Котлови за загријавање на крута горива: принцип рада

Од свих постојећих метода гријања, најрјеђе је гријање ваздуха. Упркос чињеници да су и пре 50-70 година ови системи грејања били популарни и масовно инсталирани, данас је тешко наћи такве објекте. Изузетак су камини и традиционалне руске пећи, које нису комплетан систем грејања ваздуха.

Од опреме и уређаја који раде на истом принципу, најпознатији смо термални пиштољи, вентилатори и конвектори. У ријетким случајевима користи се гријање, гдје се главна цијена врши на котловима на чврсто гориво, који данас имају гријање зрака. Размотрите разлоге због којих данас грејање ваздуха није толико популарно као остали типови грејања. Осврнимо се на принцип рада уређаја за грејање ваздуха који ради на чврстим горивима.

Суштина грејања ваздуха. главне предности

Систем ваздушног грејања - комплекс уређаја и уређаја који међусобно блиско сарађују. Као и код других метода грејања, овде се ради о преносу топлотне енергије, која настаје из сагоревања, околног простора, објеката. Основна разлика ове методе је одсуство расхладне течности, која у већини система грејања игра улогу посредника. Грејање просторија се врши на рачун циркулације загрејане до одређене температуре ваздуха.

Постоје двије врсте измјене зрака: природна циркулација зрака и присилна.

Гледајући камин који гориГотово можете да замислите како ради ваздушно грејање. Међутим, овде се топлина, као резултат сагоревања огревног дрвета, не користи рационално, већином се губи. У основи је важно да се загријани ваздух креће кроз канал и даје топлину загрејаним просторијама. Овим се бави у систему грејања ваздуха, котао на чврсто гориво.

Главне предности грејања ваздуха и грејног уређаја овог типа су:

 • недостатак велике инерције. У поређењу са котловима за воду, уређај за загријавање зрака брзо се загријава и брже се хлади;
 • је једноставан и непретенциозан у дизајну уређаја за гријање. Ниска цена котловске опреме која ради на принципу грејања ваздуха;
 • добра стабилност целог система и котла, посебно на ниским температурама. Недостатак течног расхладног средства омогућава вам да безбедно оставите грејну опрему искључену на дуже време;
 • брза и скривена инсталација. Нема потребе за инсталирањем цевовода и уградњом радијатора.

У сваком појединачном случају постоји нешто о чему треба размишљати. Ниска инерција јединица грејања ваздуха је једна од значајних предности. Када инсталирате такву опрему, нећете морати да ставите ни тампон или термалну батерију. Котао је приказан на оптималан начин за неколико минута. Овај исти фактор игра важну улогу у смислу стабилности опреме на ниским температурама. У одсуству течностирасхладног средства не треба се плашити одлеђивања система током хладног периода.

Када су у питању трошкови опреме, котлови на чврсто гориво су знатно лошији у односу на њихове колеге који раде са системима за гријање воде. Алуминијумске цеви за ваздушне канале су за ред величине јефтиније од материјала и компоненти потребних за опремање цевовода у кући.

За референцу: гријање стамбених просторија на овај начин је прво кориштено у старом Риму. У кућама племићких племића у јавним просторијама коришћене су ваздушне пећи, које су морале бити испаљене огревним дрветом.

Циркулација загрејане ваздушне масе извршена је природно, захваљујући законима физике. Ваздух се шири када се загрева, постоје процеси конвекције, који доводе до појаве природне вуче. Врући ваздух се шири, а његово место је нови део свежег, хладног ваздуха. Већ у античко доба откривена је велика важност вентилације како би се постигла већа ефикасност мера за грејање. Интензитет сагоревања и кретање загрејаних ваздушних маса директно зависи од могућности дотока и истицања. Што је газ већи, већи је интензитет сагоријевања и, посљедично, загријавање зрака. Потисак се смањује, интензитет цијелог процеса се успорава.

Данас, уместо примитивних пећи на ваздух, дошли су уређаји за загревање на чврсто гориво. Јединице за чврсто гориво могу да се греју ефикасније и квалитетнијеваздушна маса за унутрашње грејање. Модерне моделе карактерише висока ефикасност, економичност и практичност у раду. Систем ваздушног грејања се сматра незаслужено заборављеним.

