Месингани фитинзи за ПИД цеви - предности, варијанте и примене

Директно снабдевање водом без промене правца и елемената за повезивање није у принципу. Да би се спојили делови цеви између њих, користе се спојнице. То је уз њихову помоћ да се грање на цијеви, окрета, спајају цијеви различитих промјера и чак и типа. Поред тога, уз помоћ фитинга, ствара се заптивени прикључак за цеви да би се избегло неовлашћено цурење. За израду овог елемента користе се различити елементи, али посебно је популаран месинг, који је погодан и за полимерне и за полиетиленске цеви, и за метал. Које су месингане арматуре за ИПД цеви, размотрићемо у наставку.

У серији сличних спојних елемената, месингани фитинзи постали су популарни захваљујући високој чврстоћи и поузданости прикључка. Овакве особине су посљедица кемијског састава материјала који укључује бакар и цинк у различитим омјерима. Сазнајте која је специфична маса сваког елемента на означавању производа. Поред тога, сам бакрени цинк у неким моделима је побољшан легирајућим елементима.

Технички параметри производа зависе од количине садржаја бакра у производу, која одређује њихову класификацију и могућност коришћења цеви за повезивање различитих материјала. Ако нисте сигурни у одабиру цијеви, прочитајте наш чланак "Које су цијеви боље одабрати за гријање?"

Видео 1 ИПД цеви и арматуре од месинга

Класификација

Прва и главна карактеристика је главна сврха спојних елемената, који се дијеле на:

 • фитинг - за спајање цеви са еластичним цревима;
 • олово и угао - који се користе за промену правца цеви;
 • сакупљач, двоструки, тројни, попречни - користе се за стварање грана и грана од главног цјевовода;
 • спојница - користи се за повезивање два равна дела цеви;
 • адаптер - користи се за повезивање цеви и елемената различитих пречника и типова;
 • поклопац, чеп - користи се за стварање заптивеног краја цеви на појединачним деловима цевовода.

Следећи индикатор за класификацију арматуре је начин повезивања, и то:

 • навојни;
 • заварени;
 • флангед;
 • савијање.

И на крају, ако се не ради само о месингу, већ о свим врстама фитинга, критеријум је и материјал производње:

 • челик, ливено гвожђе (црни метал);
 • месинг, бакар (обојени метали);
 • полимер.

сорти

Најпопуларнији су спојни елементи, чија је главна предност једноставност уградње и одсуство резања. Као компресија се користи посебан прстен, који, када се вуче, обезбеђује потребну непропусност.

Пхото 1 Разноврсност месинганих зглобов

Важно је да се притезни прстен користи више пута, ау свим случајевима биће довољно густ да се омогући задржавање цевовода.

Вијчани спојеви су мање популарни не зато што их треба инсталиратиметодом врућег заваривања, али због уског смјера. Често се на металне цеви уграђују навојне, које постепено замењују полиетиленске цеви ИПА. Поред тога, за навојне спојнице карактерише недостатак неопходне чврстоће. Да би се осигурао његов оптимални ниво, користе се додатни алати - навоји, гумене траке, итд. Овај метод се користи за инсталацију акумулатора за грејање, за повезивање водоводне цеви високог притиска итд.

Слика 2 Навојни прикључци за цеви

Куицк-цаст фитинг - посебан тип цијевног споја, карактеризиран присуством стезног рукавца (шарке) који се користи за тренутно повезивање и препрека за клизање. Главна област примене су метал-пластика, ИПА цеви, полиетилен и метал.

Слика 3 Бистроземние тсанг фитинги

Компресиони елементи се такође одликују присуством прстена за пресовање, који повезује пластичне и полиетиленске цеви. За спајање цеви различитих величина користи се лемљење. То је начин повезивања површина под увјетом да се загријавају на температуру од 2600С. Када се загреје на наведену температуру материјал постаје благ и пластичан, што омогућава повезивање пластичних и металних цеви.

Пхото 4 Цомпрессион елемент

Компресионе спојнице се могу користити за спајање цеви ИПД пречника од 110 милиметара и само механичким путем.

Шеме арматура од месинга

Арматуре од месингаза ИПН цеви путем прикључка су подељени на:

 • детацхабле
 • су недељиви.

Спојеви се користе само у оним случајевима у којима је можда потребно демонтирати цјевовод, додати нове дијелове цијеви или промијенити смјер претходних. У том случају се користе навојни или завртњи који се лако демонтирају и поново инсталирају без оштећења цијелог дијела цијеви. Једини разлог зашто се такви елементи не могу користити је цијев повећаног промјера.

У кући за спајање пластичних и полиетиленских цијеви користе се само цијевне спојнице. За њихову уградњу нема потребе за заваривањем или посебним алатом.

За монтажу не-одвојивих арматура користи се метода компресије, компресије, врућег заваривања или капиларног лемљења. Најпопуларнија је најновија верзија, јер омогућава високу чврстоћу и потребну чврстоћу везе. Употреба врућег заваривања је такође оправдана, али у смислу трошкова рада је неоправдана.

Капиларно лемљење, веома популарно међу професионалцима, је употреба лемљења на упреденим деловима. Дакле, прво је уврнута арматура, након што се загрева гориоником и леми бакарном или лименом жицом. Можете користити флукс да бисте олакшали лемљење и прикључили везу.

За нестручњаке ће бити једноставније користити компресионе или компресионе месингане арматуре. Довољан алат за прешање и, у ствари, окови за стварање поуздане и запечаћеневезе Након тога, наравно, таква веза може довести до цурења, што ће захтијевати конац или траку, или чак и нову опрему, али овај недостатак се лако исправља и прилично је буџет по цијени.

Слика 5 Процес монтаже склопа

Закључак, прегледи и препоруке

Нећемо тврдити да нема ништа боље од месинганих окова. Наравно, постоји, али овај материјал је највише оправдан у смислу техничких параметара, квалитета и цена. У сваком случају, ако се суочавате са задатком проналажења одговарајућих спојних елемената, процените материјал цеви, квалитет и непропусност везе, потребу за монтажом /демонтажом, присуство специјалних алата, а затим зауставите избор одређене врсте фитинга.

Видео 2 Полипропиленске цеви и фитинзи за снабдевање водом и грејање