Лепак за пећи и камине - ватроотпоран, отпоран на топлоту, отпоран на топлоту

Трајност и сигурност рада пећи или камина условљена је правилним избором материјала, од којих је тешки гријач. Неодговарајући услови рада бар једног од њих ће прије или касније нужно довести до негативних посљедица - уништавање, депресуирање, губитак естетике зграде итд.

Спојни одвојени дијелови у пећи су материјали који су групирани у групу "љепила отпорних на топлину за пећи и камине" и користе се не само за постављање кућишта, већ и за бртвљење спојева од жељезних дијелова са каменом, као и за третман гријача с керамиком.

Размотримо више таквих складишта, њихову намјену и примјену.

Опште карактеристике лепкова отпорних на топлоту за пећи

Главни фактор који одређује назив ових материјала је експлоатација на високим температурама, понекад - у директном контакту са ватром. Љепило отпорно на топлину код високотемпературног начина употребе не треба само да се одупре уништењу, већ и да задржи његову функционалност.

Општи захтеви за лепкове, за за уређаје пећи:

 • довољна за одређену отпорност на ефекте високих температура;
 • безбедност - одсуство штетних емисија у ваздух;
 • довољна адхезија са високом еластичношћу очврсле мешавине - за ефикасну неутрализацију температурних деформација пећних материјала;
 • погодност слагања - оптимална конзистенција, вријеме преживљавања и стврдњавања.

Запомоћ.Дефиниција "довољне стабилности" у првом ставу значи да су елементи пећи, у зависности од локације, изложени температурама различитих опсега. Стога, степен отпорности лепка на високе температуре не би требало да буде мање потребан на овом месту.

Врсте високотемпературних лепкова за пећи

Данашњи асортиман спојева домаће и стране производње је толико широк да се само класификација лепкова може посветити посебном чланку. Али за прави избор лепка, довољно је да потрошач разуме само основне параметре који ће се сада разматрати.

Класификација смеша лепка према степену отпорности на топлоту и намени

У дому, могућност употребе лепка у пећи означена је додатком дефиницији "стабилности" сличних садржаја константи термо, топлотне или ватрене. У ствари, ове конзоле указују на специфичан степен отпорности лепка на ефекте високих температура:

 • термичка стабилност - способност материјала за 3 сата да задржи своје карактеристике непромењене када је изложена својој температури до 140оЦ;
 • термо-чврстоћа - непрекидно дуготрајно чување материјала на температурама до 140 ° Ц главних својстава са мањим промјенама вриједности карактеристика;
 • термичка стабилност - комплетно складиштење материјала карактеристика током неограничено дугог излагања температурама до 140 ° Ц;
 • отпорност на топлоту (- отпорност на отпорност) - конзервирање залијепљено на мјешавину свих карактеристика уз неограничено дуго излагање температуривише од 1000 ° Ц;
 • отпорност на пожар - недостатак промена у карактеристикама лепка при продуженом излагању температурама од 1000 ° Ц, укључујући тросатни контакт са отвореним пламеном (присуство хемијске отпорности);
 • отпорност на пожар - конзервирање залијепљено са мјешавином својстава непромијењено с неограничено дугом изложеном температуром од 1000 ° Ц и отвореним пламеном.

Одвајање адхезива методом припреме и састава

Упркос доступности готових високотемпературних лепљивих складишта, за изградњу пећи и камина још увек се често користе ватроотпорни раствори, који се кувају независно и разликују се по саставу.

Материјали за индустријску производњу се производе у облику сувих смеша које захтевају само мешање са водом до жељене конзистенције, и готова решења - једнокомпонентна или двокомпонентна, која се обично користи за заптивање металних спојева од цигле, керамике или малих поправака. .

Постоји неколико проблема са питањима везаним за индустријско спајање - спецификације лепка, обим и начин употребе наведени су на амбалажи. Али са великим обимом посла, буџетским ограничењима или сумњама као готовим материјалом, понекад се одлучује да се користи топлотно отпорно решење за сопствену производњу.

Као што је горе поменуто, у свакој зони пећи или камина, вредност температуре варира у одређеном опсегу, тако да се зидани зид гријача израђује од отопина различитих састава.

