Ламинат под електричним подним гријањем: правила инсталације

Полагање превлаке на инфрацрвени филм

Недавно смо објавили материјал који описује како су распоређени топли електрични подови под керамичким плочицама. Разговарали смо о свим врстама гријача и утврдили који су од њих погодни за такве намјене и који нису.

Одлучивши се да се не одлаже у дугачку кутију, објављујемо овај чланак, гдје смо се дотакли питања како подићи и инсталирати топли под електрични под ламинат, а пролазно ћемо сазнати да ли постоје неке врсте ламината постоје одређена ограничења за кориштење на гријаним подовима.

карактеристике ламината

Данас нико не би требао бити изненађен овом подном облогом, као што је ламинат. Међутим, мало људи зна његов уређај и његове главне особине.

Често се сусрећете са људима, као и са ауторима на интернету, који наивно верују да се добро носи са влагом, јер има премаз отпоран на влагу. Али то је, узгред, заинтересовано и за његову топлотну проводљивост.

Енергетска вредност


Топли подови под електричним ламинатом

Сваки дрвени под, који се може класификовати као ламинат, сматра се топлим, односно не загрева енергију. Али то не значи да се монтирањем код куће аутоматски добија површина на којој можете помакнути боса.

Дакле, биће топлије од линолеума и више плочица, али то није довољно за потпуни контакт. Зато је под њим и систем топлих подова.

 • Топли подови су опционалнисистем грејања који се користи како у комбинацији са главним, тако и независно, са довољном енергетском ефикасношћу зграде. Употреба таквих система је посебно значајна тамо гдје се под грије испод ниже, на примјер, одоздо се налази подрум без гријања или је то балкон, гдје ће под кровом бити улица опћенито.
 • Радна подна топлина подразумијева рад подне облоге у нестандардном начину рада, а ако керамичка плочица савршено загријава и не осјећа промјене увјета, онда сваки ламинат неће га носити без посљедица.
 • И овдје се не ради само о експанзији температуре, која може увриједити и напухати ламинат, посебно у случају неправилног постављања. Неке сорте су тако добри грејачи који једноставно неће дозволити да се грејање смањи, чиме се знатно смањује ефикасност електричних уређаја.

Ламинатна соба

\ т
 • Да би се елиминисали ови проблеми, произвођачи су развили посебне моделе ламинатних премаза који су способни да преносе топлину са минималним ширењем и истовремено емитују топлину кроз површину на површину. Њихова структура је густа.
 • Сви производи имају ознаку радне температуре. Наведене вриједности нису строго препоручене да прелазе, јер нико тада не гарантира квалитативни резултат.


Симбол који означава могућност полагања премаза на топлом поду

 • Такође, техничке карактеристике указују на коефицијент топлотног отпора, из којег можемо сазнати коликотоплина ће се ефикасно преносити. На пример, у складу са нормама успостављеним у Европи, вредност овог индикатора не би требало да пређе 0,15 м2 * К /В. Ако је виша, топлота неће бити ефикасна.

Савет! Ако користите електрични грејани под испод ламината који ће бити постављен испод облоге, на пример, кабла или топле подлоге, онда се на наведени фактор треба додати отпор супстрата, који је такође познат као фини топлотни изолатор.


Термоизолациони ламинат пјенасти полиетилен

Избор електричног пода

Након малог теоретског увода, полако се бацимо у свијет специфичности овог питања. Почнимо са веома топлим подовима, идентификујући њихове главне карактеристике.

Топлотне простирке и грејање каблова


Топла подна електрична под ламинатом

\ т

Заправо, могу се разликовати само два типа топлих електричних подова. Први су отпорни системи, који, пролазећи кроз струју, почињу да се загревају, због високог отпора проводника - топлота је изолована и загрева све око себе.

Ово су инфрацрвени извори топлоте који емитују у простор у одговарајућем опсегу, загревајући објекте около, тј. Нема ефекта конвекције. Разговарајмо о томе касније.

Упркос чињеници да су кабловски и термички подлошци прихваћени као одвојени због свог различитог изгледа и темеља, њихов рад се заснива на истом принципу отпора као што је горе описано.

 • Главна карактеристикатакви подови су да морају нужно бити смјештени у слоју довољно дебеле кравате.
 • Треба одмах напоменути да се врсте каблова могу разликовати. Конвенционални отпорни водич се јако боји прегревања, тако да не дозвољава попречне пресеке појединачних локација и присуство слојева ваздуха око њега (захтеви за квалитет естриха су веома високи). Саморегулишући кабл, који је лишен таквих недостатака јер је у стању да промени свој отпор у активном режиму, реагујући на температуру, међутим, и за њега је потребан слој бетона, барем зато што се његов рачун мора сакрити, изравнати под, а помаже и ефикаснију дистрибуцију топлоте.

