Лемљење полипропиленских цеви сопственим рукама: упутство

Поузданост спајања полипропиленских цеви завареним поступком сматра се највећом. Никакво спајање пластичних цеви нема тако високе стопе. Технологија повезивања нема никакву разлику у раду са полипропиленом. Изузетак су само ојачани производи. Њихова инсталација има неке специфичне карактеристике.

Ова техника је врло једноставна. Заваривање се може обављати у животним условима, поштујући захтеве технолошког процеса и поседујући читав арсенал потребних алата.
Прикључак полипропиленских цеви може имати неколико типова:

 • дифузија лемљења;
 • Електроинсталирање шиљака;
 • Хладно заваривање.

Разговарајмо о свакој врсти везе детаљније. Размотримо њихове недостатке и позитивне тренутке. И научит ћемо како правилно полипропиленовие цијеви.

Апарати за заваривање

Пре него што почнете са било каквим радом, морате припремити потребан алат за монтажу. Да би се створили поуздани спојеви цеви, као и сви додатни делови, потребно је имати специјално лемило.

Мала напомена.Понекад се везе делова од полипропилена називају заваривањем. Али овај процес има много варијанти, па да би се правилно управљали, морате имати на уму да су полипропиленске цеви повезане само на један исправан начин - лемљење. Његово име се понекад назива заваривање. За уградњу таквог система не користе се навојни прикључци, не користи се метал-пластика.

ФотоАпарати за заваривање цеви у цеви

Лемљење полипропиленских цеви сопственим рукама захтева куповину апарата за заваривање. У продавници или на грађевинском тржишту постоји неколико типова:

 • Гријач има кружни попречни пресјек;
 • Грејни елемент је потпуно раван.

Равно лемљење је постало популарно код људи као "гвожђе". То је због његовог изгледа. Веома је сличан кућном апарату. Готово да нема већих разлика у овим јединицама за заваривање. Могу се разликовати само по свом дизајну.

За први модел, тефлонске млазнице се носе на гријачу и фиксирају са дијеловима који су врло слични стезаљкама. У другом уређају, исте млазнице су причвршћене на гријач са двије супротне стране. Остали елементи дизајна се не разликују. Функционална дужност уређаја, за обављање квалитетног и поузданог лемљења полипропиленских производа.

Сет уређаја за лемљење обавезно укључује млазнице. Најјефтинији, са минималним сетом, је кинески лемилица. Његова снага не прелази 800 В. Комплет садржи постоље, као и млазнице које омогућавају лемљење ППР цијеви у распону од 20-32 мм.

Када је ваш кућни систем грејања направљен од цеви овог пречника, овај сет ће бити сасвим довољан. Али ако ваши планови укључују професионални рад везан за лемљење, требаће вам озбиљнија опрема.

За цијеви од 40-63 мм потребан је други сет за лемљење. Мораће да купиодвојено. Најскупљи, високо поуздани комплети се производе у највећим европским земљама. Скуп тих сетова укључује следеће детаље:

 • лемилица;
 • штанд;
 • Тефлонске млазнице различитих пречника;
 • Маказе, које омогућавају резање цеви, издржати 90 степени;
 • хексаедра;
 • Одвијач крижног облика;
 • Рулет;
 • Рукавице.

Обратите пажњу! Пошто је за лемљење полипропиленских цеви неопходно радити са врелом опремом, потребно је извршити рад само у рукавицама. Новорођенчад, која немају много искуства, често добијају опекотине, додирујући грејни елемент.

Конструкција било којег лемилице је направљена тако да се више млазница може инсталирати одједном за лемљење цеви малих пречника. Као резултат, штеди се време, посебно када се ради са пречником од 20-40 мм.

Снага машине за лемљење

Да би се равномјерно и брзо загријала цијев великог дијела (63 мм), потребна је велика снага сустава.Ако користите лемилицу за кућне потребе, имаће довољно снаге од 0.7-1 кВ.

Ако капацитет гвожђа прелази 1 кВ, он постаје професионална категорија. Његова вредност је много скупља од обичних лемилица.

