Квалитативни индикатори осветљења: који су нормализовани индикатори

Квалитативни индикатори за осветљење

Квалитативни и квантитативни показатељи осветљења су скуп параметара који у целини обезбеђују висококвалитетно осветљење у свакој просторији. У нашем чланку ћемо се детаљно упознати са свима њима и проценити њихов утицај на различите системе осветљења.

типови осветљења

Али пре него што почнемо да говоримо о параметрима, укратко ћемо се упознати са врстама осветљења. Уосталом, сваки од њих се одликује својим карактеристикама, које се могу значајно разликовати.


Комбинована природна светлост

Расвјета је подијељена на природне, умјетне и комбиниране. Природно светло је светлосни флукс који добијамо од сунца због сечења светла у згради. Ови лагани прорези могу бити на бочним зидовима или на крову. Према томе, природна светлост може бити бочна, усправна и комбинована, то је када природна светлост падне са стране и из горњих светлосних шупљина.


Артифициал лигхтинг

Вештачко осветљење - ово је свет који добијамо од вештачких извора светлости, било да је то свећа или ЛЕД сијалица. Вештачко осветљење такође може пасти на осветљену површину са стране, одозго или бити комбиновано.


комбиновано осветљење

Коначно, комбиновано осветљење. Користи се у случајевима када природна светлост није довољна за стварање потребног нивоа осветљења на радној површини. У овом случају радна површина је дјелимично покривена трошкомприродно, али делимично због вештачког светла, као у видеу. Ова врста осветљења се зове мешавина.

Квалитативни и квантитативни параметри осветљења

Формира се концепт "високог квалитета расвјете", заснован на бројним квалитативним и квантитативним показатељима. Погледајмо ове индикаторе и ценимо њихов утицај. Истовремено ћемо покушати да то учинимо најприступачнијим језиком.

Квантитативни показатељи осветљења

За сваку врсту расвјете постоје квантитативни показатељи. Погледајмо све њих и одредимо на шта они зависе и на шта утичу.


Лигхт Флук

 • Први од ових индикатора обично је означен светлосним флуксом.Ово је величина која процењује количину светлосне енергије у њеној перцепцији ока. Мјери се у лумену. Једноставно речено, количина светлости која продире кроз прозор или емитује светиљка.
 • Од директног светлосног тока зависи обично светлосни услови просторије.Уосталом, то је његов дериват. Осветљење просторије је једнако светлосном флуксу, подељеном на површину просторије.


На слици је формула силе светлости

 • Следећи квалитативни показатељ је снага светлости.Описује густину светлосног тока у датом правцу. То јест, претпоставимо да имамо лампу, све што емитује светлост је њен светлосни ток. Али само део светла се протеже до одређене тачке. Она се зове моћ светлости. Овај индикатор се често користи за израчунавање светлећих тракаи локално осветљење.


светлост светлости

 • Други квантитативни индикатор, који зависи од угла перцепције, је светлост светлости. Овај индикатор је дефинисан као сила светлости коју емитује површина која је окомита на извор зрачења. Ова вредност се мери у цд /м2.

Формула коефицијента рефлексије светлости

 • Слично томе, квантитативни показатељи осветљења укључују коефицијент рефлексије површине.Уосталом, свака површина има својство да рефлектује светлост. Ова способност је одређена посебним коефицијентом, који је дефинисан као однос светлосног тока који пада на површину на рефлектовани светлосни ток.


Зависност осветљености површине од локације лампе

 • Али норме се обично заснивају на таквом индикатору као што је осветљење собе или објекта. То је врста агрегатне компоненте свих квантитативних показатеља, али прије свега свјетлосни ток, сила свјетлости и коефицијент рефлексије површине. Овај параметар указује на количину светлости која је потребна особи да се оријентише у простору и обавља одређену врсту посла.

Обратите пажњу! Норме обезбеђују минимално осветљење за објекат или собу. Дакле, у реалним терминима, она би требала бити већа. Узимајући у обзир коефицијент залиха, оперативне коефицијенте и друге варијабле, овај индикатор постаје већи за 20-50%.

Висококвалитетни индикатори осветљења

Али за дефиницију, дајте квалитативну илуминацијусвјетла или не, само једна количина свјетла није довољна. Важан аспект је квалитет таквог осветљења иу том смислу индикатори не мање, ако не и више. И тешко је одредити приоритет одређеног параметра.

