ЛЕД расвјета стана: опције за имплементацију

Модерно ЛЕД осветљење

\ т

Данас морамо сазнати како се може реализовати ЛЕД расвјета у стану. Међутим, пре одласка у продавницу за нове уређаје, да видимо како увјерљиве предности ЛЕД свјетала пред традиционалним изворима свјетлости - жаруље и флуоресцентне свјетиљке.

бајка

У једној далекој сјеверној земљи, Радник је живио. Назовимо га ... Па, рецимо, ја-ван.

Имао сам породицу коју је волео, посао који му је донио крух, и кућу у којој сам дошао да се одморим након радова.

У Кући светла Иљичева лампа, коју је И-вану једном дао комунистима. И-ван је са чуђењем погледао Буллета, протрљао је око мајице на стомаку и затегнуо у кертриџ испод плафона, а затим је сигурно заборавио на извор свјетла.


Најстарија на свету, жаруља са жарном нити је стално горела од 1901.

И-ван је живео, генерално, прилично срећан. Али срећа, као и обично, није била дуга.

Када су комунисти отишли. То се дешава.

И-ван је први пут био одушевљен. И он је био уморан од слушања химне свако јутро. А онда сам помислио.

Кућа у којој су комунисти сједили у свом вијећу, брзо су срушени и на њено мјесто ставили фотељу у којој је одмах сједила зелена крастача.

И, пре свега, свим људима се приписује чињеница да су они раније били дати комунистима.

Ја-ван је погледао на рачун за свјетло и схватио да је срећа готова. И, изгледа, дуго времена. Људи су често.

Требало је неколико година,а кућа у И-Вану погледала је комшију из друге земље на истоку - инжењера по имену Лее. Показао је И-ван ЛЕД лампи коју је становник Западне земље Ницк дошао, и објаснио да она мора платити жабу само једном. И онда ће она сама платити додатно за чињеницу да имате сијалицу Ника.

Ноте Сторителлер: Вјерује се да је први свјетлосни дио створио амерички Ницк Холониац шездесетих година прошлог стољећа. Међутим, 30 година прије тога, сјај на мјесту контакта детектора диоде открио је руски радиоаматер Олег Лосев. Његова срећа је такође била краткотрајна - 1942. године Олег Владимирович је умро у блокади Лењинграда.

Олег Володимировић Лосев истраживао је утицај електролуминисценције у касним 30-тим годинама 20. века

И-ван је по правилу трљао сијалицу на мајици на стомаку и стегнуо је у строп ...

Шта је ЛЕД

При проласку између два полупроводника са различитим типовима проводљивости (одговарајућих и позитивних) електричних струја електрони пролазе из једног енергетског нивоа у други, нижи. Претјерана енергија се емитује у облику фотона. Сакупљањем композиције и комбинације полупроводника, можете добити ЛЕД емитовање у видљивом, инфрацрвеном или ултраљубичастом спектру.


Поједностављена ЛЕД схема

Напомена: из других извора светлости (халогене и флуоресцентне сијалице, као и светиљке са жарном нити) ЛЕД се разликују у веома уском спектралном саставу емитоване светлости. Ова функцијаКомпензована примена се наноси на транспарентно тело фосфора.

процена

Колико је атрактивно освјетљење свјетлосне диоде стана на позадини уобичајених алтернатива?

Предности

 • Исплативост.Светлосна снага модерних ЛЕД диода, узимајући у обзир губитке на енергетским претварачима, достиже 100-120 лумена по вату. Код сијалица са жарном нити је мање од 10 пута, у пуној величини луминисцентно - 1,5 пута;


Зависност светлосног флукса од снаге за лампе различитих типова

 • Трајност.Произвођачи проглашавају за ЛЕД 30-50 хиљада сати рада против 1000 сати у озлоглашеној жаруљи са жарном нити;
 • Слабо загревање.Омогућава употребу ЛЕД сијалица са затезним и спуштеним строповима (укључујући и оне од ПВЦ фолије и панела);
 • Недостатак повезаности између броја укључених /искључених и животних циклуса.За поређење, жаруље са жарном нити, халогене и дневне светиљке гори у основи када се укључе када максимална струја тече кроз грејни елемент или возач;
 • Неки ЛЕД-ови имају могућност да промене не само осветљеност већ и спектралну композицију светла (чинећи је топлијом или хладнијом).​​

Лампица на фотографији вам омогућава да подесите температуру боје осветљења

.

недостаци

Они су заправо само три.

 1. Цена:ЛЕД лампе су и даље приметно скупље од сијалица са жарном нити и халогених сијалица;

Међутим: сваке године тај јаз се смањује. До средине 2017. године, када је овај чланак написан, ЛЕД лампа испод патроне Е27 са осветљеношћу од 800-1000 лумена може се купити за 100-120 рубаља у односу на 60 за висококвалитетну жарну лампу Осрам или Пхиллипс.

 1. Пренос боје.Она, у најбољем случају, достиже ниво висококвалитетних гасних сијалица, али још увек не може да се такмичи са сијалицама са жарном нити и, штавише, са халогенима;


Утицај индекса преноса боје на боју видљивог објекта

 1. Поједностављење схематског дизајна претварача снаге из генерације у генерацију ЛЕД расвете.Циљ је очигледан: смањење производње. Међутим, што је стабилизатор једноставнији, то је нижи опсег радних напона: ако су лампе произведене прије три године, оне раде на слијегању мреже на 140-160 волти, онда је најновији нит (чији је возач конвенционални диодни мост) искључен већ на 195 волти.

Економска ефикасност

Упоредимо монтирану диодну расвјету у стану са традиционалним сијалицама са жарном нити, узимајући у обзир примарне трошкове.

