Квалитетни челични радијатори од 2 типа

Грејни радијатори могу се разликовати по дизајну, величини и према томе и цијени.У хладном времену врло је важно да је кућа увијек топла и удобна. Топао ваздух у стану ствара батерије. Данас произвођачи система гријања нуде потрошачке батерије. Ови измењивачи топлоте могу бити направљени од различитих материјала и имају различите карактеристике. Приликом избора нових батерија веома је важно испитати карактеристике предложеног производа, јер неке батерије могу бити идеалне само за самостално грејање, док су друге, напротив, постављене свуда. Такође, пре него што изаберете модел, потребно је да се упознате са основним критеријумима које мора задовољити систем грејања.

Опис радијатора од ливеног гвожђа

Постоји неколико типова грејача који су тражени. Метални радијатори су од ливеног гвожђа, у модерном дизајну имају разноврстан дизајн. Још увек имају високу топлотну дисипацију. Ливено гвожђе је такође метал који има висока својства отпорности на температурне флуктуације.

Најчешће метални радијатори обојени у бело

Препознатљива поузданост и дуговечност.

Алуминијске батерије су освојиле тржиште захваљујући својој тежини. Батерије овог метала су веома лагане, једноставне за уградњу, економичне. Огроман недостатак је чињеница да је алуминијум веома танак, што значи да се лако оштећује и може издржати нагле промене температуре. Такве батерије ће бити погодне за самостално грејање. Биметални радијатори су направљени од 2 врсте метала -челик и алуминијум. Таква комбинација повећава топлотну снагу и поузданост током радног периода.

Пре него што одлучите који радијатор одабрати, потребно је прикупити следеће информације:

 • Притисак и температура у заједничком централном систему;
 • Стабилност конструкције према топлотним и квалитативним карактеристикама расхладног средства;
 • Подручје просторије за израчунавање потребне снаге радијатора;
 • Дефинишите дизајн радијатора који ће се савршено уклопити у унутрашњост.

Челичне варијанте, због својих карактеристика, до данас се сматрају најоптималнијом опцијом за станове и куће. Ако изаберете радијаторе по овим критеријумима, они ће трајати дуго и радит ће са максималном топлотном снагом.

Предности челичних батерија

Данас се батерије од челика сматрају најтраженијим због њихових карактеристика и својстава преноса топлоте. Модерни челични радијатори долазе у различитим изведбама и облицима, различитих величина. Такође произвођачи нуде радијаторе ове класе различитог дизајна и боје. Челичне батерије су подељене у 2 типа.

Панелни радијатори данас су направљени од висококвалитетног челика са најновијом технологијом.

Међу предностима челичних батерија, вриједи напоменути трајност и одличне естетске квалитете

С друге стране, панели панела и конвекторских измењивача топлоте разликују се у дизајну грејања. Због чињенице да челичне батерије имајуинтегрални дизајн, инсталација се обавља брзо и једноставно. Радијатори овог типа имају велику топлотну снагу, јер се цијела површина акумулатора загријава, а конвектори стварају кретање загријаног зрака. Колико би грешака било, али панелни радијатори су веома економични, јер у процесу грејања постоји мала количина расхладног средства. Предности панелских радијатора укључују сигурну плочу која нема оштре углове. Ова поставка је веома важна када у кући има деце. Недостаци укључују ниску отпорност на температурне флуктуације. Понекад, у случају хидрауличне лопатице, завариви шавови могу дати пукотину. Да би се избегли такви проблеми, стручњаци препоручују уградњу мењача, који ће бити потиснут утицајем притиска воде. Такође, када се користи расхладна течност која није високог квалитета, челични панели брзо пропадају. Панели се боје механичких оштећења, због тога је потребно пратити квалитет транспорта.

Модели имају многе предности, као што су:

 • Једноставна инсталација;
 • Лака нега;
 • Безбедност;
 • Могућност уградње термостата.

Цевасти радијатори се производе штанцањем. Може бити неколико варијација у облику вертикалних цеви или одвојених секција. У овом случају, челични цевни радијатори су нераздвојиве заварене конструкције. Захваљујући равномерном загревању, батерије овог типа се брзо загревају и дају много топлоте. Данас произвођачи нуде велики асортиман дизајнерских челичних решењарадијатори.

Главне техничке карактеристике челичних панелних радијатора

Конструкција панела радијатора комбинира својства батерије и заштитне елементе. Радијаторска плоча овог типа састоји се од 2 профилиране плоче, које се монтирају међусобно заваривањем.

Овај тип грејног тела је произведен методом штанцања.

Вертикални канали се формирају од висококвалитетног челика, кроз који циркулише ваздух за време грејања. Модификације панела могу варирати у величини, а дубина зависи од броја панела и може досећи 17 мм.

Приликом одабира панелних радијатора, потребно је узети у обзир величину просторије и њену функционалну намјену

Варијанти панела имају следеће карактеристике:

 • Радни притисак у опсегу 6-8,5 атм;
 • Притисак притиска не прелази 13 атм;
 • Максимална температура расхладног средства не више од 110-120? Ц.

Панели имају неколико опција за повезивање на систем грејања. Најскупља је доња веза. Са овом конекцијом потребно је повезати термостат. У другим случајевима можете ограничити термостатски вентил.

Челични радијатори: Спецификације

Сматра се да је за 1 м2 потребно напајати 1100 В топлинске енергије. Али понекад, према овим подацима, прорачуни су нетачни, јер се не узимају у обзир индикатори климе и материјала за батерије. Да бисте квалитативно израчунали потребну снагу радијатора, можете га користитипосебно дизајниран онлине калкулатор који ће вам помоћи да направите најточније израчуне.

Челични радијатори не захтевају посебну негу, осим за брисање прашине

Без обзира на тип и тип модификација, челични радијатори имају следеће техничке карактеристике: Карактеристике:

 1. Показатељи топлинске снаге могу бити у распону од 1200 до 1800 В. На бројку утичу димензије, марка и модел радијатора. Процес преноса топлоте производи се директно зрачењем и преносом конвекцијом.
 2. Радни притисак на панелним радијаторима може варирати од 6 до 10 атм. У цевастим радијаторима - од 8 до 15 атм.
 3. Да би се заштитили од утицаја расхладне течности лошег квалитета, метални радијатори су покривени посебним слојем.
 4. Челична батерија може издржати температуре до 110-120 ° Ц.
 5. Челични модели имају бочни и доњи прикључак, што омогућава сакривање прикључних цеви на поду или зиду.
 6. Дужина панела може достићи до 3 м. На висини - од 20 до 90 м.
 7. Дебљина челичног зида радијатора може бити од 1,16 до 1,26 мм. Што је виша цифра, то је батерија поузданија.

Због ових карактеристика, челични радијатори се могу користити у приватним кућама и становима. Сумирајући, може се рећи да су жељезне батерије значајно побољшале своје особине и спецификације од свог оснивања. Најпопуларнији типови радијатора су панелни и цевасти, од којих су направљеничелик високог квалитета. Број секција утиче на брзину грејања ваздуха.

Монтажа челичних радијатора за грејање (видео)

Системи за загревање челика имају високе техничке карактеристике, које су назначене цифрама. Што је већи број, радијатор је бољи. Приликом одабира радијатора у продавници, треба да се упознате са техничким карактеристикама свих предложених модела. Можете се упознати са најпопуларнијим компанијама и моделима унапред.

Примери челичних радијатора (фото)

)