Ландсцапе десигн парцела од 15 хектара (63 фотографије): пројекти и схема опција за планирање локације са кућом, купатилом и гаражом

Дизајн крајолика подразумијева читав низ радова везаних за пројектовање и уређење врта или викендице, територије око приватне куће и другог земљишта. У нашем чланку ћемо говорити о карактеристикама уређења земљишта површине од 15 хектара.


Карактеристике

Земљишта од 15 хектара или 1500 м2 су вјероватно правокутник величине 30 к 50 или 25 к 60 метара. Да бисте све потребне објекте прилагодили на начин који је погоднији за власнике, пажљиво размотрите све нијансе и направите дизајн пејзажног дизајна парцеле, што је хоризонтална пројекција типа посједа одозго и омогућава вам да узмете у обзир све детаље.

На цртежу су, у одређеној мјери, приказани сви постојећи објекти у овом простору, као и све што се планира додати. План указује на стране света да имају идеју о томе како ће викенд бити покривен током дана.


зонирање

У циљу правилног организовања простора у врту у процесу планирања, територија је подијељена на зоне.

Обично четири зоне:

 • Стамбене, укључујући стамбену кућу, гаражу. Испод њега се додељује приближно једна десетина простора.
 • Домаћинство, које укључује сауну или сауну, као и економске зграде. За његово уређење потребно је оставити до 15% територије.
 • Рекреацијско подручје, планирано је одвојено за дјецу и одрасле.
 • Вртна башта, која заузима до 70% парцеле.

Уколико је потребно, рекреација се повећава на рачун вртне или економске зоне.
Да би се створило угодно око пејзажа, пројекат квадратног или правоугаоног простора пројектован је као унутрашњост. Засебне зоне су просторије, а стазе су коридори. За визуелно граничне површине користе се решетке, украсни зидови, грмље. Границе зона могу бити означене луком, гредицом, алпским тобоганом.На обронцима места са сложеним тереном организују се терасе. Димензије појединих делова се неће променити, тако да планирате зону да узме у обзир облик и величину тераса. То компликује задатак, али омогућава да резултат добије јединствени пејзаж који се састоји од неколико нивоа.

На уским, издуженим подручјима зоне су једна за другом: кућа са гаражом, игралиште, одмаралиште за одрасле, зграде за домаћинство, врт и град. Ако је територија у погрешном облику, онда су бунари углова добро опремљени одвојеним просторима за рекреацију: сјеницом, висећом мрежом или љуљачком. Ако је потребно, комуникације се доводе у зоне.Погодно је користити уређена светла на соларном пуњењу далеко од куће. Ако пројекат укључује водопад или фонтану, онда морате имати електрични прикључак за пумпу у близини.

У фази пројектовања, треба да размислите о томе како ће се то подручје користити како би се утврдило како ће зоне бити међусобно повезане: кроз стазе, лукове или мостове. Па, ако ће сви ови елементи битиизгледајте што природније.


стил

У свету модерног дизајна постоје многи правци или стилови дизајнирања приградских подручја.

Најчешћи су:

 • Класичан или правилан стил. Карактерише га тачна прецизност геометријских линија симетрично лоцираних објеката.
 • Пејзаж или слободно, омогућава вам да практично користите и победите сва брда и падове на територији.
 • Мешано, комбиновање оба горе поменута стила.Класични стил је погоднији за локације са исправним обликом. Ако је парцела правоугаоника, са равном површином, али се протеже дуж дужине, онда се дуж њене дужине прави пут који раздваја територију на два једнака дела. Објекти са обе стране су симетрични, биљке - у шаху или у облику цветних гредица у облику квадрата, кругова, правоугаоника.


У пејзажном стилу украшене су површине неравним, асиметричним рељефом са узвишењима и удубљењима. Главне карактеристике овог стила биће слободно постављене без видљиве геометрије и симетрије зграда, одговарајућих алпских тобогана, гредица неправилног облика, вештачких резервоара, кривудавих путева.

