Метално-пластичне цеви за грејање - техничке карактеристике

Савремене технологије изградње стамбених објеката грејањем, водоводом су разноврсне и укључују употребу цеви са високим техничким карактеристикама. Данас, за водоводне и грејне системе, цеви се користе како од традиционалних материјала, тако и квалитетније, и производе се новим технологијама уз употребу полимера.

Модерни системи грејања се монтирају на следеће типове и типове цеви:

 • метал (бакар, челик, нерђајући челик);
 • пластика (ПВЦ-ПВЦ, ПЕ-полиетилен, ПП-полипропилен, ПЕКС-од полиетилена);
 • метал-пластика.

Размотримо детаљније последњу групу - метал-пластичне цеви за грејање, широко коришћене иу свакодневном животу иу производњи.

Изградња метал-пластичних цеви.

МП цеви, као и остале варијанте ове групе материјала, карактеришу два геометријска параметра:

 • кроз пречник;
 • дебљину зида.

Због тога је опис конструкције метал-пластичне цеви сведен само на разматрање структуре његовог зида - љуске од два слоја полимера са алуминијумским слојем (0,2-0,6 мм), везаног посебним вискозним. Дакле, ово је алуминијумска цев са уздужним шавом, израђена ласером или ултразвуком, која има унутрашњу и спољашњу љуску од полиетилена.

Уздужно заваривање алуминијумске љуске може се направити облагањем или преклапањем. Усидравање оклопа учинило га је квалитетнијим, преклапајућим - једноставнијим технологијама, дакле производима са алуминијумским слојем,шава чипке, скупље.

Полиетиленске мембране обезбеђују непропусност цевовода, топлотну изолацију транспортованог медија и могу издржати одређени део притиска који се примењује на цевовод проводника топлоте, а алуминијумска цев још додаје структуре чврстоће, као и смањује величину линеарних деформација при температурним променама. Поред тога, средња алуминијумска љуска, у зависности од дебљине, омогућава цевима да обезбеде потребну конфигурацију током инсталације, односно да је савијете под жељеним углом, а савијање ће бити фиксирано алуминијумом, а неће нестати након завршетка примене напора.

Сорти МП цеви.

Поред геометријских карактеристика, метал-пластичне цеви се разликују са материјалом полиетиленског слоја.

За производњу метал-пластичних цеви:

 • обични полиетилен - ПЕ-цеви означене ПЕ-Р;
 • полиетилен отпоран на топлоту - означен акронимом ПЕ-РТ, што указује на добру отпорност на високе температуре;
 • умрежени полиетилен је материјал обележен ПЕ-Кс, добијен из обичног полиетилена унакрсним повезивањем, тј. Употребом једне од неколико специјалних технологија које мењају решетку веза полимерних молекула, што доводи до побољшања његових карактеристика (постоје 4 главна метода умрежавања, које су означене латиничним словима а, б, ц и д);
 • полипропилен - ППР-АЛ-ППР - врста полипропиленских цеви ојачаних алуминијумском фолијом дебљине 0,05 - 0,1 мм, која не савија цев у савијеном стању након савијања, али смањује вредностпродужења температуре (ППР-АЛ-ПЕКС - друга подврста у којој је спољашњи слој - полипропилен, унутрашњи - умрежени полиетилен, слој - алуминијумска фолија исте дебљине).

Важно! За систем грејања и топле воде користе се све горе наведене цеви, осим ознака ПЕ-Р - металлопластика из обичног полиетилена.

Ознака облика полимерног слоја мора бити присутна на спољној ознаци МП цеви, која такође садржи следеће информације:

Поред наведених обавезних информација, ознака може да садржи и друге додатне податке: транспортни медиј (само воду или друго), датум производње, број серије итд.

Техничке карактеристике метал-пластичних цеви

Пречник пречника метал-пластичних цеви је главна карактеристика овог материјала, који може имати следеће вредности: 16, 20, 26, 32, 40, 50 и 63 мм. У кући се дистрибуирају првих 5 величина МП цијеви, али је материјал промјера 50 мм и ријетко се ријетко користи.

Распон величина дебљине зида од метала-пластике је мање разноврстан и креће се од 2,0 до 3,5 мм. Однос дебљине зида и пречника јасно се види након података у табели:

На ове параметре везује се још једна вредност - радијус савијања цеви.

Током инсталације цевовода, способност савијања метал-пластичних цеви је достојанство материјала који олакшава рад. МП цеви савијају се на два главна начина - ручно и цевима, уз избор методеРадијус савијања зависи. Међутим, поред технологије савијања, величина његовог радијуса је такође последица пречника и дебљине зида цеви.

