ЛЕД улична светла: типови, избори, произвођачи

Улично осветљење је изузетно важно, јер комбинира практичну функцију - побољшање видљивости у мраку, као и естетику - обезбеђивање потребне атмосфере у одређеном подручју. А ако је раније у уличној лампи коришћено натријумско, жаруље или жаруље са жарном нити, онда уместо њих активно долазе ЛЕД. Ускоро ће ЛЕД диоде потпуно елиминирати своје претходнике, јер је њихов животни вијек већи, они су најекономичнији и, између осталог, апсолутно сигурни, који не захтијевају посебно кориштење.

Врсте ЛЕД расвете

ЛЕД улично светло, због својих квалитета, активно се користи у дизајну пејзажа за регистрацију приватних парцела приградских кућа, паркова, тргова и пешачких улица. Али не мање популарна ЛЕД светла су на утилитарним питањима, као што су осветљење аутопутева, пешачки прелази, радне станице, конструкције. Дакле, уводимо прву поделу уличних ЛЕД светала:

 • функционални (индустријски);
 • декоративни.

Као што знате, они уређаји које повезујемо са декоративним, наравно, обављају практичну функцију, али изглед ће имати опипљиве разлике.


Лијево је улична свјетиљка, десно је декоративна.

Следећи параметар који разликује светиљке је тип и локација инсталације.

 1. Торсхеринг. Ово је најкласичнији изглед - фењерна стубу Постоји огромна разноликост варијација које се разликују по броју плафона, по облику, дизајну. Зрака такве лампе усмјерена је вертикално према горе, која захваљујући стропу може освијетлити велику површину меким, дифузним свјетлом.
 2. Конзола. Ова врста ЛЕД бљескалице је функционална. Користе се за освјетљавање коловоза. Они су постављени, као и претходни, на стубовима, али свјетлост од њих је усмјерена низ угао.
 3. Зид. Такве лампе су и декоративне и утилитарне. Комбинира њихово причвршћивање на зид на фасади зграда и објеката. Ово може бити ЛЕД рефлектор са сензором покрета који сигнализира да се неко налази на парцели. Исто може бити и спољашњи елемент који осветљава фасаду или стазу поред куће.
 4. Суспендован. Када је у питању осветљавање видиковаца или веранде у сеоској кући, улична расвјета ће бити сасвим исправна, а извана може изгледати исто као и зидна или подна лампа, само са стропним носачем. Приликом осветљавања путне инфраструктуре, активно се користе и ЛЕД-ом ЛЕД-ови.
 5. Уграђено. Овај тип фењера се користи за поделу простора, осветљавање степеница, улица, цветних гредица, фонтана. Расположење расвете је веома тражено од стране дизајнера пејзажа због чињенице да уз њихову помоћ у мрачним данима можете остварити занимљиве идеје, док су поподне практично непримјетне.
 6. Флоатинг Ови уређаји уопште нису фиксирани, они се релативно слободно купају и користе се искључиво за декорацију базена и базена на локалитету.

За и против употребе ЛЕД бљескалице на улици

Као што знате, главна предност ЛЕД производа у принципу је његова економска ефикасност. То је због чињенице да су многе земље већ покренуле програме који регулишу глобални помак према употреби ЛЕД диода за освјетљење у свим сферама живота. Што се тиче уличне расвјете, могуће је дати примјер да се за освјетљавање аутоцеста користе свјетиљке са жарном нити са потрошњом енергије од 250 до 500 В, те ЛЕД свјетиљке капацитета од 40 до 150 В.

Сљедећа непорецива предност је дуг вијек трајања. Многи произвођачи ЛЕД уличних лампе гарантују на десетине хиљада сати непрекидног рада. Треба имати у виду да замена сијалице у уличној јарболној лампи није лака, посебно ако је висина стуба већа од 10 метара.

Недавно је проблем екологије акутан. Дакле, безопасност ЛЕД диода уграђених у уличну расвјету, наравно, плус немају флуоресцентне лампе које користе живу. Због тога ЛЕД жаруље не захтијевају посебно рециклирање након квара.

Још једна предност је недостатак пулсација ниских фреквенција. ЛЕД светла немају треперење светла, па се очи не умарају. То се дешавазахваљујући специјалним кондензаторима.

Следећи плус је важан у случају декоративне употребе уличне лампе. Захваљујући РГБ технологији, ЛЕД лампица може да промени боју. У пејзажном дизајну, ово својство се вреднује, јер употребом било које друге лампе у лампи никада нећете постићи промену боје светлосног флукса у динамици.

Разговарајмо сада о недостацима фењера уличних светлећих диода. Пре свега, неопходно је ослободити топлоту. Снажна ЛЕД светла су јако загрејана, а имајући у виду чињеницу да се налазе на улици, где температура средине може бити веома висока, то је очигледан недостатак. Овај проблем се рјешава помоћу посебне подлоге радијатора, а осим тога често се може примијетити и ребрасто тијело, чиме повећана површина доприноси хлађењу.

Али главни недостатак ЛЕД лампица је њихова вриједност. Он је много виши него са лампом са жарном нити или гасном лампом. Али, упркос овом недостатку, ЛЕД технологија је будућност, чак иу таквом пољу као што је улично осветљење.

