Лемљење полипропиленских цеви

Лемљење полипропиленских цеви - ово је најбољи, економичан и брз начин полагања главне линије за снабдевање водом код куће. Барем за мене лично. Иако постоје други људи који се сигурно слажу са мном.

Овај тип цеви се испоручује у различитим пречницима, али дужина је стандардна - 4 м. А за спајање цеви између себе, као и чворова конструкције, биће потребан посебан алат за лемљење цеви (лемилица) и млазнице.

Размислите о поступку лемљења на примјеру цијеви од инча (цијев 32). Температурни режим у сваком појединачном случају је индивидуално одабран и зависи од околине. Вредност под нормалним условима је 255-265 степени Целзијуса. Такође, квалитетно лемљење полипропилена зависи од времена грејања и времена фиксирања елемената. Испод је табела која приказује просечне вредности ових параметара за различите величине цеви.

Да бисте започели, морате пристати са главном линијом, на крају на којој је уклоњен конектор са спољним навојем. У ту сврху купљен је амерички РБМ (амерички је сплит-тхреад). МРИ се дешифрује као конац за спајање унутра. Тако је и МРН. Разликује се само по томе што је резбарење спољашње - користи се за повезивање са краном.

Сви радови се морају обављати у рукавицама, јер цеви у процесу рада бити загрејане до високих температура. Места која ће се покварити морају бити сува и чиста.

Дакле, када алат за лемљење цеви ће изаћина датој температури (у просеку 6-8 минута након укључивања), у једној руци узмемо Американца, ау другој цев и ставимо млазницу за лемљење. Први би требао бити амерички (на његовом мјесту може бити спојница, угао 45 или 90 ступњева), јер се овај дио загријава дуже. Када се наслони на врх млазнице, носимо цијев.

Лако одредите степен загревања. Чим се граница око млазнице почне појављивати, бројимо до три и извлачимо је. Имамо 3-4 секунде да убацимо цев у Американца, пошто се пластика сужава када се загрева, а када се хлади, она се шири. Охладимо фуге око 2-3 минута. У том тренутку се може извести лемљење полипропиленских цеви других јединица. Важно је да се не прегреје пластика, иначе ће пливати унутрашњи отвор кроз који ће тећи вода!

Да бисте заштитили цијев од механичких оштећења и избјегли кондензацију на цијеви, требате носити мерилон или полиизол (посебна заштита цијеви од пјенасте гуме). Продаје се у секцији 2 метра. Рубови се могу фиксирати ужетом тако да изолација не омета руке током процеса лемљења полипропилена.

Повезивање цеви између њих врши се помоћу спојнице, која изгледа као цев. Операција се одвија на исти начин као и код Американца.

Као што видите, лемљење полипропиленских цеви је прилично једноставан начин за инсталирање водовода.