Лемилица за полипропиленске цеви својим рукама

Куповина таквог уређаја није вриједна ако сте упознати само са сличним случајем. Може бити од гвожђа и сродних материјала. Постат ћете власник корисног алата, а осим тога, битан јеуштедите новац.

Поред тога, ово лемило ће нужно бити потребно у будућности. Од цијеви можете направити много корисних ствари. То ће вам помоћи са лемилицом за лемљење.

први метод

Да би направили лемилицу за лемљење, потребно је да кувате:

 • Шта је погрешило старо гвожђе, које задржава грејни елемент;
 • Дечији дизајнер метала;
 • Гумена ручка;
 • прекидач за укључивање;
 • Кабл за азбест;
 • дурал;
 • Изолациона трака.

производна технологија

 • Бугари су од дна гвожђа изрезали све непотребне дијелове;

 • Од алуминијумске облоге;
 • Кутија је монтирана од дизајнера. Има сијалицу и гумену ручку.
 • Прикључите прекидач и регулатор соленоида на жицу;

 • Сви делови су спојени;
 • Жице су лемљене.
 • Код кућишта, након што је претходно положена азбестна заптивка, грејни елемент се заврне вијцима.

Дакле, не трошећи превише времена, користећи импровизирани материјал, постајете власник лемилице за лемљење, за заваривање ППП цијеви.

Би црафтсман: хттп://ввв.умелтси.ру/приспособлениа/4779-паиалник-длиа-полипропиленових-труб-своими-руками.хтмл

други пут

За производњу ће нам требати пар млазница, које коштају 215 рубаља, као и бачено "спаљено" гвожђе. Потребно је око два сата да се направи такав уређај.

Прво, глачало се поставља вертикално.

Постављање цевиистовремено ставити на млазнице за загревање. За обављање операција на зиду, глачало мора бити подвргнуто благој надоградњи. Морате подрезати "убод" ђона и лагано га савити.

Неће бити сувишно користити термопаст.

Тако да је машина за израду домаћег заваривања заварила неколико цјевовода. Показало се да је квалитет заваривања веома поуздан.

Када радите без помоћника, након загревања гвожђа, држећи га иза ручке, прва цев се уклања. Одмах уклоните прикључак није потребно. Дебљина је много већа. У једној секунди се неће отопити. Остаје да држите руку са цевима са гвожђем и уклоните фитинг.

Да би се комбиновали производи, потребно је направити мали напор све док се не појави формирање једнаког пловка по ободу арматуре.

У овом положају, потребно је да држите везу око 15-20 секунди док не почне полимеризација. Заваривање на зиду је много лакше. Једна рука држи гвожђе, а друга држи цев.

третји метод

Производимо "гвожђе", опремљено термостатом. Овај термостат ће бити специјални регулатор снаге састављен на тиристору. За радове на лемљење напон је био једнак 170 волти. Алуминијумске плоче су кориштене за рад. Могу се заменити бакром. На слици је приказана плоча дебљине 0,8 мм. У принципу, можете користити дебље плоче.

Потребно је да се грејач не охлади у време монтаже цеви. За рад је узето десет (1кВ) са застарјеле плоче "Дреам".Пошто се радијатор тешко загрева, може се смањити. За уградњу тиристора и диоде нису потребне подлоге. Сам дизајн "гвожђа" може бити било које врсте. Све зависи од ваше маште.

Испод је приказанструјни круг регулатора снаге

Алуминијумски јастучићи у облику округлих палачинки могу се инсталирати на свакој страни спирале. Причврстите ручку на кућиште помоћу регулатора и фиксног чепа. Другим ријечима, можете радити тунинг.

Принцип свих уређаја је увек исти, за лемљење ПП цеви морате да се држите одређене температуре.

Како одабрати млазницу

При подизању јастучића за гријање потребно је узети у обзир промјер прикључених цијеви.

Штавише, веома је важно скренути пажњу на неколико важних индикатора:

 • снага;
 • Колико добро се одржава облик, након промене температуре;
 • Топлотна проводљивост.

