ЛЕД трака је светао нагласак у сваком осветљењу

У нашем времену, ЛЕД траке се налазе на сваком кораку. Вањска реклама, полице трговина, фарови аутомобила и, наравно, унутрашњост сваког другог стана су сва мјеста "живе" такве расвјете.

Шта је ЛЕД трака?

ЛЕД (ЛЕД) трака је танка флексибилна трака на којој се налазе ЛЕД диоде. Поред њих, постоје и контакти за жице за лемљење и рестриктивни отпорници, који олакшавају спајање траке директно на напајање. Кроз свака 3 ЛЕД диоде, назначене су шкаре, што указује на мјесто на којем се трака може одрезати. Цео дизајн је причвршћен на двострану траку. То увелико поједностављује инсталацију таквог осветљења.

Врсте ЛЕД трака

ЛЕД траке су подељене у типове према следећим критеријумима:

  • цолор
  • Смер протока светлости
  • Напон напајања
  • снага
  • класа заштите

боја

Боја осветљења је вероватно један од најважнијих параметара. По боји, ЛЕД траке су подељене у 2 типа: једнобојне и универзалне. Једнобојна може бити осветљена само са једном РГБ бојом + белом. Универзални или како их зову, РГБ-леће могу самостално или уз помоћ контролне табле да промене боју сопственог сјаја. У овом случају, избор боје је ограничен само вашом маштом. Постоје чак и режими са глатким преласком из једне боје осветљења у другу.

Смер протока светлости

Постоје и две врсте трака у правцу светлосног флукса. Првоа најчешћи су ЛЕД траке фронталног сјаја. Имају угао расипања светлости од 120 °. Други тип су траке крајње луминисценције. Њихов кут дисперзије је 90 °. Због тога заслужују мање популарности.

Напон напајања, снага и класа заштите

Напон напајања је веома важан критеријум у сваком светлу. ЛЕД траке могу се напајати и из АЦ (220В) и из једносмерне (24В, 36В). Иначе, траку за ЛЕД траку можете купити засебно.

Снага траке одређена је напоном напајања, типом ЛЕД диода и њиховом густином монтаже. Стандардне вредности варирају од 4,8 В до 25 В.

Посљедња важна карактеристика је ступањ заштите. Показује сигурност траке од прашине и влаге. Овом опцијом можете лако да подигнете ЛЕД траку како би је уклопили.

Тржиште лаке опреме је веома широко и разнолико. Захваљујући томе, могуће је покупити и купити ЛЕД траку са потребним параметрима како за уградњу на улици, тако и за сваки ентеријер стана.