Радијус савијања метал-пластичних цеви је:

 • са ручним извођењем - 80 - 550 мм;
 • са савијањем цеви - 45 - 180 мм.

Максимална вредност радног притиска цеви за МП грејање је последица температуре расхладног средства. У системима грејања и топле воде, где температура воде достигне 95 степени, метално-пластичне цеви треба да буду пројектоване за максимални радни притисак од 10 бара.

Важно! Метал-пластичне цеви имају занимљиву карактеристику током времена да се прилагоде максималној вредности радног притиска, ако је њен утицај константан, ау будућности да издржи оптерећење 1,5 пута веће од вредности.

Оптимална температура расхладног средства у систему грејања је 75 ° Ц, али под условом стабилности, притисак МП цеви ће бити издржљив чак и при својој вредности на 95 ° Ц.

Температуре од 95 до 110 ° Ц за метално-пластичне цеви нису критичне - у хитним ситуацијама, њихов краткотрајни утицај је дозвољен, али угрожава могуће нарушавање непропусности система и формирање цурења.

Чврстоћа једињења такође смањује редовне значајне варијације температуре, посебно са замрзавањем система, што је могуће на температури од -40 ° Ц.

монтажна технологија

Грејање од метал-пластичних цеви или водоводног система из истог материјала је специфично само за монтажу елемената,причвршћивање цјевовода на базу врши се на традиционалан начин, као у случају употребе других компоненти.

Шта су прикључци

Прикључци - прикључни чворови, чији дизајн зависи од намјене, користе се у једном кругу за састављање елемената система за гријање или водовод.

Система се съвмества с три следните типи на фитинги:

 • сплит (са навојем, прстеном);
 • компресија (условно одвојива);
 • Притисните (недељиво).

Прикључак цеви под притиском се даље дели на два подврста монтаже (према врсти употријебљених арматура) - помоћу спојнице за увијање или огрлицу.

сплит фиттингс

Везе овог типа су чворишта за вишекратну употребу - могу се монтирати и растављати онолико пута колико је потребно, тако да је њихова вредност већа од других врста прикључака. Тело од месинга са демонтажним арматурама је причвршћено на цев помоћу заптивног прстена и заптивке.

Прикључци ланца су погодни за инсталирање система за снабдијевање хладном водом, а ако су спојеви након монтаже још увијек доступни, изведба канала за топлу воду. У системима гријања навојни спојеви осигуравају непропусност струјног круга за 2-3 године, након чега се матице морају повремено затезати, а након издувног резања резног навоја, уређај се мора замијенити новим.

алгоритам компилације

Навртка је причвршћена на одсечак цеви, праћена прстеном и затим притиснута до крајатело На кутији је постављен прстен, на врху - матицу која је прво обавијена рукама, а затим кључ.


Пре операције, одсецање цеви третира се посебним уређајем - калибратором, који враћа његову геометрију након могућег дробљења током сечења.

фитинзи за компресију

Стезни прикључци се састоје од спојнице и навојне матице причвршћене на цев помоћу заптивног прстена са резом, а према изведби су условно раздвојени зглобови - чвор се може лако демонтирати ако је потребно, али у сљедећој монтажи није зајамчена непропусност спојке. .

Ова метода се користи за спајање МП цијеви у истим системима као и ланчани зглобови - углавном за узгој цијеви са хладном водом, и са отвореним положајем прикључних чворова - и за снабдијевање топлом водом.

Компресиони фитинг се састоји од следећих делова:

 • кућиште са два или више излаза са спољним навојем;
 • арматуре (према броју излаза у случају) са заптивним гуменим прстеновима убаченим у пресек МП цеви;
 • навртка (према броју прикључака);
 • стезни прстен са утором (у броју навртки).

Метод монтаже компресионих фитинга

Изведба спајања типа савијања из претходне методе није битно другачија - поузданост носача је осигурана употребом једнократних компресионих (постојаних) прстенова.

Инсталација не захтева посебну обуку и могуће је за производњуСвојим рукама је потребан минимални алат - два кључа, од којих је један одстојник, калибратор и маказе за резање МП цијеви (прецизност). Пожељно је имати цијев која смањује радијус савијања цијеви, иначе - мора ручно савијати цијеви, користећи једну од метода.

Прецизне маказе се изводе кроз цијев дуж планиране површине окомито на уздужну ос. Ако је МП цев купљена у облику залива, онда је одсечени фрагмент-лук поравнат, нарочито екстремни делови дужине око 10 цм

.

