Локација ожичења у панел кући и инсталација интерне електричне енергије

Инсталирајте ожичење у стану зграде

Приликом поправљања стана, често се поставља питање како направити постављање у кућу панела?

Заиста, ово питање не зависи само од удобности и љепоте стана, већ и од сигурности живљења у њему. Заиста, за разлику од других инжењерских мрежа, електрична мрежа је огромна опасност и занемаривање правила његове инсталације ће бити скупље.

електрична мрежа стана

Прво, погледајмо шта је то електрична мрежа стана и шта она укључује? На основу тога, разрадићемо како да га правилно монтирамо, као и да размотримо различите опције монтаже које су дозвољене за сваки појединачни случај.


Схема склопа контролне централе

 • Свако ожичење у панелу или опекарској кући почиње са улазним панелом . Може се налазити на степеништу, као што је то било у совјетским временима, или директно у стану. Друга опција је погоднија како у погледу услуга, тако иу смислу интервенције треће стране. Али, нажалост, то неће увек бити могуће.
 • Уводни штит обично укључује уводну машину, електрично бројило и групу аутоматских машина.Ако електрично бројило није могуће премјестити од мјеста слијетања до стана, онда има улазни аутомат и аутоматизацију групе.
 • Од гатеваи-а, жице вуку до разводних кутија . Свака група може бити од једне до неколико разводних кутија.

Обрати пажњу! Када се напајају снажни потрошачи, опција напајања је доступна директно од машине групе до електричних пријемника. Типично, таква електрична опрема има различите уређаје за гријање или гријање, као што су котлови или електрични гријачи. Изградња додатних разводних кутија у овом случају није прикладна због вишка контактних спојева. А када распоред било које електричне мреже захтева минимум додатних прикључака.

 • У разводним кутијама, веза са жицом групе је директно повезана са електричним водовима електричних пријемника . То могу бити утичнице, прекидачи, лампе и друга електрична опрема.

Инсталација унутрашњег електричног система стана

Сваки од горе наведених елемената - уводни штит, ожичење, разводне кутије и електрични пријемници имају одређена правила инсталације. И да не би били разбацани заједничким изразима и капиталним истинама, размотримо сваки од ових елемената одвојено.

Монтажа разводне табле

Почнимо од централе. Према члану 7.1.22 ПУЕ, сваки потрошач електричне енергије мора имати свој властити разводни орман. У овом случају, инструкција захтева да се штит обезбеди са слободним приступом, а сам штитни ормар не стрши изнад површине зида. Али хајде да се вратимо на ред.


Монтажа управљачке плоче

 • Разводна табла не може бити постављена у купатилима, детерџентима, кухињама и другим просторима са високом влажношћу, као и подњих. У изузетним случајевима дозвољено је уградњу разводне табле под таквим просторијама, а онда само уз њихову одговарајућу хидроизолацију.
 • Забрањено је инсталирати разводне ормаре у просторијама које прате гасоводе, канализацију или унутрашња корита.
 • Разводне табле треба да се налазе у посебним нишама у зиду. У супротном, у складу са клаузулом 11.6 ВСН 59-88, она мора бити постављена на висини од најмање 2.2 м изнад нивоа пода.
 • Сви разводни ормани у складу са тачком 4.1.18 ПУЕ морају бити израђени од незапаљивих или тешких материјала. Истовремено, њихов ниво заштите према П.7.1.28 ПУЕ не смије бити нижи од ИП
 • Исто тако, бирајући централе треба обратити пажњу на њена врата. Према тачки 4.1.26 ПУЕ, они морају имати уређај за закључавање. У овом случају, ручка овог уређаја за затварање не би требала дјеловати, или би требала бити уклоњена.
 • Па, задња ствар коју треба имати на уму је да, када инсталирате разводну таблу са својим рукама, то треба да се уради само помоћу бакрених жица. Захтева ову ставку 7.1.31 ПУЕ.

уградња кабловског снопа

Пре него што промените ожичење у кући панела, морате одредити његову врсту. Може бити отворен и затворен.

У овом случају, ожичење затвореног типа може се монтирати у жлебове плоча, испод слоја естриха или на зидовима сухозида. Отворено ожичење може се монтирати унутар специјалних кутија или унутрашњих постоља. Свака од ових технологија има своје особине и недостатке.


Постинг лоцатиону стамбеној згради од панске куће

 • Отворено ожичење у згради са СПП панелима, дрвом или другим запаљивим материјалима често се користи. Али у панелима, циглама и другим негоривим зградама, скривено ожичење се углавном користи. Размотрићемо главне аспекте његове инсталације.
 • Пре свега, хајде да јасно дефинишемо шта је скривено ожичење. Према тачки 7.1.37, ПУЕ је ожичење, монтирано у каналима грађевинских конструкција у димњацима. Изузетно, дозвољено је монтирање ожичења у браздама испод слоја жбуке или у слоју припреме пода.

