ЛЕД осветљење је спољашње и његово подручје примене

Улични ЛЕД рефлектор

Стара и позната са свим сијалицама са жарном нити, данас све више прелазе у други план, уступајући простор модернијим и повољнијим светлосним компонентама. Савремене технологије нису на месту, а време захтева све више нових решења и проналазака, тако да у овом чланку желимо да говоримо о спољном осветљењу ЛЕД и на којим подручјима се може применити.

Шта су ЛЕД-ови


ЛЕД Цристалс ат Цлосе Аттентион

Главна разлика између диоде која емитује светлост од једноставне сијалице је да нема нити која производи сјај. Овде, као извор, стоји мали композитни кристал, који, пролазећи кроз своју струју, почиње да сија.

Сам кристал може бити у било ком спектру боја, тако да се појављује другачији сјај. Главна предност ЛЕД диода је њихова потрошња енергије. Прво, за инклузију користе само 12 волти уместо 220 као жаруље са жарном нити. Друго, због недостатка исте нити, животни вијек диоде је много већи.

Наравно, оба ова фактора се огледају у профитабилности коришћења таквих уређаја, како у унутрашњости тако иу спољашњем осветљењу. Али ово је далеко од свих предности ЛЕД-а, тако да читалац има потпуну и кохерентну слику о њима, да се мало детаљније осврнемо на ово питање.

Предности диода

Оригиналне ЛЕД светиљке

\ т

Со:

 • Због недостатка концаСветлеће светлеће диоде нису страшне промене у температури околине, и једнако добро раде и на високим и на ниским температурама. А за многе сјеверне регионе наше земље, квалитативни рад на екстремно негативним температурама је веома важан.
 • Холистичка и затворена диодна омотача вам омогућава да их користите у високој влажности и чак иу директном контакту са водом, тако да су диодне лампе за спољашње осветљење практично погодне.
 • Вањска ЛЕД расвјета сматра се најјефтинијом, што је посебно важно у великим градовима иу зимском периоду, када је свјетлосни дан много краћи од мрачног доба дана.
 • Због високе трајности диодних сијалица, могуће је значајно смањити трошкове одржавања и рада опреме за осветљење.
 • ЛЕД диоде саме дају сноп правца светлости, па им није потребно присуство специјалних рефлектора и дифузора, који су у обичним лампама веома брзо загађени и ометају нормалан пролаз светлости.
 • Употреба у уличном осветљењу различитих боја ЛЕД-а, омогућава не само да покрива велике површине отвореног простора, већ и ствара софистициране светлосне ефекте у архитектури и пејзажу.

Што се тиче грешака, ЛЕД екстерно осветљење практично не постоји, са изузетком релативно високе цене саме опреме, али с обзиром на повећани животни век и нагост у нези, разлика уЦијене једноставних жаруља са жарном нити потпуно нестају.

Типови ЛЕД опреме


У фото базену, осветљеном ЛЕД светлима

Произвођачи ЛЕД опреме данас производе цијелу линију разних расвјетних уређаја, од којих се сваки може користити у својим подручјима.

Ево само неколико популарних модела:

 • ЛЕД трака . Врло добар за архитектонско и пејзажно осветљење.
 • Предња светла за усмеравање светла.Користи се на фасадама зграда како би се додијелили неки специфични архитектонски елементи.
 • Уличне лампе.Они дају расуту светлост и због високог степена осветљења могу се користити на градским улицама и осветљењу путева и аутопутева.
 • Тачка лампе.Примењено иу архитектонском и пејзажном осветљењу. Захваљујући разноврсном распону осветљења, они могу створити различите обрасце.

Важно! Најчешће коришћени уређај међу приватним потрошачима је трака, али је могуће користити у уличном осветљењу само потпуно силиконску траку, која се не боји влаге, па чак ни много воде.

Сваки од наведених инструмената може се користити као самостални елемент, али стручњаци за расвјету често покушавају комбинирати различите елементе како би створили потпуније и живописније слике, што је посебно важно у вањској расвјети.

Такође треба напоменути даоне светле слике које се данас често могу наћи на улицама градова постале су могуће захваљујући употреби ЛЕД диода, а како не садрже предмете који брзо постају неупотребљиви, број укључака и изузетака не утиче апсолутно на цјелокупни животни вијек уређаја.

употреба ЛЕД диода

Двосмерна ЛЕД сочива дифузног светла

Употреба ЛЕД расвјете за вањско освјетљење је релевантна не само за комуналне услуге, већ и многи власници приватних кућа покушавају да украсе своје ствари на различите начине и да им пруже оригиналност, и потпуно је могуће да се то уради властитим рукама и без укључивања илуминатора чије услуге не могу по дефиницији. цост цхеап.

Наравно, биће потребна одређена упутства о комбинацији различитих уређаја за осветљење, јер у случају неправилне употребе, можете добити опсцене и погрешне облике.

поплава

Архитектонски ансамбл са рефлекторима

Цоолер расвјета се најчешће користи у архитектури великих зграда, гдје нема потребе за додјељивањем појединих елемената, али је потребно нагласити цијелу слику.

