ЛЕД СМД 5730: карактеристике, дизајн, примена

ЛЕД СМД 5730 је један од најпопуларнијих полупроводничких уређаја на нашем тржишту. Дизајниран за употребу у различитим расвјетним тијелима: кућна ЛЕД свјетла, улична расвјета, декоративна ЛЕД свјетла. Има високу ефикасност и дуг радни век.

конструкција

Назив ЛЕД-а значи да је његова величина 5.7 мм к 3.0 мм к 1.5 мм, а СМД означава површинску монтажу на плочи. Структурно, ЛЕД је полупроводнички кристал на бакарној бази, која се поставља у случају пластике отпорне на топлоту. Дно је причвршћено за велику топлоскупљајућу облогу, а на врху - транспарентно сочиво за дисперзију, напуњено епоксидном смолом. Облога је електрично повезана са анодом. Катода (кључ) је видљиво означена са једном страном на једном од углова.

Будући да је ЛЕД уређај са једностраном проводљивошћу, усклађеност са поларитетом је обавезна. Индиум, Гаул и други елементи се користе као полупроводнички кристали. Да би се добиле различите нијансе сјаја, користе се допинг адитиви и различите производне технологије. Да би се створио бели сјај, кристал је прекривен фосфором, иначе емитује плаву боју.

Спецификације

ЛЕД 5730 има бројне карактеристике. Директни напон је 3-3,4 В. Једна струја варира од 150 мА до 350 мА, у зависности од произвођача. За висококвалитетни ЛЕД, карактеристика напон-ампер ће изгледати као да је приказанана слици.

Импулсна струја може достићи вредност од 800 мА. Снага и излазна светлост ЛЕД-а, такође, су директно повезани са произвођачем, јер мање квалитетни кинески смд 5730 има мање перформансе. Према томе, вредност снаге се креће од 0.15 до 1 вати. Светлосни флукс је од 40 до 110 лм у хладним белим висококвалитетним ЛЕД диодама.

Из графикона се види да би за добијање номиналне вредности светлосног флукса, истосмјерна струја требала бити 350 мА. Али нису сви произвођачи обезбедили систем хлађења који може да издржи ову тренутну вредност у дугом року. Према томе, ограничавање струје - такође смањује светлосни ток ЛЕД-а.

Радна температура је унутар -40 + 85 ° Ц. На десној графикони видите зависност светлосног флукса у релативним јединицама на температуру околине.

Угао је око 120 °. Деградација светлосног тока не прелази 4%.

За квалитетне ЛЕД диоде, животни вијек је 25-30 хиљада сати.

Топлотни отпор одговара вредности од 4 ° С /Вт. На температури боје, ЛЕД је подељен на: топло (2700-3500 К), неутрално (3500-5000К) и хладно (5000-6400 К) бело.

Ако желите купити добар, висококвалитетни ЛЕД 5730 онда одаберите познате јапанске, америчке и европске марке.

инсталација

ЛЕД 5730 је планарни елемент, односно користи се за лемљење топљењем. У тренутку лемљења, до 3 секунде, ЛЕД кућиште може издржатитемпература до 300 ° Ц. Стога се препоручује употреба нискотемпературне пасте за лемљење или, у случају ручног лемљења, меког лемљења. Немојте снажно притискати кућиште ЛЕД и не окрећите штампану плочу до потпуног хлађења.

апликација

ЛЕД смд 5730 нашао је своју примену у разним расвјетним тијелима. Захваљујући добрим техничким и оптичким карактеристикама, широко се користи у намјенским уређајима опће намјене, свјетиљкама, уличним рефлекторима. И у аутомобилској расвјети:

  • осветљење плоча с инструментима;
  • предња светла;
  • украс, унутар и изван аутомобила.

Веома популарне ЛЕД траке на бази смд 5730 чипова при креирању спољне рекламе, као и приликом декорације ентеријера кућа и станова.

Препоручујемо да погледате видео преглед ЛЕД 5730 који сте купили на АлиЕкпресс веб сајту. Блоггер детаљно приказује редослед акција приликом тестирања полупроводничких уређаја. Бићете у могућности да процените осветљеност осветљења и температурних индекса.

Укратко, ЛЕД 5730 је уобичајен међу професионалцима и аматерима. Његова висока светлосна снага, широк угао распршивања, низак термички отпор омогућавају да се ефикасно користи када се ради о уређајима за осветљење сопственим рукама. Обратите посебну пажњу на систем хлађења, јер прегревање негативно утиче на живот ЛЕД. У случају правилног рада, ЛЕД смд 5730 извор светла ће вам послужитимного година.