Готово сви заваривачи могу користити различите млазнице. Ово је веома погодно када требате монтирати комплицирану кичму.

Свака млазница има два краја. На једној, вањска површина дијела се загријава, ас друге унутарњи дио.Све млазнице имају тефлонске спрејеве. Штити површину од лепљења растопљеног материјала. Димензије млазница су у распону од 2-6 цм, а такве величине одговарају заједничким пречницима цијеви.

Нормална температура за лемљење

За нормално заваривање конструкција,температура лемљења полипропиленских цеви треба да буде мања од 260 степени.Ако прекорачите овај праг, на пример за 10 степени, стабилност пластичне базе ће се изгубити. Као резултат, цев се једноставно неће моћи спојити на прикључак. Штавише, загрејани спој ће се држати свих околних делова. Међутим, нижа вредност температуре такође није погодна за лемљење. Увек треба имати на уму да вискозност полипропиленске конструкције и њена пластичност треба да имају неко значење. У супротном, процеси дифузије неће почети. Веза ће изгубити своју поузданост. Живот ових цевовода ће бити минималан. За гаранције за 50 година морат ће се заборавити. На којој температури се леми, боље је погледати у табели.

Време лемљења цеви

Ако се током времена правилно придржавате технолошких захтева, можете добити веома чврсту везу. Полипропилен се не прегрева након прегријавања. Време грејања зависи од одређених параметара. Главни су:

  \ т
 • пресек цеви;
 • Ширина завареног шава;
 • Температура околине.

Следи посебна табела испод која показује препоручено време за лемљење полипропиленских цеви да би се омогућило нормално грејање. Све горе наведене вредности се узимају у обзир.

Погледали смо основне ствари и како користити лемило за полипропиленске цијеви, како га прилагодити и почети радити с њим. Сада размотрите суптилности саме лемљења.

Временски распоред за гријање ПП цијеви

Заваривање полипропиленских цеви заваривача

Основна метода монтаже пластике, када је потребно повезати мале цијеви различитих раскрсница, сматра се употребом цијеви. Када је потребно кувати ПЕ цеви, обавезно примените додатне детаље:

 • углови;
 • Теес;
 • Славине.

Сви ови делови су направљени од истог материјала од кога су направљене цеви. Коришћење додатних детаља за стварање добре везе која се не сматра негативном страном ове методе. Ови детаљи, поред функција повезивања, помажу у промени правца цевовода.

Шема овог процеса се састоји од неколико операција:

 • Растопна површина споја: спољна површина цеви са унутрашњом површином фитинга;
 • Користе се специјални делови за грејање;
 • Дијелови хлађења у склопљеном облику.

Међу професионалцима, веза са звоном је много поузданија од заваривања копча. Захваљујући чињеници да када је спојен, цијев са стезањем чврстоће, ствара високу чврстоћу. Не морате користити специјални алат за центрирање. Таква веза може учинити чак и почетника. Морам да кажем да лемљење ПП-а може и жена.

Апарати за заваривање жица

Такви уређаји, намењени за заваривање ППД цијеви жица, називају се лемилицом или "жељезом". Главни елемент овог уређаја је глава за гријање. Све варијабле су приложене уз њега:

 • спојнице;
 • Дорниес.

На отвореномна површини цеви се загревају квачила, а на унутрашњој површини фитинга различити багери. Облик гријача, у већини лемилица, је троугласта плоча. На тржишту се можете срести између уређаја и перформанси. У зависности од величине плоче, бира се величина млазница. Другим ријечима, одабран је попречни пресјек цијеви која ће се слободно лемити. Додатно, одабран је потребан број гријаћих парова за истовремену инсталацију. Да бисте радили са великом плочом, потребна вам је моћна јединица.

Када се у раду користе додатне компоненте (спојнице, типле), оне морају бити осигуране тако да њихова носећа површина буде у блиском контакту са плочом.
Ако је контакт добар, потребно је постићи жељену температуру (260 степени). Снага лемилице (у одређеним границама) није важна. Уз мало снаге, лемилица ће се једноставно загријати дуже.

