Материјали за хидроизолацију разних објеката

Идеални дом би требао бити, прије свега, сух и топао. Влажност у зидовима куће доводи до раста плијесни и гљивица на њиховој површини, што је крајње непожељно за становнике.

У микропорама кућног материјала, вода, замрзавање, повећава волумен и узрокује појаву пукотина у зидовима, гипсу.

У сировој кући увијек је хладно, а дизајн у таквој згради је мање издржљив.

Темељ је најосјетљивији на агресивне ефекте воде. Правилно изоловање је практично да се зграда заштити од влаге. Ако нема хидроизолације или је сломљена, кућа ће активно извући воду из тла. Садашњи процес се назива капиларни и повезан је са кретањем течности у порама грађевинског материјала.

потреба за хидроизолацијом

Шта је хидроизолација? Темељ и зидове куће треба заштитити од подземних вода које нападају кућу одоздо. Међутим, агресивност влаге може бити и због цурења крова или хитног снабдијевања водом у самој кући.

У ту сврху, у грађевинским технологијама које се користе за заштиту дијелова куће од влаге, нанесите водонепропусну смјесу. У техничкој документацији постоји индикација врсте хидроизолације која ће се користити за бетонску конструкцију и за материјале за хидроизолацију. Одлука о избору једне или друге врсте заштите од влаге се доноси након утврђивања врсте земљишта на којем се кућа налази.

Пожељно је да преглед локације стручњака буде завршен прије доношења одлукео изградњи куће. Стручњаци ће одредити ниво појаве подземних вода, врсту земљишта. Њихови закључци ће бити основа за доношење одлуке о избору врсте хидроизолације и најбоља опција за постављање куће на градилиште, или о адаптацији готовог пројекта.

Хидроизолациони систем прописан у пројекту, по правилу, обезбеђује само повољне услове тла, тако да вода не помаже површини да се прошири. Али, ово је поприлично посљедица ако се кућа налази у агресивнијој згради за комбинацију тла и подземних вода.

Хидроизолација пуњења је неопходна готово увијек ако је кућа изграђена од цигле, бетона или блокова од пјене, бетона. Ако користите камен за градњу темеља или посебан водонепропусни бетон, можете заборавити да је таква мјешавина водонепропусна. Ови двокомпонентни материјали сами су хидроизолациони. Можете користити полимерне материјале.

врсте хидроизолација

Шта је хидроизолација? Хидро и термоизолациони системи куће међусобно су повезани и појачавају међусобни ефекат.

У изградњи се користе две стратегије за хидроизолацију:

  • вертикално;
  • хоризонтално.

Вертикални наслагани уз зидове, његова намјена - да не дозволи продирање у зид влаге из тла или атмосфере. По правилу, ова хидроизолација је спољашња.

Хоризонтална хидроизолација подних плоча треба да блокира влагу која ће услијед капиларног усисавања из темеља угрозити зидове или конструкције зграде.

Најједноставније је вањска хидроизолација ако се конструкција изводи на тлима водопропусних (у пијеску и шљунку). Кишница у њима не стагнира, а темељи зграда нису изложени продуженом контакту са влагом. У случају појаве подземних вода на дубини већој од једног метра испод нивоа подрума, може се осигурати лагана (дозвољена) изолација.

У случају земљишта на бази глине, темељ захтева средњу изолацију и дренажу. Глина је врло полако пролази кроз воду, иако у дебљини таква тла могу бити пјесковити или шљунковити слојеви.

Ако власник куће није имао среће и зграда је у делу са високом подземном водом, спасење ће бити густа хидроизолација:

  • Хидроизолација која се лагано топи (која се понекад назива протупровална заштита) чува зграду само од влажности тла. Иако у овом случају можете то учинити без убризгавања. Да би површина била покривена битуминозним мастима или водоодбојном смјесом.
  • Просечна напуњена хидроизолација одсеца зграду из седиментних вода које продиру до темељних зидова. Изводи се од кровног материјала у неколико слојева, водоотпорни битуменски китови, хидрофобне масе и мембране, налик гуменом слоју.
  • Тешка изолација прекида подземне воде које притисну темељ, као и на површини. Ово обезбеђује већу изолациону снагу. У ту сврху, облоге се израђују од кровног материјала или полимерних мембрана, ојачаних премазима од синтетичких смола.