Што се самих уређаја тиче, ЛЕД расвјетна тијела за пуњење могу бити врло различита:

 • ЛЕД траке за контуре контура.
 • Усмерене светлеће диоде, постављене тако да прелазе зраке.
 • Рефлектори са дифузним светлом, користе их економичније у поређењу са усмереним рефлекторима, али ће осветљење бити мање засићено и живо.

Такође, могуће је комбиновати неколико уређаја, али то неће бити лако без одговарајућег искуства, па ево неколико корисних савета:

 • Ако жаруље морају бити постављене близу прозора, пожељно је да буду постављене испод нивоа плиме. У супротном, светлост ће продријети у просторију и ометати мирноћу тамо.
 • Употребу обојених свјетала на фасади куће треба узети са великом пажњом, јер различите боје могу преламати рефлектовани спектар и потпуно промијенити изворну боју зграде.
 • Што је виша зграда која се осветљава, већа је снага која мора имати уређаје за осветљење, као на великим висинама, емитовано светло се расипа и потпуно се губи за људско око.
 • Ако постоје многе архитектонске карактеристике на згради, као што су куле или балкони, свака од њих ће морати бити покривена одвојено и нужно одоздо према горе.
 • Ако део сијалица сија према горе и према доле, онда се њихова снага мора израчунати веома добро, тако да се греде секу само на самом крају светлосног спектра. Ако су уређаји постављени преблизу, онда се у средини појављује веома светла тачка.

осветљење тачака

Рефлектор са фокусом на прозоре зграде

Спотлигхт је још једаннајчешће врсте осветљења фасада, које се могу наћи иу градским зградама иу приватним кућама.

За разлику од горе описаног начина осветљења, нагласак није на целој кући, већ на њеним кључним елементима. Избор ових елемената зависи од личних преференција купца или, на основу општег концепта дизајна који се користи у суседном пејзажу.

У погледу административних зграда, прозори често постају кључни елементи, али ако зграда има било каква архитектонска ремек-дјела, онда је могуће ставити нагласке на њих. Ако говоримо о томе које диодне лампе за спољашње осветљење користе у светлосном снопу, онда ће се готово сви уређаји уклапати, што је најважније, да правилно израчунају своју снагу у односу на величину зграде и елемент који треба да се истакне.

Предност ове врсте позадинског осветљења може се сматрати релативном лакоћом у њеним перформансама, прилично је једноставно украсити жељени елемент помоћу ЛЕД траке или усмјерити сноп рефлектора на њега.

Савет! Примена осветљења тачака може да се експериментише са углом уређаја, јер ће то у потпуности променити перцепцију слике.

Треба такође напоменути да ће укупна цена композиција за осветљење тачака бити знатно нижа него када се користи поплавно осветљење са мноштвом уређаја и њихових комбинација.

ландсцапинг лигхтинг


Пејзажно осветљење за употребуЛЕДс

\ т

Једна од најтежих и најскупљих мјера је правилно освјетљење пејзажа, јер овдје има много елемената, од којих сваки захтијева индивидуални приступ и сходно томе освјетљење. У пејзажним композицијама дозвољено је коришћење било ког уређаја и њихове комбинације, све зависи од личних преференција купца и финансијских могућности.

Данас се пејзажни пејзаж може наћи на улицама већине градова, а најчешће се види ЛЕД трака, која виси на гранама дрвећа. Такве композиције не само да изгледају спектакуларно, већ стварају додатно осветљење за градске улице, где обична светла на путу често не могу да се носе.

Још једно занимљиво решење је осветљење фонтана, а захваљујући водоотпорним тракама и лампионима, може се чак поставити и испод површине воде, што изгледа посебно спектакуларно. Осим тога, вода се ломи свјетлосним спектром, и као резултат, ствара јединствену игру свјетла и сјене, која не црпи двије идентичне слике када није.

Осветљење путева и аутопутева


Прамчани фењери са оригиналним дизајном

\ т

Такво осветљење у нашој земљи још није широко распрострањено, и не ради се само о високој цијени саме опреме, већ ио потреби потпуне замјене свих фењера, барем унутар исте улице. Иако су данас неки градови већ инсталирали ЛЕД расвјету за вањску расвјету унутар једног или више путева, ова пракса је и даље изузетак, а не правило.

Ако говоритео конкурентским предностима ЛЕД-а испред сијалица са жарном нити на тако великој скали, можемо разликовати најосновније:

 • Дуг век трајања и нема потребе за честом заменом сијалица.
 • Могућност стабилног рада на критичним температурама, када гореће шапе брзо изгоре или се обрнуто не могу дуго укључити у режим рада.
 • ЛЕД улична светла немају светиљке, што значи да их не треба стално прати.
 • Многи произвођачи производе своје производе са специјалним анти-вандалним кућиштима, која су много тежа за оштећење, и готово је немогуће разбити сијалицу.

И видите како светла са ЛЕД лампицама изгледају, можете гледати видео у овом чланку.

Сумминг уп


Употреба обојених лампи на фасади зграде

Као што се може видети из свега горе наведеног, ЛЕД екстерно осветљење је веома општи концепт, који укључује велики број различитих уређаја који могу да функционишу као независна јединица осветљења иу пару са другим моделима.