Данас се продају и лемилице, опремљене главом за грејање у облику шипке. Главна предност таквих уређаја може се назвати њихов компактни поглед. Технички облик не утиче на облик главе.

За добар рад "гвожђа" веома је важна тачност рада температурног сензора. Одржава радну температуру. Ако његове флуктуације постану минималне, можете говорити о веома добром лемилицу.

Најнапреднији данас су електронски термостати. Ови термистори имају способност да прикажу тачну температурну вредност, чак и на радној површини спојнице.

Употреба таквих делова дозвољавада се смањи инерција температуре "гвожђа". Као резултат, стварна температура главе грејања ће бити приказана на скали уређаја.

Биметални релеји раде грубље, као и капиларни термостати. Њихова сведочења су нетачна. Ако се упореде са подацима термистора, разлике ће бити прилично велике. Без обзира на термостат, када уређај достигне режим рада (ако се процени по индикатору), сачекајте неколико минута. За то време температура млазнице ће бити једнака температури коју показује инструмент. Тада можете започети процес заваривања. Произвођачи производе и лемилицу са два грејна елемента. А њихова моћ је веома различита. Сваки грејач има посебан прекидач.

Сваки такав елемент може самостално постићи жељени температурни режим. Господар сам бира потребну снагу.

Други елемент постаје резервни, у случају квара првог дијела.

Уређај омогућава истовремено укључивање оба гријача како би се брзо постигао начин рада.

Опрема може бити комплетирана и са помоћним алатима:

 • Спојни елементи;
 • Калибратор;
 • завршне капице;
 • Маказе за резање цеви.

У неким сетовима можете наћи чак и посебну течност за чишћење. Нажалост, нису сви наведени делови укључени у основну опрему. Они морају купити засебно. Веома је важно да апарат за варење има сву неопходну опремуалата За рад са било којим пречником цеви и материјала, потребно је имати што више комплетне опреме.

Технолошки процес заваривања заваривача

Размотримо детаљније како се лемљење полипропиленских цеви изводи рукама. У цеви, његов спољни пречник је увек нешто већи од номиналног пречника. Насупрот томе, код фитинга је унутрашњи пречник нешто мањи од номиналног пресека цевовода.

Узмимо, на пример, цеви од 20 милиметара. Стварни волумен његовог вањског промјера ће бити у распону од 20,3-20,5 милиметара. Код фитинга дизајнираног за рад са 20-милиметарском цијеви, унутрашњи промјер ће варирати унутар 19,5-19,7 милиметара.

Штавише, средњи део површине квачила ће тачно одговарати номиналном пресеку. За конусну површину треба 5 степени.

Јасно је да ако не загрејете прикључке, неће бити могуће извршити њихову везу са спојницом.

Када је цијев спојена на вруће спојнице, долази до топљења вањског слоја. На врх, све је истиснуто, излази нека врста ваљка. Ту се загријавају унутрашњи слојеви, они почињу да се компресују, цијев добија могућност да уђе у врућу спојницу. Сличан ефекат се добија када је прикључак повезан са врућим мировањем. Када је цев прикључена на фитинг, долази до његове еластичне компресије, причвршћивање почиње да се растеже. Постоји притисак гријаних површина. Они почињу да испуштају ваздух, долази до равномерног мешања растопљеног материјала.
Генералтехнолошки процес заваривања ППД цеви враструб, има неколико узастопних операција:

 1. Сечење цеви;
 2. Припремни рад;
 3. Уградња апарата за заваривање;
 4. Постизање режима рада;
 5. Загревање делова;
 6. Рад у скупштини;
 7. Хлађење аутопута.

Ручно, лако можете спојити цијев с гријаним алатом ако су заварени мали дијелови, који дио је у распону од 40-50 милиметара. Да би се завариле цеви пречника преко 50 мм потребно је користити специјални централизатор намењен за извођење цевастог заваривања.

Пошто лемљење полипропиленских цеви није јако тешко - можете радити сами.

