Која је разлика између УЗО и дигиталне машине?

Већина људи није добро упозната са врстама заштитних уређаја за електричну мрежу, тако да често не разумију која је разлика између њих. У ствари, ови уређаји су дизајнирани да решавају различите задатке, и зато да би знали како се они разликују и коју функцију обављају, морате да знате чак и обичног грађанина - бар у општим речима. Често збуњени ПЛЦ са диференцијалним аутоматским прекидачем. Након што сте прочитали чланак који вам је представљен, сазнат ћете која је разлика између уређаја за даљинско управљање и способности разумијевања када и који од ових уређаја је боље инсталирати.

РЦД и диференцијална аутоматска машина: извршени задаци

Ако ставите неколико ултразвучних и дијагностичких машина, њихова сличност ће одмах бити уочљива. Заиста, такве уређаје је лако збунити. Али они обављају различите задатке. УЗО пружа заштиту људима и кућним љубимцима од ударног удара - то је његова једина функција. Ако је електролиза или било који од уређаја повезаних на њега оштећена, струја цурења може се појавити у кругу. Када сте додирнули ово ожичење, можете добити јак струјни удар.

Поред тога, цурење електричне струје може проузроковати прегревање изолације накнадним топљењем, што често доводи до пожара. Инсталирање ПЛЦ-а рјешава овај проблем - детектира струју цурења, и искључиће круг. Након решавања проблема, уређај се може поново укључити.

Међутим, овај уређај не пружа заштиту од свих могућих проблема са кабловима. Заштита линије одод цурења, он не реагује ни на преоптерећење, нити на струје кратког споја. Да би се спречили ови проблеми, он мора бити инсталиран само са аутоматским прекидачем. Друга опција - повезивање на електричну мрежу уместо УЗО диференцијалне машине.

Разлика између уређаја јасно је приказана на видеу:

Прво, објаснимо шта је дијагностичка машина. Такозвани заштитни уређај, који може истовремено обављати рад УЗО и АБ. Тако ће бити у могућности да сачува линију од било каквих могућих повреда (струја цурења, кратког споја, пренапона). Једноставно речено, ради се о обичном аутомату за заштиту електричне мреже од УЗС-а, који су део њеног састава.

Уређај заштитног искључивања може се упоредити са индикатором пропуштања, који ће показати да ли електрична енергија иде потрошачима или се гаси. Постоји цурење - УХФ активира и онемогућава мрежу.

Не постоји - уређај неће приметити ни преоптерећење нити кратки спој. Стога, ако размишљате о томе шта вам још треба - УЗО или аутоматској машини, а не знате шта да изаберете да заштитите кућну линију, запамтите: прва није самодостатни уређај и није инсталирана у линији без аутоматског прекидача. Сама удаљена машина може да заштити мрежу од горе наведених проблема и не захтева никакву додатну опрему.

Разлика у изгледу УЗО из диференцијалног аутомата

Одредите који је уређај испред вас - УЗО или дифф. аутоматска машина - прилично лако чак и визуелно. Упркос екстерној сличности (прекидач полуге, присутност дугмета "Тест",исти део тела са шемом на њему, као и бројеви и слова), изгледају довољно пажљиво да виде да су ознаке на овим уређајима различите. О томе ћемо мало говорити. Још је лакше идентификовати, ултразвук или дијагностички уређај испред вас, по локацији дугмета "Тест" и прекидача. АВДТ полуга је на левој страни, дугме је десно, али УЗО је супротно. То је јасно видљиво на слици испод.

УЗО и аутоматска диференцијална машина: разлика у означавању

Следеће питање гласи: како разликовати УЗО од машине једним од знакова - ознаком причвршћеном за њен део тела.

На површини РЦД, називна струја је означена само бројевима. Латинска слова (Б, Ц, Д) испред њих су интегрални знак АВДТ-а.

Погледајте горе наведену фотографију. Ознака "16А" стоји на деловима тела УЗО. То значи да називна струја у кругу на који је овај уређај укључен не сме прелазити 16А. На АБДТ, израчунатој на сличној вредности номиналне струје, поставља се ознака "С16". Слово означава карактеристике уграђених излетних уређаја.

