Које цвеће посади зимско семе?

Јесен - време жетве у башти иу башти: уклоњено са локације или спаљено лишће пада, корови се уклањају, надопуњују компостне јаме. И ово је диван период за садњу неких биљака, укључујући цвеће.

Предности садње за зимско цвеће

Сјеме које је засијано у зимском пролазу је добра каљена школа. У пролеће дају квалитетне степенице које се одупиру свим болестима. Биљке ће бити јаке, отпорне на неповољне временске услове.

Зими сам садио семе цвећа и само потврђујем да је та идеја тачна. Младе љестве у прољеће су отпорне на ране мразеве и формирају добро развијен здрав коријенски систем. Због тога, корени продиру дубље и добијају влагу из дубљих слојева у време када суша дехидрира горњи слој земље. Такви цветови су мање заливени и могу издржати коров.

Када садим цвеће током зиме, ослобађам се потребе да размишљам о томе у пролеће, бринући се о томе да ли се земља добро загрејала да би сејао семе, не ударио у мраз и замрзнуо младе љестве. А ако се то догоди, касно је са садњом у башти, и у догледно време нећете засадити саднице цвећа, онда је касно за то, суша ће доћи, цвеће неће оживјети. Касно цветање, а боја ће бити слаба непривлачна. Аутономно слетање у потпуности елиминише све ове недостатке. Сјеменке ће проклијати у вријеме када ће бити најлакше, степенице ће се појавити природно, у складу са природним циклусом.

Правила јесенске сјетвесеедс

\ т

Субзимне јесење усјеве сјеменки цвијећа имају велику предност прије прољећа, јер чувају скупо прољетно вријеме - сјеменке раније клијају, користећи за раст прољетне влаге и прву топлину. Током јесење сетве цвећа, сви процеси у семену ће се појавити природно, а избојци ће се појавити тачно када ће бити потребни, према временским условима. Међутим, јесењи усјеви семена цвећа могући су само на лаким, добро обрађеним земљиштима. Тешка тла током зиме су врло "повијена", згуснута, а сјеменке на њима се одвијају непријатељски, а биљке се тада слабо развијају. Међу недостацима зимског усјева, може се споменути релативно ниска сличност једногодишњих биљака, али то се може надокнадити гушћим слијетањем него што би било потребно за вријеме прољетне сјетве.

Главна потешкоћа у зимском усјеву је да се одабере њен термин, тако да након тога не постоји дугорочно загревање. Иначе семе може изникнути, а затим умрети од мраза.

Главно правило - засадити у земљишту током зиме само семе зимски отпорних биљака. Мјесто зимског усјева треба припремити унапријед, док се земља не замрзне. Земљиште које треба засадити треба засадити тако да се у прољеће сјеменке не испере с отопљеном водом, те да се узме у обзир и њезина расвјета (да се покуша одабрати цвјетњак гдје неће бити горућег сунца у прољеће).

За сијање, земљиште треба пробавити, органска (ђубриво, компост) и минерална (калијумова и фосфорна) ђубрива, олабавити и жлебити до потребне величине.За мале сјеменке, дубина садње је 0,5-1 цм, за средње - око 2 цм, за велике сјеменке - 4-5 цм. Осим тога, потребно је припремити мало тресета или компоста на топлом мјесту како би се испунили жлебови. Могуће је сијати семе док не дође стабилан мраз.

У одговарајућем времену, када је горњи слој земље већ замрзнут, на припремљеним површинама, семе се сије у жлебове на исти начин као у прољеће, а од врха напуни се мјешавином компоста или тресета са пијеском. Такођер можете посипати од врха сухим листовима на 5-7 цм.Када подзимним усјева, не заборавите ставити етикете и означите мјесто случајно не газе или не копају га у прољеће.

Једногодишњи млади сеје лаватерум, једногодишњи делфин, диморпхотец, иберис, невена, кукуруз, коријандер, кларк, косме, матиоле, макове, трске, флокс Друммонд, калифорнијску власуљу, годишње хризантеме.

Семе од које се цвеће сије у јесен

Сјеме неких вишегодишњих цвјетова за клијање захтијева стратификацију - активацију хладноће виталности. Зато је садња вишегодишњег цвећа у јесен много оправданији од пролећа. За трајнице, чије сјеменке захтијевају стратификацију, укључују туррхиз, аквилегиа, лаванда, јаглац, делфиниум, мрзовољне и зимски отпорне врсте циклама. Да, и посијали су сјеме под зимом оних боја које не захтијевају стратификацију, такођер је у потпуности оправдано - прољетни падови проклијају снажни, јаки, много је мање вјеројатно да ће бити заражени болестима и нападима штеточина. Од једногодишњих биљакаможете сијати зимски алиссум, цалендула, косме, лаватерум, гипсофилу, годетион, иберис, цорнфловер, есхсхлитси, нигелла. У јесен су сејали и јесењи цветови, односно једногодишње астере и хризантеме. Најбоље вријеме за зимску сјетву је крај листопада или почетак студеног, када се успостави хладно јесенско вријеме, иако се сјеменке које захтијевају стратификацију могу сијати чак и када падне први снијег, али у том случају, сејалице морају бити припремљене унапријед прије тла док се не замрзне. . Јесење цветање је нешто дебље и мање од прољећа, јер хладна зима смањује сличност биљака. Ако у пролеће сјеменке иду превише дебеле, оне се увијек могу срушити.

