Колекторски ормар за топли под: шта је то и за шта је потребно

Тренутно, људи све више и чешће снабдевају своје домове топлим подовима, кроз које можете створити максималне услове камфора у собама са хладним бетонским подовима. Вероватно многи који планирају да се загреју на овај начин, чак и не погађају да инсталација таквог система почиње од зидова. То је зидни плафон који је место где ће се убудуће налазити колектор за водени под. Шта је ово и како треба да се инсталира у групи, сазнат ћете из нашег чланка.

Опште информације

Као што је већ поменуто, инсталација колектора за топли под почиње са зидним плафоном, односно припремом посебног удубљења, које ће се користити за постављање колекторског ормара за топли под. Што се тиче саме кутије, она се налази на самом поду.

Ормар за колектор са топлим подом, чија цена у великој мери зависи од квалитета производа и његове конфигурације, потребан је за сакривање саме инсталације и свих њених компоненти заједно са пумпном групом итд.

Расклопни уређај се користи за повезивање цијеви за гријање с другим компонентама опскрбе топлином простора, као и додатних блокова за подешавање инсталације овог начина гријања.

Чим се направи ниша, а сама кутија се постави, постројење за окретање и доводна цев се изводе. Потоњи је одговоран за снабдевање расхладним средством и садржи топлу воду, којаснабдева се из извора, у случају кућног грејања - ово је котао. Затим, уз помоћ ротационе цеви, скупљајући "отпадну" воду која се враћа у котао, где се поново загрева. За присилно убризгавање воде користи се циркулациона пумпа.

Вратимо се на расподелу топлотних чворова. Сваки од њихових цевовода опремљен је запорним вентилом, који ће у будућности омогућити блокирање кретања расхладног средства у засебној просторији. На пример, у просторији у којој се врше поправке или у којој тренутно нема никога, могуће је уз помоћ вентила да се заустави подношење, чиме се искључује ова веза из општег система, што ће уштедети буџет и смањити губитке.

Шта је дистрибутер?

Сљедећа фаза инсталације је спајање колектора на под топле воде. Шта је овај уређај? Говорећи на разумљивијем језику, разводник топлоте је цев који има отворе на једној страни дизајна. Улаз у вентил се изводи уз помоћ прилагодних адаптера, а на његове бочне излазе настављају се канали метал-пластичног круга спољног чвора.

Колектор за топли под, у нашем случају, је сегмент цијеви са одређеним бројем грана, има излаз на супротној страни. Дакле, да би се затворио круг гријања у овом дијелу просторије, потребно је ставити на излазни огранак.

Уместо утикача, стручњаци препоручују употребу посебног адаптера, који са једне стране има испусни вентил, садруги - аутоматски довод ваздуха. То омогућава, ако је потребно, да се ослободи ваздушног плута, пре или касније формира током циркулације.

Горе описани дизајн налази се и на доводном цјевоводу и на полеђини, па се препоручује да се купи најмање два чешља за топли под, као и друге компоненте, које би такође требале бити пар.

За референцу. Чешаљ је топао подни колектор, који је због свог изгледа добио ово име.

Инсталација групе за дистрибуцију

Монтажа чешља врши се у складу са схемом задржавања котла. Типично, свака група колектора за топли под се монтира и монтира у простору, који се налази на једнакој удаљености од екстремних чворова до најудаљенијих тачака. Захваљујући овом постављању могуће је постићи најудобнији рад и равномјерну расподјелу температуре у просторији

Ако је планирано да се инсталира у неколико просторија одједном, боље је монтирати неколико чешљева како би се олакшало руковање.

Завршетак чвора

Поред чешља, чвор је опремљен следећим елементима:

  • вентиле за контролу протока флуида за јединицу;
  • блок за мешање, троструки вентил;
  • АУТОЦЛАПАН за подешавање извора топлоте за повратак;
  • циркулациону пумпну јединицу, опремљену јединицом за хитно пражњење течности;
  • чешаљ за батерије (ако је потребно);
  • јединица за контролу јединице.

Аутоматски вентили су потребни за заустављање загревања течности све док се достигне одређена температура. Сходно томе, чим температура падне испод подешеног нивоа, вентили се активирају и загревање почиње поново.

Мерачи протока флуида су смештени на леђном чешљу, регулишући запремину и укупан проток расхладне течности кроз сва кола.

Циркулациона пумпа, како произлази из назива, одговорна је за присилно убризгавање воде кроз систем. По правилу, она је већ укључена у сет готове опреме, али се може купити и засебно. Лако се инсталира, али ипак је најбоље вјеровати овом послу за оне који су покренули инсталацију. Употреба додатне опреме која није укључена у комплетну опрему може скратити гарантни период. У овом случају, инсталатери обично дају гаранцију за обављени посао.

Индивидуалне препоруке специјалиста

Ако желите сакупити колектор за топли под властитим рукама, имајте на уму да група пумпи мора бити опремљена одводном славином за одводњу (десолацију) једног од дијелова система.

Посебно обратимо пажњу на присуство јединице за улаз ваздуха на највишој тачки. Ово је неопходно за испуштање ваздуха током формирања саобраћајних гужви.

И не заборавите да чешљеви треба да буду опремљени посебним мерним уређајима, који ће омогућити праћење температурног режима у систему, притиска итд.

БиЗавршетак инсталације је пробни рад и загријавање цјевовода у цјелини ради откривања недостатака.

Током пробног рада, системски притисак је приближно једнак? виши притисак у директном погону и непропусност спојева се провјерава у сврху откривања грешака.

Приликом монтаже и инсталације рампа потребно је узети у обзир све суптилности и нијансе, јер квалитет опреме зависи директно од њега.