Саморегулишући кабл

 • Није тешко схватити да, да би се загрејао на површину ламината и пренео у просторију, он треба да превазиђе слој естриха, затим слој подлоге и сам ламинат. Таква схема неминовно доводи до високих трошкова енергије и великих рачуна за електричну енергију.

Мало нијансе! Други важан фактор у таквом електричном гријању је начин на који је подножје постављено испод њега. Ако под није изолиран, то јест, у преклопу нема слоја изолацијског материјала, онда ћете више загријати земљу, узрокујући ефекат глобалног загријавања, него ће добити ефективно гријање у кући.

Као што знате, испод ламината, за разлику од плочица, такав под се не уклапа на најбољи начин, али понекад нема куда, и нешто треба ријешити.

У овом случају, треба га узети у обзирследеће факторе да би грејање учинили што ефикаснијим:


Такав једнак естрих је сан сваког руководиоца

 • У првој , кошуљица мора да буде што је могуће равнија, а уз присуство очигледних недостатака, треба размислити о додатном поравнању.
 • Друго , сам систем подова треба да има поуздане системе контроле и да буде квалитативан, јер ће морати стално да ради на капацитетима близу максималног.

Од најбољих треба користити најфинију подлогу

.
 • Подлога је изабрана од најфинијих могућих , на пример, за пјенасти полиетилен је 3 мм, што у процесу рада пада на минимум од 2. Ако имате идеју у свом мозгу да уопште не радите, онда одмах размислите о томе, јер облога штити обложене многе негативне факторе, као што је влага, и ствара добар слој звучне изолације.
 • Сам ламинат треба да има коефицијент топлотног отпора који није већи од оног који смо раније навели.

инфра-црвени подови


Постављање инфрацрвеног филма

Инфрацрвени подови су подељени у два типа, од којих је један (језгра) због конструкционих особина монтиран и на вијак, због чега смо мало заинтересовани, а други је представљен у облику филма који је "сув" директно испод подне облоге преко подлоге

На слици горе приказано је како се овај под налази на пјенастом пенофолу, који је ефикасан рефлектор топлоте. Свеинфрацрвено зрачење и топлота из њега ће бити усмјерени строго према горе.

Ова одлука под ламинатом се сматра најефикаснијом и профитабилнијом, а не једноставна:

 • Прво- цена самог филма је прилично ниска, ако се упореди са другим сличним системима.
 • Друго- лишавате се потребе да организујете слој везивања, који захтева не само материјалне трошкове, већ и привремено и радно.
 • И треће- због ефикасније дистрибуције топлоте, нећете морати трошити толико струје као у претходном случају.

Осим ових значајних предности, може се примијетити сљедеће:

 • Распоред уређаја је толико једноставан да свако ко разуме да постоје две проводне жице које се не могу закључати једна са другом, може да се инсталира сопственим рукама.
 • У случају квара на таквом топлом поду, може се заменити новим са минималним финансијским губицима, који не разбија бетонску кошуљицу.
 • Инфрацрвена топлота је много ефикасније расподељена у простору од конвекције која је концентрисана испод плафона.
 • Загревање самог филма не прелази 30-40 степени Целзијуса, што ни на који начин не утиче на пожарну безбедност и интегритет ламинатног премаза.
 • Уштедјет ћете до 30% електричне енергије на истој топлинској снази.


Разлика у расподели топлоте у просторији

 • Веома је запањујуће да човек са топлотом почиње да се осећа скоро тренутно, док ће други модели бити дуги и досадни да се загрејупрво бетон око себе пре него што га испоручите на ноге.
 • Животни век чак и јефтиног система може се израчунати деценијама.
Неки стручњаци тврде да је инфрацрвено зрачење добро за здравље и да може помоћи у борби против неких болести. Међутим, питање је прилично контроверзно и остаје отворено до данас, тако да се нећемо пењати у џунглу и нећемо рећи да дефинитивно не знамо.

Избор ламината

Избор подних облога данас није лак ручак

Сада ћемо више да разговарамо о тренуцима који су важни приликом одабира ламината. Неке нијансе су већ најављене, али то очигледно није довољно, а тема захтева више обелодањивања.

 • Наравно, упутства за подове треба да садрже информације о могућностима употребе са топлим подовима. Одмах је указано на степен чистоће околине, што указује на присуство штетног формалдехида.