Рез се затим третира са калибратором како би се вратила геометрија рупе, разбијени жлеб за време сечења и извршење закошења на спољашњој ивици реза.

Са тијелом спојнице, матица је затегнута и резни прстен је уклоњен. Крај одсеченог дела цеви је навлажен за клизање, на њега је причвршћена матица и прстен, након чега је из цеви уклоњена млазница са гуменим заптивкама која је уметнута у цев. Резни прстен се помера до клипњаче, на врху - матицу са навојем, а навојни прикључак се прво прикупља ручно, а затим затеже кључевима, остављајући на залихи 1,5-2 окрета за завршно заптивање пре пуштања у рад. Поузданост причвршћивања обезбеђује се стезањем навојног пара, који се преноси на бочне зидове МП цеви са компресионим прстеном.

прес фиттингс

Данас су прес-арматуре најбољи начин за уградњу метал-пластичних цеви за гријање, које задржавају непропусност система у цијелом распону радникапритиске и температуре. То је чвор који се не може одвојити са снажном фиксацијом МП цијеви, што омогућава употребу прешаних спојница у отвореном и скривеном ожичењу цјевовода система за гријање и ПВТ.

Спојни чвор обухвата кућиште од бакра или месинга и чауре (2, 3 или 4) израђене од нерђајућег челика - дизајн зависи од намјене фитинга и локације његове инсталације у систему.

Облик кућишта може бити различит (попречне греде, углови, Т-комади, спојнице) и зависи од типа везе. Рукавац обезбеђује потребну чврстоћу - елемент се истискује посебним уређајем, након чега је због посебног третмана метала готово немогуће променити његов профил. Да би се неутралисао проблем различитих карактеристика лутајућих струја између бакарног омотача и челичних чаура, постављена је заптивка заптивног прстена - стезаљке.

Причвршћивање фитинга врши се притиском на ручно или хидраулично извршавање. Цена ручног алата је пута мања од хидрауличке, али се квалитет везе не одражава - ручни рад је такође поуздан.

Метод уградње под притиском

Цев је стриктно окомита на своју осу, одсечена је на месту помоћу секача за цеви, након чега се завршава његов крај - геометрија секције се враћа калибратором, а скраћивање унутрашње ивице реза се изводи. После завршетка завршетка, убацујемо цев у фитинг до граничника, контролишући окомицу кроз контролни отвор. Рукавац се диви стезаљкама крпеља, а њихове ручке су постављене тако да одговарају једномједан до краја.

Важно! Компресиони пресс фитинзи су направљени од гриња одговарајуће величине, у многим сетовима алата постоји сет одвојивих стезаљки за повезивање чворова различитих пречника.

По завршетку правилне компресије, два жљеба у кругу остају на рукаву, а његов профил постаје конвексан од ивица до средине. Понављање притиска исте везе није прихватљиво - непропусност везе ће бити прекинута.

Питање само-спајајућих МП цеви са прес-арматурама није тешко, али је цена гриња прилично висока - куповина алата, чак и ручно извршавање, за једнократну употребу нема смисла, из тих разлога, пресс клопке нуде алат за изнајмљивање.

Предности и недостаци метал-пластичних цеви

Предности МП цеви које се користе за инсталацију система за грејање и снабдевање водом су следећи критеријуми:

 • довољна пластичност - лако је извршити разрјеђивање у правом смјеру;
 • разноврсност - снабдевање топлом и хладном водом, системи грејања (укључујући топле подове);
 • апсолутна антикорозивност;
 • довољну отпорност на топлоту;
 • мали проценат;
 • широк распон цена;
 • доступност саме инсталације;
 • лакоћа одржавања;
 • ниска топлотна снага;
 • еколошки.

Са тако широком и непотпуном листом предности, МП цеви имају недостатке:

 • релативно ниска трајност (око 15 година);
 • замрзавање у присуству воде са накнадним уништењем (ограничено коришћење климатских зона);
 • је мање поуздан за спајање челичних цијеви;
 • ниска ватроотпорност полимерних љусака.

заклучение

Упркос постојању низа недостатака, метал-пластичне цеви, са правим избором примене, врстом материјала и квалитетном уградњом, ће трајати прилично дуго да би се трошкови куповине и инсталације оправдали неколико пута. Стога се потрошачка потражња за МП-материјалом не смањује, већ се повећава, посебно због сталног појављивања нових сорти са побољшаним карактеристикама.