Конектор са ЛЕД тракама: како комбиновати две траке, видео записе

Са ЛЕД тракама можете уредити различите врсте расвете: локално, опште, дизајн. Ријеч је о линији ултра-свијетлих ЛЕД диода (ЛЕД) и отпорника за ограничење струје који се налазе на тисканој плочи, у облику флексибилне траке. ЛЕД диоде на њему су повезане паралелно. Захваљујући паралелном повезивању ЛЕД диода, са ЛЕД траке можете изрезати комаде потребне величине и поставити их на различита мјеста. Прикључак ЛЕД траке се користи за повезивање са напајањем или за повезивање више сегмената.

методе повезивања

Главни начин повезивања ЛЕД трака једна са другом, са јединицом за напајање или РГБ ЛЕД контролер је да користите одговарајуће конекторе. Понекад се називају и адаптери, конектори. Конектор је конектор који обезбеђује поуздан електрични контакт са штампаним ЛЕД проводницима. Индустрија нуди много различитих типова конектора за ЛЕД траке, помоћу којих можете добити практично било коју конфигурацију ЛЕД осветљења.

За повезивање конектора са произвођачима трака на својој површини, у редовним интервалима, поставите контактне јастучиће. Обично контакти прате свака три ЛЕД диоде. Такође пролази линија реза, означена симболом "шкаре". Поделом ЛЕД траке дуж линије реза, крајеви две секције долазе са идентичним контактним јастучићима. Па какоКонтактни јастучићи на ЛЕД тракама прекривени су слојем заштитног лака, а затим прије спајања конектора, потребно је њежно очистити њихове контакте.

У зависности од врсте ЛЕД диоде, ЛЕД траке имају различите ширине. Због тога конектори за траку са ЛЕД диодама стандардне величине 5050 (5к5 мм) не смију прилазити траци свјетлосних диода 3528.

ЛЕД траке се напајају константним напоном од 12 В. Стога, када спајате сегменте један са другим, повезујући их са напајањем или регулатором, морате поштовати поларитет, повезати плус са плус, и минус са минусом. Произвођачи означавају поларитет контактних јастучића, па стога и сложеност не би смјела бити. Када користите конекторе са жицама, можете се кретати по њиховој боји. За негативну жицу се обично користи црна изолација, а за плус једну црвена.

Конектори са два контакта се користе за повезивање црно-белих, белих или боја. У случају РГБ траке, користе се четири жице и, сходно томе, за РГБ се користе четири пински конектори. Три минус РГБ кабловска носача обојена су у складу са бојом ЛЕД диода (црвена, зелена, плава). Црна жица у овом случају је "генерална".

Понекад ручке можда немају прикладне конекторе за ову врсту ЛЕД траке. У овом случају, повезивање сегмената се може обавити лемљењем. Са одређеном вештином са лемилицом, ова операција не изазиватешкоће. Међутим, треба напоменути да је примена велике количине инсталационих трака светлећих диода помоћу лемљења радно интензивнији и спор процес.

Шта су конектори

Већ је поменуто да се конектори разликују по ширини спојне траке и броју конектора на конектору. Класификација конектора на овом није исцрпљена. Индустрија производи неколико типова конектора за повезивање различитих дужина сегмената. Најједноставнији конектори вам омогућавају да повежете две ЛЕД траке или под правим углом. У другом случају користите угаони конектор. Поред конектора за повезивање две траке, чипке-оут конектори вам омогућавају да повежете између три или четири ЛЕД траке. Они имају Т-облик и облик крижа.

Поред конектора за повезивање, индустрија нуди конекторе спојене утикачима од жица различитих дужина које омогућавају повезивање ЛЕД трака које су на различитим међусобним удаљеностима.

Како спојити двије траке на конектор

Рад конекције са конекторима је једноставан и не захтева много времена. Потребно је резати ЛЕД траке жељене дужине дуж линије резања. У зависности од жељене локације, изаберите одговарајући конектор (равно, под углом). Оштрим предметом пажљиво очистите контактне подлоге на карактеристичан "бакрени" сјај. Затим отворите поклопац прикључка, уметните траку у жлеб и закључајте поклопац прикључка. Ондаморате обавити исте операције са крајем друге траке.

Како се повезати под углом

Ако желите да пажљиво повежете ЛЕД траку под правим углом, користи се угаона спојница. Ако два сегмента треба да буду распоређена под произвољним углом или ће бити лоцирана на удаљености један од другог, тада ће за повезивање сегмената бити потребно применити конектор са петљом жељене дужине.

Како повезати лемилица

За спајање методе лемљења морате имати неке вештине у употреби лемилица. Ако никада раније нисте морали то да радите, прво је потребно да се повежете са паром ЛЕД трака док седите за столом. Лемљење захтева лемљење, течни или чврсти флукс (колофониј), лемилицу и делове жице жељене дужине и боје. Да би се заштитили спојени спојеви, потребни су мали делови стезне цеви.

У принципу, лем може бити било који, али је много практичније користити лем за цеви са флуксом малог пречника. Као течни флукс боље је користити неагресивне флуксеве који не захтевају испирање након лемљења. Ако користите агресивне флуксеве и не испирете их, онда ће лемљени спојеви бити кородирани и трака може пропасти. Колофонија не захтева испирање, али није "угодно" у "теренским" условима.

Што се тиче лемилице, лемило није потребно за лемљење, јер контактне плочице имају малу површину, ипресек проводника за лемљење обично не прелази 0,75 - 1,5 мм. Због тога се за лемљење може користити лемилица капацитета 25 - 40 В.

Пре лемљења, прво темељно очистите контактне плочице и уклоните изолацију од проводника до дужине која одговара величини локације. Након тога, на крају жице и контакти се наносе на флукс и они пажљиво залузхивает. Онда су жице залемљене. Препоручљиво је брзо прскати и лемити, како се не би прегрејало отиснуте проводнике и да се не поквари трака.

Након лемљења, мали део стезне цеви се стави на место спајања и загреје. За загревање скупљања је боље користити електрични фен за косу, међутим, уз мало вештине, операција се може обавити и уз помоћ гасних упаљача или истог лемила. Након загревања цеви ће чврсто покрити место лемљења и затворити електрични прикључак.

Видео

Да би се знање објединило, препоручујемо да гледате видео запис чији аутор, на пример, показује како повезати две ЛЕД траке 5050 60 ЛЕД без лемљења, користећи конектор.

У овом материјалу, покушали смо детаљно објаснити како спојити ЛЕД траке помоћу конектора и лемљења. Примјењиви материјали за то су доступни, а технологија може сватко савладати. Стога, инсталација расвјетних инсталација на бази ЛЕД траке, по жељи, може се обавити самостално без прибјегавања услугама мајстора.