Хидроизолација просекаКомплексност се обавља од стране уобичајене зграде. Ако се захтева сложенији рад на тешком типу изолације, овде ће бити потребне услуге мајстора.

хидроизолација темеља

продирући у поре бетона вода на капиларним супстанцама пада унутра. Реагујући са цементом, вода доводи до уништења монолита. Вода је непријатељ појачања, што повећава снагу бетонских конструкција.

Ако арматура почне да се суши од влаге, зграда ће се смирити, јер темељ више не може издржати оптерећење, зидови се пукну, нарушава интегритет куће, гљивице, влага, хладноћа и калуп уништавају малтер. Мало је вероватно да ће у овом случају помоћи трака, коју само власници надају да ће позадина затворити недостатке и да се суздрже од механичких оштећења.

Изолација и употреба средстава за хидроизолацију стварају непремостиву препреку, у нашем случају, за затварање зидова темеља за воду.Модерна хидроизолација успјешно ради с тим.

Постоји неколико начина за стварање заштитног филма на темељима, традиционалних, потрошних, али кориштених већ дуги низ година и нових, који омогућавају брзо и лако рјешавање проблема, за изградњу зграда у којима је то раније било немогуће.

Не мање важна ће бити изолација кровова и плафона, хидроизолација терасе. Један од најчешће кориштених метода за стварање таквог филма је водонепропусна импрегнација.

врсте хидроизолација

Водоотпорна ребраста

Користи различите течности илиполутекуће формулације у облику китова, раствора (муљева) који стварају континуирану водоодбојну превлаку.

Водонепропусност се једноставно проводи и не захтијева стручно знање. Користи се као мешавина боје или гуме. Поправак хидроизолације врши се једноставном рестаурацијом слоја. Цемент и полимерна хидроизолација ће такође пристајати.

Постоје минералне тежине које се темеље на Портланд цементу са додатком полимера.То је сува мешавина за растварање воде. Имају и име "слуз". Зидови темеља покривају ову смјесу док се потпуно не осуши. Након учвршћивања, хидроизолација поприма својства камена и издржава притисак на седам бара.

Постоји и епоксидна хидроизолација за суђење за модерну заштиту зграда.Ова складишта су пластичнија и постављена на зидове тањим слојем. Овај метод ствара водоодбојну импрегнацију само горње танке куглице конструкције због продирања капилара.

Хидроизолација отпорна на влагу се врши у неколико танких слојева до 2 мм, како се наноси боја. Сваки следећи слој се наноси након сушења претходног.

Други типови водонепропусности за трљање су битуменски китови.​​Ови хидроизолациони материјали су боје, јер њихов састав укључује битумен. За формирање хидроизолационог зида ојачајте решетку, јер је то дебели премаз који достиже 4 цм

У саставу смећа могу се издвојити полимерни китови са укључивањем ухидроизолациони састав смола, МС полимер (хибридни полиуретан и силикон).Они су прилично скупи, али имају одличан квалитет створеног премаза и дуготрајности. Трење је веома ефикасан начин заштите чак иу присуству пукотина у основи.

Хидроизолација гипса је у ствари субатомски дезинтегрант.У ту сврху се двокомпонентна хидроизолација широко користи на бази смеше Тсерезит. Двокомпонентни хидроизолациони малтер се прерађује углавном у темељима, фасадама, соклама кућа. Такође, двокомпонентна хидроизолација на бази гипсаних мјешавина може се користити за унутарње радове у купаоницама, кухињама, за хидроизолацију базена. Двокомпонентна хидроизолација је погодна тамо гдје има воде у просторијама.

