Купка на црно: добра и лоша

Право руско купатило је дрвена кућа без димњака, која се загрева од ватре у оригиналној пећи. Зашто се ово купање зове црно? Будући да у таквој просторији нема цијеви за ефективан испушни дим, дим иде у просторију и загријава је, пролази кроз рупе у зидовима, размак између трупаца и врата. Природно, зидови и плафон су увијек црни, натопљени чађом. Модерни људи заиста цене удобност и удобност, али једном су искусили срећу да се у традиционалном руском купатилу упаре у црно, они чине све да то исто граде на свом подручју.

Позитивне и негативне стране купатила у црној боји

Наравно, о предностима и недостацима таквог купања расправљају обични људи и стручњаци. Једна од главних предности таквог купатила је што се веома брзо загрева. Осим тога искључиво то има специфичан мирис купке - мирис влажног топлог дрвета, од којег су многи једноставно одушевљени. Цобблер, који се сматра недостатком, заправо има многе предности:

  1. Има велики утицај на температурна својства купатила, побољшавајући их. Управо због тога чак иу најновијим зградама купатила потамне зидове.
  2. Снови који су се населили на насјецканим зидовима чађе потпуно упијају неугодне мирисе, тако да се мирис зноја неће чути.
  3. Дим који улази у просторију има одлична својства дезинфекције. Природне антисептичке супстанце и конзерванси који се у њима налазе брзо уклањају све патогене и штетне микроорганизме, стварајући просторијестерилан. Због тога је у таквом купатилу ризик од узимања неке врсте боли минималан.

Све те супстанце једноставно не могу ући у особу, јер се сауна прво загријава, али се користи само када се загрије и дим се распрши кроз микроскопске пукотине између трупаца. Ово је још један плус ове структуре - нема потребе да се посебно уређује вентилација. Не треба се бојати загађивања у чађи, обично у таквом купатилу натопљеном само зидовима и стропом. Подови, клупе и полице остају у свом изворном облику, тако да не долази до неугодности у процесу употребе.

Мало људи зна да је купка у црној боји у смислу хигијене и стерилности далеко супериорнија од уобичајене. Због дима у њему неће преживјети нити једна гљивица или микроб. Једном у таквим купкама родила се деца, јер су услови у њој били потпуно стерилни. Због тога, здравље детета и деца апсолутно нису угрожавали.

Многи искусни купачи кажу да само купка у црном дјелује на људско тијело, лијечи кожу, побољшава циркулацију крви, подиже расположење и ублажава бол.

Купатило у црној боји заузима средњи положај између парног купатила и сауне у смислу односа температуре и влажности. У сауни, ове цифре су 100 степени и 10%, у парном купатилу - 60 до 60. Али ипак је сауна у црном ближе сауни.

Људи који користе купатило у црном, осигуравају да је безвриједан без поправки најмање пар до двије деценије. Рок трајања бијеле купке је двапута мање

Карактеристике купке у црном

Пећ за црну купку је такође била веома посебна. За брзо уклањање дима, након загријавања просторија је добро прозрачена, зидови су били наточени водом. Пећ је такођер наточила воду. Цео процес се зове "оправиние". Због тога се није чуо мирис дима, зрак је остао свјеж и мирисан.

Полице су биле у непосредној близини пећи. По правилу, био је постављен што је могуће више, тако да је било могуће да се глатко његује метлом у седећем положају. Димензије пука: 100 к 200 цм. У слободном зиду су поставили полицу за купатила, а на улазу су ставили велики капацитет са хладном водом. Вода је грејана из котла, који је био опремљен у пећи. Под треба да има нагиб тако да влага не стагнира, већ се улива у одвод, опремљен у средини собе.

Пећи у таквим купатилима возиле су искључиво дрва за огријев из јасена или брезе, јер практично нису давале чађу. Када је рерна већ била загрејана, било је потребно очистити је од пепела, тако да се његове микроскопске честице нису прелиле кроз просторију и нису ушле у слузницу респираторног тракта.

У селима на периферији Русије, још увек постоје купке у црном, чији су зидови потпуно или напола уроњени у земљу. Унутар таквог објекта је топло, али се ваздух ажурира око 5-6 пута на сат. Упркос томе, топлота у пећи и соби остаје веома дуга. Осим тога, чак иу хладном времену такво купање не захтијева пуно горива.

Уређај не представља такво купатилото није ништа натприродно. Сауна у црном са својим рукама је сасвим реална. Мало посла и стрпљења, а на вашем сајту ће бити жељена конструкција. Такво купање је лакше него обично, а средства су много мања.