Ландсцапе Лигхтинг: Опције

Осмишљамо башту властитим рукама

Пејзажни дизајн и осветљење постали су све популарнији у новије време. Уосталом, ове компоненте омогућавају стварање заиста удобних услова за одмор, као и формирање мишљења гостију о укусу власника куће.

И да би ваша башта била пријатна не само поподне, не можете без висококвалитетног осветљења. Она не би требала само складно да се забавља у дизајну ваше баште, већ јој је дала невероватну, а не стварност.

Типови пејзажног осветљења

Тренутно постоји огромна количина раскошног вртног освјетљења. Све ове врсте су често испреплетене и допуњују се. Али пре свега, могу се поделити на функционалне и чисто декоративне.

Приликом пројектовања спољне расвете, увек треба прво обратити пажњу на функционално осветљење, а затим, почевши од њега, можете да направите декоративно осветљење.

Расвјета вртних стаза и приступних путева

Расвјета вртних стаза је један од главних елемената сваког пејзажног освјетљења. Овај тип се односи на функционално осветљење.

Уосталом, то зависи од сигурности и удобности нашег кретања на локацији. Тако да овом типу осветљења треба посветити највећу пажњу.


осветљење стубова

За човека најприродније је горње осветљење. Даје најмањи број сенки и висок степен осветљености и саму стазу и област око ње. Али инсталацијаСтубови са шаркама на висини до 5 метара су прилично скупи ужитак. А трошкови сервисирања таквих инсталација неће бити довољно за свакога у џеп.


Ковани стубови за осветљење

Јефтинија опција је уградња лампи на стубовима висине до три метра. Овакви стубови нису толико захтевни за инсталацију и могу се послужити сасвим једноставно са степеница. Истовремено, на тржишту се презентира много заварених и кованих узорака, који ће се уклопити у било који органски дизајн.


Ниски стубови осветљења

Али без обзира на то колико су прве двије опције прилично скупе. Много чешће за вртну стазу користе уређаје са висином инсталације до пола метра. То могу бити свјетла опћег или усмјереног дјеловања.


Декоративне колоне осветљења вртних стаза

Обично, такве колоне се постављају дуж ивице или на удаљености од ивице стазе. Сами лампе могу бити потпуно самостални или покренути централним системом осветљења у башти.

Прва опција је погоднија у смислу енергетске ефикасности, али ако желите да направите заиста један систем за осветљење баште, онда је друга опција прихватљивија.


Лампе су уграђене на ивици стазе

Посљедња опција за освјетљење вртне стазе могу бити свјетиљке монтиране на самој стази или на његовим рубовима на разини тла. Обично се користе као контурни круг осветљења за стазу.


Причвршћени на вртну стазу

Сам по себи овај начин осветљења даје довољно светла. Због тога се обично користи у комбинацији са другим типовима осветљења. Нарочито је ефикасан када се постепено укључује осветљење стазе од сензора покрета. Када видите само контуре стазе, на не осветљеном делу путање.


Осветљење степеница за вртну стазу

Пејзажно осветљење обично није без висинске разлике. На тим мјестима је боље направити љестве, чак и за два - три корака.

Кораци ових степеница могу бити истакнути на неколико начина. Можете инсталирати лампе на вертикалном дијелу позорнице, како бисте освијетлили површину претходне фазе. Можете поставити лампе у вертикалном делу завесе, да осветлите саму завесу и неколико степени.

И можете инсталирати лампе у степеницама, које ће покрити цијелу површину ступња или његове ивице.

Осветљење места за разоноду

Следећи функционални тип осветљења је осветљење места за рекреацију. То могу бити сјенице, мјеста за роштиљ, клупе, вртне љуљачке и слично. У зависности од функција које су им додељене, ово осветљење може бити светло или пригушено.

Пошто је свако место рекреације карактеристично по сопственом типу осветљења, онда их треба посматрати одвојено. У неким случајевима, систем осветљења таквих места може бити два, а затим и три нивоа.

Један од најтежиху овом плану постоји схема осветљења видиковца. Укључује опће освјетљење сјенице, освјетљење сусједног подручја и, по потреби, локално и декоративно освјетљење.

 • опште осветљењесе обично остварује постављањем инсталација испод крова. Ако висина сјенице не допушта уградњу свјетиљке, онда можете користити бочно освјетљење. У том случају, лампе треба да буду постављене што је могуће више, а њихов број треба да буде три или више.

Обратите пажњу! Са страним типом опште расвете у свакој просторији, повећање броја лампи може смањити број сенки и замрачених подручја. Али овде морате да се држите златне средине. Велики број уређаја ће довести до блиставог ефекта и створити неугоду. Осим тога, не можете дозволити значајну разлику између освјетљења изван сјенице и унутар њега.

 • Осветљење околног подручјасасвим је могуће извршити на рачун расвјете која је инсталирана и на самој сјеници и на одређеној удаљености од ње. Ово осветљење пејзажа се обично комбинује са осветљењем врта.
 • локално осветљењеу стубовима обично се спроводи помоћу усмерних расветних тела. Они се инсталирају на одређеним мјестима гдје највјеројатније желите читати књигу или новине, или радити мали посао.
 • декоративно осветљењепавиљона је прилично разнолико. То може бити контурно осветљење употребом диодних трака. Можда постоји позадинско осветљење фасадеодвојени елементи или осветљење живог угла. Ако имате декоративне елементе директно у видиковцу или поред њега, можете их упалити.
 • Простори за роштиљобично имају опште осветљење, као и интензивније локално осветљење. То је потребно у вријеме кухања. Обично се реализује путем директног осветљења инсталираних директно у зону за кување. Опште осветљење се обично спроводи инсталирањем лампи на стубовима.

