Који се материјали користе за хидроизолацију бетона?

Бетон је дуго био популаран грађевински материјал. Упркос дугој историји његовог настанка, бетон је постао широко распрострањен и препознат само у прошлом стољећу. Штавише, количина произведена и кориштена у изградњи бетона повећава се из године у годину. Такав захтев је сасвим јасан: бетон је универзални материјал високе издржљивости и широког обима употребе.

Али постоји карактеристика овог материјала, коју бих желио побољшати или барем компензирати. Упркос својој тврдоћи, водоодбојна својства овог материјала су лоша. Ако боље погледате, чак и голим оком можете уочити и најмање поре на површини. Кроз ова времена влага може продријети дубоко у материјал.При продуженом излагању влази и температурним разликама, бетонски производи и структуре могу бити уништени.

Да би се ријешио проблем структурних деформација и температурних пукотина бетона, потребна је потребна акција на хидроизолацији површине бетона. Ово је нарочито неопходно ако се бетон користи у условима високе влажности или у контакту са водом: темељем, подовима гараже, базенима итд.

Хидроизолациони материјали и методе њихове примене

Постоји много материјала и метода за хидроизолацију бетона. Избор одговарајућег рјешења зависиће од мјеста примјене, како на подручју обраде, на интензитету рада, тако и на могућем буџету.

Опције за хидроизолацију бетона:

 • продирање хидроизолације за бетон;
 • адитиви у бетону за хидроизолацију;
 • хидроизолација течности за бетон;
 • хидроизолациона плочица за бетон;
 • залијепљен или спојен са хидрауличном заштитом;
 • заптивач бетона.

Продорна хидроизолација бетона

Хидроизолација на бази цемента, иако је позната прије 50 година, још увијек није широко кориштена.

Принцип дјеловања продорне хидроизолације састоји се у чињеници да кемијски елементи укључени у њега, након продирања на површину зида, продиру дјеловањем физичких сила у микрокапиларе у дебљини бетона.Од способности продирања у зид и долази име овог метода хидроизолације.

У капиларама, активни састојци смеше реагују са супстанцама које су део бетона. Затим се формирају неке врсте микротубе, које потпуно зачепљују кретање течности изнутра, али не смањују паропропусност зида.

Дуго времена, синоним за продирање хидроизолације бетона била је суха мјешавина за хидроизолацију на бази Пенетрон цемента. То је због чињенице да је Пенеторон дуго био једини такав алат. Али данас на грађевинском тржишту постоје хидроизолационе мешавине многих других произвођача.

Продајна смеса за хидроизолацију је доступна у сувом облику. Након мешања са водом, наноси се на бетон широком четком са синтетичком салветом. Мешати раствор непосредно пре рада иу количинама које се могу потрошити у року од 30 минута.

Адитиви за бетон за хидроизолацију

Да би побољшали своје карактеристике бетона до његовог састава у фази производње раствора додајте различите адитиве. Адитиви чине бетон водоотпорним или хидрофобним.

хидрофобни бетон

Овај бетон након стврдњавања добија својство одбијања воде са њене површине.
Съдържат следните типи на адитиви:

 • парафини;
 • калцијумове соли;
 • стеаринска киселина;
 • соли нафтенских киселина;
 • нафтне киселине;
 • смолни.

Хидрофобност адитива за бетон може бити хидрофобна (без мешања са одређеним карактеристикама) и хидрофобна (даје водоодбојни ефекат у интеракцији са супстанцама бетона).

хидроизолациони бетон

Применом хидроизолационих адитива на бетон могуће је добити материјал са мање ваздуха. Хидроизолациони адитиви у бетону кондензују смјесу и повећавају властиту стабилност бетона на дјеловање влаге.

Хидроизолациони адитиви укључују:

 • хлорид гвожђе;
 • калцијум нитрат;
 • силикатни лепак.

Хидроизолациона импрегнација за бетон

Течна импрегнација за хидроизолацију бетона је два типа:

 • Дубока пенетрација (смеша на бази силиката). Оваква импрегнација значајно повећава чврстоћу бетона од ефекта хидроизолације.
 • Хидроизолација површинске заштите (на осовини епоксида, акрилата, полиуретана). Такве импрегнације стварају филм на површини и не дозвољавају цурењу течностиУнутар бетона, али не утиче на његову снагу.

Овај тип хидроизолације је један од најлакших за примјену. Текућа водонепропусна композиција је довољна да се наноси на вертикалну бетонску површину ваљком или четком. Хоризонталне површине, као што су подови или стропови, највише су водонепропусне. Довољно је распршити импрегнацију танким слојем, равномјерно распоредити меком четком и пустити да се осуши.

Мастикс за хидроизолацију бетона

Мастична хидроизолација је веома популарна због различитих разлога. Ово је прилично приступачан начин заштите бетона од штетног утицаја влаге. Мастикс се лако наноси и има довољну флуидност за стварање равномерног премаза током процеса сушења. У овом случају, премаз је једнак, без спојева и спојева.