Како направити зимске усјеве

У прошлости су други, отприлике средином јануара, почели сијати сјеменке каранфила Шабоа, балсамина и салвије. Од почетка фебруара можете посијати бегоније, хелиотроп и плеуропнеум. Најбоље је да се цимет сије на садницама од 20. фебруара.

За узгој садница цвећара често користе посебне касете или контејнере. Сјемење цвијета можете сијати иу чашама јогурта, пакета сокова, јаја, домаћих контејнера, обичних пластичних чаша, итд. На продају можете наћи и посебну опрему за узгој садница, на примјер пилуле за тресет. Различите посуде за саднице

Пре употребе, све посуде и контејнере треба опрати и осушити. Тако да се влага не стагнира, а клице не почињу трунути, потребно је у данрупе за одводњавање. Сјеменке каранфила Шабо, бегоније, балзами, хелиотроп, пеларгонијум, салвија и цинерарија се сијају готово једнако.

За узгој садница, биће потребно универзално тло за цвјетнице или мјешавину пијеска и тла на бази тресета. Ако сами припремите земљиште, неопходно је да сипате ружичасти раствор мангана да бисте га дезинфиковали. Куповина земљишта се не може обрадити.

Које се биљке могу узгајати за зиму

Једногодишњаци се, по правилу, размножавају са сјеменкама. Многе летње викендице сије их у добро загријано прољетно тло, а затим редовно залијевају, оплоде и прате стање степеница. Цијели процес се може додатно повећати потребом за узгајањем садница цвијећа у затвореним увјетима. Избегавање потешкоћа ће помоћи да се посаде годишње цвеће у јесен. По правилу, у ту сврху бирају такво цвеће, које се у природи може умножити семеном.

Ова група укључује:

 • заслађивач;
 • флокс;
 • хризантема клеватие;
 • матиоли;
 • ротичани;
 • макови;
 • сцабиосис;
 • Иберис;
 • календула;
 • делфинијум Ајак;
 • кинеска Астурија;
 • аллисум и многи други.

Натпис да сјеменке цвијећа морају бити раслојене прије садње, даје "зелену" свјетлост - ове годишњице се засигурно могу сијати у замрзнутом тлу.

Јесенска садња вишегодишњих цветова

У поређењу са биљкама, постизање биљака из трајница засађених током зиме је још лакше.Сличност ових семена у јесенско-зимским засадима је много боља него код једногодишњих биљака. Дакле, такво слијетање ће вам омогућити да уштедите новац, у случају да сте се бавили купљеним садницама, и снагу и вријеме ако сте сами узгајали саднице. Међутим, треба имати у виду да, за разлику од летњих усева, вишегодишње биљке које се узгајају из семена углавном цветају само за 2-3 године. И у неким биљкама цветање мора чекати и до 4-5 година. Али постоје тзв. Експресне сорте које цветају већ у првој години, пажљиво прочитајте информације о врећицама сјемена.

Сјеме трајница треба засадити средином краја октобра, када је тло већ мало замрзнуто. Начин слијетања је исти као и за једногодишњаке - почетком септембра житарице у тлу (претходно растопљене и оплодене) припремају се од септембра како би се сјеменке посијале, а затим их сеју са смјесом земље. Након што снег падне у прољеће, покријте кревет филмом или лутра вратилом. Тако штитите семе од птица и пролећних киша - кишница може да пере семе. Након клијања, филм треба одмах уклонити.

Када биљке ослободе прва 2-4 лишћа, морају се засадити на жељеној удаљености (коцкице). При томе морате скратити корен корена како бисте стимулисали његов раст, а затим продубили клице до листова котиледона (то су први листови који су се појавили из семена цвећа).

Трајнице за зимску садњу

Да би процветали цветне гредице радовати се са почетком првих топлих дана, падање јесени требало би да почне са гомољастим трајницама(на пример, нарциси, љиљани).

У септембру се баве трансплантацијом и размножавањем зељастих трајница (мед, клинчићи).

У октобру и пре почетка новембарских мразева, засађене су грмље (астере, камилица, флокс, итд.) И посађене саднице у кревету.

За вишегодишње цвијеће чије сјеменке захтијевају слојевитост мраза (припрема за клијање) су: делфиниј, лаванда, мрзовољни, лупин, звоно, купина, итд. Подзимно сејање ових трајница омогућава вам да постигнете цветање већ у првој години након љестава.

Садња биљака малог телета (Мусцули, Галантхус, Пушкин) започиње припремом места у каменој башти, уз рубник или друге декоративне ограде за цвјетњак, уз живицу, на зеленом травњаку. Да бисте то урадили:

 • Скините горњи слој земље на дубину од 3-4 пута већу од величине сијалице;
 • На дну језера је влажан ријечни пијесак и истиснути га саднице на удаљености једна од друге;
 • Место за слијетање заспи, а мјесто слијетања је залијено, залијепљено и означено етикетом.
 • Велике луковице нарциса, зумбула, љиљана и тулипана се саде од краја септембра до првих мраза.
 • Материјал за искрцавање третира се раствором мангана, а оштећена подручја дијамантских зрна.