Како сече цеви. За резање производа користити специјалне маказе које не смију брисати зидове цијеви.

.Пре заливања полипропилена, делови делова су темељно очишћени и затим одмашћени. Ојачане цеви подлежу посебној обуци. То морају имати на уму радници који обављају инсталацију таквих производа.

Композитне ППР цеви, ојачане алуминијумом, разликују се у експанзији ниских температура. Стога при инсталацији система гријања није потребно инсталирати додатне температурне компензаторе. Само у таквим производима, ојачаним алуминијем, могућа је дифузија кисика. Након што ваздух уђе у систем, долази до активног засићења воде кисеоником. Као резултат, почиње процес кавитације вентилаи друге детаље о цевоводима.

У одсуству армирајућег слоја, не можете вршити додатну специјалну обуку.

Технолошка картица за заваривање полиетиленских цеви у звоно

Како ојачати полипропиленске цеви

Како направити полипропиленске цеви чистим, али са њиховим појачањима постоје њихове нијансе. Код лемљења је строго забрањено контактирање алуминија с текућином. Ова легура почиње да пада, а куповина нових цеви није профитабилна. Појава малих унутарњих изобличења у подручјима пристајања, тешко је уочити уобичајени поглед. Међутим, управо је на тим местима најслабије место у целом систему, а вода може пасти на металну површину.

Да би се спречило продирање воде, темељно очистите ојачани слој. Ова операција се мора извршити ако је површина цијеви умотана у фолију.
Да бисте уклонили фолију помоћу посебног уређаја, такозваног бријача. Он мора купити одвојено.

У гадгету се убацује крај, слично као и изоштравање оловке, и почиње да се ротира.

Када радите сами, не заборавите очистити алуминијумски слој. Пратите раднике тако да ће сигурно очистити овај слој. Заваривање ће се и даље одвијати без чишћења, али поузданост такве везе ће бити минимална.

Из таквог "људског фактора" можете се ријешити инсталирањем цијеви ојачаних стакленим влакнима.

Ако се алуминијумски слој не налази у средини зида, површина се одваја специјалним алатом. Он ће помоћи да се уклониалуминијумске ивице које покривају крај цеви. Без спровођења такве операције, вода је у стању да уђе у центар зида, крећући се дуж микропукотина армирајућег слоја. Резултат је озбиљно надимање.

На фотографији можете видјети зглобове зглобова. Фотографија без цртица показује погрешне перформансе, са завршетком, према свим правилима.

Да бисте постигли најбољи резултат, користите специјалне спојнице. Чини се да "урањају" крајеве армирајућег слоја. То помаже да се избегне контакт са металом и водом.

Неки произвођачи дају своје препоруке како да кувају цеви пре заваривања. Чак и ако слој не недостаје, потребно је извршити калибрацију вањског промјера, а затим уклонити косу.

Рад калибрације ће уклонити елипсу цијеви, чинећи је апсолутно округлом. Уклоњени нагиб олакшава повезивање са квачилом. Нажалост, када су ПП цеви лемљене независно, ове операције су потпуно игнорисане.

Очигледно је да ће лемљење ојачаних ПП цеви потрајати мало више времена. Али послуживање ће бити поузданије.

Како припремити лемило за рад

\ т

Пре почетка рада, заваривач мора бити чврсто причвршћен. Када загревање почне, делови су изложени неком притиску, који се преноси на лемило. Да би било угодније за рад, уређај мора бити осигуран и стациониран.

На лемилици се добија пара за загревање. Затим се поставља потребна температура грејања, примењује се напон. КадаЗаварани ППР цијевни профили, температура гријања треба бити унутар 260 ± 10 ступњева. То је много више температуре при којој ће полипропилен постати вискозан и флуидан. На тај начин долази до брзог топљења горњег слоја цеви, заједно са прикључком. Као резултат, дио се лако скида, без загријавања цијеле дебљине зида. Ако је вредност температуре различита, делови ће постати меки, веза ће бити немогућа.