Важан технички аспект

Главни разлог за такав став према загријавању ваздуха су технолошки захтјеви који су повезани с организацијом процеса гријања. Постоји једна техничка нијанса грејања ваздуха, која је касније превазиђена очигледним недостатком.

На пример:

Ваш котао се налази у котловници, а како би се осигурао да топли зрак улази у друге просторије, неопходно је имати развијен систем ваздушних канала. Не увек постоји физичка и конструктивна могућност постављања у каналске канале који су прилично велики у делу на ограниченом простору.

Принцип загревања ваздуха је једноставан. Главни процес се одвија на једноставан и једноставан начин. Са вентилационим системом котла на чврсто гориво, питање се још увијек може ријешити некако лоцирањем главних комуникација испод плафона. Доток топлог ваздуха обезбеђује дно канала. Због разлике у температури топлог и хладног ваздуха, врши се конвекција, врши се замена ваздушних маса. Другим речима, са постојећом дужином просторије, можете постићи жељени ефекат. Било да волите сталне скице код куће или не, одлучите за себе.

Још један, не мање важан детаљ, који произлази из физичких својстава измјене ваздуха, који треба узети у обзир је нижи положајваздушни канали Типично, за ове сврхе, пролази за ваздух су подземни, између застоја, или је ваздушни канал постављен директно у зидне панеле. Приликом обнове просторија или замјене комуникацијских водова, потребно је узети у обзир присуство ваздушног вода у структурним елементима. У томе лежи главни структурни дефект, који је обележио систем грејања ваздуха.

Важно! Доњи распоред канала омогућава употребу природне циркулације. Ако је опција са распоредом горњег ваздушног канала неопходна, потребно је инсталирати компресор за принудну циркулацију и повећати проток ваздуха.

Котао на чврсто гориво је главни извор топлоте. Како ради

Како замишљамо котао на чврсто гориво на чијем је функционисању кућни систем грејања? Ово је грејни уређај типа пиролизе за многе од нас. На уштрб сагоревања, прво горива, а затим огрјевног гаса, долази до интензивног ослобађања топлоте из интеракције са којом се загрева измењивач топлоте. Прецизније рећи, измењивач ваздуха. Загрејан до одређене температуре у цевима измењивача топлоте, ваздух циркулише кроз систем канала, греје унутрашње просторије.

Такав уређај за грејање може бити инсталиран практично на било ком месту у стамбеној згради или другим просторијама.

Напомена: данас су развијени модели ваздушних грејних јединица на чврсто гориво, чији дизајн и изглед им омогућавају да се успешно уклапајуунутрашњост стамбених просторија.

По жељи, власник куће, ваздух се може ширити кроз канал природно или под дејством компресора, што значајно повећава брзину и густину протока ваздуха. У правилу, котао има просторни котао који сагоријева гориво. Пећ има посебан отвор кроз који се пуни дрво. На дну коморе за сагоревање налази се решетка, на коју се ставља гориво и директно се директно спаљује. Као и код других јединица на чврсто гориво, на дну дизајна налази се подзолник - кутија за сакупљање пепела и великих остатака несвареног дрвета.

Котао за грејање ваздуха

Ако је пожељно пиролитичко гориво, онда је потребан котао, опремљен са двије коморе за сагоревање. У једном одјељку, као посљедица нарушавања масе горива, проводи се интензивно одвајање дрвног плина. У другој пећи, испарљива запаљива једињења, реагујући са кисеоником, распламсавају се, додељујући велику количину топлотне енергије. Овај метод карактерише економична потрошња горива. У процесу сагоревања огревног дрвета практично не остају велики резидуални фрагменти. Систем за грејање ваздуха са котлом на чврсто гориво типа пиролизе разликује се не само у брзом и квалитетном грејању просторија, већ и са високим радним карактеристикама.

Загрејани ваздух се акумулира у простору између тела грејне јединице и горива (коморе за сагоревање). Ово је измењивач топлоте у овом случају.