Савет! Еколошка чистоћа ламината је назначена кодирањем "Е". 1 и 2 су најчистији материјали у којима је садржај штетних материја минималан. Поред означавања, најбољи представници овог тржишта снабдевају производима релевантну документацију коју можете затражити од продавца.

 • Оптимални коефицијент топлотног отпора треба да буде од 0,05 до 0,1 м2 * К /В, наравно, што је мањи то боље.
 • Пасош производа ће садржати информације о томе који се системи топлих подова могу искористити. ПосебноОво је занимљиво за власнике кабловских и водоводних система.


Подни слој под ламинатом

\ т

Пратећи препоруке произвођача и не удајући се за уштеду за сваки пени, обезбиједићете квалитетан под, који ће вам служити вјерно и дуго времена.

Све о инсталацији инфрацрвеног топлог пода под ламинатом

Дакле, идентификовали смо несумњивог лидера међу топлим подовима испод ламината - ово је инфрацрвени филм. Да научимо више о томе како је уређен и како је инсталиран.

Структура инфрацрвеног филма


Филмови су доступни у различитим величинама ради лакшег полагања у различитим просторима

Структура вишеслојног филма:

 • На обе стране су танки слојеви провидног полиестерског филма. Између њих, са великом фреквенцијом се налазе траке од угљеничне пасте, која је извор одговарајућег зрачења.
 • На бочним странама филма су двије бакрене гуме, спојене на сваку траку, које напајају напон напајања. У суштини, имамо шему са паралелним повезивањем проводника. Шта то значи за обичног човјека на улици? И чињеница да када се неуспјех било којег гријаћег елемента, остали и даље у потпуности функционирају и схема ће наставити да функционира.
 • Уопштено, ако се догоди да инфрацрвени под престаје да производи топлоту, онда се системи за контролу напајања и контроле провјеравају на првом месту, док је готово нереално пронаћи квар и кабловски електрични под.
 • Ширина филма је стандардизована - 50 и 100 центиметара, али дужина може варирати. Филм се може резати - на његовој површини сваких 25,7 центиметара означава се линија резања. На другим местима је забрањено скупљање фолије.

Инфрацрвени филм се лако реже обичним маказама

 • Што се тиче топлотне снаге, она може бити 150, 220 и ретко 440 В по квадратном метру. Овај параметар је неопходан првенствено да би се израчунало оптерећење мреже и довела жица до терморегулатора одговарајуће раскрснице. Под ламинатом добијају опцију од 150 В, чији је капацитет довољан за загријавање до 45 ступњева. Велике вриједности могу бити погубне за подну облогу, стога немојте претјеривати.
 • Поред фолије, пакет тако топлог пода укључује: температурни сензор који омогућава контролу стварне температуре гријања, скуп жица за повезивање појединачних дијелова круга, терминале за напајање филма и изолацију.
 • Случајно, за повезивање, потребан је уређај за терморегулацију, који је постављен на зид као прекидач, за лак приступ њему.

Како све ово иде у једну цјелину, испитат ћемо сљедеће поглавље.

Постављање топлог пода

Процес полагања ламината на топлом поду

Почетак, као што је уобичајено у припреми. Прије свега, потребно је планирати структуру цијелог ланца - не нужно креирати цртеже, него калупити барем по зидовима и поду не ометати.

 • Одредите највишепогодно место за инсталацију термостата. Вреди запамтити да ће се до сада све жице и конекција склопа приближити.
 • Одвијте филм, фокусирајући се на изрезе фабрике, да бисте разумели како ће бити на поду. Успут поставите маркере на маркер тако да касније не промените те податке.

Савет! Опет, подсећамо да је резање филма дозвољено само на линијама које је произвођач намеравао.

 • Што мање имате контактне спојеве, боље је да оријентишете филм дуж собе.
 • Није потребно имати филм под намештајем и другим димензионалним објектима.
 • Имајте на уму да растојање од других уређаја за грејање треба да буде 25-30 центиметара да би се избегло прегревање.
 • Размак између сусједних трака филма не смије бити мањи од 5 центиметара. Штавише, није дозвољено лупање. Исто би требало да буде удаљеност од сусједних зидова.

Корисни савети пре инсталације


Инфрацрвена контактна тачка

Неколико препорука да се не греши при одабиру филма:

 • Направите визуални преглед филма. На њему не сме бити смећа, док ознака производа треба да буде јасна, лако читљива. Присуство ваздушних мехурића је неприхватљиво, а контакти морају имати довољну количину сребрене пасте. Ако је бар један од услова покварен, постоји велика вероватноћа да имате производ ниског квалитета који неће дуго трајати.
 • Обавезно израчунајте снагуцијелог сустава на врхунцу прецизно покупити жице за напајање, иначе је могуће загријавање, што је врло непожељно. Снага жица ће се користити за прикупљање стожерних табела. Има их много на Интернету.