Обратите пажњу! П 7.1.37 ПУЕ забрањује инсталирање ожичења у панелима зидова, плафона и преграда направљених током њихове производње. Осим тога, монтажни и температурни спојеви панела не могу се користити за полагање ожичења.

 • Да би се прикрило ожичење укључују се књижења постављена испод сухозида. Типично, суви зид има степен запаљивости Г1 и ниже, што значи слабо запаљиво. У том смислу, у складу са тачком 7.1.38 ПУЕ, инсталација ожичења мора бити изведена у металним цевима (може се користити метална ребра) иу негоривим кутијама. Треба имати на уму да у овом случају ПУЕ захтијева могућност замјене жица, што чини цијену инсталације таквог књижења прилично високом.
 • Одвојено бих желела да останем у купатилима, тоалетима и другим областима високе влажности. Овде се постављање под сувим зидом не може користити, јер у овимУ целини, употреба металних цеви или кутија је забрањена у собама.

Локација електричних инсталација

Посебан проблем је да се размотри мјесто постављања у панеле. Уосталом, иако нема строгих норми, постоје општеприхваћене норме, које знатно олакшавају даљи поправак и рад.

На слици су приказана правила за инсталирање ожичења у стану

 • Ожичење групних водова је монтирано од разводне табле до разводних кутија.Обично се поставља на зид 10 - 20 цм испод стропа. Приликом уградње групног ожичења испод слоја естриха, он се обично поставља на истој удаљености од зида.
 • Разводне кутије у просторијама обично се постављају близу врата изнад прекидача . Сам прекидач треба да се налази на бочној страни ручке унутрашњих врата, на удаљености од 10 - 20 цм од пужа.
 • Што се тиче висине уградње, према члану 12.29, ВСН 59-88 прекидачи морају бити постављени на висини од 1,5 метара изнад нивоа пода . Али сада се примењује све више европских стандарда лоцирања прекидача, који пружају висину од 70 - 80 цм изнад нивоа пода.
 • Дистрибуција из разводне кутије на утичнице и уређаје за осветљење мора се вршити на исти начин као и плафон, са нагибима до електричних пријемника.У исто време, забрањено је користити било какве углове уметања осим правих линија током инсталације.

Разлике у локацији каблова односе се само на купатила и комоде. Разводне кутије за податкепросторије треба да се налазе у суседним собама.

Уосталом, инсталација прекидача у њима је забрањена. Обично се за ове просторије користи једна заједничка разводна кутија, јер у њима нема много електричних апарата.

уградња електричне опреме

Разговарајмо сада о правилима за инсталирање електричних пријемника. Делимично смо разговарали о овом питању у претходном параграфу, али сада ћемо мало више о томе. На крају крајева, локација утичница и прекидача је такође подложна неким захтевима.

 • Почнимо са локацијом утичница. Обично се налазе на висини од 20 - 30 цм од нивоа пода, али то није правило. Утичнице се могу налазити на било ком погодном месту за сервисирање. И тако, ако требате поставити излаз на висини од 1,7 метара изнад нивоа пода, на примјер, за повезивање клима уређаја или кухињских напе као на видеу, то није проблем.


Аутоматски прекидач УЗО на струју цурења у 30мА

 • Посебан проблем је постављање утичница у купаоници. Према правилима ПУЕ њихова инсталација у овим просторијама је забрањена. Изузетак су само утичнице инсталиране преко машине УЗО при струји цурења од најмање 30 мА. У овом случају, они се могу инсталирати у купаоницама, али не ближе од 1 метра од кабина за туширање.
 • Делимично смо размотрили инсталацију прекидача. Према П.6.6.31 ПУЕ, треба их инсталирати на висини од 0,8 до 1,7 метара изнад нивоа пода. У неким случајевима, они се могу инсталирати на надморској висини до 1,8 метара или чак и испод предвиђеног плафонауправљање каблом.

закључак

Полагање електричних инсталација у панел кућама у великој мери зависи од поузданости и трајности електричне мреже у стану. Стога, ово питање треба третирати са максималном одговорношћу.

Осим горе наведених правила за инсталацију електричних мрежа, не можемо заборавити ни опћа правила инсталације која можете наћи у другим дијеловима наше странице. Свеобухватан приступ рјешавању овог питања омогућит ће вам да створите истински квалитетну кућну електричну мрежу.