Коефицијент пулсације осветљења

 • Започнимо наш разговор са таквим параметром као коефицијент пулсације чвора.Као што вероватно знате, многе врсте лампи, као што су диоде, флуоресцентне, натријумске и неке друге, производе једнаку светлост, као што су сијалице са жарном нити, али пулсирају. Понекад се ова пулсација може видети чак и без наоружаног ока. Али у већини случајева то не доживљава на свјесном нивоу.
 • У том смислу, инструкција о освјетљавању стриктно одређује овај индикатор и чак уводи тзв.Он представља однос разлике између максималног и минималног светлосног тока лампе према његовој просечној вредности.


Индикатор сљепоће

 • Следећи важан параметар је индекс светлости слепила.Овај индикатор зависи од многих параметара. Али пре свега ово је светлост лампе и угао упадања светла на ирис људског ока.
 • Овај индикатор је важан у контексту чињенице да је економски повољно ставити једну лампу с великим свјетлосним флуксом да освијетли цијелу просторију . Али у смислу удобности, то није баш згодно. Стога СНиП 23-05-95 уводи норму као што је индекс слепила који нормализује овај индекс и фиксира заштитне углове падалигхт


Формула за израчунавање нелагодности осветљења

 • Још један квалитативни индикатор је показатељ нелагодности.То је однос свјетлине освјетљења објеката у видном пољу. Једноставно речено, осветљење објеката у видном пољу не би требало да има значајне разлике у светлу, иначе изазива замор очију.

Обратите пажњу! Показатељ нелагоде примјењиват ће се само за стамбене, јавне и управне зграде. За индустријске објекте овај индикатор није стандардизован.


Норме цилиндричног осветљења

 • Понекад се квантитативни и квалитативни фактори сијеку.То се односи на тзв. Цилиндрични фактор осветљења - то је осветљење вертикалне бочне стране цилиндра, која има димензије које теже нули.
 • На једноставнијем језику, ово је количина светлости. Један од главних фактора овог индикатора је рефлексија светлости од зидова и подова. Овај фактор је веома важан за изложбене дворане, шопинг сале и друге сличне просторе.


Индекс преноса боје за различите објекте, као и препоручене температуре светла

 • Још један важан фактор је трансфер боје.Није тајна да различите врсте светла емитују светло, чији је распон боја далеко од сунчаног. Као резултат тога, нису приметне све боје, или се њихова светлост погрешно преноси. Стога, за просторије у којима је важан трансфер боје, овај фактор треба узети у обзир, иако цена осветљења можеодрасти

Температура извора светлости

 • Следећи квалитативни показатељ светлости је њена температура.Мјери се у "К" и обично варира од 2000 до 7000К. Индикатор у 2000К сматра се топлим светлом, а индикатори изнад 5000 К сматрају се хладном белом светлошћу.
 • Други фактор је уједначеност расвјете.Овај фактор је врло сличан индикатору нелагоде, али не узима у обзир свјетлину објеката у видном пољу, већ разлику у свјетлу.


Формула за израчунавање униформности осветљења

 • Уједначеност расвјете стандардизирана је за готово све просторије, па чак и улица - има своја правила за разлику.Да би се постигла максимална униформност, регулаторни документи су чак развили посебне шеме за лоцирање уређаја за различите просторије. Важно је напоменути да однос максималне осветљености до минимума није нормализован, већ је просек до минимума.


Утицај контраста објеката са позадином на избор нормализованог осветљења

\ т
 • Још један показатељ да ми, узгред, покупимо властитим рукама је контраст објекта разликовања и позадине. Карактерише се као однос осветљености објекта и позадине. Велики контраст је индикатор од 0,5 и више, а вредности од 0,2 или мање се сматрају ниским контрастом. Овај фактор је посебно важан за изложбене хале, јавне и стамбене зграде, фасаде за улично осветљење и неке друге објекте.


ФормулаКПО КПО

 • Завршимо разговор са једним од најважнијих параметара за природно осветљење - КЕО. Дешифрује се као коефицијент природне светлости и карактерише се као однос природне светлости унутар зграде са осветљењем на отвореном простору изван зграде. Штавише, овај однос се израчунава у строго одређеној тачки просторије. На пример, са бочним осветљењем у метрима од зида наспрам прозора.
 • СНиП 23-05-95 строго одређује овај индикатор и полази од тога, закључује се да постоји потреба за проширењем лаких прореза или, у зависности од студија изводљивости, инсталације комбинованог осветљења.

закључак

Норме осветљења просторија и уличног осветљења су прилично строге. Они садрже много индикатора, који би требали учинити освјетљење не само адекватним, већ и угодним.

У овом случају, у нашем чланку смо открили само главне, и још увек постоје деривати и други показатељи из којих зависи осветљење, али који га не карактеришу. Стога, ако сте посвећени стварању заиста квалитетног осветљења, препоручујемо вам да прегледате друге чланке на нашем сајту, који ће детаљније изложити сваки од ових индикатора.