Корист и штета од мркве за људско тело

Велика количина витамина А се налази у корену мркве. Његова дневна норма може се добити једењем само два корена по дану. Овај витамин има позитиван ефекат на организам и садржи многе корисне састојке. Међутим, брзо и лако сварити шаргарепе треба нахранити биљним уљем.

Која је корист од мркве? Размотримо све у реду.

1. Помоћ за очи. Очигледно, сви су чули сок од мркве који позитивно утиче на нашу визију. Недостатак може изазвати слепило и разне болести ока. Ако вам вид оштро падне у сумрак, онда је ово први опасан сигнал. Желите да се ослободите проблема са видом - стално додајте шаргарепу својој исхрани.

2. Корист за дијабетичаре.Са дијабетесом, користи од мркве се не могу преценити. Међутим, нутриционисти препоручују узимање у куваном облику, али не у сировом облику. То се објашњава чињеницом да у куваном корену антиоксиданата више од 30%.

3. Смањење холестерола. Сирове мркве позитивно утичу на рад крвних судова и срца. Ако у исхрану додате свежу мркву или сок од мркве, ризик од можданог удара смањите за више од 60%. Компоненте садржане у кореновим усевима увелико стимулишу циркулацију мозга. Важно је споменути и количину калијума у ​​воћу, која је корисна за пловила.

4. Смањује притисак.Хипертоници би требали додати мркву у вашу исхрану, а коријенски усјеви су корисни у проблемима памћења, вена, можданог удара и других срчаних обољења.

5. Превенцијаонколошке болести. Научници су успели да докажу да један средњи корен смањује ризик од рака за 50%. Али то се не односи само на превентивне мјере. На пример, неки пацијенти у онкологији почињу да примећују значајно побољшање.

6. Користи пробаве. Метаболизам угљених хидрата ће радити нормално са довољном количином мркве у телу. Ако није адекватно, угљени хидрати који нису обрађени претварају се у штетну маст. Коријен може помоћи да се ослободите затвора. Сочне мркве и сок извлаче шљаке и токсине. Такође уклања тешке соли, односно особа је мршава.

7. Корист за јетру. Канал корена не само да освежава ћелије јетре, већ их и чисти. Ако у вашем мокраћном мјехуру има доста пијеска, мрква га може уклонити из тијела.

8. Одличан антиоксидант.Овај квалитет шаргарепе је већ дуго проучаван. Доктори из Јапана већ су успели да докажу да ако се барем једном у 2-3 дана поједе мрква, онда се живот може продужити за око 6 година!

9. Рејувенатинг еффецт.Шаргарепе се дуго користе у козметичким ценама. На основу ове коренске биљке, направљене су различите маске за лице и кожу руку. Спречава појаву бора и акни.

10. Ефект ранозазхивлениа. Опекотине, ране и чиреви лако се могу третирати једноставним јелом од шаргарепе. Сокови од мркве се користе за испирање оштећења коже.

Кад мрква има негативен ефект

Лош осјећај може бити претјеранкоришцење коренских усева, као и присуство алергија на њему. Забрањено је додавати ову подлогу вашој исхрани са гастричким болестима, упалом мале и дуоденалног црева.

Наравно, мрква је корисно и укусно поврће. Има лековита својства, са правилном и редовном употребом, поврће лечи и тешке болести.