Како одабрати ЛЕД свјетло за уличну расвјету?

Хајде да схватимо шта је важно узети у обзир приликом избора уличне расвете. Почнимо са чињеницом да је главна разлика између спољног светлосног уређаја и његове унутрашњости његова способност да ради у агресивним климатским условима. Варијације температуре у зависности од сезоне од -50 до + 50 °Ц, снег, киша, ветар, прашина - све то не би требало да омета стабилно функционисање фењера. При томе, приликом одабира, обратите пажњу на ИП индекс - заштиту од пенетрације. Улична светла треба да имају степен заштите ИП65-ИП66. Само у овом случају, можете, без страха од постављања лампе на отвореном.

Следећа важна тачка у избору је емисија светлости. Једноставно речено, требало би барем грубо знати какву врсту осветљења желите да добијете. То можете урадити окретањем на СНиП. Даље, на основу стандарда осветљења у апартманима, може се израчунати који је проток светла потребан, на којој висини поставити и који је број лампи потребан.

Важан параметар је напон. ЛЕД светла се напајају константним напоном мале вредности, обично 12 В, што подразумева постављање напајања. Ово треба узети у обзир приликом избора локације фењера. Међутим, многа улична светла су поносно опремљена уграђеним исправљачем и добро раде на 220 В мрежи.

Чак и при избору ЛЕД уличног свјетла треба обратити пажњу на стил изведбе и материјал предмета. Ако желите да лепо уредите своју кућу, створите јединствену атмосферу у башти, онда компетентни дизајнер мора водити рачуна да све буде конзистентно у једном стилу.

Шта изабрати за давање?

Када сте били суочени са проблемом расвјете у сеоској кући или у вашој сеоској кући, онда прво размислите о томе да ли сте заинтересовани за његову естетску страну или самофункционалан? Ако желите да ваша лампа не само да буде поуздан извор светлости, већ и да задовољи око својом лепотом, мораћете мало да размислите о избору. Улична светла могу бити изведена у различитим стиловима: класична, модерна, хигх-тецх, поткровље. Пожељно је да се уређај за осветљавање подигне тако да се не отргне од изабраног архитектонског стила ваше куће.

Пут до куће, веранде, степеница - све то мора бити покривено у мраку, али да би се то учинило економски, не заборавите користити сензоре покрета који раде само када постоји особа близу њега. Ако желите створити јединствену атмосферу бајке у близини куће, тада ће вам у томе помоћи шарене декоративне ЛЕД свјетиљке и мало фенси.

Уличне ЛЕД соларне свјетиљке

Постоје самостални модерни системи, као што су улична светла која емитују светло која користе сунчеву енергију. Комплет треба да се састоји од три главна елемента:

 • ЛЕД лампа;
 • соларни панел;
 • батерија.

Узбуђење око соларне технологије је потпуно оправдано, јер је енергија сунца слободна, није је потребно извлачити и трансформисати. Неопходно је провести једно време на батерији и 15-20 година да би се добила стабилна струја. Сљедећи плус је одсуство потребе за провођењем електричне енергије у тешко доступним мјестима.

Систем функционише на следећи начин: током светлосног дана, сунце улази у панел, захваљујући чемупуњење батерије. У мраку, уз помоћ фотосензитивне машине, укључена је лампа коју напаја ова батерија. Капацитет батерије је одабран тако да у случају апсолутно облачно вријеме (јер су само облаци апсорбирани, али с мање интензитета, распршене ултраљубичасте зраке), пуњење је трајало најмање 3 ноћи. Ово се односи на осветљење пешачких прелаза на приградским стазама и тако даље.

Главни недостатак ЛЕД лампи у соларним панелима је њихова нестабилност и цијена. С обзиром на то да је време непредвидиво, а светлосни дан током године значајно варира, са њима је тешко остварити стабилност. Међутим, системи се све више примјењују широм свијета, јер су алтернативна енергија, еколошка прихватљивост и обновљиви извори једина могућа будућност.

Декоративна верзија је вртна лампа са соларним панелима. Наравно, нису намењени стабилној и снажној расвети током целе ноћи, а користе се само за вечерње осветљење у пејзажу. Њихова предност у преносивости и компактности.

Произвођачи ЛЕД уличних светала

Светиљке се производе у многим земљама широм света. На нашем тржишту популарни су углавном руски и кинески произвођачи, али и стари европски брендови имају свог купца. Наравно, квалитет је веома другачији и Пхилипс брендирана лампа не одговара лампи кинеске непознате марке. Неколико фабрика у Русији, посебно, производе производе исподОптогон-ов заштитни знак је производња пуног циклуса, тј. Расте полупроводнички кристал који лежи у срцу ЛЕД-а. Остала руска продукција купује компоненте одвојено, на пример, у истој Кини, али је квалитет монтаже такође важан. Домаћи произвођачи имају добар однос цене и квалитета.

Укратко, желио бих рећи да ЛЕД расвјета, због непорецивих предности, активно замјењује са тржишта сва друга расвјетна тијела, а улична расвјета није изузетак. ЛЕД улична светла су економичан, издржљив и свестран начин осветљења у мраку.