Уз помоћ пејзажног стила, можете визуелно повећати простор и додати јединственост и јединственост територије.


Мјешовити стил је спој оба стила и савршен је за поновно стварање већ изграђеног простора.


Планирањеземљишна парцела зависи од облика територије, што је често нестандардни изглед. Ако локације имају облик слова "Г", онда је у дијелу адвоката логичније уредити простор за рекреацију, скривајући га од очију других, на примјер, свјетионик. Ако територија има трокутасти или трапезоидни облик, асиметрично постављена башта ће изгледати веома интересантно, нарочито ако постоји вештачка брзина у њеном центру.

У издуженим, уским просторима, појединачни објекти су истакнути у свијетлим или контрастним бојама. Подела на зоне у овом случају се дешава са грмљем и цветним гредицама.ландсцапинг

Крајњи печат дизајна пејзажа је уређење простора. Након пројектовања зелених плантажа, локација добија своју јединствену жељу.

Садња не само да ће створити естетику која се диви оку парцеле, већ и побољшава њену микроклиму, штити територију од спољних фактора, помоћи ће у одређивању зоне.

Уз помоћ биљака, нестандардни облик парцеле се репродукује визуелно. Ако је територија дуга, издужена, онда се може подијелити на функционалне зоне уз помоћ живице, воћних и украсних грмља, лукова. Љети мијењање облика простора помоћи ће цвјетним гредицама и композицијама. На већој страни су мале биљке са малим цветовима и лишћем. Далеки крај сајта чине велике композиције светлих боја.


Добра помоћ за промену видљивих пропорција парцеле дрвета, високо и нејако пуно Саднице великих, високих биљака се саде у далеком, уском делу, ближе засадивању дрвећа мање. То се ради тако да када одрасту, постоји осећај да је парцела близу квадратног облика.


Ако је парцела трокутаста, али не једнакостранична, потребно је садити воћке у његовом далеком углу. Брига о њима је минимална, иу том аранжману неће ометати друге биљке. Ако троугао има веома издужени угао, потпуно је неприкладан за садњу дрвећа, онда у њега можете ставити било какву ружну али веома неопходну, економску зграду и покрити га грмом воћа.


Распоредити хоризонтално и вертикално уређење:

  \ т
 • У вертикалном вртларству, зидови су украшени, скромни предмети прерушени, зона заштићена од сунчеве свјетлости.
 • Хоризонтално уређење земљишта помаже да се територија подели на зоне.При избору биљака које ће користити и где ће се садити, узети у обзир рељеф подручја у којем се налази у климатској зони, јер је оријентисан широм света. Веома је важно обратити пажњу како биљке изгледају, већ расте на територији, односно степен осветљености локалитета током сунчеве светлости, у којој земља остаје након кише, колико брзо се кишница апсорбује.

Бавећи се озелењавањем територије, мора се имати на уму да је сва флора подијељена на особе које воле свјетлост и педигре. Прво планирамо највишемјеста, друга - у низинама.Активности садње су подељене у следеће фазе:

 • Садња трајница (садница дрвећа и грмља), као фаза садње зеленила, обухвата следеће акције:
 1. Избор омиљених биљака.
 2. Разврставање одабраних садница.
 3. Избор места за садњу дрвећа на локацији.
 4. Директна садња на тло.