 • Вртне љуљашке, клупе и друге рекреативне површинеобично имају освјетљење које се односи на освјетљење вртних стаза. На тим местима, лампе су гушће, што обезбеђује већи степен осветљености.

баштенско осветљење

Али осветљење врта односи се на декоративно осветљење. Његова основна сврха је да ујутру задовољи наше очи и да буде профитабилно представљање дизајнерских решења у башти. Захваљујући компетентном избору осветљења могуће је у потпуности сакрити недостатке и нагласити прелепе елементе наше баште.

Да бисте обавили осветљење врта својим рукама, требали бисте знати неколико основних правила. Прије свега, чињеница да декоративна расвјета може бити поплављена, контура и спот.

 • Тип осветљења поплаваобично се остварује на рачун растезања које се диже до висине од 50 цм од тла. Може бити као обичне лампе расутог светла, и тако даљелампе најтежих облика. Који сами по себи могу постати украс врта. Сипава врсту расвете која се користи за освјетљавање цвјетних гредица, тераса, као и једноставних травњака.

 • Али за осветљавање појединих елемената , да ли биљке, статуе или чак обичан камен користе усмјерено или точкасто освјетљење. Овај тип осветљења може потпуно осветлити објекат или само његове контуре. Све зависи од угла учвршћења.

Такво осветљење тачака остварује се постављањем уређаја на приземљу или на некој висини. Понекад осветљење на лицу места врши распршено светло које се поставља у круну или грм. Захваљујући томе, ефекат се постиже, као да објекат светли изнутра.

 • Понекад се осветљење примењује у пејзажном дизајну контурног типа . Имплементиран је на основу доданих трака. Уз њихову помоћ истакните контуре фигурираних грмова, дрвећа или статуа. Понекад се користе за зонску поделу врта.

Обратите пажњу! Када се користе ЛЕД траке изван просторија, посебну пажњу треба посветити њиховој хидроизолацији. Одговарајућа ознака је на сваком производу.

 • Важан аспект дизајнерског осветљења је осветљење резервоара. Нема смисла их истицати горе, јер вода рефлектује светлост. Стога се у већини случајева користе лампе које се инсталирају под водом. То можете да урадитекористити производе који дају и распршени и усмјерени свјетлосни ток.
 • Занимљиво је да лампе које плутају на површини резервоара . Посебно се често користе у резервоарима са вегетацијом на површини. То могу бити лаванда, љиљани или други представници флоре. Због таквог стања, поплавно осветљење се може обезбедити као цветна гредица.

Основна правила за креирање пејзажног осветљења

Али при креирању расвете баште веома је важно да се хармонично и правилно повежу сви елементи и искључи њихово наметање једни на друге. За ово осветљење, пејзажни дизајн, кућне, рекреативне и баштенске стазе треба да буду једини комплекс. Да бисте то постигли, морате се придржавати неколико једноставних правила.


Дистрибуција прикључака по области сајта

 • Прије свега, у сваком дизајнерском пројекту увијек постоји централна точка. Обично је ово кућа. Овај предмет треба увек осветљавати најбоље од свега и правац ка њему треба посматрати са било које тачке у башти.
 • Једнако важна је и граница врта. Не би требало да буде веома светао, али треба да буде визуелно обележен. Ово је посебно важно за објекте великих размјера, гдје присуство граница даје особи психолошко повјерење. Обично се као таква визуелна граница користи сигурносно осветљење.
 • Ако желите да проширите своју башту, треба да напустите светла постављена на великој висини. На крају крајева, дају много светлаБука која ограничава употребу других врста прибора у подручју дјеловања.
 • Исто правило важи и за границе врта. Заштитно осветљење и осветљење комшија могу у потпуности ублажити лепоту вашег осветљења. Зато наша упутства саветују да се декоративна расвета око ивица врта сведе на минимум.


Планирање расвете башти

\ т
  \ т
 • Немогуће је игнорисати схему боја нашег осветљења. Људско око се најбоље перципира белом природном бојом. Истовремено је доста хладно и донекле визуелно распоређује објекте. Стога је боље користити га за освјетљавање скулптура, вртних стаза и других архитектонских елемената.
 • У исто вријеме, боље је користити топла свјетла за освјетљавање елемената врта. Приближавају се и чине осветљени објекат топлијим. Међутим, не треба заборавити да је осветљење другачије од белог краду одређене боје. У том смислу, за осветљење вишебојних цветних гредица, најбоље је користити боју ближе бели.

закључак

Бројни видео-уређаји за осветљење баште, како на страницама нашег сајта тако и на другим ресурсима, не могу остати равнодушни. Чинило се да је све урађено врло једноставно, али у исто вријеме промишљено до најситнијих детаља.

Да би се постигао такав ефекат, треба пажљиво размотрити осветљење сваког елемента и ускладити га са општим осветљењем врта. И ако следите наш савет, онда смо сигурни да ћете успети.