У случају хидроизолације малтера са хидроизолационим малтером, може се извршити додатна водоодбојна импрегнација. Ова додатна хидроизолациона заштита на бази гипсане смјесе ствара један глатки премаз. Ово је бистра хидроизолација на бази течних течних стаклених мешавина. Постоје два типа.

Полимерна хидроизолација се врши у случају страха да предмет хидроизолације може промијенити облик.Исто тако, полимер-цементна хидроизолација се користи за постављање топлих подова као основе. Цементно-полимерна хидроизолација се користи за унутрашње радове у просторијама са високом влажношћу. Брусх То је најбоље у таквим подручјима од двокомпонентне хидроизолације.

На трљањеХидроизолација укључује и еластичну хидроизолацију - двокомпонентни мастиксна бази полимер цемента и акрилатних смола, који ће осигурати бољу заштиту хидроизолације.

Еластична хидроизолација је паропропусна, што јој омогућава да се користи и за хидроизолацију просторија и за спољне радове. Лако украшен. Еластична хидроизолација доказала се врло добро у изолацији базена, резервоара. Еластична хидроизолација захтева чишћење премаза пре наношења. Еластична хидроизолација никада неће успети. Поправка хидроизолације такође није потребна.

ригидна хидроизолација

Користи се тамо где је потребно не само да се изолује структура од воде и влаге, већ и да се ојача. По правилу, то су темељи, сокуле, ограде. Заштита хидроизолације може се извести ојачавањем металних лимова накнадном хидроизолацијом или малтерисањем складишта на бази бетонских мјешавина или класичног малтера. Као и први тип хидроизолације углавном се изводи ручно. То укључује и хидроизолацију полимеразама.

хидроизолација боја

Једна од најприступачнијих врста изолације. У ту сврху користи се мастик на битуменској основи са адитивима талка, смоле или азбеста. Хидроизолација боје не захтијева посебне вјештине, примјењују се као боје.У овом случају, хидроизолацијски слој такођер изводи ватрену функцију.

Могуће је применити и за спољашње и за унутрашње хидроизолационе радове. Нанесите хидроизолационе материјалеручно или уз помоћ уређаја. У овој методи хидроизолација игра важну улогу у слојевању састава. Може бити неколико, до 4 слоја. Укупна покривеност балоном не смије бити мања од 7 мм, што је један филм без зглобова и спојева, као боја. Ту је и кљова.

Хидроизолацијом боје може се обухватити обрада подова у купатилима или хидроизолација терасе са мастиксном акрилном хидроизолацијом на основу акрилног материјала у неколико слојева.

Хидроизолациони радови

Акрилна хидроизолација се лако наноси на готов производ. Први слој се наноси на суху, очекивану површину, акрилна хидроизолација се изводи у неколико слојева укрштања, што гарантује издржљив премаз. Акрилна хидроизолација је прилично зачињена, тако да се морате придржавати сигурносних мјера када радите с њом. Акрилна хидроизолација неће излијечити, већ се наноси као боја.

Полиуретанска хидроизолација се врши текућим материјалима углавном на површинама фасада или чарапа. Могу се користити мастици на бази полиуретана.

Хидроизолација латекса се користи за третман посуда за посуде и односи се подједнако на хидроизолацију боја - мешавина се наноси четком или ваљком. Могуће је користити термоизолацију.

лепљена хидроизолација

У овом случају, повезивање површине са хидроизолационим материјалима у ролнама. Немојте одлучити да користите лепљиву траку. На крају крајева, добијамо чврсту водоодбојну површину. Предност овог типа изолације је истовремена својства топлотне изолације.Ова кровна хидроизолација може се извести употребом тако грубог материјала који је залијепљен на подлогу, али такођер није могуће користити љепљиву траку. Поправак хидроизолације у овом случају је сложен. Тогел са грубим зрнцима је једноставан за употребу.

