Малчирање јагода пиљевином

Малчирање је премаз тла око јагоде органским материјалом, као и филм или картон. Због малчирања, испаравање воде из тла се смањује, као и број наводњавања за сезону се смањује. Влага у земљишту ће бити много дуже ускладиштена, што је, наравно, корисно за јагоде. Мулцх за узгој јагода је такође потребан да би се контролисао раст корова, и као резултат тога елиминисаћете потребу за честим пруритусом. Под слојем малча загрева се коренски систем и земљиште. Материјал за покривање не дозвољава топлини да оде са земље. У пролеће - то је нарочито тачно када се земља смрзава ноћу. Ако користите пиљевину као малч, земља је засићена храњивим тварима које су потребне биљци. Можете се ослободити и контаминације јагода. Без малча током наводњавања или кише, прљаве капи воде падају на лишће и бобице, након чега се роба губи. Пошто слој малча спречава да се бобице сударају са земљом, неће лежати на земљи и неће се разболети од сиве трулежи.

Када јагоде дуда

Да бисте разумели како правилно јагоде, морате знати када да то урадите. Ова процедура треба да се спроводи два до три пута годишње. Први пут се то ради у пролеће, када се јајници плода појаве на грмовима јагоде. Учините то тако да стабљике цвећа нису у контакту са земљом. Малч је могуће очистити након бербе или на крају љета. Други пут у касну јесен је потребно малчирање јагода. Ово је неопходно да би себиљке се нису смрзавале када је прва хладноћа. Малч можете очистити у прољеће, чим грмље почну расти.

Сузе за малчирање јагода

Многи сумњају да ли је могуће дуда од јагода са пиљевином. Чак је и потребно. Тло захваљујући пиљевини постаје лакше, лабавије, прозрачније. Чак и при јакој топлоти на површини кревета неће бити круте коре, стога није потребно често опуштање тла.

Тирса - није само заштита плодова од оштећења, већ и исхрана тла. Пошто је пиљевина на површини, она полако трули, обогаћујући земљиште азотом, калијумом и фосфором. Али у земљи не треба их закопавати: то је идеално храњиво за бактерије, које такођер требају душик. Испоставиће се да ће га извадити из бобица.

Шта дати предност? Ако желите да добијете ефективно природно ђубриво, користите пиљевину, која је изашла при пиљењу дрвећа. Окрећу се брже. С друге стране, пиљевина четинарских стабала - најбоља заштита за бобице, могу се мање посипати.

Оптимална употреба за јагоде је већ делимично преплављена пиљевином. Од свјежих можете их разликовати по боји: мало су тамније. Ако их оставите на отвореном, процес поновног штампања ће бити одложен на 10 или више година. Да бисте је убрзали, додајте их у хрпу компоста или стакленику и стакленицима.

Једино ограничење употребе пиљевине као малча за јагоде - средње и кисело земљиште.

Они су још више контаминирани земљом, а јагоде преферирају неутрална или свијетло-смеђа тла.Неутрализација мало вишка киселости помоћи ће да се нанесе на тло пре уситњавања доломитног брашна, дрвеног пепела или љуске јаја.

Како мултивинирати јагоде са пиљевином

На добро испереним и замотаним јагодама морате поставити новине без обојених натписа и цртежа. Пожељно је да се оне међусобно преклапају, тј. Да се ​​материјал за малчирање не пробуди до земље. Такви слојеви могу бити неколико, најчешће 2 или 3.

Затим посипајте у простор између грмова јагода пиљевине. Њихов слој не би требао бити већи од 5 цм, а дебљина 3-4 цм ће бити оптимална, а пиљевину не можете посипати испод јагода. Међутим, примећује се да су временом и даље падали на грмље. Дакле, није страшно ако добијете пиљевину за јагоде.

Они ће бити искривљени неколико година. Све зависи од њихове величине и врсте стабла из које су створени. Обично је то од једне до пола до две године. Можда је мало дуже. Затим се овај слој малча већ може користити као ђубриво, додајући га у хрпу компоста. И на ред јагода поново провести свеже малчирање.

Малчирање јагода у пролећном пролећу

Прво, стари слој пиљевине треба уклонити. Тада се земља поново отпушта и оплоди, пожељно је да садржи азот. Тек након овога је следећи малч јагода. Ово се ради у складу са горе описаним правилима, али ако су новине незгодне или једноставно недостају довољно, не можете их уопште користити. Границе између тла и пиљевине могу служити и гранчицама малина,постављени на земљани размак између редова.

Малчирање јагода у пиљевини током лета

У основи, главни посао се обавља у вансезони, али средином лета можете користити и пиљевину. На пример, ако је приметно да је слој малча покварен, треба га заменити новим, како не би изазвао пропадање бобица. Малч једноставно можете освежити тако да на стару сипате мало свјежег пиљевине, а усред љета није потребно потпуно мијењати цијели слој.

Малчирање јагода у пролећној пшеници

Да би се обезбедио покровни материјал за јагоде током зиме, можете напунити још пет центиметара пиљевине преко старог слоја. Могу се чак и прелити преко грмља, под условом да временски услови дозвољавају сушењу пиљевине у сувом стању. То јест, ако регион одмах стави мраз и задржи се до краја сезоне. Ако не, онда је боље да кост изгради оквир тако да се пиљевина не судари са њима. То је учињено зато што, након влажења пиљевине, само направите јагоде још више. Такав оквир може бити чак и редован филм који једноставно неће допустити да се пиљевина јагода дотакне.

Могу ли користити свјежу пиљевину за малчирање јагода

Многи противници употребе пиљевине у градским пословима оспоравају своју позицију чињеницом да свјежи филети:

  • активно извлаче из тла такав неопходни азот за све биљке;
  • значајно загрева земљиште;
  • су идеалан медиј за узгој различитих штеточина.
Било би глупо тврдити да би сваки од ових фактора требало да се деси. Али унутраУ случају употребе пиљевине као малча, не може се извршити прилагођавање чињеници да су и повећање киселости и смањење нивоа азота толико безначајни да биљке једноставно не примећују. Што се тиче пролиферације штеточина, искуство многих вртлара показује да филетни малч не само да не повећава њихов број, већ га чак и донекле смањује. На пример, гладиолуси и тулипани, покривени малчом од свежег пиљевине, имају много мање шансе да пате од беснила мишева. Они који још не ризикују да покрију своје кревете са свјежом пиљевином, могу их претходно третирати. За то, на густој полиетиленској фолији, слојеви пиљевине и урее (3 канте киселе, 0,2 кг урее) се наслагају у слојевима и добро влаже из левка (10 литара воде по сваком слоју). Одозго, "колач" је прекривен још једним слојем полиетилена и остављен на 10-14 дана за жетву.

Тирса као ђубриво за јагоде

Када једном испуне своју улогу малча, могу се претворити у ђубрива. Говори вам о спремности да се премјестите на хрпу компоста тамну плакету на њима. То је сигнал да је хумус почео да се формира. У компост-јами, пиљевина је пребојена и обогаћена. Поред тога, пиљевина убрзава процес сазревања компоста. То је због чињенице да су способни да одржавају константну високу температуру у компостном компосту. Такво ђубриво је боље него само компост. Зато што је више пахуљасто, па је боље проћи влагу и ваздух. Тирса са компостом је добро нахрањена лежиштима јагода или других усева. Може се користити на било којем типуземљиште Свуда од глине, пешчане до чернозема, таква смеша ће бити само у прилог.