Ставите делове на топлоту

Када ПП цеви за заваривање дођу до режима рада, сијалица светли. Цев се убацује у рукавац, а уградња се монтира на Дорн. Ако се таква инсталација изводи у једном тренутку, то је веома тешко, на почетку монтирати тешку монтажу.

Пхото оф солдеринг оф полипропилене пипес

Заваривачки делови нужно имају мали додатак, који почиње да се екструдира приликом уградње дела. Излази прстенасти ваљак (решетка). Треба да се потрудите да померите овај прстен. Али не морате превише притискати. Неопходно је да се ради глатко и полако тако да решетка добије правилан облик. Фитинг, слободно ставља Дорн и не формира решетку, сматра се неисправном, треба га замијенити.

Приликом уградње делова, морате водити рачуна о дубини инсталације. Чим дио достигне врх мировања, потребно је зауставити притисак. У супротном, можете оштетити крај цијеви и разбити граничник фитинга. Да би се контролисала дубина урањања дела у квачило, од краја, на жељеној удаљености, направљена је одговарајућа ознака. Обично се прави такав знаквеома ретко, уградња се поставља у облогу све док не додирне граничник.

Након што су делови инсталирани у спојници машине и њеног Дорн-а, морате сачекати неколико секунди док добре површине не буду покривене. Веома је важно тачно одредити трајање грејања. Ово време треба да буде довољно за добијање вискозног и течног полипропилена. Ако је време загревања превелико, делови ће постати меки, рђа ће нестати. Произвођачи пластичних цеви развили су посебне табеле које показују време грејања за одређену марку полипропилена. Такође је узета у обзир и дебљина зида и пресек цеви.

Приликом повезивања арматуре са цевима, угао ротације делова не би требало да прелази 5 степени. Ако је веза правилно изведена, решетка мора имати исту дебљину на свакој страни.

хлађење везе

Ако је потребно исправити направљену везу, технологија дозвољава овај дио на неколико секунди. Детаљи се не смеју излагати никаквом притиску све док материјал коначно не постане чврст. То се дешава за 2-4 минута.
Табела приказује приближне параметре трајања операција заваривања. Прецизније вредности указују произвођачи фитинга и полипропиленске цеви.

Спојеви заварених полипропиленских цеви

Приликом лемљења цеви од полипропиленске чипке, крајеви делова се загревају врелим алатом док се не дође до топљења. Затим се делови силом притисну и сачекају да се шав охлади. Ова технологија је другачијаједноставност Нема потребе да користите додатне гаџете. Ако је све урађено исправно, добија се врло јак шав који није инфериоран у односу на чврстоћу цијеви. Технолошка шема такве операције изводи се у сљедећем редослиједу.

Заваривање на штапићу, у свој својој једноставности, чини се врло приступачним. У пракси, за обављање заваривања спојева, неопходно је ријешити низ проблема који су практично немогуће извести у животној средини.

Цеви морају бити прецизно поравнате дуж њихове осе. Дозвољено је само 10% одступања од дебљине зидова. Притисак на део који притиска цеви на раван грејног огледала током грејања треба да се одвија само одређено време. Тек тада може доћи до квалитетне везе. Када се врши подрезивање, потребно је да крајња страна има идеалну перпендикуларност.

Горе наведени услови су веома тешки за извођење, ако немате додатну опрему - специјалистички центар. Опремљен је електричним погоном који ствара одређену силу сабијања. Поред тога, овај уређај је опремљен додатним завршним капама.

Другим ријечима, да би се одржало сучеоно заваривање полипропиленских цијеви малог промјера, потребно је имати много додатне опреме. Много више него за завариваче. Имајући у виду чињеницу да се приликом заваривања вртлога испоставља квалитетније пристајање, због закључавања везе, домаћи обртници радије стварају спој са мијехом приликом инсталације кућног водовода.

Завежите ППР цевиуглавном се користи у производњи, када је потребно одвојити производе великог дијела у инсталацији равног дијела цјевовода.

