Које дрва је боље пећи? Преглед свих врста дрвета

Ако дрво гори дуго и даје пуно топлоте, онда се сматра добрим. Различито дрво има различите квалитете. Због тога је потребно да знате која је дрва најбоље пећи, јер ће од дефиниције врсте дрвета зависити од ефикасности гријања простора.

Структура сваког дрвета, њихова густина - различита. Управо ове карактеристике одређују трајање печења и корупције. Штавише, гушћа структура, тако да при сагоревању таквог огрјевног дрва даје се више топлоте, али они предуго засветле. Али се полирање ниске густине може врло брзо запалити, али опет - они дају мало топлотне енергије и брзо изгарају. Тако је немогуће зимски складиштити само масивно дрво, али је потребно користити и лакше дрво (нпр. За брзо сагоријевање).

Осим тога, важно је знати да ли сте их исправили и поставили мјесто сталног складишта за висококвалитетну уштеду у временским увјетима јесени и зиме.

Из правилно припремљеног огревног дрвета, просторија шири природну топлоту домаћинства, што ствара посебно угодну, породичну атмосферу у кући. Необичан осећај удобности, ако желите романтику, испуњава просторију када чујете подељену полину, гласну тутњаву у димњаку.

Које огревно дрво за пећ се сматра "исправним"

Сва стабла немају исто дрво. Једна пасмина је добра за градњу, друга за димљене месне производе, а трећа за гријање. Стога је за свако дрво инхерентноодређене карактеристике.

Важно мјесто у процесу пећи је пројектирање гријања. На пример, за камин у пећима користи се мирис пасмине, али без присуства велике количине смоле, јер је ова супстанца - разлог могућег дима у просторији. Осим тога, смола узрокује "ватрено" дрво за огрјев, које може изазвати пожар.

"Правилно" дрво карактерише:

  • добра дисипација топлоте;
  • висок степен запаљивости.

Поред тога, мала количина пепела треба да се формира након потпуног сагоревања полинома.

Важно! Ова својства су одређена не само пасмином, већ и квалитетом сушења дрвета, на пример, коришћење сировина угрожава лоше сагоревање и ослобађање велике количине дима.

Стога, да би се осигурао висококвалитетан материјал за гријање, дрво се мора резати зими. То је због кретања сокова у њима, што је минимално - зими.

Савет! Није препоручљиво користити дрва у зимском периоду, пљувати љето, јер ће с појавом хладноће бити још мокри.

Својства различитих врста стабала

Обично се за пећи у пећима користи дрво за огрјев од тврдог дрвета, које карактерише прилично густа структура.


Због тога, они имају доста топлотне дисипације, добро горе. Ова група обухвата и већину воћака, сагоревање које је праћено додељивањем пријатних арома. Имена дрва за огрев се подударају са именима дрвећа.

оак

Прије свега, храст је персонификација моћи, снага удревни Словени. Сада ценимо и ово дрво. Односи се на чврсту, елитну расу.

И тек након тога, храст је огревно дрво.

Савет! Ако желите да скухате праву пиззу, онда треба да користите дрва од храста.

Типично, гориво се користи за отпадно дрво или за средњовјековно дрво. Они су способни одустати од много топлоте дуго времена. За разлику од младих колега, у њима је јака топлота, а соба није испуњена оштрим мирисом треперавог дрвета.

После сагоревања огревног дрвета са веома старих стабала, обично има много пепела, а топлотна снага је мања, а просторија може бити испуњена "тешким" ваздухом.

Важно! Ако је огревно дрво стварно добро, онда је након спаљивања соба испуњена дивним мирисом дрвећа, који узрокује повећање укупног тонуса тијела и позитивно утиче на здравље.

Зато ми процењујемо дрво од храста.

линден

Лимевоод - Идеалан за пећи за купање. А то је истина, јер се растопљена пећ може упоредити са генератором необичних арома који благотворно утичу на дисајне путеве и плућа. Такво дрво није лако запалити, али ако изгори, онда се топлота дуго задржава.

Могу да складиште своје термалне особине не дуже од 2 године.

бреза

Као храст, а бреза припада чврстој стени. Због тога су огревно дрво одлицно гориво за пеци. Иако су, према њиховим топлотним карактеристикама, онедобија дрво од храста за око 10%, али превазилазе борове аналоге за 24%.

Недостаци дрвећа од брезе укључују присуство велике количине смоле, која доприноси накупљању чађе, како у котловској комори тако иу димњаку. Смола је углавном концентрисана у кортексу.

Савет! Помозите очистити ложиште од огревног огњишта.

Када се као огрев користи дрво од брезе, просторија се одмах пуни јединственим окусом. Поред тога, постоји потпуна дезинфекција ваздуха. Због тога се за превенцију респираторних обољења препоручује кухање с бреза. Иако је потребно узети у обзир да се љековита својства дрвета чувају 2 године.

