Колонијална садња јабука и брижљиве фотографије

Компактна, плодна и декоративна колонијална јабука. Шта би могло бити боље за мали врт на класичним шест стотина? О томе како одабрати одговарајућу сорту и како се бринути за саднице, прочитајте у нашем материјалу.

Главна предност колонских стабала јабуке је њихова компактност (висина одраслог дрвета је око 2,5 м, а ширина није већа од пола метра). Нема више потребе за издвајањем огромних површина под воћњацима јабука. Укупно, стотињак може примити много воћака, плодних у различитим мјесецима. Узгајивачи су толико заинтересовани за ову успешну мутацију, која је у релативно кратком временском периоду извела значајан број сорти, укључујући и мраз-отпорне, брзорастуће, као и сорте касног сазревања, чији плодови се могу чувати током зиме. Показало се да се јединствене карактеристике ових стабала јабуке веома лако преносе када се семе размножава.

Колонијална стабла јабуке су веома декоративна, па се успешно користе као елемент пејзажног дизајна, а неке од њихових сорти са скромним кореновим системом савршено се осећају не само у отвореном тлу, већ иу цевима. У исто време, дрвеће ствара незнатну сенку, што омогућава да се лако расту многе друге биљке између њихових витких редова.

Колонијална стабла јабуке дају добар усев (до 12 кг једног дрвета) само под условом да им се обезбеди одговарајућа нега. У том случају, они се брзо навикну на ново место и брзо почну да дају плодове. Прва жетва зрелих јабука може се уклонити већ на другојгодине након слијетања. Неки вртлари, под условима пролећне садње, млади стабли цветају већ у првој години.

Али, нажалост, живот у врту ових стабала није дуг. Неке сорте имају значајно мање воћа након 7 година, а већина губе свој принос након 15 година. Стога их често треба замијенити младим дрвећем. А ово је прилично јефтин ужитак, јер трошкови садница јабука обично знатно премашују трошкове својих лабавих рођака.

Садња колонијалне јабуке

Колонијална стабла јабуке најбоље су посађена рано у прољеће прије него се пупољци почну расипати у дрвећу, али дозвољено слијетање и топло вријеме крајем рујна или почетком листопада. Апплевоод колонијалне саднице су боље купити годишње - оне оживљавају много лакше него двије године, радије одлазе у раст и почињу да дају плодове, међутим, бирајући садни материјал, пазите да коријени садница не пресуше и труле. Преферирају садни материјал у контејнеру - може се садити у земљи чак и љети. Подручје за стабла јабука је одабрано отворено, са слободним приступом сунцу и топлоти, али заштићено од јаких вјетрова. Земљиште на локацији мора бити водопропусно, плодно, а појава подземних вода не већа од 2 метра.

Ако се одлучите да не посадите ни једно ни два стабла, већ пун воћњак јабука, садите саднице у реду на растојању од пола метра, остављајући средњи ред ширине 1 м. Јаме испод садница од најмање 90х90х90 цм морају бити куваненајмање две недеље пре садње, иначе, ако посадите дрво без претходне припреме, цервикс корена може пасти испод земље након насељавања, а то се не може толерисати.

Када копате бунаре, уклоните плодни слој земљишта у једном правцу и спустите један у други тако да се не мешају. Ако посадите јабуку у тешку земљу, обавезно поставите дренажни слој песка и шљунка на дно јаме. Затим додајте 3-4 кашике компоста или хумуса, 50-100 г калијумова ђубрива и 100 г суперфосфата на плодно земљиште, а ако је земљиште кисело на лицу места, додајте и 100-200 г доломитног брашна, добро промешајте, ставите земљиште у јаму, размажите и ставите земљиште у јаму, ниво и оставити на две недеље, тако да тло пада и згусне.

После полумесеца, улијте остатак земље у јаму на слајд, поставите саднице на њу тако да врат корена буде мало изнад површине места, завијте његове корене, излијте рупу у неплодном земљишту из доњег слоја, учврстите земљиште и на удаљености од 30 цм од дебла За свако дрво, креирајте кружну рупу са ваљком висине 10-15 цм. У свакој бушотини након садње, сипајте 1-2 канте воде, а када се апсорбује, ушуткани кругови чекиња са тресетом, пиљевином или посјеченом травом. Ако сте забринути да удар вјетра може сломити јабукову стаблу, убијте шљунак близу ње и посадите му дрво.

Ако се у пролеће скупљате да засадите стабла јабука налик на колоније, боље је да их припремите од јесени - током зиме у њима ће се таложити тло, земља ће расти, гнојива ће се растопити, а корени ваших садница ће се појавити на плодним хранљивим тлима,ће им омогућити да брзо оду у раст и, можда, чак процвате. У другој процедури пролећне садње стабљике јабуке се не разликују од јесени.

Брига о колонијалним стаблима јабуке после садње

Брига о колонијалним стаблима јабука након постављања је да се спроведе:

  • храњење,
  • наводњавање,
  • орезивање,
  • заштита од болести и штеточина.

Спроводење ђубрења стабљика јабуке

С обзиром на површински распоред коријена стабљика стабљике јабуке, пожељно је да се исхрана боље учини у чврстом облику на површини земље финим премазима у горњем 1-3 цм слоју и накнадно залијевање без главе млаза. Током вегетације, врше се три ђубрива.