хидроизолација течности

Односи се на изолацију крова. То је бешавна полимерна мембрана. На изолационој основи - стакло-премаз - ставите хидроизолационе материјале на бази битумена и тиокола са адитивима из полимера. Наноси се на плоче преклопа, цементних површина, полистиренског бетона.На излазу се појављује чврста, глатка, не-крута површина на изгледу обложене гумом.У ствари, ово је двокомпонентна хидроизолација. Водоотпорни премаз успешно пролази падове температуре. Нема потребе за поправком хидроизолације.

Хидроизолација порозних материјала

Порозни материјали укључују бетон, азбестни цемент. Ако је потребан водоотпоран материјал, користите мешавину песка и цемента са хемијски активним супстанцама. Продирањем у поре материјала, абразивна битуменска хидроизолација јача премаз, "поправља" у њему микропукотине.

Када покушате да пробијете влагу, композиција постаје трајнија. Таква хидроизолација је паропропусна због кристалне структуре. Хидроизолациони материјали у овом случају постају јединствени интегрални део са лежиштем. А ви ћете заборавити шта је лепљива трака.

Ињецтион ватерпроофинг

\ т

У случају масивног продора влаге у тло, овај тип хидроизолације се користи. Основна разлика у односу на претходне типове изолације је убризгавање мјешавине на бази епоксидне смоле или полиуретана. Раствор који импрегнира поре, претвара структуру у мембрану, веома еластичну.

Степен хидроизолације у овом случају је веома висок. Водоотпорна импрегнација у овом случају утиче на прилично дубок слој материјала и ствара снажну баријеру, а може се користити и хидроизолационо мазиво.

Мање од круте хидроизолације може се назвати великом количином инсталационих радова и потрошених хидроизолационих материјала.

Хидроизолација убризгавања је веома компликована, ријетка и скупа у извршењу. Захтева обавезне позиве мајстора са опремом.

уградна хидроизолација

Још један сличан начин третмана назива се прекидна хидроизолација.

Израђује се за бетонске и цементне зидове бушењем рупа и пумпањем у њих посебном отопином под тлаком или без тлака. Као резултат, водоодбојна импрегнација постаје једна са зидом.

Хидроизолација полиуретанском пеном до неке мере ињекције.Овај експандирајући заптивач у облику пене када се убризгава у пукотине у подруму или друге премазе хидроизолационог слоја. Ширење заптивача помоћи ће да посао буде мање напет. Заптивач проширује јединствену верзију рада.

Валовита хидроизолација је прилично скупау извршењу, али као резултат добијамо веома пристојан резултат. Боља и профитабилнија изолација.

Валовита хидроизолација се не односи на зидове од материјала који садрже креч.

Водоотпорна ребраста

Хидроизолација отпорна на влагу има кратак вијек трајања до 6 година. Премаз не толерише негативне температуре. Плус је прилично једноставан уређај за хидроизолацију малтера за све врсте премаза.

Као иу претходном случају, хидроизолација боја има кратак животни вијек од 5-6 година, користећи водоодбојну импрегнацију.

Водонепропусност

Предности хидроизолације на ролни су веома тешке за руковање. Мора постојати пажљиво поравнана површина, неједнакости не би требале бити веће од 2 мм. На битуменском тлу мора постојати сува темељна подлога. Хидроизолациони материјали раде на власнику. Боље је користити их него лепљиву траку, која лепи мрље.

хидроизолација течности

Хидроизолација мастикса користи вруће маске које су опасне и за зграде и за људе. Потребно је веома пажљиво радити на површини, требало би да буде суво, веома чисто. Хидроизолациони материјали се у овом случају загревају до 120 степени Целзијуса.

продорна хидроизолација

Продорна хидроизолација простора је приказана за свјежи бетон. Када користите ову врсту хидроизолације за стари бетон, морате темељно очистити површину уклањањем горњег слоја. За то је потребна додатна опремаприлично скупа и дуга.

Није битно који тип хидроизолације одаберете, најважније је да то урадите на вријеме и исправно, тако да онда није било потребно прерађивати или жалити што нису. Свака хидроизолација штити површину од оштећења влаге.