Неколико начина да се разликује УЗО од ДФ-а за видео:

Разлика између инструмената у електросхемији

Схема се примјењује на многе уређаје. Када погледате ултразвук или дифф. Аутомат се може видјети да су схеме које се примјењују на њих сличне, али не и идентичне. У ВД шеми постоји овални - овај симбол означава диференцијални трансформатор, који је главни дио уређаја. Он је одговоран за откривање струје цурења. Одлични симболи на шемиАВДТ обухватају ознаку ослобађања - електромагнетни соленоид и биметалну плочу, која обезбеђују рад машине при појављивању струје кратких спојева или преоптерећења.

Нема сигурносних икона на сигурносном запорном уређају.

Скраћеница за случај

Пошто произвођачи знају да су обични људи често збуњени са овим уређајима, многи од њих стављају одговарајуће скраћенице на страну случаја. Уређај заштитног искључивања одговара словима ВД (прекидач диференцијала), техничкој скраћеници аутоматског уређаја - АВДТ (што значи - аутоматски диференцијални прекидач).

Ова карактеристика нам омогућава да недвосмислено разумемо шта чини одређени уређај - РЦД или диференцијална аутоматска машина. Нажалост, таква нотација се налази само на уређајима руских произвођача, а увезени уређаји немају ову ознаку.

УЗО и диференцијална АБ: који од ових уређаја одабрати?

Дакле, оно што разликује УЗО од диаутоматицс, ми смо схватили. Сада се вратимо на питање које се често поставља на форумима: "А шта је боље - УЗО или дифф?" Ово не захтева додатне уређаје, можете доћи до закључка да у сваком случају морате ставити аутоматску машину.

Али то није баш тако. Погледајмо то детаљније.

Што се тиче цене, АВДТ је скупљи од заштитног прекидача. Међутимукупни трошак УЗО и АБ је виши од диференцијалне аутоматске склопке. У том смислу, куповина потоњег је профитабилнија.

Поузданост рада ових уређаја је иста. Могу се разликовати само уређаји различитих произвођача. Уређаји руске производње не могу се назвати лошим, али су инфериорни у односу на већину страних аналога за вријеме рада, а квалитет материјала из којег су дијелови тијела домаћих производа погоршани. Наравно, цијена увозних уређаја је већа од оне произведене у Русији.

Сада ћемо говорити о недостацима својственим АВДТ-у као комбинованом уређају. Ако се РЦД и сигурносни уређај инсталирају одвојено, у случају проблема у кругу, један од њих ће радити: код цурења - ВД, ау случају преоптерећења или кратког споја - АБ. Ово увелико олакшава решавање проблема и решавање проблема. Ако је дијагностички алат радио, потребно је много времена да се сазна разлог његовог путовања. Међутим, узимајући у обзир ову карактеристику, неки модерни модели АВДТ-а су опремљени индикаторима рада, што вам омогућава да утврдите зашто је дошло до не-напајања уређаја.

Још један могући проблем је слом. Било која опрема, заштитни уређаји могу бити оштећени - није изузетак. Ако један од уређаја у УЗО-АБ ланцу пропадне, његова замена ће бити јефтинија од инсталације нове дигиталне машине. Међутим, један од делова АВДТ-а се може зауставити, и цео уређај ће морати да се промени. Стога би требало узети у обзир избор између ових уређајастабилност мреже и ризик од могућих проблема.

Што се тиче једноставности инсталације, онда је АВДТ у овом плану боље - да га лакше и брже инсталира у разводну таблу него два уређаја.

Могуће грешке приликом повезивања УЗО и видеорекордера на видео:

закључак

У овом материјалу, ми смо се позабавили чињеницом да су они УЗО и диференцијална АБ, које карактеристике њиховог функционисања, као и - од ВД се разликују од аутоматске машине (диференцијала). Запамтите да приликом избора ултразвука или дијагностичког уређаја за заштиту мреже, морате обратити пажњу на параметре заштићене линијом. На пример, у стану или малој приватној кући можете да инсталирате као заштитни уређај за искључивање одвојено од АБ-а и АВДТ-а - у томе нема фундаменталне разлике.

Што се тиче великих зграда са великим бројем терета (нпр. Викендице са котларницама и кућним блоковима), боље је преферирати диференцијалну аутоматску машину.