Због приливаваздух, зидови коморе за сагоревање се стално испиру новим ваздушним струјама. Примарни и секундарни ваздух се користи за грејање. Због пиролизе у котлу примарни и секундарни зрак обављају основне радове. Примарне ваздушне масе су главни извор топлоте. Ваздух који долази споља, који је претходно загрејан, смањује губитак топлоте, а затим одлази у пећ. Секундарни ваздух је гасно-ваздушна смеша која се састоји од ваздуха и врелих производа за сагоревање.

Напомена: Чврста горива у већини случајева изгарају за 90%. Преосталих 10% су представљене у облику најмањих честица које су дио дима. Главна предност секундарног ваздуха је да већ има високу температуру. За постизање жељене температуре није потребно додатно загријавање. Због такве измјене зрака постиже се високи топлински капацитет радне јединице, а повећава се и ефикасност опреме за гријање.

Избор секундарних ваздушних маса врши се од самог врха ваздушног канала. Интензитет ограде је регулисан положајем амортизера. Интензитет сагоревања на овој опреми одређује обим довода ваздуха у одељак пећи. Више ваздуха, интензивније сагоревање. Довод ваздуха у једноставним моделима врши се ручно, због природног дотока ваздуха. У скупим моделима за ову намену користи се вентилатор, аутоматски се укључује и искључује. Ови навијачи се зову тупи. Шта би постигло максимални могући ефекат котлаДимњак је опремљен димом, чији је задатак да побољша излаз из коморе за сагоревање из коморе за сагоревање.

Данас су јединице за производњу горива на круто гориво различитог опсега опреме доступне за продају. Већина модела укључује следеће системе:

 • високо;
 • систем контроле изгарања (температурни сензори, пригушивач, суперпуњачи);
 • механизме и уређаје који снабдевају горивом.

Због интеракције свих система, котао дозвољава регулацију температуре гријања у просторијама.

Карактеристике система за грејање ваздуха

Систем ваздушног грејања има своје техничке карактеристике и нијансе које треба узети у обзир приликом инсталације. Приближно следеће вредности се узимају у обзир за рачунање:

 • просечни проток ваздуха у аутономни систем грејања је 1000-4000 м3 /х;
 • притисак у систему треба да буде 150 Па;
 • снага котла ваздуха (у зависности од модела и типа);
 • износ топлотног губитка у стамбеним просторијама.

Прорачуни су направљени да би се постигао максимални могући ефекат радног система грејања. Недостатак тачних прорачуна може довести до сљедећих негативних посљедица:

 • прегревање уређаја за грејање:
 • вибрације канала, додатна техничка бука;
 • трајни нацрти унутар зграде.

Дужина главног канала не смије бити већа од 30 м. Дужина гране не смије бити већа од 15 метара. На посаоСистеми домаћинства за грејање су довољни котлови на чврсто гориво капацитета 10-50 кВ. Велике просторије са великим унутрашњим простором захтевају уградњу јединица много веће снаге (до 1 МВ). Велике индустријске зграде, трговачки центри и социјална и комунална инфраструктура обично се греју машинама за производњу чврстог горива на ваздух високог капацитета (до 5-10 МВ).

Важно! При избору модела, од најједноставнијих (Тип Бутлера) до најсложенијих и најснажнијих јединица типа пиролизе, неопходно је обезбедити механизам за регулисање интензитета сагоревања горива.

Постојећи аутоматски клизни системи омогућит ће вам да значајно повећате сигурност котловске опреме, смањите вјероватноћу вишка потрошње горива.

закључак

Котлови који раде на чврстим горивима сада постају привлачнији широком кругу потрошача. Главна предност коју поседују, профитабилност и лако руковање, су главни адути такве технологије. За приватне и сеоске куће данас је много лакше опремити систем ваздушног гријања. Одсуство сложених додатних механизама и уређаја, погодна контрола процеса, чини такве јединице веома практичним и практичним у раду.

Уређаји за грејање ваздуха, за разлику од котлова за воду, имају већи редослед радног капацитета. У погледу безбедности, таква техника изгледа боље.