Лунарни календар за јун 2018. је цвећар

Оно што се љубавница не усуђује да украси свој врт или стан уредним цвјетним аранжманима. Сочне боје и лепи пупољци додаће јединствену елеганцију вашем дому и простору, а ви - набој позитивних емоција и доброг расположења.

Садња украсних биљака, као и брига о њима, је болан и одговоран процес. У овом броју нема ситница. Познато је да су биоритми не само код људи, већ и код биљака. Један од фактора који значајно утиче на понашање, активност и стање свих живих организама Земље - Месеца. Зато цвећари покушавају да прате своје циклусе (фазе) и узимају их у обзир приликом извођења тих или других радова. На основу вишегодишњег посматрања и савремених сазнања о лунарним фазама, њиховом утицају на биљке, направљен је лунарни календар вртлара који одређује повољне дане за сетву, трансплантацију, подрезивање и репродукцију биљака.

Мјесечев календар за липањ 2018 од стране вртлара цвијећа

Ако верујете у лунарни календар цвећаре, онда у јуну долази ред за рад са украсним грмовима, односно за њихову репродукцију уз помоћ обрезивања. Појавиће се грмље: магнолије, јорговани, марсхмалловс, трешње, вријесак, хортензија. Они се продубљују у лаке подлоге до дубине не веће од 2 цм и чекају да се корени појаве.

Вриједно је схватити да су грмови који цвату средином прољећа боље пресађени до средине јуна. Јун, поред жбуња, и даље је најбољи месец за сетву двогодишњег цвећа. Наиме: заборавници, клинчићи, браћа идаисиес Да су браћа добро спуштена, морају да држе степенице на тамном месту.

Сваки вртлар, било да је професионалац или аматер, зна да љето улази у активну фазу раста биљака, тако да не мора бити досадно. Важно је знати на који дан треба засадити једну или другу биљку, шта год да је потребно и дала велику мердевину.

Фетални дани за цвеће од 1 до 8, од 24 до 30

Непоправљиви дани за цвеће од 10 до 23

Не може се засадити 9

Савет: Покушајте да засадите цвеће у исто време. Тако ће добити добар раст, бити ће одличан цвет и остати на кревету до јесени.

Утицај Месечевих фаза на вртне и собне цветове

Сателит наше планете је у стању да има активан утицај на енергију свих живих организама, укључујући и цветне и украсне листове. Таква супстанца се назива етерична енергија, и потпуно је невидљива људима, што уопште смањује њен значај:

  • у данима новог месеца, енергија Месечевог ваздуха је у стању да се компримује и добро сакрије у ткивима живих организама, тако да се током новог месеца, главни енергетски ток акумулира у коренском систему, а сапонификација се значајно успорава. Резултат је инхибиција развоја и главни процеси раста. Такви дани су оптимално погодни за подрезивање, али веома неуспјешни за пресађивање и садњу;
  • жетва семена из цветних биљака најбоље је ограничена на младића. Сјемење које се сакупи ових дана одликује се изврсном бујношћу и гарантује савршену клијавост. Резултат јеДобијање веома добрих, јаких и пријатељских мердевина са високим садржајем ваздушне енергије;
  • период након пуног месеца је различит у способности да активира процесе раста. У такве дане пожељно је сијати сјемење, као и садити саднице украсног биља и цвјетних садница. Ослобођена етерична енергија стимулише раст.

Народни симболи јуна

Ако прва два дана јуна пада киша, цијели мјесец је сув, а љето ће бити топло. Ако је данас хладно, онда ће следећих 40 дана бити хладно.

Дана 2. јуна, људи се зову Фалалејев-Огуеречник. У то време је направљена садња овог поврћа. Постоје и знаци: жетва краставаца - много чуњева на божићним дрвећем, као и масивни изглед водопада.

Ако је Хелен (3. јун) лоше вријеме, онда ће јесен бити суморна.

Ако је Никита (10. јун) миран дан - чекајте добру жетву.

Људи су веровали да Иеремеиев (13. јун) мора обавезно завршити сетву.

У ноћи Луке-ветроелектране на Митрофану (од 16. до 17. јуна), треба да погледате где дува ветар. Ако са југа - до жетве, са северозапада - на сирово лето, са истока - на заразне болести.

19. јуна, обично је почело пљачкање: Хиларион је дошао - лоша трава с поља!

Ако је слој (21. јун) јелен, лето, чак и суво, ће дати добру жетву.

Ако Мануила (30. јун) чести снег - то ће бити добар усев.