Мастикс се може користити како у ваздуху тако иу контакту са земљом, док једнако штити бетон од оборина и тла и воде.

Може да се забележи две основни типи на китови за хидроизолација:

 • Битуменски китови.Једна од најјефтинијих и најстаријих хидроизолација за бетон. Главна компонента овог премаза је битумен. Нанесите загрејани мастикс од битумена. Материјал додаје полимерне адитиве који побољшавају флуидност, полимеризацију и еластичност охлађеног премаза. Додатно, адитиви омогућавају наношење битуменске мастике на хладан начин.
 • Полиуретански китови.Направљено на бази акрила. Када је сув, потпуно се полимеризује, стварајући густи заштитни слој на бетону. Просполиуретански мастикс при брзини сушења, УВ отпорност. Хидрофобна акрилна мастика је такође добра по томе што може додати боју и обојити премаз у правој боји. Такође, маст на бази акрила је лакши од битумена.

Мастиксни премаз погодан је за хидроизолацију површина комплексног рељефа, јер се наноси пиштољем за распршивање, рјеђе четком или ваљком. Можете бити сигурни да ће и спољашњи и унутрашњи углови бити добро третирани.

Слој љепила за најбољи резултат може бити дебљине неколико центиметара. Минимална дозвољена дебљина је 1 мм.

Лепљени и наплаваемие премази за хидроизолацију бетонских површина

Хидроизолација бетона ваљком је један од најтрадиционалнијих. Израђени су битуменски материјали. Облоге старе генерације имале су значајан недостатак - већу крхкост, што је створило потешкоће и за инсталацију и за каснији рад. Сада у битумену, који се користи за производњу хидроизолације, додају се полимери, значајно побољшавају карактеристике материјала.

Битуменска битуменска хидроизолација је подељена према принципу инсталације:

 • Лијепљење.За полагање хидроизолације површина је претходно подмазана битуменским мастиксом. Затим сами сложите хидроизолацију, пажљиво је поравнајте. Штапићи га преклапају, лепе се мастиком. Хидроизолација се може извршити у више слојева, наизменично са мастиком иролни материјал
 • је поплављено.Ова хидроизолација се фиксира премазом са горионицима. Материјал се намотава и загрева. Слој мастика се топи и лијепи тканину на подлогу. Штапићи су такође претрпани.

Заптивач на бетону

Средство за заптивање се користи када је потребна хидроизолација малих пукотина или шавова у бетону. Постоји велики број различитих заптивних материјала који се разликују по главном састојку: гума, битумен, силикат, силикон, акрил, полиуретан и други.

Најпопуларније су три од њих:

 • Акрилна заптивна маса.Направљено на бази акрила. Углавном је то канта. Није добро водоотпоран, али може попунити велике просторе, добро поравнати и савршено осликати након сушења;
 • Полиуретанска заптивна маса. Брзо се причвршћује на површину, након полимеризације и сушења има високу чврстоћу. Савршено се доказао за заптивање шавова и спојева између плоча. Површину сувог полиуретанског заптивача може се нанијети на боју;
 • Силиконски заптивач.Најчешће коришћена и популарна. Најбоља заштита од влаге и влаге. Може се користити на различитим површинама, јер има високу адхезију. Мање је могуће размотрити његов имунитет на бојење - на сувом силиконском заптивачу боја једноставно не држи. Али већ постоје Цоллар силиконски заптивачи.

Силиконски заптивачи могу бити кисели и неутрални. За рад на бетону користите само неутралне силиконске заптивке, јер киселине, које реагују са супстанцама из бетона, могу уништити и сам бетон и заптивач.

Хидроизолација бетона са "течним стаклом"

Течно стакло - супстанца која је мешавина силиката натријума и калијума. У саставу, течно стакло је слично прибору за лепљење. Силикати, који чине део течног стакла, реагују са компонентама бетона и зачепљују микропукотине у површинским слојевима.

Течно стакло је продорна хидроизолација.Наношење је врло једноставно - употребом четке или ваљка. Можете сами обавити посао. Међутим, треба истаћи крхкост композиције након сушења, тако да таква хидроизолација захтева заштиту од механичких оштећења.

У принципу, када се користи висококвалитетни цементни малтер и велика чврстоћа малтера, као и стварање одређених услова за формирање и сушење, може се добити практично водоотпорни бетон. Такав бетон се користи у изградњи високоградње и објеката посебне намјене. У нормалним околностима, веома је тешко направити такав бетон. Поготово када је у питању приватна градња ниских зграда.

У циљу повећања животног века зграда и смањења утицаја влаге на њих, потребна је хидроизолација бетона. Материјали за то могу се користити у различитим: заптивачима за бетон; хидропхобицадитиви за бетон; бетонски мастикс; наплаваемие или леплени роли. Главно је да је хидроизолација изабрана на одговарајући начин, а третман се обавља професионално.