Ево учесника нашег такмичења:

десцриптион


100 В жаруља са жарном нити

Жаруља са жарном нити са капацитетом од 100 вати. Осветљеност - 1200 лумена. Цена - 20 руб.


ЛЕД сијалица капацитета 12 вати

ЛЕД сијалица за кертриџ Е27 (да би се избегли додатни трошкови за замену уређаја) вреди 150 рубаља. Мало светлостииспод (1150 лумена), али то је компензовано његовом оријентацијом у доњој хемисфери када је лампа уграђена у кертриџ на плафону.

Обратимо се на калкулације:

 1. За дан континуиране луминисценције, прва сијалица ће потрошити 100 * 24 = 2400 вати или 2,4 кВх укупне цијене (по цијенама у 2017.) од 12 рубаља. Други - 12 * 24/1000 = 0,288 кВх, или 1,44 рубаља;
 2. Разлика у цени између лампе је 150-20 = 130 рубаља;
 3. Период поврата за замену жаруље са ЛЕД и 24/7 осветљењем биће 130 /(12-1,44) = 12,31 дана.

Напомена: занемарили смо краћи радни вијек жаруља са жарном нити. У стварности, разлика у цијени између жаруља и ЛЕД освјетљења ће бити још већа.


Управо из тих разлога постепено постају светлосне диоде за уличну расвету и индустријске зоне

.

Сјај увек, сјаји свуда

А сада да размотримо како можете да реализујете ЛЕД осветљење у стану.

Да бисте сазнали више о драгом читатељу, помоћи ћете приложеном видеу.

луминосити

То је назначено на паковању или у пратећој документацији било којег прибора.

Укупна осветљеност свих светлосних уређаја у просторији треба да обезбеди следеће вредности осветљења:

 • Дневни боравак, кухиња - 150 апартмана;
 • Дечија соба - 200 лук;
 • ВЦ, купатило - 50 лук.

Помоћ: 1 лук осветљење одговара осветљености у 1 лумену по квадратном метру простора простора.

Одређивање јединице осветљења

сијалице

Најједноставнији сценарио не захтијева посебне коментаре. Замена сијалица са жарном нити са лампама произведеним под истим кертриџом, али већ ЛЕД, може се обавити за неколико минута.

Међутим, овде чекамо неугодна изненађења:

  \ т
 • Лампа натраг до плафона са дифузором ће покрити собу рефлектовану светлошћу, и због тога мање светла;
 • Полутранспарентне преграде дуплирају функције дифузора и поново чине осветљење димера;
 • Снажне лампе (15 вати или више) не могу физички ући у ваше рогове лустера због великих димензија каросерије.


Таква лампа једноставно се не држи за рог старог лустера

распоред

\ т

Потпуна замјена извора свјетлости на ЛЕД-у захтијева искључивање простора с аутоматским уређајима у штиту (у случају да један од кућних корисника у дизајну притисне прекидач), али то се лако може обавити властитим рукама. При куповини лампе обратите пажњу на присуство возача у његовом случају (ЕПП - електрични актуатор). Неки ЛЕД панели се продају без њега.

Предност решења је у томе што су уређаји првобитно развијени под ЛЕД-ом и узимају у обзир све њихове карактеристике (правац светлосног снопа, ниво излазне топлоте, итд.).

Дневна соба је осветљена уграђеним ЛЕД панелима

траке

Коначно, најнеобичније и најзанимљивије решење - осветљење ЛЕД трака.

Траке могу изводити једну оддве функције:

 1. Скривено светло. У овом случају, трака ниске снаге (обично смд 3528 са специфичном снагом од 5 вати по метру) се монтира у ниши стропа сухозида, на подној плочи стропа или лајсни. Јединица за напајање траке се поставља у вентилирану нишу;

Скривена ЛЕД осветљење стропова

Напомена: инсталирање позадинског осветљења је олакшано чињеницом да остаје невидљиво када се користи. Због тога се трака може једноставно залијепити унутар нише, без затварања са дифузором.

 1. Главно осветљење. Осветљење траке има важну предност: не даје сенке које су веома удобне у кухињи, са малим радом у кућном студију, као и на раду визажисте или фризера.


ЛЕД осветљење кухиње

Ово је најбоља трака на ЛЕД-има 5360 или 5730 са јачином осветљења од 1000 лумена по метру.


ЛЕД трака 5630

У инсталацији снажних ЛЕД трака као главног осветљења, постоји неколико правила:

 • Код снаге веће од 14 вати по метру траке, потребан је расхладни елемент. Лијепљен је на посебан алуминијски профил који проводи топлину или на било који материјал с релативно високом топлинском проводљивошћу (алуминијски уоквирени строп, огледало, стакло, итд.);


Профил преноса топлоте изнад главе

 • Употреба посипача вероватно није непожељна. Дифузор апсорбује до трећине светлости коју емитују светлеће диоде. Не само то, као што јестераспршивање честица које апсорбује светлост;

Дифузор апсорбује до трећине светла које емитирају светлеће диоде

 • Напајање за траку се бира са залихом снаге од 20-30%. Приручник се односи на чињеницу да је рад у ограничавајућим режимима контраиндикован у напајању пулсног БП: снажно загревање кључних транзистора доводи до брзог квара електролитских кондензатора (који бубре и губе капацитет);


На фотографији - напајање ЛЕД траке

 • Пожељно је заштитити нишу са вентилационом решетком са решеткама. Решетка ће спријечити појављивање кућних љубимаца, а решетка ће спријечити блок напона инсекта да дође до отвореног простора, што често узрокује кратке спојеве у високонапонском дијелу БП.


Вентилациона решетка са решетком за заштиту од инсеката

\ т

закључак

Као што видите, ЛЕД осветљење у стану је заиста профитабилно и практично. Сретно!