Који инфрацрвени грејач изабрати?

Инфрацрвени и нафтни грејачи су веома тражени на тржишту климатске опреме. Таква популарност је резултат њиховог ефикасног рада, лакоће коришћења и дугог вијека трајања. Али за постизање свега могуће је само знати како правилно одабрати инфрацрвени гријач или његов уљни аналог. Које параметре њиховог рада треба обратити пажњу.

Одабир грејача уља

Грејачи уља су савршени за висококвалитетно гријање просторије.

Пажња: Ови уређаји су једноставни и издржљиви у раду, поузданости.

Али пошто тржиште климатске технологије представља мноштво ових уређаја за гријање, морате знати како правилно одабрати грејач уља. Да би се носили са овим задатком, треба пажљиво проучити перформансе овог уређаја и обратити пажњу на следеће параметре:

 • моћ;
 • величине;
 • карактеристике дизајна;
 • бренд.

Ако је избор исправан и све карактеристике одређеног модела узете у обзир, куповина нафтног грејача ће бити у потпуности оправдана и можете брзо и ефикасно загрејати просторију.

снага

Један од најважнијих показатеља за грејаче нафте је снага. Приликом одлучивања који је грејач уља најбоље изабрати, овај радни параметар треба да буде у средишту пажње. Приликом одабира треба узети у обзир подручје просторије у којој ће се инсталирати. Како пракса показује, квалитативно загрејати собу од 10 квадратних метара и полВисина стропа је око 3 метра, захтијеваће гријач снаге од 1 кВ. Не заборавите на присуство прозора и врата. За сваки од ових елемената потребно је додати још 0,2 кВ.

Али имајте на уму да сви модерни модели нафтних грејача имају капацитет не већи од 3 кВ. Ако површина простора прелази 30 м2, биће потребно инсталирати не један, већ неколико уређаја, јер капацитет једног грејача уља неће бити довољан за квалитетно грејање просторије.

Димензије

Модели нафтних грејача имају минималне разлике у величини.

Пажња: Прије свега, њихова величина овиси о броју расположивих дијелова у којима је уље поплављено. Поред тога, овај параметар такође зависи од снаге уређаја. Уосталом, што више секција има грејач, то ће бити снажније.

Поред тога, величина и број секција зависи од површине грејања и количине топлоте која ће пасти у просторију. Ако желите да изаберете грејач уља за кућу или стан, потребно је зауставити простор собе. Постоје такви гријачи и један минус. На крају крајева, грејачи уља су пристојне тежине и што је њихова величина већа, то ће бити теже.

карактеристике дизајна

Овај критеријум избора подразумева постојање додатних функција које могу побољшати квалитет грејача уља. Модерни модели овог уређаја обично имају:

 • индикатор мреже;
 • регулатор температуре;
 • заштита од прегревања;
 • прекидач за више позиција.

Поред тога, одлучујући о томе који бојлер изабрати, обратите пажњу на присуство вентилатора и овлаживача. Не радите без 24-часовног тајмера, који је неопходан за укључивање или искључивање овог уређаја у право време.

бренд

Прави избор грејача уља такође зависи од његове марке. Препоручује се да се изаберу производи оних компанија које су добро познате на тржишту термичке технологије и које су се доказале само на позитивној страни.

Наравно, трошак грејача уља који је произвела добро позната фирма би била виша од цијене уређаја који је производио мало познати произвођач. Али ако купите јефтини модел, ризикујете да ће грејач брзо пропасти.

Пажња: Док купујете нафтни грејач добро познатог бренда, не можете сумњати у његов квалитет и трајност.

Знате како да изаберете грејач уља, бићете сигурни да ће уређај који купите у потпуности одговарати достојним задацима који су пред њим. Али морате узети у обзир да што је моћнији и функционалнији уређај, то је већи његов трошак. Наравно, као што је горе речено, цена грејача уља зависиће од његове марке. Треба да покушате да изаберете уређај за грејање, чија ће цена и квалитет бити оптимални.

Одабир инфрацрвеног грејача

Инфрацрвени грејачи су се показали ефикасним у време свог постојања. Њихова примена омогућава не само добро загревање просторије, већ и лошууштедите новац Уосталом, уз њихову помоћ, не можете загријати цијелу собу, већ само зону која јој је потребна. И тако ћете потрошити на грејање знатно мање енергије.

Најчешће се грејање инфрацрвених грејача користи у приватним и сеоским кућама, у индустријским просторијама, на местима масовне концентрације људи, итд. Монтирају се на зидове, плафоне или постављају на под.