Грмље и дрвеће могу се засадити и на вањској страни парцеле, и на унутарњој страни. Грмље су засјењени сектори, а грмови изгледају упадљиво као предмет раздвајања зона или дијелова цвјетног врта.  • Слом цвећа и цветних гредица. Правилно изрезана цвјетна гредица или цвјетна гредица може, по праву, бити предмет поноса власника. Групе биљака за цветну башту треба да буду одабране, узимајући у обзир време њиховог цветања.
  • Следећи критеријум је палета боја будуће цветне баште. Биљке су груписане тако да се не комбинују само једна са другом, већ се уклапају у дизајн локације као целине. Посађене биљке у висину: што је виши - даље, нижи - ближи. Цветни кревети могу бити веома различитог облика. То може бити посебан, умирујући елемент дизајна крајолика или лијепо украшена цвјетна трака која завршава стазу, рибњак или рекреацијско подручје.  У сваком случају, са правим приступом, цветни цвет ће изгледати естетски од маја до дубоке јесени. Занимљив елемент дизајна може послужитимобилна цветна башта. Биљке које нису прилагођене животу у специфичним климатским условима, користе се без пристајања у отвореном тлу, директно у декоративним посудама, лонцима, контејнерима. ?

  Храбар плус овог елемента ће, наравно, бити његова динамика, способност да се лако промијени крајолик подручја на расположење власника. Сада постоји много занимљивих варијанти схема постављања постројења у цвјетном врту.


  • Вертикално уређење земљишта укључује искрцавање коврчавих врста биљака у лонцима и посудама, које се налазе на различитим висинским нивоима. Настале јединствене живе композиције, поред естетике, имају функционалну сврху - скривајући подручја територије од погледа треће стране.
  • Садња травњака - последња фаза садње. Травњак ће спојити читаву композицију у једну цјелину, створити хармонију. Квалитет и намјена премаза одликују се обичним, спортским и украсним травњацима.  Екперт Адвице

  Када се дизајнира и имплементира план, чак и најамбициознији, мора се запамтити неколико савјета од професионалаца, креативних професионалаца:

  • Како би се осигурала заштита од вјетрова и створила довољна расвјета за биљке, стамбена структура се налази на сјеверној страни парцеле.
  • Комерцијалне зграде не би требало да буду изложене, тако да би требало да буду удаљене од места за рекреацију.
  • Град би требао изгледати добро уређен и компактан елемент дизајна. Стога, он мора имати пожељног блиског пријатељаквадратног облика, подељеног на мале кревете равним стазама.
  • Простор за рекреацију је поред куће или удаљен од њега. Нема потребе да све стављате на једно место. Дјечје игралиште треба бити испред куће и добро видљиво. Сјеница је повољно смјештена на страни куће, умјетна акумулација је мјесто у дубини врта.   \ т
  • Вртна зона се налази на сунчаној јужној страни или у средишту парцеле. У исто време, дрвеће, као и високи грмови, засађене су дуж периметра локације тако да не заклањају град.
  • Посађено дрвеће на удаљености од 3-5 метара од куће, сјенице, дјечје игралиште и не ближе 3-4 метара једна од друге.
  • Вртне стазе нису дугачке и уске ширине. Положени су око куће и од ње до сваког објекта. Вреди избегавати претерану завојитост, као и многе углове.
  • Важно је размислити о томе које ће стазе бити покривене. Важно је да стаза не само да изгледа лепо, већ је и згодна и непретенциозна за чишћење.
  • Са опремом на локацији вештачког акумулационог језера потребно је упознати се са санитарним и грађевинским прописима који се тичу овог питања. Грешке у дизајну и неправилне инсталације могу довести до великих проблема до поплаве локације.


  Прекрасни примери и опције

  Шта ће изгледати као територија у којим зонама ће бити подељена и које ће зграде и биљке наћи своје место на њој, зависи само од укуса имогућности домаћина. Неће бити сувишно планирати, посебно независно, проучавање готових варијанти регистрације парцела, укључујући нестандардне форме: уске, трокутасте, трапезне.

  • Ево како можете брзо и првобитно организовати трпезарију на свежем ваздуху. То ће захтијевати мало земљиште, зелени травњак и украсне засаде.
  • Идеално за оне који воле пуно зеленила. Пажљиво украшене грмове, његоване травњаке, светле цветове и величанствена дрвећа стварају уистину рајску површину од 15 стотина.


  Преглед пејзажног дизајна парцеле од 15 хектара, види следећи видео.