Вероватно мало људи је заинтересовано за огревно огњиште. А зашто, питаш? Одговор је једноставан: ова врста дрвета није лако запалити, даје врло мало топлоте, која се одмах претвара у пепео, и пребрзо гори, док даје премало топлоте (око 40% мање од брезе). Дакле, ако постоји проблем, и шта боље дрво може да се користи за пећ у пећи, онда знајте: било које, али не и жућкасто. Истина, они имају једну предност: помажу у чишћењу димњака, јер не остављају минималну количину чађе током процеса сагоревања.

јохн

"Роиал" - такозвано дрво од јелше-сиве боје. Зашто су тако почашћени? Чак иу историјским хроникама спомиње се да је у јама пећи краљевских одаја горела јоха.

У процесу сагоријевања супрактично не емитирају чађу, а на пренос топлоте - само мало слабији од храста и обале.

Дрвенасто дрво има мало смоле, може се лако запалити, даје велику топлину. Будући да сагоријевање готово да и не пуши, такво дрво за огрјев се проводи помоћу "црног" ложишта, које се понекад користи у кадама. Осим тога, приликом сагоревања дрва, просторија је испуњена пријатном аромом која је ефикасна у лијечењу прехладе.

Важно! Ако користите огревно дрво за огрјев у пећи, онда ће цијела породица бити енергична, енергична и здрава. Цхецкед оут!

Поред тога, добијају одличну топлоту за кување шебита. Са јелшом пиљевином, димљеним месом и рибљим јелима.

Сушено дрво се може складиштити, без губитка топлотних и других особина, 3 године.

Врба и топола

За пећ се користе пећи, као што су огревно дрво из врбе и топола. Разликују се у брзом сагоревању, ниској дисипацији топлоте. Дакле, уштеда на њима, с обзиром на ниску цијену, неће успјети, јер је за добивање велике количине топлинске енергије потребно сагоријевати пуно дрва за огрјев.

Ив и топола се класифицирају као дрво ниског ступња. Троши се, такође, релативно јефтино. Због тога се дрво из ових стабала користи у екстремним случајевима - ако нема других опција.

Од воћака

Такво дрво се ријетко користи. То није увијек резање старе баште, или - вјетар је разбио крушку или јабуку. Упркос томе, најчешће се користепећи у пећима-каминима. У процесу сагоревања огревног дрвета из воћних стабала, просторија се шири дивном аромом. Одликује их добар пренос топлоте, уз њихову помоћ можете брзо загрејати просторију.

Оф цонифероус специес

Упркос чињеници да на пољима четињача постоји велика количина смоле, оне се често користе и за пећ за пећи. Предности ове врсте материјала за грубу храну су присуство ведрих арома смола и есенцијалних супстанци које позитивно утичу на функционисање респираторног тракта.

Најчешће се користе у купкама. За камине нису као, јер понекад могу "пуцати", што је непожељно са становишта заштите од пожара.

Можемо ли правилно складиштити дрво?

За куповину доброг дрвета - пола случаја, јер морате бити у могућности да га исправно сачувате. Најчешће, за складиштење огрјевног дрва су опремљени дрвном сјечком.

Важно! Не препоручује се складиштење огрјевног дрва у просторијама, јер да би се шперплоча дуго задржала да би задржала своја првобитна својства, потребна је добра вентилација, најбоље је природно.

Важно! Прије слагања горива потребно је припремити мјесто за огрјев, вођено сљедећим критеријима: оптимално очување огрјевног дрва и лакоћа кориштења за власнике.

Да би дрво било добро сачувано, треба узети у обзир сљедеће тачке.

  1. Мјесто за земуницу треба бити изнад. То значи да није препоручљиво опремити га у низинама, гдје је могућа акумулацијаводе која може довести до трулог материјала. Влажно гориво ће горјети лоше, његова топлотна снага ће бити минимална, а мирис у просторији под изгарањем неће бити сасвим пријатан.
  2. У случају редова слагања мора се обезбиједити константна активна вентилација, за коју морају бити на одређеној удаљености један од другог.
  3. Потребно је обезбедити заштиту од могућих атмосферских падавина. Да бисте то урадили, можете изградити надстрешницу, у најбољем случају - комплетан кров. Иако постоје начини за одлагање, када киша или снијег не могу продријети у унутрашњост и потопити дрво.
  4. Није потребно слагати дрво у свјеже сланој зими у зиду, јер би требало да се исуши у року од 4-6 мјесеци.
  5. Скоро 2 пута дуже, дрво треба да се осуши, што је резано у пролеће или лето.

Ради лакшег коришћења од стране власника дрвета током периода грејања, потребно је:

  • обезбедити добру сувоћу и држати их у стању за које је зид додељен;
  • удаљеност од куће до локације шуме треба да буде мала да би власници могли лако доћи до ње у било које време;
  • и што је најважније: убрано дрво, огулити дрва унапријед, без чекања на хладноћу. Иначе - није баш пријатно бавити се таквим стварима на хладноћи.

Данас је тешко без дрва. Чак и ако је ваша приватна кућа, дацха гријана на плин или струју, и даље имате камин, каду или једноставну циглу. Стога, међу многим огревним дрветом, морате изабрати оне који би то учиниливаша кућа је била загрејана, и са њом сва ваша породица. Ако је зимско вече топло у кући, онда ће бити топло у вашим срцима. Удобност за вас, топлину и удобност дома!