Размотримо вишерадне површине пећи у погледу смеша које се користе у њима:

1 - монолитна база гријача, одвојена од темеља зграде и изведена од обичних армираних бетона;

2 - хидроизолација са 2-3 слоја рубероида, који не захтевају зидање на раствору;

3 - два доња зидна реда (најодговорнији, али без значајног температурног утицаја) се изводе на цементно-кречном или кречном малтеру;

4 - слој за заштиту од топлоте (азбест) се ставља на глинени раствор;

5 - зона акумулације топлоте, изложена температури од 500-600 ° Ц и хемикалијама продуката сагоревања, израђена је од цигле на глиновито-песковитом раствору;

6 - зона пећи због утицаја на заштитне структуре температура до 1000 ° Ц врши се од шамотне опеке постављене на глинено-шамотном малтеру;

7,8 - опека доњег слоја и третмана димњака осјећа температуру до 400 ° Ц, ставља се на глиновито-пјесковито рјешење;

8 - полагање цеви на споју са преклопом врши се из глиновито-песковитог раствора, ојачаног додавањем мале количине цемента;

9, 10 - зона цервикса и трака за главу цеви су изложени значајним температурним колебањима, тако да су обложени цементно-песковитим малтером са кречним адитивом.

Склоп пећи, са потребним саставом ватросталног раствора у свакој радној површини, обезбеђује трајност дизајна и безбедност употребе грејача.

За потпуније разумевање решења која смо сами направили, укратко ћемо анализирати њихове компоненте:

Цхамотте - то су производи направљени од глине, доведени до синтеровања у процесу високотемпературног печења. Битка таквих производа (цигли) разлаже се на песковите фракције и користи се као главни пунилац или адитив у цементном малтеру, повремено повећавајући његову отпорност на високе температуре. Шамотни песак купују продавнице грађевинског материјала.

глина - природни минерални материјал, чија је главна карактеристика садржај масти - скуп чврстоће, дуктилности, степена адхезије и отпорности на воду. Под овим параметром глина се дијели на масну, средњу и танку. За припрему пећи рјешење оптималне среднезхирнаиа глине.

песак - природни материјал, од којег много зависи од решења за зидање. Бијели кварцни пијесак је погодан за припрему отопине ​​у било којој зони пећи, док жути материјал за зидање пећи није прикладан.

Важно! Пијесак прије додавања у шаржу треба проћи кроз сито с оком 2-3 мм, након чега се пере.

цемент - за зидање пећи и камина користе се ознаке не мање од М400.

креч је минерални материјал беле боје који настаје сагоревањем кречњака и представља хемијски састав калцијум оксида. У изради грађевинских отопина користи се вапнена љуска, чијим додавањем мјешавина даје пластичност и осигурава равномјерно стврдњавање по цијелој дубини.

Ради лакшег коришћења намешање пећних раствора пропорције компоненти могу се сумирати у табели:


Тако се, на основу наведених материјала, независно израђују раствори лепка следећих вредности отпорности на топлоту:

 • глина-шамот - 1200 - 1300 0С;
 • цемент-шамот 1200-1300 0С;
 • глина-пешчана - 1100 0С;
 • вапно-песак - 450-500 0С;
 • цемент-креч 220-250 0С;
 • цементно-песковити малтер - у свом чистом облику, не користи се у зидарству.

Визуално се упознајте са технологијом израде малтера за зидање рјешење ће помоћи овај видео:

закључак

Опека или камин је сложена операција која захтева теоријско знање и практичне вештине. У одсуству искуства у самоуслужној пећници, боље је користити мјешавине љепила индустријске производње. Међутим, треба напоменути да коришћење складишта од посебно купљених компоненти штеди 15-20%.

Основна тачка чланка

 1. Безбедност и трајност грејача од опеке зависи, између осталог, од карактеристика лепљивог раствора.
 2. Пећ за загревање је сложена јединица чији се унутрашњи простор састоји од неколико зона са различитим радним температурама.
 3. Свака зона пећи или камина се одликује одређеним радним условима, тако да треба да се постави са различитим решењима.
 4. Правилан избор састојака и поштовање њихових пропорција у независној производњи топлотно отпорних раствора - гаранција чврстоће и непропусности циглегрејач