Соурце: хттп://тоол-ланд.ру/сварка-полипропиленовикх-труб.пхп

Контрола квалитета

Након што сте направили цијело лемљење полипропиленских цијеви према упутама, провјерите рад. Када се појаве канали за мале канале, може доћи до дотока унутар дијела. Покривајући унутрашњу површину цеви, утицаји стварају препреку слободном кретању флуида током рада система.

Да би се утврдило постојање прилива, мора се провјерити веза. Да би се то постигло, канал мора бити добро пухан ваздухом. Ако се слободно креће кроз цијев, тада се појавио квалитативни шав.

Новорођенче се може савјетовати, прво, да скуха неколико детаља. Изрежите бод и испитајте квалитет лемљења.

Важна правила за лемљење полипропилена

За добру херметичку везу и високу квалитету шава, неопходно је испунити неколико врло важних захтјева. Заваривач мора увек бити топао. Ово ће смањити време лемљења до пет минута.

Када пластика почне да се смрзава, спојни делови се не могу померати, морају остати непокретни. Идеално се сматра механичка фиксација. За то можете користити шкољку. Свако дјеловање на шав тијеком каљења може резултирати непропусним оштећењем.

Загревање оба дела мора се вршити истовремено.

Полипропилен за лемљење се односи наједнократна технологија. Ако се нешто заварује погрешно, ништа се не може исправити. Да бисте то урадили, потребно је да исечете неисправну површину и поново спојите нову везу. Као резултат тога, број завара се шири дуж читавог аутопута.

Пре него што почнете да загревате цев, потребно је да повучете линију на површини, која ће означити дубину заваривања. Поред тога, ове линије ће бити одлична референтна тачка када се изводи угаона веза.

Како затворити рупу у цијеви?

Када се поправљају, настају различите ситуације, али ако сте случајно пробили цевовод, може се поправити, али под условом да рупа није велика. Поготово ако је унутра већ текућа вода и не блокира је.

Опција 1 за лемљење полипропиленске цеви. Суши, одмашћите. Узмемо још једну цев, истог произвођача (идеално). Након тога загријавамо и стављамо рупу и печатимо лемилицом или ручним алатом, као што је пламеник. Ако је цијев ојачана, фолија се мора одрезати. Такођер можете инсталирати спојницу.

Друга опција, када затворите рупу од полипропилена, погледајте видео.

Како лемити цеви на тешко доступним местима

Највећи проблем са којим се суочава практично било који чаробњак је инсталација пластичног цјевовода у тешким подручјима. За лемљење полипропиленских цеви на тешко доступним местима, структура је подељена на неколико мањих парцела.

Изводи се прва инсталација највећег и најнеудобнијег места. Његово формирање је пожељно да се уради одвојено, затим подеси настално место.

Када се заврши монтажа подручја за склапање, врши се уградња других мањих делова. Такав рад се не може обавити појединачно, морате радити са асистентом.

типичне грешке

Прије свега, то се односи на лош квалитет израде дијелова. Сваки неисправан дио мора бити замијењен. Кухање таквих дијелова значи повезивање слабије квалитете.

Компоненте се производе од различитих произвођача. Свака фирма има свој приступ таквим детаљима. Они самостално постављају стандарде, развијају сопствене стандарде. За рад са таквим цевима неопходно је имати прикључке истог произвођача. Осим тога, детаљи могу бити велике разлике у њиховом хемијском саставу. Али све то негативно утиче на процес заваривања. Испада слаба квалитета везе. Другим ријечима, компоненте морају увијек бити произведене од једног произвођача.

Детаљи су прегрејани.Такав недостатак је одмах упечатљив. Цев постаје мека, када се постави на квачило, почиње да се деформише.

Слабо загревање апарата за заваривање.На ниској температури није могуће добити квалитативну везу. Прво ће све бити у реду, али ускоро ће се у цевоводу појавити одвод воде. Да би се ово спречило, треба да сачекате 5-10 минута док се "гвожђе" не загреје. Током рада није потребно искључити уређај из струје.

Поновна употреба фитинга.Ако се спој дијела испусти, треба гато реплаце Строго је забрањено да се поново користе делови који су већ инсталирани у цевоводу.

