Које су различите ЛЕД сијалице од уштеде енергије?

Жаруље са жарном нити убрзано губе своју некадашњу популарност и замјењују их нови, технолошки напреднији уређаји за расвјету. То је због једноставног разлога за неприхватљиво високу потрошњу енергије. Због тога су данас луминесцентне лампе, које се популарно називају уштеду енергије и светлеће диоде (или ЛЕД, од енглеских светлосних диода), у великој потражњи. Али, упркос многим информацијама о свакој врсти сијалице, многи су заинтересовани за стручни одговор на питање о њиховим разликама. Која је разлика између сијалице и оне која штеди енергију? Да разумемо.

Популарно име флуоресцентних лампи (ЛЛ) није сасвим тачно, ЛЕД сијалице су такође уштеде енергије. Штавише, различите врсте штедних сијалица могу се разликовати од спољашње и заснивати се на потпуно другом физичком принципу рада. Али, за лакшу перцепцију чланка, користићемо име које је познато људима.

Безбедност

Главни аспект у одабиру било којег производа - сигурносни проблем који директно зависи од физичких принципа рада и дизајна производа. Унутар штедне сијалице налазе се паре живе, тако да оштећење стаклене кугле може довести до тровања људи. Међутим, поред високо токсичне живе, многи стручњаци сматрају да је њихово ултраљубичасто зрачење опасно, што негативно утиче на ретину ока.

Поред тога, израз који је разрадио његов термин ЛЛ односи се на опасно смеће, које захтева посебно коришћење.
Главна разлика од ЛЕД лампицеуштеда енергије, у безбедносном питању, је одсуство било каквих штетних супстанци. Штавише, ЛЕД сијалице се могу направити без употребе стаклене сијалице, што увелико повећава механичку чврстоћу дизајна.

Лифетиме

Очекивано трајање живота односи се на очување свих карактеристика које је декларисао произвођач. Ако упоредимо само квалитетне производе, онда је ЛЕД сијалица у просеку око 30 хиљада сати, а ЛЛ - само око 8 хиљада. Ако упоредите са конвенционалним сијалицама са жарном нити, добитак на ЛЕД-у је приближно 45 пута, у ЛЛ и компактним флуоресцентним лампама (ЦФЛ) око 8 пута.
Још једна разлика између штедљивих сијалица и ЛЕД извора осветљења је приметно смањење трајања радног ресурса када се често укључује и искључује.

економска корист

Различите ЛЕД сијалице и потрошња енергије. Да би се створио исти светлосни флукс као и волфрам-навој, ЦФЛ ће требати око 5, а ЛЕД је око 8 пута мањи од електричне енергије.

Производња извора ЛЕД расвјете је прилично млада, не сасвим добро успостављена. Дакле, цијена висококвалитетних ЛЕД уређаја је прилично висока (у сијечњу 2017. просјечна цијена у Русији је 350 рубаља). Производња ЦФЛ-а је одавно успостављена, а просечна цена производа је мања од 3 пута. Али, као што је већ речено, разлика између ЛЕД диода од компактних флуоресцентних извора светлости лежи у дужем веку трајања,компензира дугорочне трошкове коришћења.