Ленинградка - систем за гријање воде, фотографије, видео, рецензије, шема

Наслеђе Совјетског Савеза остало је у грађевинској индустрији један од најлакших за инсталацију ленинградке система гријања. Успешно је радила више од десетак година у многим домовима, откривајући низ предности и мана дизајна. Популарност је стекла због релативне једноставности инсталације.

За његову инсталацију неопходно је имати један центар за снабдевање расхладним средством, као и прилично једноставан распоред потрошача и аутопутева. Прихваћено је издвојити неколико варијанти система, релевантних и за вишекатне зграде, и за једнокатне зграде.

опције монтаже

Основни распоред грејне петље је да се котао креће од једног котла до врата сваке просторије. Главна петља је израђена тако да затвара петљу, враћа се у котао са једним пртљажником. По врсти инсталације уобичајено је да се хоризонталне и вертикалне варијанте распореде главних цијеви. Они су тражени у једноспратним и вишеспратним зградама.

За гријање у Лењинграду двоспратна или једнокатна зграда, користе се сљедеће схеме:

  • природна циркулација - нема пумпе у ланцу, а врело расхладно средство се продужава због разлике у температури;
  • систем са једном пумпом се користи за присилни пренос расхладне течности кроз систем;
  • потребан је систем са неколико циркулационих пумпи при значајној укупној дужини контуре.

Разликовање система и расхладне течности. ИнНајједноставнија верзија користи обичну воду, а за скупљи тип грејања, главна линија се пуни припремљеним антифризом. Може се направити чак и из воденог раствора алкохола.

ВИДЕО: Оне-пипе "Ленинградка"

Систем грејања може бити два типа:

  • отворен, који користи судар расхладног средства са атмосферским зраком;
  • је затворен, чврсто блокиран и нема излаз.

За затворене системе постоје одређена ограничења, на пример, у затвореним шемама где нема пумпи и висина зграде је већа од 30 м, овај тип грејања се не може применити.

Вертикални круг за повезивање система грејања

Често постоји систем лењања у грејању двоетажне зграде. Приликом уградње природне циркулације потребно је издржати израчунати кут нагиба расхладне текућине.

главна контура

Заправо, систем гријања за двоетажну зграду или једнокатну зграду користи један круг. Овај начин испоруке са једном цијеви заснива се на сукцесивном распореду радијатора и других грејних елемената.

Хоризонтални прикључни дијаграм

Главне компоненте које се користе приликом уградње су сљедећи основни елементи:

  • генератор топлоте гаса (у њега се може уградити циркулациона пумпа);
  • експанзиона посуда (за затворене системе је одабран мембрански резервоар);
  • делови радијатора(одређује се процијењени износ и одабире стварни производни материјал);
  • главни распоред (носи се металном или полипропиленском цијеви).

Као додатни елементи монтирани су запорни вентили, обилазнице, термостатски вентили итд.

Поступак за повезивање затвореног система помоћу циркулационе пумпе

Позитивни и негативни моменти једноцевног система

Као и све друге шеме, лењинградски систем гријања има плусеве и минусе. Хајде да их погледамо по реду.

недостаци

Један од значајних негативних фактора може бити да становници Лењинградских кућа немају могућност контроле индивидуалног нивоа гријања за сваки радијатор. Чак и ако лагано пригушите степен загревања у једном од њих, потрошачи који су даље низ ланац ће патити од тога, што неће добити додатну топлотну енергију.

Да бисте побољшали ефикасност облоге, потребне су вам снажне циркулационе пумпе.

Квалитетан рад са високом ефикасношћу обавља се под високим притиском у систему. Међутим, увођењем додатне опреме у ланац, могуће је добити смањење времена рада свих јединица. Такође, вјероватноћа удара ће се повећати, док ће питање наводњавања система водом, редовне поправке, замјене разбијених главних дијелова, итд.

Пример повезивања радијатора у кући на хоризонталном систему ожичења

За системЗахтева само вертикално пуњење. То значи да би се резервоар требао монтирати на једном од најјачих мјеста у кући. Иако ни у једнокатним конструкцијама ово није увек згодно.

За вишекатне зграде постоји још један минус, који се састоји у томе што се у ланцу радијатора у једном ступу најмање загревају батерије на горњим спратовима, а када се спуштају, температура расхладног средства се смањује. Ефикасан излаз из ситуације ће бити уградња скакача и повећање броја делова радијатора на дну зграде.

Монтажа вертикалних вертикала

плусес

Треба узети у обзир да су многи од негативних фактора који имају једноцевни систем урођени у ране шеме овог типа грејања. У савременим условима могуће је успјешно минимизирати негативне појаве, ау неким случајевима и потпуно их се ријешити. Ово је подржано модерним техничким средствима.

ВИДЕО: Врсте повезивања радијатора. Карактеристике сваке шеме

Главна предност на чијем се трошку власници приватних кућа окрећу овој врсти ожичења је ниска укупна цијена цјелокупног пројекта.

То се може постићи због мањег броја материјала који се користе, за разлику од гломазних двоцевних система. Главне уштеде ће бити на ожичењу пртљажника.

Смањење губитка топлоте биће могуће након уградње кугластих вентила, аутоматских узоркивача ваздуха, термостатских сензора и других пратећих јединица. Такав јеИнсталација ће захтијевати суптилнију прилагодбу цијелог сустава, али ће позитиван ефекат остати за цијело вријеме даљњег рада.

Екстерно, овај систем изгледа знатно прецизније од система са две цеви. Такође, централну цев је лакше сакрити у поду да би се добила скривена ожичења. У овом случају потребно је водити рачуна о висококвалитетној топлинској изолацији, тако да се топлинска енергија не изгуби на путу до потрошача.

ВИДЕО: "Ленинградка" - систем за грејање. Предности и недостаци