Приликом избора грејача потребно је обратити пажњу на параметре његовог рада. Прије свега, снага која ће овисити о подручју просторије у којој намјеравате инсталирати. На крају крајева, што ће простор више бити, то ће бити потребан снажнији ИР грејач. Можда ћете их морати одмах поставити.

Врсте ИР грејача

Тржиште термичких уређаја представља многе моделе инфрацрвених гријача, који се разликују по начину инсталације и генерисаним валовима.

Уградњом ИР гријача дијеле се на:

 • спрат;
 • зид;
 • плафон;
 • мобилни.

Таласне дужине инфрацрвених грејача су следећих типова:

 • дуги талас;
 • средњи талас;
 • су кратковални.

Опрез: Избор ИР грејача треба да буде заснован на просторијама у којима планирате да га инсталирате. Уосталом, на пример, у једном случају, уређај је инсталиран на плафону, ау другом на зид. Много зависи од дужине валова које емитују.

ИР грејачи методом инсталације

Подовигрејни уређаји се сматрају најлакшим за повезивање. Али у смислу ефикасности, они су инфериорни у односу на своје зидне аналоге. Осим тога, њихова снага није превелика и они ће се носити само са загријавањем мале просторије.

Зидни ИР гријачи представљају неку врсту средњег, између модела стропа и пода. Ефикасност грејања зависи од исправне инсталације. Висина њихове инсталације - не мања од 2,2 метра.

Плафонски грејач је најпогоднији и најефикаснији. Њихов учинак вам омогућава да загрејете било коју просторију. А због тога што су ови уређаји монтирани на плафон, они не заузимају слободан простор. Ова врста грејача не загрева ваздух у просторији, већ објекте који се налазе у зони његовог зрачења. Грејачи се монтирају на посебне игле. Удаљеност од њих и главе највишег члана породице не сме бити мања од 1,5 метара.

Мобилни ИР гријачи имају могућност да их без напора премјесте с једног мјеста на друго. Њихове величине су прилично компактне. Али у исто време, они такође имају и ману - ниску снагу.

таласне дужине

Важан параметар за инфрацрвене грејаче је таласна дужина. Приликом избора овог грејног уређаја неопходно је обратити пажњу на ову вредност. Уосталом, то не зависи само од квалитета грејања, већ и од вашег здравља.

Пажња: Краткоталасни грејачи се могу инсталирати у стамбеним насељима, јер негативно утичу на људско тело. Најчешће се инсталирају на улици или у улиципросторије у којима не постоји стално присуство људи.

Дугорочни ИР гријачи су најсвјежији. Температура загревања њихових плоча не прелази 300 степени. Они практично немају негативан утицај на људско здравље и не суше ваздух у просторији.

Као грејни елемент користе се алуминијумске плоче. Поред тога, грејач је уграђен у ниске температуре ТЕН. Обично се ови уређаји користе за гријање стамбених и уредских простора.

Инфрацрвени гријачи средњег новчаника најчешће се уграђују у станове, сеоске куће и приватне куће, уреде. Као и њихови "близанци" са дугим таласима, они су практично безопасни за људско здравље.

Постоји неколико типова средњих таласа:

 • угљеник;
 • халоген;
 • кварц;
 • цевасто;
 • керамика.

Као што пракса показује, најбољи типови ИР гријача средњег вала су угљични и цјевасти. Разликују се по поузданости, дугом вијеку трајања, сигурности и квалитету гријања. У стамбеним насељима, халогене моделе не треба инсталирати, јер имају негативан утицај на здравље. Керамички уређаји су лишени овог недостатка, али имају кратак животни вијек.

Гасни или електрични ИР грејач

Одабиром ИР гријача треба имати на уму да они нису само електрични него и плин. Свака од њих има своје позитивне и негативне стране.

Ако намјеравате користити овај уређај заГријање приватне или сеоске куће, најбоље је одабрати плин, јер је у стању брзо загријати велику површину. Ако планирате да га инсталирате у стану, препоручујемо да купите електрични ИР грејач. Осим тога, модели гаса могу постићи аутономију система гријања.

По врсти грејања могу бити директни и индиректни. У првом случају ће бити потребно инсталирати вентилатор, јер ће иначе производи спаљивања пасти у просторију. Ако је тип грејања индиректан, он има систем за уклањање продуката сагоревања споља.

Са инфрацрвеним или уљним грејачем, можете брзо и ефикасно загревати скоро сваку просторију. Главна ствар је да их правилно изаберете, да инсталирате и пратите упутства током рада.