Табела избора жица по снази

 • Пре инсталирања, проверите отпорност филма са мултиметром - максимална расположива одступања од вредности пасоша чине 7-10%.

инсталација

Дакле, као што је већ речено, под ламинатом ће нам бити потребна равномерна подлога, тако да се не преноси само топлота равномерно, већ и сам под лежи у једној равни, нема пукотина у зглобовима и нема огреботина.


Чистоћа је кључ дугог рада инфрацрвеног филма

 • Рад почиње чишћењем у соби. Користите четкицу за овај, или још боље, усисивач. На површини не би требало да буде чак ни малих каменчића, који приликом кретања по поду могу оштетити филм.

фолија

\ т
  \ т
 • Следи полагање подлоге. Како користити ову фолију најбоље је користити пенофол, који ће се даље загријавати. Слој фолије мора бити на врху. Сви спојеви морају бити залијепљени металном траком.
 • Дебљина подлоге треба да буде 2-3 милиметра, тако да имамо могућност да у њој направимо уторе испод жица, сензора и терминала.


Када сечете морате бити опрезни

  \ т
 • Сечите филм у складу са предвиђеном величином. Ако се то догодило тако кадово је претрпело неку врсту проводног скакача, затим је оштећена површина одмах одбачена и уклоњена.


изолација пнеуматика

\ т
 • Та мјеста на крајевима филма, која се не уклапају у везу, запечаћена су посебном љепљивом траком.
 • Филм се шири по површини пода са бакарном траком до дна. Фиксира се на подлогу због уобичајене траке.


Контакт веза

 • Спајају се бакарне гуме са терминалима укљученим у комплет. Да бисте то урадили, један крај терминала ставите у технолошки џеп преко аутобуса - други остаје напољу. Затим, уз помоћ клијешта, крајеви су чврсто притиснути један против другог, чиме се осигурава поуздан контакт.
 • Затим се ожичење изводи у складу са претходно развијеном шемом.


Шема повезивања инфрацрвеним филмом

 • Сама схема везе је изузетно једноставна. На зиду је термостат, погодан за 6 жица. Два од њих се напајају 220В из јавне мреже, два за сензор температуре и два за запитиванију самог филма. На полеђини сваког термостата постоји одговарајућа ознака која вам неће дозволити да се збуните.


најједноставнији термостат

 • Следећи је термални сензор, који мора бити лоциран тачно испод филма, између грејних елемената. Фиксира се на филм уз помоћ битуменске изолације која се налази у комплету.


Сензор температуре

 • Жице се испоручују на претходно инсталиране терминале, њихове жице су упредене, уметнуте интерно и стегнуте клијештима.
 • Затим се терминали пажљиво изолују са обе стране користећи исту битуменску лепљиву траку.
 • Под свим гломазним елементима, плоче се праве у подлози тако да не ометају ходање по ламинату.


универзални терминал блок

 • Жице из свих филмова су спојене на термостат помоћу терминала - овај приступ је добар када су елементи паралелно спојени. У серијској вези имате само две жице, а сви остали елементи ће бити напајани ланцем.

Савет! За већу сигурност препоручује се спајање топлог пода кроз посебан УЗО, али у стварности наших станова таква шема практично се не користи.

Пажљиво прегледајте све прикључке и проверите квалитет изолације. Ако је све у реду, онда можете тестирати систем, дословно на неколико минута. Приказујемо просечну снагу и проверавамо сваки појединачни филм. Ако доследно пратите упутства, све треба да буде у реду.

Коначно, пре полагања подне облоге, на површину се поставља слој хидроизолације. Важно је да се то ради тамо где постоји велика вероватноћа поплаве (кухиња). Користи се као изолација обичног густог полиетиленског филма. У исто време, не заборавите да се у центиметрима 10-15 лете и споје лепљивом траком.

Затим се врши полагање ламината. Ми смо тај процесније заинтересован за то, тако да они који не знају како да то ураде, шаљемо на профил ресурсе и све врсте видео снимака, који на интернету иако се утапају.


Топли под спреман за вас

Честитам! Електрични гријани подови испод ламината су теоретски монтирани и спремни за рад. Као што можете видети, овде нема ништа компликовано, али сада неки карапак може пузати по поду, без ризика од прехладе. За све добро, увијек приступите раду са познавањем случаја!