Колико је инсталација електричног топлога пода?

Предности топлог пода, очигледно, свима су познате, па хајде да не говоримо још једном о томе колико је таква грејна опрема профитабилна и ефикасна. У исто време, не знају сви о постојању њихових сорти. Штавише, разликују се не само у начину грејања, већ и по цени за уградњу топлих подова. Топли под, чија инсталација захтева одређена знања и вештине, нужно ће значити и трошкове. Али оно што ће бити и укључујући уређење једне или друге шеме грејања, сазнат ћете у нашем чланку.

Одређен трошковима

Са великом разноликошћу метода грејања, па чак и уз присуство централизованог грејања, многи преферирају топле подове. С једне стране, ово је одлична прилика за загревање просторије уз минималне трошкове - са истом снагом радијатора за подни систем, топлије ће увек бити тамо где је уграђен топли под. С друге стране, одсуство традиционалних радијатора ће вам омогућити да промените ентеријер и донесете нове белешке. Али са свим предностима, за многе, питање цена је посебно акутно.

Коначни трошак укључује куповину комплетне опреме, материјала за полагање, топлотне и хидроизолације.

Цена за уградњу зависи од њених сорти - водених и електричних. Систем за пумпање воде - комплекс цеви, који циркулише расхладну течност, много скупљи од електричног, али касније може значајно да уштеди на плаћању енергије.

Електрични су такође подељени на неколико типова:

  • кабл;
  • термомати;
  • инфрацрвено и филмско.

Прва опција - најинтензивнија, јер захтева припрему базе, причвршћиваче бетона итд. Термомати и ИР-ови су тако лако закључити да чак и почетник може да се носи са тим.

Цијене у великој мјери овисе о карактеристикама просторије, која је планирана за опремање пода системом гријања.

Како се формира цена

Суштински аспект који утиче на одређивање цене инсталације електричног подног грејања је сврха просторија у којима планирате да извршите систем грејања.

Друга најважнија нијанса је снага ове опреме. Дакле, за загревање просторије у којој превладава суви ваздух, потребно је потрошити једну количину енергије, док соба са повећаним нивоом влажности захтева друго. А да бисте створили угодне температурне услове на остакљеном балкону, потребно је потрошити још више енергије.

Што се тиче грејања целокупног простора, када је подно грејање једини извор, потребно је више енергије за пуну ефикасност и максималну удобност. Или, напротив, ако је овај систем додатак главном централизираном гријању, онда ће трошкови енергије бити незнатни.

грејање каблова

Као расхладно средство, користи се посебан кабл који иде од мреже. За разлику од уобичајеног, овај материјал се карактеришенормализовано загревање при проласку струја. А захваљујући топлоти која се ослобађа из таквих електричних жица, овај елемент се лако може користити као основа за загревање просторије.

Цена инсталације кабловске топле подне облоге зависи од дебљине материјала који се поставља и од шеме на којој ће се извршити распоред овог система.

У овом случају, каже се да је након завршетка полагања кабловског грејања, заливски свежањ. То доводи до повећања висине премаза на 8 цм, ау неким случајевима ова вриједност може досећи и до 10 цм, све зависи од специфичне ситуације и специфичне просторије. Поред тога, током монтажних радова врши се низ припремних мјера, које се не користе увијек у инсталацији других система гријања. Такође је вредно размотрити чињеницу да сама расхладна течност, у нашем случају, овај кабл, може имати различите вредности (једноструке, двоструке, итд.), За сваку од којих је потребна индивидуална технологија инсталације.

Зато цена полагања термополе кабла укључује следеће компоненте:

  • топлотна изолација;
  • хидроизолација;
  • пуњење полазних и завршних естриха;
  • прорачун и избор потребне величине и квалитета расхладне течности, итд.

Примена термичких подлога

Грејање овог типа карактерише нешто другачија конфигурација, али са истим каблом, који се налази на посебној синтетичкој подлози. До краја имамо или тањир,или рола са већ уграђеним грејним елементом. Уређај такве тканине изводи се једноставно: термомати се разграђују на припремљену површину, а са врха се налази декоративна облога за под. Може бити плочица, ламинат и читати материјале високе проводљивости.

Овај тип грејања карактерише једна значајна предност - термални термометри су прилично танки. Осим тога, нема потребе за додатним пуњењем, као што је случај са инсталацијом електричног или воденог гријања. Према томе, висина колача у најгорем случају ће се повећати за 1 центиметар, а не за 7-10, као код распореда завршне кравате.

Керамичке плочице се фиксирају на струњаче уз помоћ уобичајене љепљиве композиције. То вам омогућава да уштедите до 25% на инсталационој цени, не захтева пред-обуку и веома поједностављује целу процедуру.

Употреба инфрацрвеног грејног елемента

Ова варијанта система гријања је прилично уобичајена и популарна и међу становницима приватних кућа и грађана. Као извор постоји специјална филмска база, кроз коју тече струја и зрачење инфрацрвених зрака. Сама основа је прилично мршава, па ће премаз бити танак.

Приликом постављања инфрацрвених подова неопходно је користити материјале који рефлектују топлоту. Ово ће повећати ефикасност грејања.

Што се тиче трошкова инсталације, због чињенице да је полагање инфрацрвеног гријањаелемент није толико компликован - постављање базе испод декоративног премаза - цена ће у великој мери зависити од цене самог материјала.

Регулатори температуре и регулационе јединице за грејање

Без обзира коју опцију изаберете, морате, у сваком случају, осигурати могућност регулације и контроле процеса гријања. Дакле, цена уградње топлог пода треба да укључује и повезивање таквог уређаја. Све зависи од тога који модел термостата ћете зауставити. Можете купити једноставан уређај који контролише температурни режим. И можете дати предност скупљим варијантама, са којима се не врши само контрола температуре, већ је могуће поставити и тајмер, тједни распоред укључивања-искључења система, итд.

Да сумирамо, напомињемо следеће: није могуће одредити специфичну цену за инсталацију грејне инсталације, питање вредности се решава појединачно у сваком случају. А која је опција преферирана - ствар је чисто особна: нетко је спреман платити за најбољу и најучинковитију опрему, луди новац, док други преферирају практичне и истовремено јефтине моделе.

ВИДЕО: Топли под - за и против


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4