Цев је уметнута док се не заустави.Као резултат тога, састављање делова се одвија на нижој дубини. Монтажа лежи у решетки, не долази до краја. Веза има слабе тачке. Детаљи нису повезани на пуну дубину. Ако током монтаже ставите детаље, а да их не зауставите, веза ће бити слабије и веома слаба.

Пресек цеви је направљен у супротности са технологијом.Поремећена је перпендикуларност осовине крајње површине. Као резултат, крај цеви ће се лоше везати за унутрашњи фитинг. Појавит ће се слаба веза.

Колико вреде ови радови

Да би се самостално изводила инсталација ППР цеви, неопходно је имати одговарајућу опрему, као и искуство таквог рада. Ако не можете сами извршити такву инсталацију, боље је користити услуге професионалаца. Цене се могу наћи у следећем ценовнику:

 • Инсталација једног линијског метра цеви -100 руб .;
 • Израда и рад -500 руб .;
 • Обрезивање цеви и њено накнадно скидање - 90 руб.

Трошкови радова укључују и сложеност инсталације и укупну количину.

Обратите пажњу! Свака фаза рада мора бити извршена у складу са свим правилима. Мора се предузети професионални приступ. Не би требало да штедите приликом полагања пластичног цевовода. Професионалци ће све урадити брзо и квалитетно.

Друге методе лемљења ППД цеви

Осимкласично лемљење, постоји још неколико варијација. Сви се одликују својим карактеристичним карактеристикама. Свака метода има своје позитивне и негативне стране. Упознајмо се са њима детаљније.

апликација за електрофиттинг

Инсталирање овог цевовода је много лакше ако се користе спојнице које су опремљене посебним грејним завојницама.

Заваривач је повезан са терминалима који излазе из спојнице. Контакти се напајају и одржавају се одређено време.

Како користити

  \ т
 • Површина је темељито очишћена, затим одмашћена;
 • Цијев је уметнута у прикључак и чврсто причвршћена;
 • Заваривач је повезан са електричним контактима електроинсталације;
 • Након укључивања уређаја, моћи ће се посматрати кроз посебне отворе за отварање, као што се топи и повећава запремина пластике. Уређај се аутоматски искључује. Време заваривања је регулисано самим апаратом, који узима у обзир температуру околине;
 • Лемилица је одвојена од контаката.

Главна предност таквог метода је његова брзина. За лемљење траје једну секунду, а хлађење траје један минут. Неприступачна места се могу заборавити. Чињеница је да се лемљење врши на одређеном мјесту, већ прикупљеном унапријед. Ово је врло погодно када је потребно инсталирати затворени систем гријања. Такви радови се могу изводити чак иу малим мразима. Али температура не би требало да падне испод-15 степени На нижим температурама, употреба лемилица је забрањена.

Употреба електроинсталације омогућава грађевинским фирмама да убрзају рад на великим објектима.

Приватни сектор ријетко користи ову технику, јер је цијена ове опреме врло висока. Цена електромобилног уређаја је у распону од 80-100 хиљада рубаља.

Хладно заваривање

Да би се користила ова техника потребно је имати посебно љепило. Омекшава горњи слој производа. Ово је један од начина да се завари полипропиленске цеви без лемљења.

Како користити

 • Прво, постављање делова који одговарају димензијама;
 • Купио је одговарајућу опрему;
 • Површине су добро одмашћене;
 • На сваку површину се наноси слој лепка;
 • Уметнути делови су чврсто фиксирани и чекају 20 секунди;
 • Забрањено је премештање делова у року од једног сата.

Веза ће бити чврста и поуздана, веома слична лемљењу.

Забрањено је загревање лепљених спојева.Хладно заваривање се може користити само за инсталацију хладне воде!

Други начин повезивања н /а производа без лемљења је употреба бакље. Не можете да подесите температуру на њој, тако да морате све да радите на оку.

закључак

Полипропиленске цеви се лако склапају сопственим рукама. Потребно је само мало вјежбати на тест производима и знати основне нијансе које су горе наведене.