слој).

Ако сте планирали мешавину са грмљем или стаблима патуљака, онда би слетање требало почети са њима. Они формирају у цветној башти такозвани "костур" или његову основу, око које ће се формирати читава друга композиција. За миксер би требало да изаберете евергреене или дуготрајне декоративне врсте које добро реагују на фризуру. Роба, шимшир, јоргован, црвенкаста жутика, сребрни врх, хортензија, бобица, зелена трава, дренажа.

Цонифероуслила
елдерберриДерен вхите

Посадите скелетне биљке, ставите их у позадину или у средину (у зависности од типа микборда) на довољној удаљености једна од друге, узимајући у обзир њихов даљи раст и величанственост круне.

Можете направити мешавину само од дрвећа и грмља. У овом случају, уочава се и принцип постављања висине биљака. За доњи слој у овом цветном врту, користите схланкигрмље На пример, кизилик је хоризонтални, козачки брин, бршљан је нормалан.

Округла година декоративна и мистериозно изгледају микбоардс само од неких четинарских биљака. За његово стварање користе се патуљасти бор, јела, смрека, борови камен, смрека, јапански твеетик, сцхајини сорте туиа и смрека.

Сљедеће цвјетнице су засађене. Овдје можете дати вољу фантазије, али немојте заборавити на кравату. Одрасли стабла дрвећа и жбуња покриваће високе лилинике, перунике, пагане, астилбо, геранијумски врт, поламонијум, вишебојни, короопсис, лаватеру, ехинацеу. Не заборавите на прелепа писма. Балансирајте живо цвеће и додајте додатни цвет домаћинима, геичерима, артемизима, ценовним ценама. Додаће се Микбурдер природне природности житарица: зхезекхостинник, љубичица, перја, молинија, јечам гризли.

Мултицолоркориоопсис

За додатни асортиман, можете узети ниже наведене трајнице (нпр. Алиссум, аквиљегиа, рхимена, пурпур, итд.).

Биљне биљке су увек веома изражајне и већина њих ће моћи да украси микбордер рано пролеће. Међутим, треба узети у обзир веома кратак период њиховог декоративног карактера. Према томе, не би требало да чине основу састава. За микбордер, погодне су биљке за садњу које не захтевају годишње ископавање. Да би сакрили избледеле листове, одмах по завршетку цветања потребно је посадити саднице једногодишњих биљака илисадњу вишегодишње биљке која брзо расте (на пример, мајмуни вербеникх, делфини, Вероница Нитковидна, тимијан, флок шлоподобни, итд.).

Доњи (предњи) слој је формиран од стабилних украсних трајница ниског раста. На пример, Брунер, флок схлоподни, стасхис вуна, вербена.

Оно што је остало након искрцаја трајница празнина испуњених садницама ниског годишњег цвијећа.

Као резултат, требало би да имате добар мулти-иеар микбок, на пример, као на слици.

Нега за микбордерс

Прво, добра идеја је да микбордер покупи једноставну бригу о биљкама. Али чак и најнезахтевнији од њих захтевају минималну бригу. Хајде да означимо овај минимум.

 1. Правовремено наводњавање. Свака биљка због недостатка влаге постаје неатрактивна и блиједи. Слабе биљке су склоније болестима и нападима штеточина.
 2. Уклањање корова. Они чине нашу цветну башту неуредном и погоршавају услове за постојање културних врста. Понекад се може сачувати малчирање тла, али не за све биљке које ради. Стога, морамо повремено направити плијевљење.
 3. Минерално храњење. Не подржавајте биљке хранљивим елементима, неће вас задовољити обилним и дуготрајним цветањем. Храните их полако једном у три недеље комплетним сетом ђубрива. Да, и отпорност на болести од њих ће бити додата. Само на крају љета не заборавите да се заустави, биљке треба да се смире и заспе за зиму, не могу се смрзнути.
 4. Заштита одмраз Ако нема довољно биљака отпорних на мраз у вашем микбордер-у, онда их треба прекрити крилом, сламом или другим покровним материјалом за зиму.
 5. Уклањање сувих цвасти и обрезивање. Да би ваш цветни врт био леп, уредан, цветао дуго и обилно, не заборавите да исечете сува цвасти и гране оштрим баштенским прибором. У пролеће, уклоните слабе, јако старе, искривљене, болесне и "дивље" изданке. Такође се закључајте снажно.
 6. Борба против штеточина и болести. Понекад прегледате биљке за болести и штеточине. Правовремено предузмите акцију. Боље је, наравно, да се користе народни лекови, али ако је потребно, упутите се на отровне хемикалије.

Прегледали смо све најважније тренутке. Сада можете безбедно да започнете рад на креирању сопственог миксера од грмља и вишегодишњих биљака. Користећи наше савете и савете о правилном формирању цветног врта, избору биљака и бризи о њима, добићете не само шик декорацију у башти, већ и велико задовољство самог процеса њеног стварања.