На плодним тлима, при првом храњењу, могуће је ограничити увођење нитроамофних клице на почетку растварања листова дозом од 50-60 г /дрво. У првој години оплодње се уводи месец дана након садње садница. Други завој се понавља за 3-4 недеље, а трећи за 3-4 недеље. Уместо нитроамофоског могуће је користити раствор урее за оплодњу. За 10 литара воде, растворите 2-3 кашике ђубрива и направите корен брзином од 2-3 литре /дрво са накнадним заливањем и малчирањем. До краја јула завршава храњење.

На осиромашеним тлима, прво облачење се обично врши хумусом. Нанети 2-3 паковања зрелог хумуса или компоста по ободу круне, залити и загртати. Друга обрада се врши током цветања фосфорно-калијумовим мастима користећи 1 г 80 г суперфосфата и 50 г сумпорне киселине.или калијум хлорид. Могу се заменити са 250-300 г уреје или 0, 5 канте стајњака. Трећи прелив је подељен на 2 улаза. Средином јула поново додајте уреу или амонијум нитрат (30 г /дрво у облику раствора) и после 2 недеље фосфорно-калијумску смешу (25 г калијума и 40-50 г суперфосфата) или комплексно ђубриво у складу са препорукама. Након сваке примјене гнојива потребно је залијевање и уситњавање. Поред препоручених доза ђубрива, можете се расути по ободу круне од 1-2 шоље пепела. Са малим кореновим системом стабала јабуке веома добро реагују на фолијарну исхрану растворима елемената у траговима, децоцтионс оф хербс, хумата натријума и биолошких препарата. До краја јула, храњење ће се завршити.

Приказане шеме ђубрива не одражавају све методе, али су препоруке за почетнике вртлара. У сваком појединачном случају, дозе, термини и врсте ђубрива ће бити различити.

Али када се храните, морате слиједити правила:

  • у пролеће је земља засићена азотним ђубривима за бољи развој лисног апарата,
  • током пупјења обезбедити елементе одговорне за формирање усева (фосфор, калијум, елементи у траговима),
  • на почетку причвршћивања воћа - састав који доприноси расту њихове масе и стицању укусних квалитета. У том периоду потребно је додати мало азотних масти, главно ђубриво су фосфорно-калијумове масти, коришћена фолијарна ђубрива са елементима у траговима.

Наводњавање колонијалне јабуке

Као што видите, мало напора и на вашем подручју ће растистабла јабуке налик колонијама. Слетање и брига (фотографије, рецензије наглашавају да ће се за добру жетву морати потрошити много времена) оправдати стотинама. Веома важно и исправно заливање. Пожељно је да буде трајна, капљица. Ако не постоји таква прилика, онда посипајте мало воде свака 2 дана. У оба случаја, повремено је потребно обилно залијевање. Оптимални интервал - 14 дана, тако да вода потпуно испуњава све слојеве, а земља је обогаћена кисеоником.

Обрезивање колонијалне јабуке

У збрињавању колонијалних стабала јабуке је обавезно обрезивање, упркос чињеници да не можете прекинути раст апикалног бубрега. Јабука ове врсте не губи облик колоне током целог живота. Маказе су подложне бочним гранама. Могу се резати у љето и јесен.

Не плашите се снажног резања колонијалне јабуке. Захваљујући активној култури, она ће расти боље. Можете сигурно уклонити већину грана, остављајући до 4 бубрега, што ће дати до 4 снажна изданка. Ако уклоните мање од половине грана, поред њих расте 5-7 нових осредњих грана.

Када се обрезује јабука, немогуће је уклонити централни проводник колоне. У супротном, дрво ће почети да се грана. Екплорер се обрезује само у екстремним случајевима, на примјер, када се слабо развија. Код правилне резидбе, колонијална јабука годишње даје 2-3 стране бубрега. Раст ће бити 10-15 центиметара.

У првим годинама након садње колонијалне јабуке паријетални бег је везан за вертикалну подршку. Из других изданака формирају се воћне везе.Ако су избојци веома моћни, они се режу на прстену.

У првој години, пре него што дрво напусти сок, бочне гране се режу на два бубрега да би се израсла два снажна једногодишња излаза.

У другој години оставља један млади хоризонтални лет. Други се реже на два бубрега, као у првој години. У левим изданцима, плодови ће се појавити у лето. Два моћна нова бијега ће дати вертикални бијег.

У трећој години исече се гранчица која носи воће. Остатак изданака је одсечен, као у вулгарној години. Након 3-5 година, веза на плоду се реже на прстену тако да је изложен доњи део јабуке.

Једнако је важно подрезати бочне изданке тако да дрво не изгледа као тратинчица за прање посуђа. Зелене бочне гране лагано извлаче. Ова процедура неће оштетити стабло јабуке.

Болести и штеточине стабљика јабука

Брига о колонијалној јабуци, не заборавите на подмукле штеточине и озбиљне болести. Највећу опасност за дрво представљају гриње, мољци и лисне уши. Неопходно је редовно прегледати листове на дрвету. Ако су без мрља, онда је дрво велико.

При првим знацима инфекције користе се хитне мјере. За сузбијање инсеката користе се исти инсектициди, намењени за обичне јабуке. За сузбијање гљивичних обољења и њихову превенцију, спрејите фитоспоринске колоне или триходермин (према упутству), а из лисних уши, гусјеница, крпеља - са препаратом Фитостерол. Сви ови лекови су апсолутно безопасни за људе, животиње, пчеле.

Правовремено прскање је кључ за добру жетву.У зимском периоду дрво је заштићено од зечева и мишева. Ротирајте дно цеви филмом и вежите га тако да глодавци не дођу до коре.