Индустриал Лигхтинг

Расвета за индустрију

\ т

Осветљавање индустријских зграда - ово је прилично велико питање које садржи много варијабли. Ова сфера је регулисана многим нормативним документима, али главни су СНиП 23-05-95 и, наравно, ПУЕ.

Прва регулише осветљење за различите типове просторија, а друга је врста "библије" за било коју електричну енергију.

Општа правила за организацију индустријског осветљења

Пројектовање расвјете индустријских подузећа укључује доступност радне, дужне, локалне, сигурносне, хитне и, по потреби, евакуације и сигурносне расвјете. Последње две врсте расвете обично се организују на основу хитне расвете.

 • За организацију индустријског осветљења, препоручује се употреба лампе за пражњење. То је због њихове веће трошковне ефикасности и способности да промене боју. У исто вријеме, жаруље са жарном нити могу се користити и уз одговарајуће оправдање.
 • Расвјета радних простора треба бити хомогена и не смије имати велике разлике између већине и најмање освијетљених подручја. Дозвољена разлика у великој мери зависи од природе обављеног посла, као и од квалификација радника. У овом случају, у сваком случају, у складу са клаузулом 7, 9 СНиП 23-05-95, неједнакост светла не би требало да пређе 3.
 • У подручјима пролаза и на подручјима гдје се радови не изводе, освјетљење мора бити најмање 30лк када се користе жаруље са жарном нити и не мање од 75лк уз кориштење лампе за пражњење.

На фотографији је приказана табела стандарда осветљења индустријских просторија

 • Локално осветљење треба да буде изведено тако да буде осветљено, не изложено у видном пољу радника. У овом случају, они су обично опремљени регулатором осветљења.
 • Вањска расвјета индустријских подузећа може бити усмјерена или распршена. У овом случају, лампе се разликују по заштитном углу осветљења. Када је угао већи од 15?, Висина положаја лампе не би требала бити нижа од 3,5 метара. Под мањим углом, висина распореда расвјетних тијела може варирати од 7 до 13 метара, овисно о интензитету свјетлосног тока.
 • Спољно и унутрашње осветљење треба контролисати из централизованих области. Ако они нису обезбијеђени, онда, у складу са клаузулом 6.5.4 ПУЕ, ово управљање може да се организује са радних места службеника.

Обратите пажњу! Приликом аутоматизације система контроле за спољашње или унутрашње осветљење, мора бити могуће ручно омогућити контролу за перформансе, као иу случају квара аутоматизованог система.

Стандарди за организацију индустријског осветљења

Осветљење индустријског може се поделити на спољашње и унутрашње. Ове врсте расвјете имају значајне разлике у начину организације и управљања. Дакле, у нашем чланку ћемо их разматрати одвојено.

Унутрашње стопе осветљења

Унутрашње осветљење је подељено на природно и вештачко. С друге стране, природна светлост може бити усправна,латерално или мешано. И за вештачко осветљење, фактори као што су: осветљење радног простора и цилиндрично осветљење, стопе нелагодности, коефицијент пулсације и, у неким случајевима, коефицијенти преноса боје, су одлучујући фактори.


Управљање расвјетом за индустрију

 • Упутство за управљање осветљењем треба да обезбеди могућност одвојене контроле различитих радних подручја са различитим стандардима осветљења. Исто важи и за просторије са различитим нивоима природног светла, као и просторије са неповољним условима животне средине.
 • У складу са тачком 6.5.13 ПУЕ, из сусједних просторија треба извршити прекидне управљачке уређаје за освјетљавање у просторијама с неповољним увјетима. У овом случају, ако има више улаза, контрола осветљења треба да се изврши са сваког од могућих улаза у просторију.
 • Управљање осветљењем, евакуацијом и осветљењем у случају нужде треба вршити из специјалних контролних јединица за расвету или дистрибуцијских тачака. У сваком случају, склопни уређаји би требали бити доступни само сервисном особљу.
 • Линије дужности и радног осветљења морају бити постављене одвојено од линија хитне помоћи, евакуације и сигурносног осветљења. Обично се линије за случај опасности повезују са изворима истосмјерне струје, али се такођер могу напајати из извора измјеничне струје.


евацуатион лигхтинг

\ т
 • Када се спајају мреже за ванредно осветљење са изворима истосмјерне струје, то није допуштеноинсталација у таквим линијама утичница, као и повезивање видео и друге контролне опреме.

Обратите пажњу! Дозвољено је да се напојни водови рада и хитне енергије полажу у једну кутију. У том случају треба обезбедити заштиту која елиминише оштећење једне линије од друге.

 • Локално осветљење може бити организовано из мреже алатних машина или машина. У овом случају, у већини случајева, потребна је уградња додатних трансформатора за спуштање. Стога, на основу чињенице да је цијена таквих трансформатора прилично висока, понекад је пожељно организирати засебну мрежу за повезивање локалне расвјете.

Стандарди за спољашње осветљење

Екстерно електрично осветљење индустријских предузећа је подијељено на опће, евакуацију и сигурност. Све ове врсте расвете у већини случајева имају одвојене водове за напајање и не везују се међусобно. Изузетак је само евакуација и општа расвјета, која у неким случајевима може имати заједнички ланац.

Оутдоор Иллуминатион оф Индустриал Ентерприсес

 • Све врсте вањских расвјетних тијела могу се монтирати на посебне носаче, носаче подморница класе напона до 1 кВ, зграде, инжењерске објекте, парапете, ограде, димне цијеви, надвожњаке и транспортна чворишта. Осим тога, могу се инсталирати на тло и испод, а такођер и на посебне ужад.
 • Ослонци за осветљење, према ставу 6.3.8 ПУЕ, морају бити постављени најмање један метар од коловоза. ИнУ изузетним случајевима, ова удаљеност се може смањити на 60 цм, а такви носачи не смију бити испред панела за гашење пожара иу пјешачкој зони.
 • Светиљке на ослонцима не смеју се налазити ближе од 20 цм вертикално од најближе жице. У овом случају, уклањање из стуба требало би да буде 60 цм, а ако су лампе причвршћене за каблове, онда би требало да буду опремљене сидриштем које спречава њихање.
 • Унутарња расвјетна мрежа зграде допушта повезивање расвјете складишта, отворених производних погона, надвожњака и расвјете на улазу у зграду. У том случају се препоручује да се свјетла на улазу прикључе на линију евакуацијске расвјете.
 • Заштитна расвета је посебна тема. Може се укључити ручно и аутоматски. Заштитно електрично осветљење територије индустријских предузећа обично се обавља на посебној линији.

Обратите пажњу! Параграф 6.3.1 ПУЕ забрањује употребу лампе за пражњење у случају аутоматског укључивања заштитног осветљења. То је због времена потребног да се лампа распламса, што спречава тренутно осветљење заштићене зоне.


Сигурносно осветљење индустријских предузећа

 • Све спољне линије за осветљење морају бити распоређене у групе до 20 лампи. У супротном, мораћете да инсталирате осигураче или прекидаче да бисте заштитили сваку лампу.

закључак

У нашем чланку смо дошли само до општих правила организације индустријског осветљења.Свака од њих садржи много нијанси и изузетака. Због тога је практично немогуће извршити такву расвету властитим рукама и без одговарајуће пројектне документације.

Осим тога, без такве пројектне документације практично је немогуће увести такву мрежу расвјете. Дакле, без специјализованих дизајнерских организација не можете без тога.